Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Computer Hardware (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=83)
-   -   Usb 3.0? (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=42622)

Rhino 27-10-2012 12:28 PM

Usb 3.0?

Ima li smisla staviti neki externi usb 3.0 hdd (pa i sa sopstvenim napajenjem) kao aktivni disk na DAW laptopu u nedostatku e-sata i ssd prikljucaka?

Koliko to prakticno (ne teoretski) moze da pogura?

U stisci sa prostorom rado bih to koristio za kontakt/omnisphere banke i semplove recimo..

Khan 27-10-2012 02:35 PM

Re: Usb 3.0?

Naravno, to je i poenta USB 3.0! Ako je kontroler o.k. i HD dobar, radice bolje od oem djubreta koje se ugradjuje u vecinu laptopa. Samo napred!

Rhino 27-10-2012 05:31 PM

Radi i ovaj oem solidno, 7200 obrtaja nije vjerovatno desktop ali nije ni za bacit :)

Ima li ko kakvu preporuku kakav hard? Sa sopstvenim strujnim napajanjem predpostavljam logicki da je bolje, ali vidim u ponudi neke sto sami rade bekape, to mi ne zvuci kao najsrecnije rjesenje.. Nisam bas u toku kompjuterskih novotarija kao ranije, pa se vodim onom 'ko pita ne skita' :D

Ili moze jednostavno to na disable pa da funkcionise kao 'standardni hard'?

AudioStorm 27-10-2012 11:16 PM

Rhino,evo ti mog primjera,znaci uzeo sam prosle godine u septembru,WD My Book Essential 3.0 i na starom sistemu je bio na USB dvojci,na starom XP-u.Evo ga
http://www.techhypermart.com/western...drive-2tb.html

Sad je na sedmici,na novom kosturu sistema,spojen je na USB 3.0 i sad radi puno bolje,brze i efektnije,ali ipak imam nekih smetnji ...recimo uopste nema nikakvog ultra brzog prenosa podataka,znaci ni blizu 5GB/s !!Ide puno brze nego na starom OS-u ali daleko ispod te brzine koja mu je kao jedna od referenci.
Drugo,zna cesce u zadnje vrijeme (ponekad) da se "uspava",tj kad povucem sa njega bilo sto dok radim,bilo koji sample ili hocu da pustim bilo koji fajl ili jednostavno trazim bilo sto,samo zazuji i potraje nekih 4,5 sekundi "budjenje',shvatas?Kao da OS "kopa" po njemu virtuelnu memoriju,na to mi lici?!
Onda se jednostavno u djelicu sekunde pootvaraju prozori komandi koje sam mu zadao !!

Znaci mislim da ipak ne radi kako treba,da ta teorija nije sprovedena u praksi :rolleyes: E sad da nije jos nesto zaboravljeno ...

Ovo je kicma sistema

Maticna : Gigabite p67a-ud3p-b3
Procesor : i5 2400 cpu@ 3.10 Ghz up to 3.40 GHz
Grafika : Nvidia GeForce GTS450I 1GB
HDD : WD Caviar Blue 7200rpm 320GB
RAM : 8GB 2x4GB Kingston Hyper X
Chifteck napajanje coolermaster 650w

Rhino 27-10-2012 11:55 PM

Hvala audiostorm! Upravo i zbog toga pitam u gore navedenom postu koliko to moze realno da pogura? Jer znam da brojke sa reklamnih specifikacija usb-ova iz proslosti (usb 1 i usb 2) nikad nisu radile ni priblizno u praksi kao na papiru.

Pa dobro.. S obzirom da nemam ni e-sata, a ni ne daj boze ssd port :) I nije da mogu da biram puno izgleda..

Ima li ovaj tvoj svoje napajanje i gdje si ga uzeo? Sad mi se kroz maglu vrace da si mi pominjao vampiricu i da nesto nije bio skup.. Ili je to bio neko drugi a ja malo prolupao? :D

Rhino 28-10-2012 12:02 AM

Eee, da i ovaj tvoj petlja nesto sa backupom automatski jel? Ajd molim te pojasni mi malo oko toga, (kako to funkcionise) meni se nesto ne svidja na papiru ta fora..

AudioStorm 28-10-2012 12:50 AM

Quote:

Originally Posted by Rhino (Post 336372)
Hvala audiostorm! Upravo i zbog toga pitam u gore navedenom postu koliko to moze realno da pogura? Jer znam da brojke sa reklamnih specifikacija usb-ova iz proslosti (usb 1 i usb 2) nikad nisu radile ni priblizno u praksi kao na papiru.

Pa dobro.. S obzirom da nemam ni e-sata, a ni ne daj boze ssd port :) I nije da mogu da biram puno izgleda..

Ima li ovaj tvoj svoje napajanje i gdje si ga uzeo? Sad mi se kroz maglu vrace da si mi pominjao vampiricu i da nesto nije bio skup.. Ili je to bio neko drugi a ja malo prolupao? :D

Nisi prolupao,dobro SISE ;) sjetio trida o externim diskovima,pominjao sam ga tamo ...Jes,ugrabih u zadnjih par dana da ga uzmem po "starim" cijenama,vjerovao ili ne bio je 99 eura !!
Znaci sad su mnoooogo skupi (pas mater ::@$%#@&2#$6:mad:) tako da ne znam sto bih ti preporucio kad je kod nas (PG) sve manje vise isto sa cijenama.
Drugo,jeste ima svoje napajanje i ovi WD bookovi su malo kabasti za tvoju konkretnu namjenu,da ga ti vuces sa sobom kad budes putovao i slicno ...bolje onda uzeti nesto drugo,nesto manje i prakticnije,neki 2.5' pocket solutions sa nekih 1TB magacina,jel ti to dovoljno ?
Mozda ovo ??http://www.itsvet.com/proizvod/weste...mp_hdd/26/1786

Ovo radi na 5400 rpm ali mislim da bi tebi ovo zavrsavalo posao.Plus,mali,tanak,svoju futrolicu,pogodan za nosenje,putovanje,dje ces ti sa ovim kao moj,kabast,poveci a i dosta je njezan,treba mu odredjena stabilnost.
Ima li ti lap-top USB3 port ?

psionic 28-10-2012 02:24 AM

Quote:

Originally Posted by AudioStorm (Post 336368)
Rhino,evo ti mog primjera,znaci uzeo sam prosle godine u septembru,WD My Book Essential 3.0 i na starom sistemu je bio na USB dvojci,na starom XP-u.Evo ga
http://www.techhypermart.com/western...drive-2tb.html

Sad je na sedmici,na novom kosturu sistema,spojen je na USB 3.0 i sad radi puno bolje,brze i efektnije,ali ipak imam nekih smetnji ...recimo uopste nema nikakvog ultra brzog prenosa podataka,znaci ni blizu 5GB/s !!Ide puno brze nego na starom OS-u ali daleko ispod te brzine koja mu je kao jedna od referenci.
Drugo,zna cesce u zadnje vrijeme (ponekad) da se "uspava",tj kad povucem sa njega bilo sto dok radim,bilo koji sample ili hocu da pustim bilo koji fajl ili jednostavno trazim bilo sto,samo zazuji i potraje nekih 4,5 sekundi "budjenje',shvatas?Kao da OS "kopa" po njemu virtuelnu memoriju,na to mi lici?!
Onda se jednostavno u djelicu sekunde pootvaraju prozori komandi koje sam mu zadao !!

Znaci mislim da ipak ne radi kako treba,da ta teorija nije sprovedena u praksi :rolleyes: E sad da nije jos nesto zaboravljeno ...

Ovo je kicma sistema

Maticna : Gigabite p67a-ud3p-b3
Procesor : i5 2400 cpu@ 3.10 Ghz up to 3.40 GHz
Grafika : Nvidia GeForce GTS450I 1GB
HDD : WD Caviar Blue 7200rpm 320GB
RAM : 8GB 2x4GB Kingston Hyper X
Chifteck napajanje coolermaster 650w

5GB/s je teoretska brzina, nema sanse da to dobijes ni sa jednim hardom. Budi srecan sa rezultatom od 60ak MB/s jer je to max brzina na kojoj danasnji prosecan HDD 7200 isporucuje podatke.

Ne kopa OS nista po njemu, vec je najverovatnije usao u hibernaciju i zaustavio ploce, tj motor koji ih vrti. Pronadji u power setingsima vreme gasenja HDDa i stavi na "never"

Rhino 28-10-2012 09:02 AM

@audiostorm

Pa i nema toliko veze sto je 'kabast'.. Velika mi torba od starog dell laptopa, ima dosta dzepova, stane u nju bez problema i malo veci i malo manji disk.. A ovaj tvoj radi na 7200 obrtaja? Ako da, isto bi ja radje to.. Da, ima laptop usb 3 port..

@psionic

Pa da, o tome i pricam kad pominjem pojmove prakse i teorije.. Kad bi hardovi izbacivali 5gb/s ne bi bili 'usko' vec 'siroko' grlo sistema :)

Ok ljudi, probacu sa nekim usb 3.0 hardom da nadomjestim situaciju..

AudioStorm 28-10-2012 11:25 AM

Quote:

Originally Posted by psionic (Post 336377)
5GB/s je teoretska brzina, nema sanse da to dobijes ni sa jednim hardom. Budi srecan sa rezultatom od 60ak MB/s jer je to max brzina na kojoj danasnji prosecan HDD 7200 isporucuje podatke.

Ne kopa OS nista po njemu, vec je najverovatnije usao u hibernaciju i zaustavio ploce, tj motor koji ih vrti. Pronadji u power setingsima vreme gasenja HDDa i stavi na "never"

Brzina mu je oko 100MB/s,potvrdjena nekoliko puta i wvo sad sam testirao ponovo.Znam da je to marketinska fora,ali iskren da budem nadao sam se vecoj brzini na USB3 portu !
Jeste,nasao sam ga u power options i ugasio,hvala psionic svakako :)

Quote:

Originally Posted by Rhino (Post 336382)

Pa i nema toliko veze sto je 'kabast'.. Velika mi torba od starog dell laptopa, ima dosta dzepova, stane u nju bez problema i malo veci i malo manji disk.. A ovaj tvoj radi na 7200 obrtaja? Ako da, isto bi ja radje to.. Da, ima laptop usb 3 port..

Jeste buraz,on je na 7200,aj pogledam ti neka resenja po gradu pa ti javljam na pm ;)
Edit - Evo ga ovdje sa totalno korektnom cijenom u odnosu na ostale,znaci ovo je negdje oko 160 evra,mozda i manje !
http://emmi.rs/hdd-eksterni-hdd-35-2...gn=direct_link

All times are GMT +1. The time now is 04:39 AM.