|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Senior Member
|
![]()
Posto smatram da je bubanj 70% pjesme a nigdje nisam naletio da se prica o njemu detaljno,volio bih cuti kako VI to izradjujete bubanj i sta koristite od alatki.NPR:mnogi od nas nisu bubnjari i nepoznaju tehnike bubnja,znaju samo kako bi on trebao da zvuci...itd.Dajte svoje iskustvo u vezi ovog instrumenta,mozda se sta i nauci.
![]() |
#2 |
Ivan Lekic
|
![]()
dobar aranzerista i kompozitor nije nista drugo nego dobar poznavalac instrumenata,tehnike sviranja svakog instrumenta ., sto se tice bubnja potrebno je da odes kod drugara i detaljno prostudiras njegov nacin sviranja sto ti moze i sam ispricati , gde koji udarac treba da ide ,sta sa cim itd.. velika vecina koja se ozbiljno bavi ovim poslom veoma dobro poznaje nacine sviranja bubnja sto se ne moze objasniti slovima , dzaba truda svim odgovorima kada ti ne mogu pomoci onoliko koliko moze pravi perkusionista i bubnjar , poslusaj moj savet ..
* Jedno je raditi sve svoje i bubanj od nule a drugo je koristiti loop-ove bubnjeva sto radi 99% danasnjih aranzerista zahvaljujuci ovoliko dobro razvijenoj audio tehnologiji! |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Super Moderator
|
![]()
Mozda bas i nije odgovor na tvoje pitanje ali ja u techno muzici puno koristim udaraljke raznih tipova. Znam da nije analogna stvar ali se moze puno kombinovati u smislu dva ista udarca u isto vreme na razlicitim freq i dobijaju se potpuno novi zvukovi.
Ne slazem se da je bubanj 70% pesme, mozda u nekim zanrovima kao sto je upravo techno gde je 95% ritam, ali imas mnogo pesama gde su bubnjevi apsolutna izmaglica citavog projekta. Ja bubnjeve konkretno samo aranziram i retko kada koristim gotove loopove, ustvari nisam ih duuugo koristio. Vise uzivam aranzirati sam svoj ritam od pojedinacnih semplova i kasnije sve to uklapati, kompresovati, eq-ovati, efektirati itd.
![]() |
#4 |
Senior Member
|
![]()
dobri samplovi > prstici po klavijuturi (obe ruke) > kvantizacija > nasnimavanje zivih chinela (kontra, ride krash) > mix i to je otprilike to
sto se tice procenata: aj recimo da je bubanj 40% pesme. negde vise negde manje, ali u preseku ja bi reko tako negde. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Pro Member
|
![]()
Bubanj i bass su one stvari koje "pokrecu" pesmu, treba da vozi kroz celu stvar i da na kraju krajeva odredi i zanr. Uzasno je tesko odraditi dobar bubanj ukoliko nisi poznavaoc tehnike sviranja. Ah da, kvantizaciju NIKADA ne koristim i iskreno, ne preporucujem je. Oseti se ta "matematicka" tacnost i smeta, ako ne na prvi pogled, onda kasnije sigurno...
Spikin 'baut det, mislim da nijedan intrument ne moze da se dobro izaranzira ukoliko se ne poznaje tehnika sviranja. Nesto se moze i nauciti slusajuci druge stvari, ali je potpuno druga prica kada razgovaras sa pravim sviracem. Razgovor sa njim od 5 minuta znaci isto koliko i 100 preslusanih stvari... ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Member
|
![]()
Sve zavisi za koji stil muzike ti trebaju bubnjevi jer su onda tehnike veoma razlicite, kao i nacin sviranja, cak i uloga raznih delova bubnjeva se menja.
Nadji nekog lika koji ima bubnjeve i barata dobro razlicitm stilovima. Pocni od jednostavnog i klasicnog rock ritma, ono (nemojte da mi zamerate posto ne znam kako se kazu neki delovi bubnjeva na nasem, pa cu da mesam engleski i srpski ![]() ![]() ![]() Poz.
![]() |
#7 |
Senior Member
|
![]()
Do sad sam se oslanjao na MIDI fajlove,isjecem djelove(bubnja)koji mi se svidjaju i onda ih farbam semplovima kroz Batery,ali cesto to zavrsi neuspjehom.Sto se tice ritma,znam da ga raspisem i ukucam preko klavijature,a onda olovkom malo dotjeram,ali problem dolazi kada treba ukucati prelaze.Tad neznam sta sa cim ide,sta svira zajedno sta odvojeno,tu mi nedostaje tehnike,Da li recimo postoje neke sheme raznih prelaza,NPR kao kad otvoris recimo DRUM EDITOR u Cubase i vidis ih kako su lijepo poredane komponente.Ne bi bilo lose da se neko od bubnjara sjeti to napraviti,da to baci na papir i kaze cijenu.
![]()
![]() |
#8 |
Member
|
![]()
Bilo je neke sitne price na slicnu temu pre izvesnog vremena... Mozda ti mogu pomoci tablature za bubnjeve koje mozes naci, recimo, na http://www.mxtabs.net/drumtabs.php. Imas i dosta tutoriala na tu temu, npr. na http://www.musicianforums.com/forums...isplay.php?f=9. A ako zelis da konvertujes tablature u regularan midi ritam, za to ti moze posluziti TabTrax, http://www.2112design.com/.
Prijavi ako se nesto budes igrao sa ovim, vrlo me interesuju rezultati. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Banned
|
![]()
Ja bubanj radim zadnji. Prije toga nabacujem druge instrumente, i tek kad otprilike postignem pribli?no zadovoljavaju?i zvuk sa instrumentima koje sam ubacio, tek onda dodam bubanj.
(Ili drugim rije?ima, kad mutira? bubanj na nekom projektu, mo?e? bolje vidjeti sliku... Bolje vidi? gdje su pojedina mjesta (deonice) na nekom instrumentu suvi?ne, koji dio pjesme je ?upalj, itd.) Probaj tako. Kad ima? dobar zvuk bez bubnja, onda sam bubanj mnogo lak?e uradi? da valja. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
ton magistar
|
![]() Quote:
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Snimanje bubnja | Kirdan | Dizajn i konstrukcija studija | 41 | 29-07-2008 10:42 AM |
Izrada sobe u sobi | Tuta_bugarin | Dizajn i konstrukcija studija | 9 | 25-07-2008 12:03 PM |
Izrada Balansiranih kablova | Akcija | Tutorijali | 2 | 10-05-2008 10:24 PM |
Izrada Aran?mana Na Tekst | MAČKON | Audio Produkcija - Tehnike | 4 | 12-03-2007 11:04 PM |
Izrada mastera (montiranje pjesama)..... | Goran | Audio Produkcija - Tehnike | 14 | 04-05-2004 04:03 PM |