Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Computer Hardware

Computer Hardware Razmenite iskustva o muzickim karticama i bilo kom drugom hardveru koji koristite uz PC, konfigurisanje i optimizacija kompjutera za DAW

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 27-10-2012, 12:28 PM   #1
Rhino
Pro Member

Rhino's Avatar

Default Usb 3.0?

Ima li smisla staviti neki externi usb 3.0 hdd (pa i sa sopstvenim napajenjem) kao aktivni disk na DAW laptopu u nedostatku e-sata i ssd prikljucaka?

Koliko to prakticno (ne teoretski) moze da pogura?

U stisci sa prostorom rado bih to koristio za kontakt/omnisphere banke i semplove recimo..
Old 27-10-2012, 02:35 PM   #2
Khan
Moderator

Khan's Avatar

Default Re: Usb 3.0?

Naravno, to je i poenta USB 3.0! Ako je kontroler o.k. i HD dobar, radice bolje od oem djubreta koje se ugradjuje u vecinu laptopa. Samo napred!
Khan is offline   Reply With Quote
Old 27-10-2012, 05:31 PM   #3
Rhino
Pro Member

Rhino's Avatar

Radi i ovaj oem solidno, 7200 obrtaja nije vjerovatno desktop ali nije ni za bacit

Ima li ko kakvu preporuku kakav hard? Sa sopstvenim strujnim napajanjem predpostavljam logicki da je bolje, ali vidim u ponudi neke sto sami rade bekape, to mi ne zvuci kao najsrecnije rjesenje.. Nisam bas u toku kompjuterskih novotarija kao ranije, pa se vodim onom 'ko pita ne skita'

Ili moze jednostavno to na disable pa da funkcionise kao 'standardni hard'?
Old 27-10-2012, 11:16 PM   #4
AudioStorm
Pro Member

AudioStorm's Avatar

Rhino,evo ti mog primjera,znaci uzeo sam prosle godine u septembru,WD My Book Essential 3.0 i na starom sistemu je bio na USB dvojci,na starom XP-u.Evo ga
http://www.techhypermart.com/western...drive-2tb.html

Sad je na sedmici,na novom kosturu sistema,spojen je na USB 3.0 i sad radi puno bolje,brze i efektnije,ali ipak imam nekih smetnji ...recimo uopste nema nikakvog ultra brzog prenosa podataka,znaci ni blizu 5GB/s !!Ide puno brze nego na starom OS-u ali daleko ispod te brzine koja mu je kao jedna od referenci.
Drugo,zna cesce u zadnje vrijeme (ponekad) da se "uspava",tj kad povucem sa njega bilo sto dok radim,bilo koji sample ili hocu da pustim bilo koji fajl ili jednostavno trazim bilo sto,samo zazuji i potraje nekih 4,5 sekundi "budjenje',shvatas?Kao da OS "kopa" po njemu virtuelnu memoriju,na to mi lici?!
Onda se jednostavno u djelicu sekunde pootvaraju prozori komandi koje sam mu zadao !!

Znaci mislim da ipak ne radi kako treba,da ta teorija nije sprovedena u praksi E sad da nije jos nesto zaboravljeno ...

Ovo je kicma sistema

Maticna : Gigabite p67a-ud3p-b3
Procesor : i5 2400 cpu@ 3.10 Ghz up to 3.40 GHz
Grafika : Nvidia GeForce GTS450I 1GB
HDD : WD Caviar Blue 7200rpm 320GB
RAM : 8GB 2x4GB Kingston Hyper X
Chifteck napajanje coolermaster 650w

http://soundcloud.com/audio-storm
http://www.facebook.com/osha.audiostorm
AudioStorm is offline   Reply With Quote
Old 27-10-2012, 11:55 PM   #5
Rhino
Pro Member

Rhino's Avatar

Hvala audiostorm! Upravo i zbog toga pitam u gore navedenom postu koliko to moze realno da pogura? Jer znam da brojke sa reklamnih specifikacija usb-ova iz proslosti (usb 1 i usb 2) nikad nisu radile ni priblizno u praksi kao na papiru.

Pa dobro.. S obzirom da nemam ni e-sata, a ni ne daj boze ssd port I nije da mogu da biram puno izgleda..

Ima li ovaj tvoj svoje napajanje i gdje si ga uzeo? Sad mi se kroz maglu vrace da si mi pominjao vampiricu i da nesto nije bio skup.. Ili je to bio neko drugi a ja malo prolupao?
Old 28-10-2012, 12:02 AM   #6
Rhino
Pro Member

Rhino's Avatar

Eee, da i ovaj tvoj petlja nesto sa backupom automatski jel? Ajd molim te pojasni mi malo oko toga, (kako to funkcionise) meni se nesto ne svidja na papiru ta fora..
Old 28-10-2012, 12:50 AM   #7
AudioStorm
Pro Member

AudioStorm's Avatar

Quote:
Originally Posted by Rhino View Post
Hvala audiostorm! Upravo i zbog toga pitam u gore navedenom postu koliko to moze realno da pogura? Jer znam da brojke sa reklamnih specifikacija usb-ova iz proslosti (usb 1 i usb 2) nikad nisu radile ni priblizno u praksi kao na papiru.

Pa dobro.. S obzirom da nemam ni e-sata, a ni ne daj boze ssd port I nije da mogu da biram puno izgleda..

Ima li ovaj tvoj svoje napajanje i gdje si ga uzeo? Sad mi se kroz maglu vrace da si mi pominjao vampiricu i da nesto nije bio skup.. Ili je to bio neko drugi a ja malo prolupao?
Nisi prolupao,dobro SISE sjetio trida o externim diskovima,pominjao sam ga tamo ...Jes,ugrabih u zadnjih par dana da ga uzmem po "starim" cijenama,vjerovao ili ne bio je 99 eura !!
Znaci sad su mnoooogo skupi (pas mater ::@$%#@&2#$6) tako da ne znam sto bih ti preporucio kad je kod nas (PG) sve manje vise isto sa cijenama.
Drugo,jeste ima svoje napajanje i ovi WD bookovi su malo kabasti za tvoju konkretnu namjenu,da ga ti vuces sa sobom kad budes putovao i slicno ...bolje onda uzeti nesto drugo,nesto manje i prakticnije,neki 2.5' pocket solutions sa nekih 1TB magacina,jel ti to dovoljno ?
Mozda ovo ??http://www.itsvet.com/proizvod/weste...mp_hdd/26/1786

Ovo radi na 5400 rpm ali mislim da bi tebi ovo zavrsavalo posao.Plus,mali,tanak,svoju futrolicu,pogodan za nosenje,putovanje,dje ces ti sa ovim kao moj,kabast,poveci a i dosta je njezan,treba mu odredjena stabilnost.
Ima li ti lap-top USB3 port ?

Old 28-10-2012, 02:24 AM   #8
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Quote:
Originally Posted by AudioStorm View Post
Rhino,evo ti mog primjera,znaci uzeo sam prosle godine u septembru,WD My Book Essential 3.0 i na starom sistemu je bio na USB dvojci,na starom XP-u.Evo ga
http://www.techhypermart.com/western...drive-2tb.html

Sad je na sedmici,na novom kosturu sistema,spojen je na USB 3.0 i sad radi puno bolje,brze i efektnije,ali ipak imam nekih smetnji ...recimo uopste nema nikakvog ultra brzog prenosa podataka,znaci ni blizu 5GB/s !!Ide puno brze nego na starom OS-u ali daleko ispod te brzine koja mu je kao jedna od referenci.
Drugo,zna cesce u zadnje vrijeme (ponekad) da se "uspava",tj kad povucem sa njega bilo sto dok radim,bilo koji sample ili hocu da pustim bilo koji fajl ili jednostavno trazim bilo sto,samo zazuji i potraje nekih 4,5 sekundi "budjenje',shvatas?Kao da OS "kopa" po njemu virtuelnu memoriju,na to mi lici?!
Onda se jednostavno u djelicu sekunde pootvaraju prozori komandi koje sam mu zadao !!

Znaci mislim da ipak ne radi kako treba,da ta teorija nije sprovedena u praksi E sad da nije jos nesto zaboravljeno ...

Ovo je kicma sistema

Maticna : Gigabite p67a-ud3p-b3
Procesor : i5 2400 cpu@ 3.10 Ghz up to 3.40 GHz
Grafika : Nvidia GeForce GTS450I 1GB
HDD : WD Caviar Blue 7200rpm 320GB
RAM : 8GB 2x4GB Kingston Hyper X
Chifteck napajanje coolermaster 650w
5GB/s je teoretska brzina, nema sanse da to dobijes ni sa jednim hardom. Budi srecan sa rezultatom od 60ak MB/s jer je to max brzina na kojoj danasnji prosecan HDD 7200 isporucuje podatke.

Ne kopa OS nista po njemu, vec je najverovatnije usao u hibernaciju i zaustavio ploce, tj motor koji ih vrti. Pronadji u power setingsima vreme gasenja HDDa i stavi na "never"
Old 28-10-2012, 09:02 AM   #9
Rhino
Pro Member

Rhino's Avatar

@audiostorm

Pa i nema toliko veze sto je 'kabast'.. Velika mi torba od starog dell laptopa, ima dosta dzepova, stane u nju bez problema i malo veci i malo manji disk.. A ovaj tvoj radi na 7200 obrtaja? Ako da, isto bi ja radje to.. Da, ima laptop usb 3 port..

@psionic

Pa da, o tome i pricam kad pominjem pojmove prakse i teorije.. Kad bi hardovi izbacivali 5gb/s ne bi bili 'usko' vec 'siroko' grlo sistema

Ok ljudi, probacu sa nekim usb 3.0 hardom da nadomjestim situaciju..
Old 28-10-2012, 11:25 AM   #10
AudioStorm
Pro Member

AudioStorm's Avatar

Quote:
Originally Posted by psionic View Post
5GB/s je teoretska brzina, nema sanse da to dobijes ni sa jednim hardom. Budi srecan sa rezultatom od 60ak MB/s jer je to max brzina na kojoj danasnji prosecan HDD 7200 isporucuje podatke.

Ne kopa OS nista po njemu, vec je najverovatnije usao u hibernaciju i zaustavio ploce, tj motor koji ih vrti. Pronadji u power setingsima vreme gasenja HDDa i stavi na "never"
Brzina mu je oko 100MB/s,potvrdjena nekoliko puta i wvo sad sam testirao ponovo.Znam da je to marketinska fora,ali iskren da budem nadao sam se vecoj brzini na USB3 portu !
Jeste,nasao sam ga u power options i ugasio,hvala psionic svakako

Quote:
Originally Posted by Rhino View Post

Pa i nema toliko veze sto je 'kabast'.. Velika mi torba od starog dell laptopa, ima dosta dzepova, stane u nju bez problema i malo veci i malo manji disk.. A ovaj tvoj radi na 7200 obrtaja? Ako da, isto bi ja radje to.. Da, ima laptop usb 3 port..
Jeste buraz,on je na 7200,aj pogledam ti neka resenja po gradu pa ti javljam na pm
Edit - Evo ga ovdje sa totalno korektnom cijenom u odnosu na ostale,znaci ovo je negdje oko 160 evra,mozda i manje !
http://emmi.rs/hdd-eksterni-hdd-35-2...gn=direct_link

Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules