|
Computer Hardware Razmenite iskustva o muzickim karticama i bilo kom drugom hardveru koji koristite uz PC, konfigurisanje i optimizacija kompjutera za DAW |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#21 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Sent from my Desire HD using tapatalk v2 on ICS 4.0.4 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Member
|
![]()
Koja je to racunica? Samo monitori kostaju ?1000, Dell je blizu ?600... Koji ti to MacBook Pro poredis?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Pro Member
|
![]()
Dell 600 EUR, RuDAW XTM 700 EUR, Focal CMS65 1000 EUR(video sam da ima jedan par u oglasima na domacem sajtu), audio interfejs 200-300 EUR
Dakle 2500-2600 EUR Vidim da su 17 inca i7 quad model ukinuli ali toliko je kostao... Retina 15" sa jacim procesorom je jos skuplji ![]() Kod nas su Macovi skuplji nego u Engleskoj ili SAD |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Member
|
![]()
?2000+ ce te kostati bilo koji jak i kvalitetan, max apgrejdovan, 17"+ laptop koji bi bio u "desktop replacement" kategoriji, ne samo Apple. 17" MacBook Pro je totalni overkill (znam po svom) za ono sto coveku treba za studije - 13" MacBook Pro je jeftiniji od tih monitora (1000) a dovoljan je za 80% poslova po studiju, bez problema. I moj matori MacBook Pro (iz 2008-me, sa 2.4GHz Core2Duo procom koji sada vredi mozda ?400) je i dalje sasvim upotrebljiv u te svrhe.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
![]() |
![]() |
#26 |
Pro Member
|
![]()
Cuo sam da ce firma "Korato" da ih uskoro uveze, i to bas taj, najmanji model, kojim bas i nisam preterano odusevljen, posebno kada sam cuo cenu.... inace "Korato" je na Crvenom Krstu, preko puta Beogradskog Dramskog pozorista, skokni, proveri....
![]() |
#27 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Sent from my Desire HD using tapatalk v2 on ICS 4.0.4 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Banned
|
![]()
mac ili windows....?
![]() Windows....definitivno.... |
![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Pro Member
|
![]()
Kao neko ko je zavrsio Beogradski SAE mogu da ti kazem da ti Mac nije neophodan jer ces u toku studija moci komotno da koristis i eksploatises tu platformu u skoli. Sta vise, znam da ti licni mac/pc laptop nece biti potreban bar 2 meseca te ti predlazem da taj period iskoristis da dobro istrazis OSX i Logic. Ako vidis da ti je on produktivniji od kombinacije Win/Cubase, znaces sta ti je ciniti.
Ne vredi da ti bilo ko kaze sta da kupis. Nebitno koliko detaljno ce ti opisati svoj stav, platforma na kojoj ces TI da radis mora biti TVOJ izbor. Licno, ne mogu da smilsim Cubase i ProTools i progledao sam od kad sam prvi put upalio Logic pre 5 godina ali MORAM da znam da radim u oba ta DAW-a. Big Bocke ti je jako dobro objasnio sta te ceka u ovom poslu. Dakle, potpuno je nebitno sta ce tebi biti u torbi. Bitno je da si operativan. Prednost MacBoock-a (nikako Air-a) je to sto mozes da instaliras obe platforme i imas sve na dohvat ruke. Porediti cenu njega sa desktop PC-em je besmislena. Jedno je mobilno, drugo nije. Noviji mac-ovi imaju sasvim dovoljno snage ali ono sto moze da bude problem je ako ocekujes da ti te masine rade po ceo dan. Kvalitet macbook-a jeste po mnogim stvarima ispred ostatka PC konkurencije ali imaju katastrofalno lose hladjenje i ventilatori crkavaju jako brzo ako je u konstantnoj upotrebi (mada realno, nije za to ni dizajniran). Ponavaljam, nemoj odmah trcati da kupis laptop/mac jer ti zaista nece trebati prvih par meseci. Sve sto zelis da saznas o toj platformi saznaces koristeci macove u skoli. Vidi sta ti vise odgovara i onda donesi svoju odluku. Poz! |
![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Administrator
|
![]()
Pozdrav Danijele...
Kao prvo, slozio bih se sa jos nekoliko ucesnika u raspravi koji su iznijeli konstataciju da bi tvoji profesori trebalo da se malo vise razumiju u materiju i sami ti daju savjete u vezi pitanja kojeg si postavio (no ni ne cudi me, s obzirom da je ozbiljnost SAE skole takva da recimo nama duguju za baner 300 eura, vec godinu i po dana, i zbog tih para zele da se brukaju, a ovamo uzimaju po 2000 i vise, za godinu po uceniku)... rumski i ruDAW je ono sto mozes uzeti u razmatranje, jer u jednoj masini mozes da imas dvije stvari (kompatibilan OSX, kao i Win7 konfiguraciju koja je optimizovana za rad sa audiom). Takodje, mozemo da uradimo nesto slicno i sa laptopom, a sve u cjenovnom rangu daleko ispod novog, pa mozda cak i polovnog MacBooka... |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
windows na usb-u | liman021 | Computer Hardware | 9 | 15-01-2010 05:01 PM |
Windows 7 | MiGi | Audio Software | 13 | 13-10-2009 08:19 PM |
Windows XP | Inovative_kg | Audio Software | 10 | 05-04-2009 04:23 PM |