Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 30-12-2014, 05:04 PM   #41
Nemania
Pro Member

Nemania's Avatar

Default Re: Snimanje i produkcija bass-a

Pre par dana sam poslao bas ovu pesmu za koju sam i pitao u vezi bassa na mastering u ljubljanu. Covek koji radi master, i koji je inace vrhunski strucnjak i profesor na Sae, mi je poslao feedback, i predlozio da korigujem par sitnih stvarcica..Dao mi je predlog da stavim SideChain na bass (iako je u pitanju nazovimo neka etno pop pesma), rece mi da bi kick i bass dobili kompaktnost.
Evo upravo eksperimentisem sa tim..
Reko da podelim informaciju, mozda ce i nekom drugom biti od koristi..
Nemania is offline   Reply With Quote
Old 30-12-2014, 06:03 PM   #42
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by Nemania View Post
Pre par dana sam poslao bas ovu pesmu za koju sam i pitao u vezi bassa na mastering u ljubljanu. Covek koji radi master, i koji je inace vrhunski strucnjak i profesor na Sae, mi je poslao feedback, i predlozio da korigujem par sitnih stvarcica..Dao mi je predlog da stavim SideChain na bass (iako je u pitanju nazovimo neka etno pop pesma), rece mi da bi kick i bass dobili kompaktnost.
Evo upravo eksperimentisem sa tim..
Reko da podelim informaciju, mozda ce i nekom drugom biti od koristi..
Pa dobro, za razliku od nas gologuzije on je čuo i taj kanal od basa i kick i sve tako redom Hvala ?to si podelio informaciju, mada bi i tebi i jo? ponekom članu foruma mo?da bilo bolje da si podelio ta dva kanala

Pozdrav,

Vasa
Old 30-12-2014, 09:21 PM   #43
Nemania
Pro Member

Nemania's Avatar

Podelicu.
Jos jedna stvar, kaze
Dupliraj bass traku, na kopiji trake sa HP filterrom skini niske, i na taj kanal ubaci saturation/distorziju, pa ga posle pojacaj po potrebi paralelno sa osnovnim bassom.

Onda sto se snara tice, kako da se dobije najbolji punch na dobosu, takodje se Hp2 filterom u nekom Eq skinu niski (i automatski se pojacaju srednji) pa se trazi harmonik, i gde on zazvuci/u tonalitetu-oko 160hz-mada zavisi od dobosa, to je mesto koje bi trebalo za par decibela da ide gore kako bi se dobio dobar punch..za ovo npr nisam znao, i kada sam probao veoma radi posao, tako da cu ubuduce veoma cesto ovo koristiti

Last edited by Nemania; 30-12-2014 at 09:29 PM.
Old 01-01-2015, 03:04 AM   #44
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

ovo sa duplom trakom bassa, se može postići i običnim sendovanjem u neki saturation FX. Ovo često radim, i kombinujem naročito sa wide chorusom (malo rastereti centar slike). HPF i pažljiv EQ je obavezan u ovom zahvatu.
Aj malko pojasni tu priču o punchu doboša i hpf? ja umem da podignem root note frekvenciju doboša, mada neretko ne sme da se mrdne više od 2db da ne bi postao neprirodno bububu
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 01-01-2015, 11:57 AM   #45
ProkDu
Pro Member

ProkDu's Avatar

Mo?da i multiband compression oko root frekvencije tog dobo?a? idk...
Old 01-01-2015, 05:36 PM   #46
Nemania
Pro Member

Nemania's Avatar

Quote:
Originally Posted by Arthur View Post
Aj malko pojasni tu priču o punchu dobo?a i hpf? ja umem da podignem root note frekvenciju dobo?a, mada neretko ne sme da se mrdne vi?e od 2db da ne bi postao neprirodno bububu

Evo ocemu se radi, bolje nego da kucam
http://www.youtube.com/watch?v=2JzC0VskXb4
Old 02-01-2015, 04:50 AM   #47
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

koliko jednostavne mudrosti u 3 minuta, bravo. HVALA!
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 05-01-2015, 03:21 AM   #48
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Quote:
Originally Posted by Arthur View Post
koliko jednostavne mudrosti u 3 minuta, bravo. HVALA!

Pa bre, high pass sa rezonantnim pikom na filteru oko osnovne frekvencije... Ovo je onaj baja na Fabfilter EQ tutorijalima demonstrirao pre par godina, cini mi se na elektricnoj gitari i na kick-u, meni je rezonantni pik na HPF-u glavno "oruzje" da napravim snare debljim...

@Darsus: Da, rucno rajdujem, ne samo bass, skoro sve, po meni je to mixing. Probao sam kao "cheat" resenje bass rider od waves-a, ali to meni ne radi. Koristim vocal rider na vokalima, ali samo kao zadnji fader u lancu, jer ako automatizujem Cubase-ov fader onda mi je pain in the ass da ga posle pojacam/stisam, ovako imam vocal rider kao fader pre konacnog fader-a... Tacnije pustim v.rider da uradi svoje, zapisem mu pokrete, ali na kraju to ipak prepravim totalno i to vise nema veze sa onim sto je on "vozio" ... Tvrdim da pravo zadovoljstvo dolazi posle voznje fejdera
Jan is offline   Reply With Quote
Old 05-01-2015, 02:10 PM   #49
ProkDu
Pro Member

ProkDu's Avatar

@offtopic
https://www.youtube.com/watch?v=isr15o-Yngo
Old 05-01-2015, 03:26 PM   #50
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Sad gledam te tutorijale za hipass filter, pa to je maltene isto ono ?to se radi oduvek ? hipass pa onda peak boost na ?eljenoj frekvenciji. Valjda se podrazumeva da uz dodavanje bas frekvencije mora da se oduzme ne?to oko nje, inače je blato neizbe?no.

Pozdrav,

Vasa

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules