Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Audio Software

Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?..

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 09-03-2013, 10:46 PM   #41
igormink
Member

Default Re: saturacija

Quote:
Originally Posted by kravadinka View Post
Nema? ti mene ?ta da ubeđuje?, verujem ja tebi da ti čuje? razliku, ono ?to ne mogu da verujem je da se ta razlika zaista i de?ava, jer na mojoj opremi ti ne bi mogao da čuje? razliku između trake i iste te trake snimljene u DAW, to ti garantujem, a moja oprema staje u četiri cifre.

?to se tiče ukusa, meni ta nesavr?enost ne smeta, čak naprotiv nisi razumeo, pitao sam ?ta osim tih smetnji treba da čujem ?to će mi reći da je u pitanju traka.
Jer ako se pati? toliko dok koristi? traku i osim ?umova i nesavr?enosti ne dobije? nikakve propratne-pozitivne efekte, u čemu je onda svrha?

?to se tiče vrste muzike i umi?ljaja kako ne?to ne mo?e da bude to u DAW nego samo na traci, to je najstra?nije tripovanje i ispoljavanje kompleksa i frustracija.
Svojevremeno su iskompleksirani i isfrustrirani bluzeri koje sam snimao namerno ostavljali takve fal?eve i proma?aje, sve u glas ponavljajući kako neće da budu kao upeglani narodnjaci, odbijali su svaki napredak u opremi i zahtevali kori?ćenje najbuđavijih stvari koje sam imao.
Ne znam samo kako oni glupi Amerikanci snimaju dobrom opremom, verovatno oni ne znaju kako se svira i snima Blues.
Patetično...

Moj je savet da ti prekontroli?e? svoje konekcije ili ispravnost audio uređaja za digitalno snimanje, ako ti čuje? razliku samo tako ?to usnimi? stereo signal, onda ili snima? na nečemu iz 1974. godine ili ne?to nije u redu u lancu, verujem ovo drugo.
Poslednji put kad sam čuo ovakvu razliku je Cubase 5.1 koji je imao tako lo? audie engine da je kvario čak i jednu mono traku unsimljenu u njega.
Meni je ?ao ?to je krenulo vrijeđanje (onako po sitno), pa vi?e neću ni?ta na ovu temu pisati. S obzirom da se ovim bavim isključivo amaterski, nemam se ?to nikome dokazivati, a kamoli biti na ego tripu. Mene ovaj pristup veseli i ne omalova?avam druge. ?ao mi je ?to tako ekstremno gleda? na stvari (ne samo u ovom topicu), ali ?to ja tu mogu?
Lijepi pozdrav!!!
igormink is offline   Reply With Quote
Old 10-03-2013, 10:16 AM   #42
kravadinka
Pro Member

kravadinka's Avatar

Niko te nije vređao, naprotiv. Pokušavam da ti pomognem.

Sećaš se školske lektire, ima jedna priča: Carevo Novo Odelo.
Ako ti smatraš da treba da se pakuje 'ovno u šareni papir kako bismo svi bili uljudni i prijatni jedni prema drugima, žao mi je, ja kažem šta mislim, nebitno je hoće li se to tebi svideti ili ne.
Ako je za tebe vređanje to što ne delim tvoje mišljenje, onda ti vređaš mene.

Umesto da se duriš i vređaš trebalo bi zaista da razmisliš o tome što sam ti rekao, sa današnjom opremom ne bi smeo čuti razliku kad snimiš sa trake stereo u DAW.
Ti sad možeš da se ljutiš do sutra, ali ako si već sam rekao da si amater, probaj da poslušaš savet i naučiš nešto, a ne da braniš neodbranjivo samo zato što je to tvoje mišljenje.

E sad, ako te i ovo vređa, izvini što ja nisam amater...

www.dynamix-audio.com

Last edited by kravadinka; 10-03-2013 at 10:18 AM.
kravadinka is offline   Reply With Quote
Old 10-03-2013, 02:17 PM   #43
igormink
Member

Jako mi je drago što nisi amater, što zanči da od ovoga možeš živjeti. Vrijeđa me samo to što spominješ riječi tripovanje, ego i slično, i to možda najviše od svih tu na forumu. Dakle, opet ću ponoviti, ja čujem razliku i meni ovo što radim i kako radim uveseljava život. Žao mi je što nas nema više iz "analognog" svijeta na forumu, možda bi nekoga nešto i zanimalo o tome, ali upravo zbog takvog ega koji ispoljavaš (i to još prema malom amateru), ljudi se ne usude ništa ni pitati. Uglavnom - nasvirao sam se po rockabilly bendovima, bendovima koji ganjaju zvuk 60ih i slično i probali smo snimati svakako i kod svakakvih i nije išlo. Naišli smo na tipa u Berlinu koji ima vintage studio kojem snimke zvuče mrak. On je u opremu uložio čitav svoj život (spava na podu u studiju), ali valjda je gluh jer se to sve ipak može u DAW-u samo mu nitko nije uspio objasniti. Malo vagni prije nego počneš oštro osuđivati jer između crnog i bijelog u životu ima i puno sivog! Znači ja ću uvijek prihvatiti savjet, ne radim se pametan, ali ne volim ekstremne stavove.

Ima jedna Budina - malo ću parafrazirati - bez obzira tko ti nešto govori, pa makar dolazilo i od mene, ne vjeruj u to ako se protivi tvome zdravom razumu.

Pozdrav i ajmo ipak biti pristojni jer to je lijepo!

Last edited by igormink; 10-03-2013 at 02:23 PM.
Old 10-03-2013, 02:48 PM   #44
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Nemoj se ljutiti... - i ne mislim samo na tebe. Ovo je ipak forum gde ljudi diskutuju (protivno ubedjenju nekih starijih clanova-moderatora) i razmenjuju razna iskustva u vezi raznih audio tehnika, nacina rada sa zvukom i tako dalje. Tome uglavnom sluzi. Svako ima svoj omiljeni fazon rada - koji mu najvise lezi i glupo je da se bilo ko prepire sa bilo kime oko toga. Neko moze da podeli svoja iskustva i realna racionalna osoba ce probati da to primeni, videce da li ide, ako ne ide, nikom nista... Zamisli kako bi bilo dosadno da svi misle isto

Hocu da kazem da je glupo da zbog svog misljenja - na primer ti, dodjes u sukob sa nekim drugim, iznerviras se i napustis forum zbog toga - bolje je naci na ljude koji rade na tvoj nacin i sa njima razmenjivati iskustva na polju koje te zanima. Sa nekim "softverasem" neces naci zajednicki jezik, jer definitivno nemate slicne stavove...

Pricam iz mog licnog iskustva ovde
Old 10-03-2013, 05:47 PM   #45
igormink
Member

U potpunosti se slažem i želio bi naglasiti da me ne ljute tuđa mišljenja i načini razmišljanja, dapače, što različitije, to bolje. Ljuti me pomalo zadrti i pokroviteljski stav u stilu onako je kako ja kažem, sve ostalo je trip. Čemu to?
Uostalom, vidiš da pokušavam zadržati nivo komunikacije na maksimalno pristojnom nivou
Old 10-03-2013, 06:14 PM   #46
kravadinka
Pro Member

kravadinka's Avatar

Quote:
Originally Posted by igormink View Post
Jako mi je drago što nisi amater, što zanči da od ovoga možeš živjeti. Vrijeđa me samo to što spominješ riječi tripovanje, ego i slično, i to možda najviše od svih tu na forumu. Dakle, opet ću ponoviti, ja čujem razliku i meni ovo što radim i kako radim uveseljava život. Žao mi je što nas nema više iz "analognog" svijeta na forumu, možda bi nekoga nešto i zanimalo o tome, ali upravo zbog takvog ega koji ispoljavaš (i to još prema malom amateru), ljudi se ne usude ništa ni pitati. Uglavnom - nasvirao sam se po rockabilly bendovima, bendovima koji ganjaju zvuk 60ih i slično i probali smo snimati svakako i kod svakakvih i nije išlo. Naišli smo na tipa u Berlinu koji ima vintage studio kojem snimke zvuče mrak. On je u opremu uložio čitav svoj život (spava na podu u studiju), ali valjda je gluh jer se to sve ipak može u DAW-u samo mu nitko nije uspio objasniti. Malo vagni prije nego počneš oštro osuđivati jer između crnog i bijelog u životu ima i puno sivog! Znači ja ću uvijek prihvatiti savjet, ne radim se pametan, ali ne volim ekstremne stavove.

Ima jedna Budina - malo ću parafrazirati - bez obzira tko ti nešto govori, pa makar dolazilo i od mene, ne vjeruj u to ako se protivi tvome zdravom razumu.

Pozdrav i ajmo ipak biti pristojni jer to je lijepo!
Ako savetuješ pristojnost onda budi i sam takav, pa počni da čitaš šta sam napisao a ne da prelećeš preko teksta samo kako bi što pre odgovorio.
Tako me ne bi optuživao da sam nepristojan, da te napadam, ili da sam ja neki softveraš koji ne razume tebe analogičara, naprotiv.
Ja se nisam stavio ni na jednu stranu, analognu ili digitalnu, nemaš potrebe da zauzimaš defanzivni stav i da tražiš u mojim rečima napad na tebe, uzalud jer ga nije ni bilo.

Ponoviću ti opet, ja verujem da ti čuješ razliku kad snimiš kod sebe stereo sa magnetofona u DAW, ali da mi kažeš kako je to normalno i dešava se svugde i uvek, to je neistina.
Da smo bliže ja bih ti dokazao da kad ispravno usnimiš dva kanala sa magnetofona, dakle stereo u DAW ne sme da bude nikakvih čujnih razlika, ne znam zašto ti je teško to da prihvatiš, kažeš da se ne praviš pametan a započinješ raspravu kad ti neko kaže da si negde možda pogrešio.

Pominjanje isfrustriranih i iskompleksiranih se odnosilo na nabeđene muzičare koji dolaze da snimaju, jako često narodnjake, a ne tako retko i okorele alternativce i njihove tripove kad je zvuk u pitanju, nisam shvatio da se ti ovim poslom ne baviš profesionalno pa da nemaš klijente nego snimaš za svoju dušu i svoj groš, valjda si se zato uvredio.
Ako si to shvatio kao moje mišljenje da je svako ko snima analogno istripovan i umišljen, onda si debelo zalutao.
Utripovan i umišljen je onaj koji zbog nekog lika iz Berlina koji je sve prodao da bi kupio gomilu svetleće opreme slepo prati njegove stope i misli da je to jedini ispravan način, kao nije valjda on lud pa da to uradi, hajde da ga kopiram ne razmišljajući svojom glavom.
Ne mislim ovim na tebe, samo sam iskoristio tvoj primer kao dobar.

Snimaj kako ti je volja, ja to podržavam, možeš i na kasetofon ako si tako srećan, u tome je valjda poenta kad se baviš muzikom, da ti bude lepo.
Ali ako se pojaviše negde i počneš propovedi o nekim svojim dogmama, onda budi spreman na otpor, pogotovo onih koji su bili tu gde si ti sada, pa se otisnuli malo dalje u potrazi za nekim novim odgovorima.

A pristojnost...
Ovo je javna diskusija, svako može da čita, kometariše i odgovara, pa nema ničeg neobičnog da je tvoje i moje javno iznošenje stavova i mišljenja podložno oceni i osudi, zato nemoj da potežeš pristojnost za svaki odgovor i ocenu na tvoje mišljenje koje ti se ne dopada.
Ako ne želiš komentar na svoj rad i svoje postove onda napiši knjigu, to sam ja uradio u jednom trenutku, pravio se pametan na 150 strana i super, hvalili me na promociji i ja ispunio svoje.
A ovde, budi malo otvoreniji, svi mi imamo svoja ubeđenja, dobra, loša, takva su kakva su, vremenom ih se oslobodimo i onda počinjemo biti produktivni...

Veliki pozdrav za tebe...

www.dynamix-audio.com

Last edited by kravadinka; 10-03-2013 at 06:20 PM.
Old 10-03-2013, 06:41 PM   #47
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Ok, ajmo sad na topic o saturaciji.

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 10-03-2013, 06:51 PM   #48
igormink
Member

Ajmo onda ovako - ja se više neću usuditi spominjati analogiju, a kamo svoj, pazi svoj, dojam o stvarima koje čujem. Ajmo završiti s time da ne znam prebaciti stereo traku i da je tu izvor svih mojih nedaća i zabluda. Naučiti ću već, mlad sam.

Zanima me samo kad ću čuti autentičnu (ovo je važno) snimku glazbe iz 40ih ili 50ih snimljenu u DAW-u sa modernim pristupom. A ja ti do tada mogu dati nebrojeno primjera novih snimki gdje je to uspjelo s magnetofonom.

Vraćamo se na saturaciju - ili ne smijemo?

Last edited by igormink; 10-03-2013 at 06:54 PM.
Old 10-03-2013, 07:08 PM   #49
Znak
Pro Member

Znak's Avatar

Quote:
Zanima me samo kad ću čuti autentičnu (ovo je va?no) snimku glazbe iz 40ih ili 50ih snimljenu u DAW-u sa modernim pristupom.
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=42868
Old 10-03-2013, 07:19 PM   #50
kravadinka
Pro Member

kravadinka's Avatar

Quote:
Zanima me samo kad ću čuti autentičnu (ovo je važno) snimku glazbe iz 40ih ili 50ih snimljenu u DAW-u sa modernim pristupom. A ja ti do tada mogu dati nebrojeno primjera novih snimki gdje je to uspjelo s magnetofonom.
Pa ja sam prvi odgovorio na ovu temu i upravo sam to i rekao, današnje simulacije ne mogu da daju taj stari zvuk, koliko god da ih glasno reklamiraju.

Quote:
Ajmo onda ovako - ja se više neću usuditi spominjati analogiju, a kamo svoj, pazi svoj, dojam o stvarima koje čujem. Ajmo završiti s time da ne znam prebaciti stereo traku i da je tu izvor svih mojih nedaća i zabluda. Naučiti ću već, mlad sam.
Naravno da nećemo tako.
Govoriti otvoreno i iskreno, a ko se ljuti njemu kruti, tako se bar ovde kaže...

www.dynamix-audio.com
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules