Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Audio Software

Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?..

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 26-01-2012, 07:48 PM   #81
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Default Re: Wavesovi brandirani plugsi

Zasto li se rasprava o brendiranim Waves plagovima rasirila na raspravu ko kako radi

Vec rekoh da ne volim kombo plaginove tipa Kramer Vocals i tome slicno, ali zato CLA 76 i CLA2A i 3A koristim radije nego UADove, iako ih imam. Bolje mi rade, ali obavezno treba gasiti analogni switch, jer izmedju ostalih efekata (neki jedva osetni flutter zvuk na 50/60 herca) dodaje bezvezni shum, koji se posle propustanja kroz neki drugi comp (npr na grupi) dodje u nivo cujnosti. Naravno, moguce je gejtovati sum, ali eto, ima ga, treba paziti...

U poslednje vreme, spektar plaginova mi se sveo na Waves CLA i Hibrid seriju, FabFilter i DMG Audio... Poneki UAD i obavezno VSS3...
Old 01-02-2012, 11:44 AM   #82
Mogli
Stara Rumski Elita 2003.

Mogli's Avatar

Quote:
Originally Posted by Big Bockie View Post
Dinam'ka ba'..!

Danas nema kanala a da na njemu nije po tri-cet'ri i vise necega...pa onda i duplo i troduplo više kanala za "istu" stvar...

A "tada", što zbog ograničenja, što zbog tadašnje filozofije je bilo dosta manje, ali življih, ne zadavljenih kanala u mixu...

Možda je to ono što je "masnije"...
Slusam danas Tropico Band. Taj momak je odlican pevac, ali ta kompresovanost i suvoca glasa je po mom ukusu, pomalo iritantna. Sa druge strane, evo stari snimak Parnog Valjka, gde vokal nije ugusen, vec je prijatan i leprsav. Jeste da je sve to staromodno, ali ono sto je lepo, uvek je lepo.http://www.youtube.com/watch?v=YrJvkquw7CM
Mogli is offline   Reply With Quote
Old 01-02-2012, 03:18 PM   #83
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Quote:
Originally Posted by Mogli View Post
Slusam danas Tropico Band. Taj momak je odlican pevac, ali ta kompresovanost i suvoca glasa je po mom ukusu, pomalo iritantna. Sa druge strane, evo stari snimak Parnog Valjka, gde vokal nije ugusen, vec je prijatan i leprsav. Jeste da je sve to staromodno, ali ono sto je lepo, uvek je lepo.http://www.youtube.com/watch?v=YrJvkquw7CM
Ne znam za Tropico Band, ali mislim da je preterana upotreba kompresije na svemu posledica zasto danas pesme zvuce losije nego pre. Ljudi mogu pa na sve stavljaju svasta, a realno u vecini slucajeva na glasu je dovoljan jedan kompresor koji samo pipa
Jan is offline   Reply With Quote
Old 01-02-2012, 04:00 PM   #84
Danilo S
Member

Danilo S's Avatar

U potpunosti se sla?em.

Ja npr. pojedinačno na kick i snare najče?će ne stavljam kompresor. Uglavnom na grupu. Hoću reći, trudim se da ga stavim samo tamo gdje treba, gdje je po?eljan.

Vokal, kao najsuptijlniji dio miksa treba PA?LJIVO kompresovati. Ne smije izgubiti prirodnost a opet treba sjesti u miksu.

Po meni je jedan od bitnih razloga za?to je kompresor na vokalu često "zloupotrebljavan" je ?to se počela manje obraćati pa?nja na vokalnu interpretaciju, tehniku usnimavanja, tehniku pjevanja u studijskim uslovima, selekciju odgovarajućih tekstova itd. Nekako su ljudi u ovom duhu brzog vremena prihvatili kompresor kao magični ?tapić kod miskanja.
Danilo S is offline   Reply With Quote
Old 01-02-2012, 04:20 PM   #85
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Quote:
Originally Posted by Danilo S View Post
U potpunosti se sla?em.

Ja npr. pojedinačno na kick i snare najče?će ne stavljam kompresor. Uglavnom na grupu. Hoću reći, trudim se da ga stavim samo tamo gdje treba, gdje je po?eljan.

Vokal, kao najsuptijlniji dio miksa treba PA?LJIVO kompresovati. Ne smije izgubiti prirodnost a opet treba sjesti u miksu.

Po meni je jedan od bitnih razloga za?to je kompresor na vokalu često "zloupotrebljavan" je ?to se počela manje obraćati pa?nja na vokalnu interpretaciju, tehniku usnimavanja, tehniku pjevanja u studijskim uslovima, selekciju odgovarajućih tekstova itd. Nekako su ljudi u ovom duhu brzog vremena prihvatili kompresor kao magični ?tapić kod miskanja.
sve zavisi od materijala i koncepta i vrste muzike...na zivom bendu, logicno je da kompresija ide na drum group...u dance muzici, nije..ili...ako je vokal mlohav i bezivotan, jaka kompresija moze da ga digne iz mrtvih (ko zna da namesti), itd itd...
Puno poznatih miksera stavljaju po 2 ili 3 kompresora sa raznim setinzima jedan iza drugog da bi dobili zeljeni rezultat !
Sve moze - samo treba da se zna sta se radi ! A neko ce da zasere i sa jednim kompresorom !! (a kamoli sa 3)
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 01-02-2012, 04:55 PM   #86
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Quote:
Originally Posted by DaBear View Post
Puno poznatih miksera stavljaju po 2 ili 3 kompresora sa raznim setinzima jedan iza drugog da bi dobili zeljeni rezultat !
Sve moze - samo treba da se zna sta se radi ! A neko ce da zasere i sa jednim kompresorom !! (a kamoli sa 3)
Pa to je zapravo sto vole boju odredjenih kompresora, a ne da bi usisali po 7-10 db gain redukcije sa svakim (ili se varam?), mislim to treba objasniti ljudima. Bas sam citao neke Masseratijeve clanke gde kaze "stavim ovo, ono" "And then I run vocals threw Chandler TG1 for sweetening" Ja cesto i u plugin svetu imam recimo 2 kompresora jedan za drugim, ali jedan mi je tu samo zbog boje a drugi zapravo kompresuje, mada u zadnje vreme stvarno gledam da uprostim nacin rada, pa mi CL1b na vecini vokala stoji kao jedini kompresor.

Offtopic : Usput dobio sam ponudu da uzmem Urei LA4 kompresor, odnosno dva u jednom, blackface i silverface, za neku stvar koju sam miksao, stim sto na jednom je nesto zeznut vu-metar, vredi li da uzimam to? Otezavajuca je okolnost sto bi se slalo iz USA, pa se plasim da me i carina ne odere:S

Last edited by Jan; 01-02-2012 at 04:58 PM.
Jan is offline   Reply With Quote
Old 01-02-2012, 05:04 PM   #87
Danilo S
Member

Danilo S's Avatar

Quote:
Originally Posted by DaBear View Post
Sve moze - samo treba da se zna sta se radi !
Naravno, simple as that.

Pod to "sve", vezano za kompresor meni spada i audio editing, gdje potrošim mnogo vremena, da bi što manje posla ostavio za kompresor... Tehnika ima na pretek, jebeni bunar bez dna.

Last edited by Danilo S; 01-02-2012 at 05:09 PM.
Danilo S is offline   Reply With Quote
Old 04-02-2012, 10:56 AM   #88
loscolorados
Member

Quote:
Originally Posted by DzoniPFC View Post
hehe, toliko ubijaju koliko su dobri da ih koriste samo noobovi koji ne znaju manuelno da podese eq/comp i reverb, pa im je ova "preset" varijanta bogom data. Kao i "one knob", gluposti od software-a.
one knob je zakon!!!
loscolorados is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules