|
Monitoring Aktivni i pasivni zvučnici, slu?alice, pojačala |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Member
|
![]()
Uskoro mislim kupiti neke slu?alice za monitoring.
I vidio sam da se često svugdje spominju Audio-Technica ATH-M50 i BeyerDynamic DT 770 PRO. Trebale bi mi zatvorene slu?alice tako da zvuk ne ulazi i izlati. (to mi je stvarno va?no jer imam papigu, a sestra nije bolja) I da su udobne tokom vi?esatnog no?enja. Zanima me koje su slu?alice best buy za monitoring (ne moraju biti ova dva modela), i trebam li kupovati zvučnu karticu ili pojačalo za slu?alice? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Member
|
![]()
za ath-m50 ti ne treba poja?alo,za beyerdynamic ti treba pojacalo ali su puno udobnije...o zvuku necu govorit,i jedne i druge su dobre,ali je to osobno...mozda bi dao ve?u ?ansu beyerdynamicu...
![]() |
#3 |
Member
|
![]()
Treba li biti ba? pojačalo za slu?alice ili mo?e bilo koj audio interfejs?
http://www.audiopro.hr/proizvod/art-...=249&idPro=647 Koliko sam ja primjetio sada audio interfejs ima ulaz za slu?alice, monitore i zvučnike. Dok pojačalo za slu?alice ima samo ulaz za slu?alice. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Moderator
|
![]()
Beyer 770 i ATH m50 su "babe i žabe"... Zaiste veze nemaju jedne sa drugim.
Kvalitet izrade je zaista odličan kod oba modela...i to im je otprilike jedino zajedničko. E sad: Beyer: + Izuzetno udoban za nošenje, može satima da se radi, jer prekriva većinu ušnih školjki i jastučići od tkanine pružaju zaista mek kontakt sa glavom. Prvi izbor da ih izvođač nosi u studiju prilikom snimanja, jer pružaju odličan oslonac u spektru u kom je ritam dominantan. Dakle definisan, prodoran bas i naglašen hi-mid i hi spektar, u kom su važni elementi ritma za koje se izvođač uglavnom vezuje pri izvođenju, bez obzira da li peva ili svira. Dobar kao "prikaz" hi-fi slike...! Sa snažnim pojačalom, veoma glasne. Odlična "samo-izolacija"...dobro zatvorene! - Odsustvo low-mid-mid spektra. (debakl za mix) Potrebno veoma snažno pojačalo za iole glasnu reprodukciju. Sa zadovoljstvom će "pojesti" snagu baterija bilo kog prenosnog uređaja, uz relativno nizak output. 250 Ω (ima i verzija sa 80 Ω i 32 Ω, koja je i skuplja) Kvalitet zvuka značajno opada kod modela niže omaže (Ne da je to vezano za taj tehnički aspekt, već je u ovom slučaju tako), ali pruža izvesne rezultate sa slabijim pojačalima i prenosnim uređajima, što je verovatno bio cilj proizvođača. Odličan izbor za studio, za izvođača, pogotovo bubnjare, i studio hi-fi kontrolu... *Beyerdynamic je krajem 30-ih (prošlog veka) prvi proizveo dinamičke sluške! Jedan je od najstarijih proizvođača slušalica. DT 770 je u proizvodnji preko 30 i kusur godina! Izuzetno poštovanje, velik brend! M50: Poznato je da ih imam. Poznato je isto tako da sam mogao da imam neviđeno puno modela različitih proizvođača da sam hteo, jer sam radio u MI trgovini... + Slika na ovom modelu je prilično daleko od "flat" (vidim da se pojavljuje ta floskula), ali je po mom iskustvu, najsličnija osećaju da se "na glavi nosi" - Mackie HR824 ...! To nije neki "mega ikad ever" monitor, ali činjenica da se veoma približno može dobiti veliki deo takvog subjektivnog osećaja za...sada oko 130€...je više nego pošten monitoring, u odsustvu sredstava i uslova za ozbiljne kutije. (polovan, olešen par Mackie 824-ki se kreće u rasponu od 500-800€). Dakle, nešto slabije definisan bas, mada po rasponu potpuno elokventan, prilično ujednačen mid celim rasponom, sa svojim usponima i padovima kroz spektar, ali ne u meri u kojoj predstavlja problem za naviku, nešto "mekši" hi-spektar, pa miks uvek ima mrvicu više visokih. Dakle nije zatupljen zvuk, prozračan je, ali bar moje iskustvo je takvo da su miksevi "svetliji", što je i neki trend uslovno rečeno... 38 Ω otpora i 1600mw snage koji pružaju M50 je najbolji znak da će ih čak i moj "vintage" Sony MZ-N510 minidisc walkman koji kompletno opslužuje jedna AA +1.5V baterija pošteno poterati na velik broj sati rada! Skoro svaki bolj USB interfejs će "rastresti" uši po potrebi... *** Velika, ali zaista velika prednost M50 je položaj na ušima, gde pomeranja pozicije slušalica na glavi prilično malo ili gotovo da ne menja sliku! Npr. AKG ima sjajne modele i nisu jeftini, međutim, najmanji pomeraj za bukvalno milimetar drastično menja zvuk. Skineš li sluške da bi otišao da curiš, ne garantuje da ćeš "zateći" isti mix kad se vratiš opranih ruku! - Veliki minus je tzv "ear burn"...dakle već posle 40-tak minuta, do sat počinje bol u ušnim školjkama! Ja sam navikao da na svakih pola sata-40 min, pravim pauze, našao sam i prednosti u tome, no svakako to predstavlja veliki minus. Čujem da postoje razlike u proizvodnji novijih modela. Ne čujem da su značajne. Da sam ih platio više, verovatno bi mi pao na pamet još koji "veliki" minus, a platio sam ih oko 180€...sada im je cena 129 €...! * Audio-Tehnica, osnivač Hideo Matsushita '69.... Proizveli popularne prenosne gramofone i kasnije 80-ih prvu bežičnu audio opremu... (dakle ne onaj Matsushita lik što je za Panasonic, drugi lik...) Siže: Sudar divova! Ako je namena isključivo muzičar, izvođač - izbor je apsulutno Beyer! Ako je namena monitoring, ili oba , suvereno - M50!
![]() |
#5 |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]()
Slozio bih se sa Bockiem, beyer koristim na poslu, dok m50 imam kod kuce ... m50 je bio moj izbor pre mnogo, mnogo godina, cak mislim da sam medju prvima ovde kupio te slusalice... medjutim, ako zelis visesatni rad bez bola, zaboravi m50. Beyer je kao svila na glavi u odnosu na at
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Member
|
![]()
Za ath-m5 ne trebam pojačalo, to mi odgovara. Koliko vidim na internetu vi?e su za monitoring nego DT 770.
Ne vjerujem da su toliko neudobne koliko ove moje slu?alice koje nosim. (te slu?alice lome glavu nakon 10 min) |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Pro Member
|
![]()
U startu imas pogresan pristup, monitoring cega?
Monitoring za Mix ili monitoring za snimanje, dve jako razlicite stvari kad su u pitanju slusalice....oba modela koji su navedeni su iskljucivo namenjeni za monitoring prilikom snimanja a ne za mix...znam da ljudi rade miks i na njima (i ja sam to radio) ali jednostavno imaju po prilicno boostova u odredjenim delovima opsega, ponajvise u low-mid zbog rezonance samog kucista zvucnika i to se desava jer su zatvorenog tipa dok za miks iskljucivo dolaze u obzir otvorenog tipa pa samim tim "visak" zvuka odlazi napolje. Slusalice otvorenog tipa su uglavnom skuplje.
![]() |
#8 | |
Member
|
![]() Quote:
Kakve su AKG slu?alice? http://www.audiopro.hr/proizvod/akg-...r=0&idPro=7693 http://www.audiopro.hr/proizvod/akg-...r=0&idPro=7692 Za slu?alice mogu izdvojiti 200? mo?da bi mogao malo vi?e. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Senior Member
|
![]()
Aj da kažem iz svog iskustva, nije mixanje glazbe osim rekreativno, ali je svakodnevna upotreba za snimanje i montažu radio reklama, jer nismo imali posebno studio za to, a i danas najčešće radim sa slušalicama, jer večinu radim u netretiranoj sobi, koju dijelim s kolegom
-ATHm50 nisam probao u mixu, samo pri nekim snimanjima bass gitare (kao svirać) i gitare (kao snimatelj), i tad sam pomislio da su odlične, ali sam ih koristio samo par sati pa stvarno ne bi mogao reći neko objektivno mišljenje -Radio jedno godinu dana sa beyerdynamic dt 770 pro i stvarno odlično izoliraju od okolne buke, ali po meni su prenaglašeni bass i visoki, što je često u mom slučaju uzrokovalo da je vokal preglasan u odnosu na već gotovu matricu dok nisam naučio koliko lažu, strašno zamorne za uši, pogotovo ljeti kad imaš osječaj da će ti uši izgoriti i još ako se znojiš, pa se ona spužva natopi, ajme majko - AKG K 240 monitor (600 ohms) su ono od čega stvarno ne bi odustao, koristim ih već godinama, mislim da su poprilično izbalansirane (kad provjeravam mix na Genelecima 1030 one su najsličnije od slušalica) nisu toliko zamorne za uši, pogotovo s kožnim jastučićima, imam nekoliko pari, stalno ih prelemljujem jer je kod starih modela loše riješen kabel, nove imaju priključak (ove su stare jedno 15 godina) i te stare su puno bolje od istih slušalica niske impedancije koje također imamo ali prenaglašavaju baseve, ne znam kakvi su novi modeli AKG-a ali šta se tiće udobnosti one su mi definitvno broj 1. Problem ti može bit da ako nemaš mix pult znaju bit poprilično tihe zbog velike impedancije Jednim kojima se razvalila ona konstrukcija što ide preko glave, sam skinuo školjke sa svom konstrukcijom koja prilagođava uhu i bukvalno ih zavidao (zašarafio) na konstrukciju onih jeftinih radničkih štitnika od buke, e, tu su počele izolirat od okolnog zvuka kao beyerice, ali naravno, zbog večeg pritiska su postale i zamornije, ali su zato postale standardne u snimanju svih vokala u prijateljevom studiu ![]() Last edited by sira; 18-02-2014 at 07:03 AM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Pro Member
|
![]()
Bockie je maher za miksanje na slušalicama. Možda još neko ; ali, za takav način posla stvarno treba izvrsno poznavanje slušalica i da ti baš sjednu u bobu.
ja sam imao DT770, i prodao sam ih. Zašto? kako su kolege rekli, vrhunske su za rad u studiju i za poslove koje su naveli. Ali, ove slušalice sigurno nisu za miksanje. Ja sam pokušao, ali sam imao grozne rezultate. Jednostavno, nema šanse da se čuje spektar, a ne dočaravaju ni stvarno gomilanje energije u spektru koji se u njima dobro čuje. Na kraju sam odustao od njih, pored svih pogodnosti koje imaju u tehničkom smislu. Nabavio sam SHR 940. (silom prilika, jer sam htio M50, ali, radi brzine nabave ih nisam mogao dobiti), tako da sam nabavio ove. Pošto nisam imao priliku čuti M50, ove su mi odlične. Mislim da se to primijeti i u mojim miksevima, jer, otkako sam ih nabavio, prodisao sam. Ali, daleko je to od toga da sam zadovoljan miksevima. Fali tu još čujnosti, pošto se uglavnom oslanjam na sluh, a manje na metrove. ![]() Moj zaključak je da (ipak) još uvijek, slušalice definitivno nisu konačan hardver za miksanje. http://www.stereophonic.com.au/shure-shr-940/ Last edited by alfom; 18-02-2014 at 08:19 AM. Reason: Dodat Link |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Odabir zvucne i preampa do 600? | seba04 | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 3 | 09-06-2011 11:55 AM |
Odabir maticne za DAW !??Help | ugljesa | Computer Hardware | 38 | 12-09-2009 04:29 PM |
Odabir sobe | Hepek | Dizajn i konstrukcija studija | 8 | 21-07-2009 04:36 PM |
Odabir opreme.. | DADDY Z | Slobodan Milunović - Boban | 11 | 03-06-2009 11:33 PM |
ODABIR sample KLAVIRA ZA BRZE DIONICE - pomoc molim!! | ANITA | Audio Software | 18 | 07-09-2004 04:48 AM |