Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 01-04-2011, 10:02 AM   #81
Znak
Pro Member

Znak's Avatar

Default Re: Gde je gre?ka

DaBear, u pravu si da treba ubrzati stvari. Voleo bih da imam znanje i sposobnost da radim br?e, ali ?ta je tu je. Ipak smo za ovih par meseci otkad su se stvorili tehnički uslovi uradili dosta toga, a po?to su pesme odavno gotove, čak i skoro svi aran?mani, ipak ima nade da cela stvar neće trajati ba? godinama. Ovaj topik i jeste započet o vrlo praktičnom pitanju, ali ?ta će?, na forumu se sve pre ili kasnije generalizuje.
Old 26-06-2011, 03:50 PM   #82
Znak
Pro Member

Znak's Avatar

Evo jo? jednog snimka iz na?e male radionice. To je skica/demo za "Poznata i draga lica" (na prepev pesme Old Familiar Faces, Charles Lamb). Ovde je miks bez vokala. Voleo bih čuti savete po pitanju aran?mana, zvuka, nivoa u miksu i svega ostalog ?to vam padne na pamet. Miks je 100% suv, bez ikakve postprodukcije, pa ako neko ima volje da proba malo EQ, kompresiliju itd, rado bih čuo rezultate.

http://soundcloud.com/ddjuric/pdl-26
Old 26-06-2011, 04:26 PM   #83
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by Znak View Post
Ovde je miks bez vokala.
Da parafraziram mog druga ?imeta koji se ovde predstavlja kao LACKY: "miks vokalno-instrumentalne kompozicije bez vokala" nije miks. Sve zavisi od vokala, pogotovo ako se radi o uglazbljenoj poeziji.

?ta onda da komentari?emo? Mo?da je ovo super, a mo?da je potpuno pogre?no. U odnosu na vokal, naravno.

Pozdrav,

Vasa
Old 26-06-2011, 06:20 PM   #84
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

sto kaze Vasa, dzabe sve bez (dobrog) pevanja!!
Inace, ako ste hteli ovakav "retro" 60/70 gitarijada zvuk - dobro ste uradili.
Sve se cuje, farbe su autenticne...(izuzev onog sint tepiha..malo odskace po boji..)
daj pevanje...
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 26-06-2011, 07:49 PM   #85
Znak
Pro Member

Znak's Avatar

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
Da parafraziram mog druga ?imeta koji se ovde predstavlja kao LACKY: "miks vokalno-instrumentalne kompozicije bez vokala" nije miks. Sve zavisi od vokala, pogotovo ako se radi o uglazbljenoj poeziji.

?ta onda da komentari?emo? Mo?da je ovo super, a mo?da je potpuno pogre?no. U odnosu na vokal, naravno.
U pravu si Vaso, kao i uvek.
Postoji pilot vokal koji sam koristio pri miksanju, samo sam ugasio taj kanal (zato ?to sam ja pevao). ?to se tiče komentara mislio sam vi?e na tehničke stvari - da li se negde čuje previ?e odstupanja bas bubnja i bas gitare (ne volim da strečujem, ali ako mora...), ima li negde tehničkih nepravilnosti koje ja mo?da ne čujem, itd.

Quote:
Originally Posted by DaBear
sto kaze Vasa, dzabe sve bez (dobrog) pevanja!!
Inace, ako ste hteli ovakav "retro" 60/70 gitarijada zvuk - dobro ste uradili.
Sve se cuje, farbe su autenticne...(izuzev onog sint tepiha..malo odskace po boji..)
daj pevanje...
Hteli smo moderan zvuk... Ali po?to ne znamo ba? tačno ?ta je to onda neka ide retro.
Sint tepih ide napolje, kad ti tako ka?e?.
Pevanje dodajemo čim se pravi pevač vrati iz Frankfurta i provede jedno sedam dana preganjajući se sa mnom oko toga kako otpevati tih nekoliko tonova.
Old 26-06-2011, 08:40 PM   #86
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
?to se tiče komentara mislio sam vi?e na tehničke stvari - da li se negde čuje previ?e odstupanja bas bubnja i bas gitare (ne volim da strečujem, ali ako mora...), ima li negde tehničkih nepravilnosti koje ja mo?da ne čujem, itd.
Ma tehničke stvari su u redu - ni?ta ne krči (ili bar ja ne čujem da krči), faze su OK (hehe, prava forumska opservacija ), sve je OK. Jebe? "odstupanje bas bubnja i bas gitare", i to je OK.

Na čisto sviračkom planu me nervira ?to basista svira prekratke note (uobičajena boljka basista sa ovih prostora - "svadbarski" bas). A onaj tepih koji i Vrač pominje dodatno doprinosi svadba/hotel vajbu. Ali opet, ko zna - mo?da ba? sve to dobro ide sa vokalom (?al za mlados').

Pozdrav,

Vasa
Old 26-06-2011, 08:54 PM   #87
Znak
Pro Member

Znak's Avatar

Quote:
Ma tehničke stvari su u redu - ni?ta ne krči (ili bar ja ne čujem da krči), faze su OK (hehe, prava forumska opservacija ), sve je OK. Jebe? "odstupanje bas bubnja i bas gitare", i to je OK.

Na čisto sviračkom planu me nervira ?to basista svira prekratke note (uobičajena boljka basista sa ovih prostora - "svadbarski" bas). A onaj tepih koji i Vrač pominje dodatno doprinosi svadba/hotel vajbu. Ali opet, ko zna - mo?da ba? sve to dobro ide sa vokalom (?al za mlados').
Hvala na komentarima. "Tepihe" inače ne podnosim, tako da mi neće biti ?ao da taj jedini VST momenat izbacim iz pesme. Ja sam basista u bendu i prvobitno sam odsvirao jednu mnogo mirniju deonicu sa dugim tonovima, ali na?alost to je zvučalo totalno mrtvo, a uz to je bilo i neprecizno odsvirano, tako da je pevač/gitarista odsvirao bas na svoj način i spasao stvar. Taj stakato jeste prilično izra?en i mislim da ćemo to ubla?iti sa malo automatizacije, uti?avanjem nekih previ?e istaknutih delova.
Old 26-06-2011, 10:02 PM   #88
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Taj stakato jeste prilično izražen i mislim da ćemo to ublažiti sa malo automatizacije, utišavanjem nekih previše istaknutih delova.
Pa ne možeš automatizacijom (dinamikom), da rešiš trajanje nota. Ovde jednostavno postoje rupe u donjem opsegu koje razjebavaju celu ritmičku sliku. Kraj note je podjednako važan za doživljaj ritma koliko i početak iste. Zato si valjda i turio onaj "tepih", da bi povezao događaje. Al' ne ide

Jebeš ga, u ovakvoj svirci koja je u suštini trio (makar bile dve nasnimljene gitare) bubnjar i basista moraju da naprave celu galamu (tj. konstantan zvučni pritisak). Gitarista je tu da se pravi pametan, a bez pevanja ništa ne valja. Ja to onako iz prve ruke

Pozdrav,

Vasa
Old 26-06-2011, 10:16 PM   #89
Znak
Pro Member

Znak's Avatar

Quote:
Pa ne možeš automatizacijom (dinamikom), da rešiš trajanje nota. Ovde jednostavno postoje rupe u donjem opsegu koje razjebavaju celu ritmičku sliku. Kraj note je podjednako važan za doživljaj ritma koliko i početak iste. Zato si valjda i turio onaj "tepih", da bi povezao događaje. Al' ne ide
Utišavanjem tonova ću probati da umanjim relativnu vrednost "rupa", tj. da smanjim kontrast. Jedno je sigurno - nema više snimanja bas gitare. Moraju se stvari završavati, godine prođoše.

Quote:
Jebeš ga, u ovakvoj svirci koja je u suštini trio (makar bile dve nasnimljene gitare) bubnjar i basista moraju da naprave celu galamu (tj. konstantan zvučni pritisak). Gitarista je tu da se pravi pametan, a bez pevanja ništa ne valja. Ja to onako iz prve ruke
Možda može da pomogne dodavanje nekih perkusija, bongosa i slično?

BTW, što se tiče trajanja tonova kod bas gitare, probaću da ubacim neki sunđer pod žice i napravim damper. To bi trebalo da napravi lepši decay.

Last edited by Znak; 26-06-2011 at 10:37 PM.
Znak is offline   Reply With Quote
Old 27-06-2011, 02:23 PM   #90
cAAc
Banned

Quote:

Hteli smo moderan zvuk... Ali po?to ne znamo ba? tačno ?ta je to onda neka ide retro.
tonova.
evo ja se igrao malo ,probao taj retro :P nadam se da nisam smorio ..(brisem ako jesam)

http://soundcloud.com/sjeban/znakrlmp3/s-Xq2q1
cAAc is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules