|
Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Junior Member
|
![]()
Pozdrav svima!!!
Potrebna mi je mala pomoc. Nakon hiljade sati merenja optimalne pozicije zvucnika u sobi, potpuno praznoj bez ikakvog tretmana, nekako sam dosao da dve vrste grafika koji preovladavaju i od njih izabrao dva najbolja kao predstavnike sve vrste ![]() ![]() ![]() ![]() Unapred hvala p.s. inache dimenzije sobe su 6x3x (2.55-3.55) |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Junior Member
|
![]()
Meni licno deluje bolj pozicija 16 70 ali zbog nedostatak 90hz i okoline ne oseca se nikkav punch
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Senior Member
|
![]()
Jel ono dolje Durmitor junače?
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Junior Member
|
![]()
Ako je ono gore Kopaonik
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Member
|
![]()
Jel ti ovo jedno merenje za jedni a drugo za drugi monitor? Posto se nikada ne mere oba monitora istovremeno.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Junior Member
|
![]()
samo jedan monitor, dve pozicije zvucnika i mikrofona...ovo je najbolje od 100 merenja
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Member
|
![]()
Izaberi ono koje se tebi cini ravnije, i kreni da meris drugi, pa da nadjes mesto gde im se odziv najvise poklapa (sto podrazumeva da ako treba pokvaris i odziv prvog). Nakon toga kreni sa adaptacijom prostora.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Junior Member
|
![]()
Hvala tako nesto sam i planirao na osnovu tvoje teme.... ali...ovde ova pozicija 1670 ima ravniju karakteristiku ispod 200hz ali uma veliki deep 80-100hz i bas se cuje koliko fali. Druga pozicija je neravnija ali ima vise tih 90hz dok ima veliki peak 120hz pa opet veci deep.....E sad posto znam da je taj problem na 90hz od duzine sobe da li slucajno znas da li je evekat isti ako tretiram zadnji ili prednji zid poroznim absorberom debljine 30-60cm i preko celog jednog od ova dva zida?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Member
|
![]()
Sigurno ne moze biti isti efekat, a iz mog iskustva (koje nije veliko), jako je tesko ciljati tretmanom neku odredjenu frekvenciju, u tvom slucaju 90Hz.
Ja sam se zbog nedostatka novca i vremena odlucio za najjeftiniji pristup panelnih absorbera stavljajuci ih na kljucne tacke oslanjajuci se na RFZ pristup (ukupno 18 absorbera, racunajuci tu i superchunk-ove i cloud-ove). Zbog toga nisam mogao da znam sta me ceka nakon tretmana, pa mi je glavni cilj u pocetku bio da dobijem isti odziv na oba zvucnika. Rezultat je drugaciji odziv, ali sa novim problemima (svakako manjim nego bez tretmana) na koje se moram navici. Kada sam na kraju uneo opremu u studio, narusio sam simetriju i morao sam ponovo da trazim slican odziv na oba zvucnika, sada mnogo teze, nasao kompromis i to je to, za sada. Misljenja sam da je moja tema bila korisna dok je moj rad bio upotrebljiv svima na forumu (pozicioniranje zvucnika), dok moj tretman od tacke kada sam krenuo sa apsorberima nije dovoljno referentan za druge ljude jer nije uradjen u potpunosti planski i namenski vec po ustaljenom sablonu (sto je cista kocka). Zbog toga sam resio da ne nastavljam diskusiju. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Junior Member
|
![]()
Dobro si napravio, da si najprije pozicionirao zvučnik i slušaoca.
Drugo (žuta) merenje je bolje. Bolji je balans između niskih, srednjih i visokih. Kad akustički dobro odradiš prostor (sa ne malo materijala kao što kaže mekonin), bit če graf u biti jednak ali sa mnogo manjim devijacijama.
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Najbolja pozicija rezije | miladinpro | Dizajn i konstrukcija studija | 9 | 09-03-2012 03:44 PM |
Mikrofoni za akusticka merenja | OFF | Dizajn i konstrukcija studija | 7 | 25-02-2011 03:09 PM |
Pozicija Monitora - samo hajp ili sta vi mislite? | Komplex | Monitoring | 7 | 19-01-2011 02:44 PM |
Merenja u akustici | OFF | Dizajn i konstrukcija studija | 15 | 21-05-2008 05:40 PM |
Obracun poreza i doprinosa po osnovu ugovora o autorskom delu? | boom.trass | Pravna Pitanja | 13 | 29-02-2008 03:11 PM |