Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Live Sound

Live Sound Razmenite iskustva o uredjajima za live sound koji obuhvataju opremu i rad sa zvukom uzivo.

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 18-10-2012, 12:18 PM   #1
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Default Atenuator za pasivni zvucnik...?

Postoji li uopste naprava koja stoji izmedju pojacala i zvucnika ( tacnije bi redosled vezivanja bio pojacalo - zvucnik, paralel out- atenuator - zvucnik).....?

Ideja mi je da smanjim gabarite razglasa za male svirke.... i da jednim snaznijim pojacalom mogu da radim sa 4 pasivna zvucnika (uz aktivni sistem koji se uvek nosi)......
to naravno moze i bez nekoga atenuatora, ali realno cesto imam potrebu da sve 4 kutije budu razlicito glasne...... neke sluze za dozvucavanje, pa moraju biti prilicno tihe......

do sada sam nosio 2 pojacala po 25kg, za 4 zvucnika..... a godine stizu, kichma se savija

ako ima neka budza bezbedna, da se stavi pre zvucnika, po cenu da malo i degradira zvuk, rado bi je nabavio
Old 18-10-2012, 05:07 PM   #2
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: Atenuator za pasivni zvucnik...?

Quote:
Originally Posted by OFF View Post
Postoji li uopste naprava koja stoji izmedju pojacala i zvucnika ( tacnije bi redosled vezivanja bio pojacalo - zvucnik, paralel out- atenuator - zvucnik).....?

Ideja mi je da smanjim gabarite razglasa za male svirke.... i da jednim snaznijim pojacalom mogu da radim sa 4 pasivna zvucnika (uz aktivni sistem koji se uvek nosi)......
to naravno moze i bez nekoga atenuatora, ali realno cesto imam potrebu da sve 4 kutije budu razlicito glasne...... neke sluze za dozvucavanje, pa moraju biti prilicno tihe......

do sada sam nosio 2 pojacala po 25kg, za 4 zvucnika..... a godine stizu, kichma se savija

ako ima neka budza bezbedna, da se stavi pre zvucnika, po cenu da malo i degradira zvuk, rado bi je nabavio
Mozes pomoci sebi kupovinom laksih pojacala (neki "switch mode" sa switch mode napajanjem (SMPS)).

Pasivni atenuator se moze napraviti ali on ce da promeni stosta u frekventnom odzivu pored nivoa... a i grejace se (taj atenuator) tako da ce efektivna snaga sa njim biti manja za sve, a za isto mucenje pojacala (sto ti odgovara, ali da napomenem).... te u nekim okolnostima to moze da ti bude i preslabo.

Realno bi se mogao sastaviti atenuator sa frekventnom kompenzacijom, ali se bojim da ce ti to biti preskupo, s obzirom koliko si najverovatnije spreman da investiras u njega (vise od 100EUR sigurno ti ne odgovara)

EDIT: koliko ti deciblea treba, tacno?... posto bi regulacija kao potenciometrom bila BAS skupa.

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 18-10-2012 at 05:12 PM.
boggy is offline   Reply With Quote
Old 18-10-2012, 08:07 PM   #3
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Default Re: Atenuator za pasivni zvucnik...?

realno ta laka pojacala moraju biti bash skupa, da bi radila dobro, ova jeftinija se nisu bas pokazala (pricam za PA)...

treba mi slabljenje, sta znam...10dB.....moze i da ima 2 stanja -5 i -10, nije to kriticno slusanje, nije monitoring, nego tamo neka kutija, koja nekome smeta........

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules