Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Monitoring

Monitoring Aktivni i pasivni zvučnici, slu?alice, pojačala

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 01-03-2013, 04:24 PM   #1
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Default Koji sub uzeti (do 400 E) ?

Dakle uzeo bih neki jeftiniji sub, monitoring mi je PMC TB2s-a, i uzeo bih neki sub, samo da odredjene mikseve za zanrove koji imaju puno informacija dole preslusam, nakon sto odradim miks, ili da s vremena na vreme ga aktiviram da vidim kako se ponasa zvuk dole opet govorim o zanrovima koji se oslanjaju na te sub-ove, za rock i pop produkciju je totalno nepotreban. TB2s imaju mali roll off koji pocinje negde od 80hz, i ako se ti tonovi i dalje cuju, ne verujem da ce klijenti biti zadovoljni kada cuju zvuk u mom prostoru jer nece da ih "trese".

Merkao sam ovaj ESI sub, s obzirom da su ljudi zadovoljni ESI-em, pa onda Adam Sub7 (mada me brine sto su neki korisnici prijavljivali port noise, nakon nocne more sa port noiseom na Adam A7x, ne bih da prolazim ponovo kroz to), kakvi su ovi Fostex i Samson? Krk? Mozda pak neki hi-fi aktivan? I da, bitno je da ima footswich da mogu prosto da ga bypass-ujem

Taj sub ce vecim delom rada da bude iskljucen, jer ja ne volim da miksam sa sub-om, ali ono sto me brine je da li cu imati gubitke zato sto iz zvucne karte bih izlazio u sub a iz sub-a na PMC?
Jan is offline   Reply With Quote
Old 01-03-2013, 04:36 PM   #2
kravadinka
Pro Member

kravadinka's Avatar

Default Re: Koji sub uzeti (do 400 E) ?

Ako sam dobru specifikaciju našao tvoji PMC sviraju po papiru od 40hz do 25khz, relativno dovoljno za većinu posla, ali ako kažeš da već od 80hz imaju roll off, to se nekako poklapa sa mojim iskustvom kako zvuči PMC generalno, pa nije loše imati woofer kao pomoć.
Ono što me buni je činjenica da ćeš ti da se igraš sa njim, uključuješ i isključuješ, a koliko znam zvučnici se uče mesecima ne bi li mogao da radiš nesmetano na njima, ovo stalno menjanje zvučne slike će da bude mnogo haotično, ne znam kako si to zamislio.
Uostalom, zašto bi ga isključivao, daleko od toga da je nepotrebno za pop i rock imati zvučnik kojis svira ispod 40hz, naprotiv.
Neće ti woofer ništa pokvariti, samo ćeš čuto to što ne čuješ sada, a to su jako često smetnje i viškovi, pa kad jednom čuješ koliko se đubreta dole nagomila, nećeš ga više gasiti.

Krk je dobar, kao i Adam, ali to je malo skupa varijanta. Mislim da bi Esi bio dobar ako i dalje prate priču koju imaju sa monitorima.

www.dynamix-audio.com
kravadinka is offline   Reply With Quote
Old 01-03-2013, 04:44 PM   #3
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Quote:
Originally Posted by kravadinka View Post
Krk je dobar, kao i Adam, ali to je malo skupa varijanta. Mislim da bi Esi bio dobar ako i dalje prate priču koju imaju sa monitorima.
Adam Sub7 je 7'' drajver i kosta oko 370 evra, dakle nije skup, KRK je nesto preko 400, a ESI je kod nas 330. S obzirom da mi soba nije ogromna, mozda bih i uzeo Adama, mada 7'' od kud znam... Ne bih ga stalno palio i gasio, u glavnom bih ga palio kad treba da odlucim sta se desava dole, al ako jbg osetim da nemam potrebu da ga gasim, onda necu da ga gasim

Recimo cesto se susrecem, s obzirom da mahom miksam hiphop, sa jednim podzanrom koji ispod kick-a koristi duge 808-ice koje tresu, ja sad na PMC-u jasno cujem te tonove dole koje sviraju, ali me ne "tresu" ne znam kako da se izrazim, ni ne trazim da me tresu, ali bih s vremena na vreme voleo da cujem sta se desava na sub-u... Ne bih voleo da smiksam pesmu i da dozivim neko neprijatno iznenadjenje u nekom dzipu ili tako nesto

EDIT: Razmisljao sam i varijantu da ne uzimam sub, nego lepo uzmem i Esi osmice kao drugo (odnosno trece, jer uskoro treba i mali genelec 8020 da mi stignu) slusanje, jer sam do sada miksao na A7x i nisam imao potrebu za sub-om i nikad nije ni bilo iznenadjenja, sa sve tim port noise-om, i ako je sub-ove bilo gotovo nemoguce slusati solo malo glasnije zbog port noise-a

Last edited by Jan; 01-03-2013 at 04:50 PM.
Old 01-03-2013, 05:12 PM   #4
kravadinka
Pro Member

kravadinka's Avatar

Znam da ta sedmica po papirima svira do 32hz, ali ja sam mislio pre svega na veći prečnik, tu cena ide mnogo gore.
Varijanta sa ESI osmicama ti ne donosi ni?ta specijalno, na papirima je takođe od 40hz kao tvoji PMC.

?ta da ti ka?em, ako tebi Adam A7X svira sve ?to ti ?eli? da čuje?, onda ti ne treba woofer.
?to se mene tiče, ispod donje granice tog A7X postoji čitav jedan svet, mnogo veći nego sve ovo iznad, ja ne bih mogao da radim bez uvida u to ?ta se tamo dole događa.

Činjenica da se nosi? mi?lju da ima? tri slu?anja govori da različito posmatramo istu stvar, pa ne znam koliko će ti moj savet odgovarati, ali ja bih ukrupnio tu tvoju priču, uzeo bih Sub za PMC da mi to bude Full Range slu?anje, a 8020 mogu biti drugo slu?anje tek da se čuje kako sve zvuči na nekoj polu-tranzistor varijanti, iako su oni preskupi da se koriste samo za to.

Mnogo monitora gura? u sobu, nekako mi se ;ini da se malo vi?e opterećuje? tim nekim benchmark imenima, jesi li sređivao akustiku na bilo koji način?

www.dynamix-audio.com
Old 01-03-2013, 05:28 PM   #5
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Quote:

Mnogo monitora guraš u sobu, nekako mi se ;ini da se malo više opterećuješ tim nekim benchmark imenima, jesi li sređivao akustiku na bilo koji način?
Trenutno u sobi imam samo DIY apsorcione panele na zidovima iza i sa strane, ali cu ovih dana da napravim ozbiljniju pricu... Kakav crni benchmark? ESI, Fostex, Samson, KRK koje razmatram za sub ? Kakvi su to benchmarci :S Samo kad god sam bilo gde slusao 2.1 sistem, nije mi prijalo da miksam sa sub-om... Zato mi i pada na pamet da umesto ESI sub-a uzmem ESI osmice... Slozices se, ja nisam jedini kome miksanje na sub-u ne prija, jednostavno mi ne prija i to je to.

Pre par dana smo slusali moje kutije kod clana Brace u studiju, cija je soba, po meni vise nego odlicna, jedna od najboljih u kojima sam usao, i naravno da ima velike razlike izmedju PMC-a u mojoj sobi i vecoj akusticki tretiranoj prostoriji. Ali barem ja tamo i dalje na njima nisam cuo to "dno" na koje sam navikao da cujem iz bass reflex kutija koje sam do sada slusao, s druge strane na ovim kutijama jasnije cujem tonove, cak i u mojoj sobi, sto nije samo moj stav.

Razmatram i varijantu koju si predlozio sub sa PMC i 8020, ali tu se javlja problem sto ne verujem da ce crossover frekvencija koja je sweetspot za jedne biti sweetspot i za druge kutije.

Takodje i dalje me brine sto ce signal prolaziti kroz taj sub pa dolaziti do kutija.

Last edited by Jan; 01-03-2013 at 05:30 PM.
Old 01-03-2013, 05:39 PM   #6
kravadinka
Pro Member

kravadinka's Avatar

Benchmark ti je PMC, Adam, Genelec...

Ajmo na početak...
Ne vredi ti ništa od tih skupocenih monitora ako nemaš sređenu prostoriju. Znam da je ta priča stereotipna, ali je tako mnogo više nego što se i misli dok se o tome priča.
Jesi razmišljao da uložiš novac u ARC2 na primer, pa tek onda da vidiš gde si sa zvukom i tek onda uđeš u kupovinu svih tih skalamerija?

www.dynamix-audio.com
Old 01-03-2013, 06:22 PM   #7
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Pa naravno,sredjivanje akustike u sobi mi je prioritet br. 1, sub cu tek da mozda uzmem nakon sto budem sredio akustiku,prvo zvucnici mi ne sviraju kako bi trebalo,drugo mislim da bi unosenje suba u losu prostoriji bilo samoubistvo...

doro,adam se sada vise okrenu ka konzumerskom trzistu sa ovim novijim jeftinijim proizvodima
Old 01-03-2013, 06:55 PM   #8
kravadinka
Pro Member

kravadinka's Avatar

Vidi ovo:
http://www.behringer.com/EN/Products/DEQ2496.aspx

To je najvrednija stvar koju imam, nevezano za cenu.
Nemam sačuvanih slika iz REW-a da ti poka?em kakva je moja soba bila, a kakva je sada, uradiću to sutra ako te bude interesovalo da ti poka?em.
Ja sam uzeo hardware jer neću da razmi?ljam o ARC2 je li na masteru ili nije, ali su rezultati identični, DEQ2496, ARC2, ApulSoft EQ, bilo koji EQ da uzme? kad izmeri? sobu sa REW-om i ECM8000 dobije? identične rezultate.
Radio sam na nekoliko različitih monitora, ?estice, osmice, petice sa woofer-om, NS10, na tim mestima sada čujem podjednako kao i kod mene, takođe identično kao na ATH M50 koje imam.
Ba? smo radili korekciju na Adam A5X plus Genelec 10 inch woofer, da nije DEQ2496 to bi bilo neupotrebljivo.

Akustički tretman je prava stvar, ali koliko god da ga plati? te?ko da će? dobiti frekventni odziv ovako ispravan.
Problemi sa sub frekvencijama kao i sa 125hz su skoro nere?ivi u mnogim prostorijama.
Najbolja je varijanta jedno i drugo, akustički tretman za stojeće talase i potiranje faza, kao i za reverberaciju, a digitalno sređivanje za referentnu sliku.
E sad, kako nema novca za akustiku, ovo za malo para re?ava gomilu problema.
Da si bli?e pa da ti demonstriram, veruj mi, nekoliko ljudi kojima sam radio, svi imaju iste reakcije.

www.dynamix-audio.com

Last edited by kravadinka; 01-03-2013 at 07:02 PM.
Old 01-03-2013, 07:29 PM   #9
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Quote:
Vidi ovo:
http://www.behringer.com/EN/Products/DEQ2496.aspx

To je najvrednija stvar koju imam, nevezano za cenu.
Nemam sačuvanih slika iz REW-a da ti poka?em kakva je moja soba bila, a kakva je sada, uradiću to sutra ako te bude interesovalo da ti poka?em.
Ja sam uzeo hardware jer neću da razmi?ljam o ARC2 je li na masteru ili nije, ali su rezultati identični, DEQ2496, ARC2, ApulSoft EQ, bilo koji EQ da uzme? kad izmeri? sobu sa REW-om i ECM8000 dobije? identične rezultate.
Radio sam na nekoliko različitih monitora, ?estice, osmice, petice sa woofer-om, NS10, na tim mestima sada čujem podjednako kao i kod mene, takođe identično kao na ATH M50 koje imam.
Ba? smo radili korekciju na Adam A5X plus Genelec 10 inch woofer, da nije DEQ2496 to bi bilo neupotrebljivo.

Akustički tretman je prava stvar, ali koliko god da ga plati? te?ko da će? dobiti frekventni odziv ovako ispravan.
Problemi sa sub frekvencijama kao i sa 125hz su skoro nere?ivi u mnogim prostorijama.
Najbolja je varijanta jedno i drugo, akustički tretman za stojeće talase i potiranje faza, kao i za reverberaciju, a digitalno sređivanje za referentnu sliku.
E sad, kako nema novca za akustiku, ovo za malo para re?ava gomilu problema.
Da si bli?e pa da ti demonstriram, veruj mi, nekoliko ljudi kojima sam radio, svi imaju iste reakcije.
Pa ne znam odakle si ti ? Desava se da putujem kroz Srbiju ako sam u prolazu nekada mogu da se najavim i da svratim

Da, dok su mi zvucnici bili blize zida imao sam problema bas sa tih 125 hz i njegovim over-tonovima, dakle tonovi na oko 125hz su se pojacavali, na oko 250 sam osecao previse energije itd... Povlacenjem zvucnika na metar od zida to se znatno ublazilo ali je jos uvek prisutno... Interesantno je da sam manje toga cuo sa Adamima nego sa PMC-ima...
Old 01-03-2013, 08:10 PM   #10
Granata
Member

Quote:
Stojeci talasi i potiranje faza, i reverberacija, i dodajmo josh i flutter echo, i to su svi postojeci akustichki problemi ako izuzmemo izolaciju.

Referentna slika (ravan spektar) je najmanje bitna stvar, na nju se lako i naviknesh ili koristish referentne trake, ako je sve ostalo na mestu.

Ne znam tachno kako ta equalizacija radi, al ja tu ne vidim mnogo logike s obzirom da su akustichke pojave sve vremenske prirode, sve i da se ne mrdamo iz sweet spota.
Granata is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules