Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Monitoring

Monitoring Aktivni i pasivni zvučnici, slu?alice, pojačala

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 14-12-2011, 05:40 AM   #1
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

Default Par pitanja u vezi zvučnika

Ne?to sam konačno krenuo da čačkam i ustanovljam ?ta sve nije u redu sa slu?anjem u mojoj re?iji pa sam nai?ao na par pitanja koje bi konretno ovde postavio:

1. Da li je trač ili istina da zvučnici imaju različit odziv u zavisnosti da li im je kabl vezan na određen način, tj u određenoj fazi? Pričam o pasivnim zvučnicima, poput ns10, pa dal ima neke veze dal je "crveno oti?lo na crveno a crno na crno". Znam i veoma lako čujem kad su zvučnici međusobno u kontrafazi, ali ako nisu, da li ima nekog čujnog uticaja sam raspored polova

2. Znam da bass reflex i ostale konstrukcije imaju problem da im niske frekvencije obično nemaju dobar tajming, tj kasne za bassem iz samog drivera. Zanima me kako stoje stvari sa tajmingom subova kod kompresionih kutija koje su nabijene uza zid,ćo?ak ili pod? Imam neke matore hi-fi kutije kompresione koje odlično sviraju, za nijansu plitko kad su dignute od poda, al na podu i pri zidu imaju i lepu dubinu, a opet veoma dobar i zategnut bass. Da li ti subovi koji se nagla?avaju tim ćo?kastim pozicioniranjem, sti?u bez značajnog ka?njenja u odnosu na basseve, kao ?to je slučaj sa bass reflexom?

3. Kakva se promena po odziv zvučnika de?ava kada ne?to stoji na njima (ne?to sa pristojnom masom)? Klasično pitanje vezano za dr?anje NS10ki na nekom većem paru zvučnika - dal se menja odziv NS10ki i tih zvučnika i u kom pravcu? Moj neki pravac razmi?ljanja je da ako 10ke stoje na nekom drugom zvučniku, deo energije prenose na njega i bude ga kao neku dodatnu rezonatosrku kutiju, al pretpostavljam da ona niske frekvencije koje se tad javaljaju takođe imaju veće ka?njenje za bassem koji sti?e direktno sa izvora

4. Opet o ns10 - vezao sam ih zezanja radi sa velikom mrcinom od subwoofera , 12 inča Mackie HR120, i naravno, zvuči komično. Subovi kasne, nekako su nepovezani sa samim zvukom Yamahi. Dodu?e čačkanjem i pode?avanjem subwoofera uspeo sam da ih nekako pribli?im, da ne dekoncetri?e, vi?e kao neki informativni sub. Zanima me da li bih nekom delay kompenzacijom poput one koje oka?njavaju satelite na koncertnim line array sistemima, dobio ne?to? Čak nisam siguran ni kako bi to bilo izvodljivo na kompjuteru uop?te
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 14-12-2011, 11:06 AM   #2
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Default Re: Par pitanja u vezi zvučnika

1. mislim da je to obican trip..... kabl je kabl.... ako su oba zvucnika isto vezana , nema problema

2. razlika postoji zbog smanjenog prostornog ugla zracenja izvora....... intenzitet zvuka koji emituje izvor neke akusticke snage (Pa) je Pa/4*pi*r^2...... sto je odnos snage i povrsine lopte u koju zraci....cim se lopta prepolovi povecava se intenzitet, a ako se zvucnik stavi u cosak (pod i 2 zida) imamo osminu lopte, sto je 8 puta veci intenzitet za istu snagu izvora....... to je najizrazenije u bassu upravo zbog njegove neusmerenosti...odnosno, pojacava se zbog odbijanja od zidova i poda.... i naravno da nije u fazi sa direktnim zvukom... bar ne u meri da je to bass kome sme verovati u kritickim slusanjima i u studiju.....

3. Ja bih po svaku cenu izbegao 'zvucnik na zvucnik'..... prvo iz razloga koji si naveo, a drugo, jedan par ce sigurno biti ili previsoko ili prenisko...ako ne i oba....
Iz mog iskustva... dobri i kvalitetni stalci za zvucnike uticu jaako puno na zvuk..potrosimo na akustiku, pojacala, monitore par hiljada eura, a stavimo na stalke od 10e ili na sto..... nikako
Old 14-12-2011, 11:18 AM   #3
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by Arthur View Post
Nešto sam konačno krenuo da čačkam i ustanovljam šta sve nije u redu sa slušanjem u mojoj režiji pa sam naišao na par pitanja koje bi konretno ovde postavio:

1. Da li je trač ili istina da zvučnici imaju različit odziv u zavisnosti da li im je kabl vezan na određen način, tj u određenoj fazi? Pričam o pasivnim zvučnicima, poput ns10, pa dal ima neke veze dal je "crveno otišlo na crveno a crno na crno". Znam i veoma lako čujem kad su zvučnici međusobno u kontrafazi, ali ako nisu, da li ima nekog čujnog uticaja sam raspored polova
Kontrafaza je jasna i cujna pojava.... ovo drugo... da li je crveno na +... ili ne... je svejedno... ja cak na kablu nemam boju (recimo) minus zice zato sto je kabl koaksijalni...
Quote:
2. Znam da bass reflex i ostale konstrukcije imaju problem da im niske frekvencije obično nemaju dobar tajming, tj kasne za bassem iz samog drivera. Zanima me kako stoje stvari sa tajmingom subova kod kompresionih kutija koje su nabijene uza zid,ćošak ili pod? Imam neke matore hi-fi kutije kompresione koje odlično sviraju, za nijansu plitko kad su dignute od poda, al na podu i pri zidu imaju i lepu dubinu, a opet veoma dobar i zategnut bass. Da li ti subovi koji se naglašavaju tim ćoškastim pozicioniranjem, stižu bez značajnog kašnjenja u odnosu na basseve, kao što je slučaj sa bass reflexom?
Bass reflex i sealed (kompresioni) dizajn su jedna vrsta pojava, pozicija zvucnika je sasvim druga pojava koja nema veze sa ovom prvom....

Quote:

3. Kakva se promena po odziv zvučnika dešava kada nešto stoji na njima (nešto sa pristojnom masom)? Klasično pitanje vezano za držanje NS10ki na nekom većem paru zvučnika - dal se menja odziv NS10ki i tih zvučnika i u kom pravcu? Moj neki pravac razmišljanja je da ako 10ke stoje na nekom drugom zvučniku, deo energije prenose na njega i bude ga kao neku dodatnu rezonatosrku kutiju, al pretpostavljam da ona niske frekvencije koje se tad javaljaju takođe imaju veće kašnjenje za bassem koji stiže direktno sa izvora
Nije pitanje dodatne rezonancije nego radijacione povrsine... odnosno nije isto ako bi NS10 imao vecu povrsinu prednje strane u odnosu na onu koju ima normalno.
Stavljajuci desetke na vici zvucnik dobijas za neki procenat drugaciji odziv ali samo zbog povecanja povrsine prednje strane zvucnika (koja realno bude veca posto se ne moze zanemariti povrsina drugog zvucnika-postolja)
Quote:

4. Opet o ns10 - vezao sam ih zezanja radi sa velikom mrcinom od subwoofera , 12 inča Mackie HR120, i naravno, zvuči komično. Subovi kasne, nekako su nepovezani sa samim zvukom Yamahi. Doduše čačkanjem i podešavanjem subwoofera uspeo sam da ih nekako približim, da ne dekoncetriše, više kao neki informativni sub. Zanima me da li bih nekom delay kompenzacijom poput one koje okašnjavaju satelite na koncertnim line array sistemima, dobio nešto? Čak nisam siguran ni kako bi to bilo izvodljivo na kompjuteru uopšte
Ne znam kako bi to mogao da izvedes na kompjuteru...
Svaki ozbiljni processing, koji je neophodan u tvom slucaju (cujes i nije ti svejedno) bi zahtevao neki zasebni digitalni loudspeaker management (slicno kao za stage primene).... ali sa ultra kvalitetnim D/A konvertorima... napominjem "ultra kvalitetnim"... zato sto te sprave obicno ne mogu da se pohvale kvalitetnim konvertorima....

Ako imas dilemu sa teorijom... najbolje je da probas, i poslusas svojim usima, cinjenica koju budes cuo ce ti biti iskustvo koje mozes da klasifikujes na "svidja mi se" i "ne svidja mi se" ... makar gu pojavu u pocetku ne razumeo...

Prbacujem thread u monitoring... posto od akustike ima jako malo u temi...

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 14-12-2011 at 11:24 AM.
boggy is offline   Reply With Quote
Old 14-12-2011, 04:15 PM   #4
nikolaivanic
Senior Member

Mozes probati ovu tehniku za subbass..
imas visekanalnu karticu, pogledaj da li u njenom kontrol panelu imas neki bolji eq?
Ako ne, probu mozes uraditi tako sto napravis jos jedan master bus (mono ili stereo) u programu (cubase, sonar..), pre njega stavis dobar eq, stisas sve preko 100hz za pocetak (posle ces u praksi to pomerati) i oteras ga na neki extra kanal sa koga napajas woofer pojacavac. Ako ti treba kasnjenje, pre tog eq stavis neku jednostavnu delay vst spravicu pa menjas vreme kasnjenja, vidis kada je najbolje i tu ostavis. (pod uslovom da bas ide napred) Ukoliko bass kasni, sto je verovatnije, delay stavis na ns10 kanale... Za probu baci i jedan i drugi pa vrti malo -fora je da se faze sa ns10 i woofera najbolje uklope
Alo zelis, mozes da experimenta radi, ubacis i eq na ns10 kanale pa smanjis jacinu na fq ispod one gornje (100hz), tj dobijas neku vrstu elektronske skretnice sto moze da pomogne u uklanjanju eventualnih pikova ili rupa u odzivu.

Ostaje pitanje linearnosti (referentnosti) - to bi trebalo proveriti merenjima i proverama mixa...

Last edited by nikolaivanic; 14-12-2011 at 04:37 PM.
nikolaivanic is offline   Reply With Quote
Old 14-12-2011, 06:50 PM   #5
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by nikolaivanic View Post
Mozes probati ovu tehniku za subbass..
imas visekanalnu karticu, pogledaj da li u njenom kontrol panelu imas neki bolji eq?
Ako ne, probu mozes uraditi tako sto napravis jos jedan master bus (mono ili stereo) u programu (cubase, sonar..), pre njega stavis dobar eq, stisas sve preko 100hz za pocetak (posle ces u praksi to pomerati) i oteras ga na neki extra kanal sa koga napajas woofer pojacavac. Ako ti treba kasnjenje, pre tog eq stavis neku jednostavnu delay vst spravicu pa menjas vreme kasnjenja, vidis kada je najbolje i tu ostavis. (pod uslovom da bas ide napred) Ukoliko bass kasni, sto je verovatnije, delay stavis na ns10 kanale... Za probu baci i jedan i drugi pa vrti malo -fora je da se faze sa ns10 i woofera najbolje uklope
Alo zelis, mozes da experimenta radi, ubacis i eq na ns10 kanale pa smanjis jacinu na fq ispod one gornje (100hz), tj dobijas neku vrstu elektronske skretnice sto moze da pomogne u uklanjanju eventualnih pikova ili rupa u odzivu.

Ostaje pitanje linearnosti (referentnosti) - to bi trebalo proveriti merenjima i proverama mixa...
Jel ti to pricas iz svog licnog iskustva, odnosno kod nekog si to vec uradio, pa tog nekog mozemo pitati za subjektivne utiske,... ili samo imas (teoretsku) ideju kako bi to moglo, a tu ideju Arthur treba da proveri, i podeli sa tobom svoja licna iskustva?

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
Old 14-12-2011, 08:54 PM   #6
nikolaivanic
Senior Member

Quote:
Originally Posted by boggy View Post
Jel ti to pricas iz svog licnog iskustva, odnosno kod nekog si to vec uradio, pa tog nekog mozemo pitati za subjektivne utiske,... ili samo imas (teoretsku) ideju kako bi to moglo, a tu ideju Arthur treba da proveri, i podeli sa tobom svoja licna iskustva?
Boggy, imam jednu primedbu, al necu da je kazem...
Naravno, jos kao mali sam se igrao eqilajzerima... elektronskim skretnicama..
Najjace pojacalo koje sam pravio je imalo 3kw)))
Elem, napisao sam kako moze, ako imas konstruktivni komentar, slobodno me dopuni ili kazi sta ne valja...

veliki pozdrav

nikola

ps.
@arthur
mozda bi bilo potrebno okretanje faza na wooferu (zamena +-) ali to se proba pri slusanju...

Last edited by nikolaivanic; 14-12-2011 at 09:06 PM.
Old 14-12-2011, 09:39 PM   #7
NLP
Moderator

NLP's Avatar

... malo OT ali i mene je par puta susrelo; ponekad kod nekih zvučnika (i ATC ranga...) ponekad ako samo okrene? utičnicu za struju pojavljaju se zanimive stvari, ponekad je neki band frekvencija u kontrafazi... najlak?e je to uočiti sa mjernim programom ?to se de?ava...
Woofer je priporučljivo da je u jednakom radijusu /distanci kao "sateliti"... u osnovi je slabo ako je woofer na sredini prostora...

Nenad Patkovic
https://www.facebook.com/NedPat34
https://www.facebook.com/aeracoustics
www.aer-acoustics.com
http://www.distopiksound.com/
https://mixanalog.com
NLP is offline   Reply With Quote
Old 14-12-2011, 10:21 PM   #8
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
..........
Elem, napisao sam kako moze, ako imas konstruktivni komentar, slobodno me dopuni ili kazi sta ne valja...
......
Mislim da je moje pitanje bilo vrlo konstruktivno i da odgovor na njega moze biti vrlo jednostavan.

Old 14-12-2011, 10:33 PM   #9
nikolaivanic
Senior Member

Quote:
Originally Posted by boggy View Post
Mislim da je moje pitanje bilo vrlo konstruktivno i da odgovor na njega moze biti vrlo jednostavan.
Boggy, uzivas u offtopicima?

Posto si strucnjak, mislim da mozemo da raspravljamo stvar i na nivou blok sema. Ja sam svoju ponudio, ti si pre mene napisao da ti nije poznato. Sta sad tu ima nejasno?

Proba predlozenog traje pola sata...
Covek moze da ustedi 150-200eura++...
neka proba.

pozz

ps. bice mi drago da proverimo analajzerom i mernim mickom... imas neki referentni?

Last edited by nikolaivanic; 14-12-2011 at 10:37 PM.
Old 14-12-2011, 10:43 PM   #10
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Boggy, uzivas u offtopicima?

Posto si strucnjak, mislim da mozemo da raspravljamo stvar i na nivou blok sema. Ja sam svoju ponudio, ti si pre mene napisao da ti nije poznato. Sta sad tu ima nejasno?

Proba predlozenog traje pola sata...
Covek moze da ustedi 150-200eura++...
neka proba.

pozz

ps. bice mi drago da proverimo analajzerom i mernim mickom... imas neki referentni?
Samo sam te pitao da li si igde to prakticno probao pa da mozemo da saznamo za utiske. Cemu ovolika prozivka i pisanje?

Last edited by boggy; 14-12-2011 at 10:56 PM.
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules