|
Ostali muzički instrumenti i studijska oprema Pregled i karakteristike ostalih instrumenata, gitara, mikrofona, preampa, rack efekata, mikseta, patch bays, modula, semplera.... Diskutujte na ovom mestu |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Member
|
![]()
Pozdrav svima.
Imam veliki problem sa snimanjem solo violine. U pitanju je narodna muzika uz pratnju velikog orkestra a svira se rumunska igra. Ta igra je veoma brza i imam problem sto se prilikom snimanja cuju udari prstima o hvatnik violine, udari su potrebni zbog dobre artikulacije. Postavio sam mikrofon na visini od 2 metara sa membranom usmerenom prema f otvorima a ja stojim na udaljenosti pola metra od mikrofona. U sustini prvu put snimam solo deonicu, do sada sam snimao tutti violine u orkestrima 100 puta. Mikrofon koji koristim je Akg c214. U studiu imamo jos Rode nt 1-a, audiotechnika 4033, Shure beta 58, Shure sm 57, atm 350... predpojacalo joemeek twinq. Da li neko ima savet kako je najbolje nasnimiti violinu? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Moderator
|
![]()
Probaj da dodas u kombimaciju 'close micking', vrlo blizu instrumenta, vrlo usmereno, obrnuto od vrata, da maksimalno smanjis perkusivnost prstiju, usmereno prema tacci dodira gudala i zica ili kobilici. (eksperimentisi sa tacnim polozajem, on zavisi od mnogih promenljivih u svakoj novoj situaciji.)
Tu bi mozda legao atm 350, idealan bi bio AKG c451. c214 bih svakako usnimio, zatim dozirao close i far. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Pro Member
|
![]()
Probaj da pozajmis negde sennheiser md441, i da ga stavis na 15tak cm od gornje ploce..... ja sam sve probao za narodne orkestre, ali mi je jedino to dalo instant rts zvuk.....
ps. c451 sam takodje probao, i umro dok sam poskidao sve shiljke sa njega u mixu... njega nikad vise na violine...
![]() |
#4 |
Member
|
![]()
Hvala na brzim odgovorima. Da li "obrnuto od vrata" znaci da stavim mikrofon sa strane kobilice i da bude usmeren prema f otvorima ili sa strane civija prema otvorima. U situaciji kada je usmereno prema mestu dodiru gudala sa zicom, dobijem atak ( krcanje) koje se cuje. To je minimalno ali mi ipak smeta na mestima kada ceo orkestar ima pauzu a ja ostajem sam. Probacu sa Atm-om ali se bojim da cu da dobijem svoje disanje u mik. Hvala u svakom slucaju.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
![]() |
![]() |
#6 |
Member
|
![]()
Snimio sam violinu sa At 4033 na udaljenosti od 30 cantimetra od f otvora. Ako zelite mogu postaviti snimak kompletnog orkestra pa da mi malo pomognete i oko miksa
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Moderator
|
![]()
Odlicno, okaci u radove, pa da cujemo!
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Member
|
![]()
https://soundcloud.com/roman-bugar/de-doi-roman-bugar
Treba da dodam gitaru.... i dalje mi se cini da mi je violina kao preko telefona ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Pro Member
|
![]()
Mikrofon ti je preblizu, posebno za solo violinu zato ti i zvuci tako ckiljavo
Odalji na metar udaljenosti ( vise u visinu nego u daljinu) da membrana mikrofona bude paralelna sa glasnjacom violine u protivnom ces snimiti ono sto slusalac inace ne cuje a to je skripanje gudala po zici i ostali sumovi nastali pomeranjem prstiju po zicama kao i suvise izrazen hi-mid pojas. Cuje se soba u snimku, ili snimaj u totalno zagluvljenom prostoru ili u akusticnijem vecem prostoru gde su prve refleksije manje izrazene.
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
M-Audio 410 problem sa snimanjem HITNO! | DJeneral | Computer Hardware | 12 | 28-05-2010 10:27 PM |
Problem sa snimanjem | Max | Audio Software | 6 | 21-11-2008 03:25 PM |
Problem sa snimanjem Protools 7.4 | lemy777 | Audio Software | 17 | 12-02-2008 09:26 AM |
Problem sa snimanjem akusricne gitare | balthazaar | Audio Produkcija - Tehnike | 11 | 13-07-2006 03:03 AM |
Problem sa snimanjem MIDI-a | LAMPASH | Audio Software | 7 | 19-12-2005 04:16 AM |