Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Ostali muzički instrumenti i studijska oprema

Ostali muzički instrumenti i studijska oprema Pregled i karakteristike ostalih instrumenata, gitara, mikrofona, preampa, rack efekata, mikseta, patch bays, modula, semplera.... Diskutujte na ovom mestu

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 23-03-2011, 01:23 AM   #11
tex viler
Member

Default Re: Mikrofoni za studijsko snimanje bubnjeva?

Radije bi da te pare ulo?im u opremu nego da ih jednokratno bacim u nepovrat.. mislim da će sinergija ljudi koji će radit na projektu izvuć nedostatak skupe opreme... pjesme su najbitnije u svemu tome...
snimao sam par puta u skupim studijima, rijetko sam izlazio sretan a bivao sam opelje?en... jednom prilikom smo bacili (stid me reć koliko puno) novca u jedan studio poznatog producenta u okolici Zagreba.. Opljačkao nas je nije dovr?io uopće, čuli su se rezovi na mjestima di se ubadalo, čovjek nije čuo za crossfade, ili ga je bolio racku... naravno dva benda koja su do?la poslje nas su dobila gotov materijal puno prije...
Tako da sam rekao NO FUCKING WAY anymore...
Javno neću reć o kome se radi... ako koga zanima na pp..
tex viler is offline   Reply With Quote
Old 23-03-2011, 01:41 AM   #12
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Takvi "veliki" studiji i producenti nece takvim radom ostati "veliki" i sigurno jedan los primer ne moze biti pravilo.

Siguran sam da ima gomila studija koja ce jako lepo odraditi posao a imaju dobru opremu i znanje. Pa i ovde na rumskom imas odlicnih ljudi sa veoma korektnim studijskim uslovima. (oprema-prostor-cena)
Uz svo postovanje cika Tex, ne znam koliko imas iskustva sa snimanjem bubnja? Stvarno te pitam!
Kupices neka dva mikrofona koja ces tada iskoristiti (tih nedelju-dve-pet) dobiti Bog zna kakav rezultat, mozda dobar, mozda sasvim obican, vrlo verovatno i jako los. I stavices ih u ladicu...
Za polovne neces dobiti ni pola para...
Jel planiras njima da radis stalno? Onda ok, ali mi nije delovalo tako...

I druga stvar. Ako si dovoljno resen da odradis , odjebi i mene i sve ostalo ,uzmi sve sto treba i uradi sam, ali uradi tako da se svi smrznu kad cuju...!

good luck!

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 23-03-2011, 01:42 AM   #13
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

ja ti u ime kolektiva rumskog foruma želim puno sreće u korišćenju sinergije kao sredstva za postizanje tehnički ispravnih rezultata
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 23-03-2011, 02:14 AM   #14
Shot
Stara Rumski Elita 2003.

Shot's Avatar

Za početak, stvarno dva puta pročitaj što je Big Bockie napisao! Stvarno je stotine razloga zašto da ipak odeš u neki studio snimiti bubanj. Šteta što živimo u takvoj vukojebini da nikome ne pada na pamet to da se s prvom pjesmom investira pa se od nje zarade novci i investira u opremu - ne spominje se to jer to tako kod nas ne funkcionira. Nitko ne zarađuje od muzike!

No dobro...

Što se tiće Oktava mikrofona, evo link:
http://www.sonarscope.hr
Od njih sam ja kupio ovaj paket crnih MK-012 MPS6
Tebi možda ne treba cijeli taj paket nego su dovoljna dva tijela s dvije cardioid kapsule.

Sve je to isti mikrofon samo u drugačijim pakovanjima. Fora je da su tijelo i kapsule odvojivi i onda se može kombinirati. Recimo, za gitarske ampove često znam staviti omni kapsulu, za XY su naravno hypercardioid i za sve ostalo cardioid kapsule. Samo ih šarafiš gore! I sad još ima jedan štos - kupiš onda jednom još jedan mikrofon, ali samo jedno tijelo i jednu kapsulu, i možeš to tijelo kombinirat s preostalim kapsulama. Zgodno kad treba dodati još jedan omni mikrofon preko cijelog bubnja, a već si potrošio ova dva iz paketa na cardioid kapsule u overheadu recimo.

Relativno dobar mikrofon sve u svemu. Ja uglavnom sve overheade i akustične gitare snimam s njim. Radio sam i s AKG 451 (koji je bolji) i relativno je mala razlika. Svakako je to mikrofon koji je bliži po zvuku 451 nego onim Audix/Shure/Rode malim kondenzatorima. A naravno, po internetu se može nači čak i neke modifikacije za njega. Al ja se to ne usudim petljat jer je sve tako minijaturno da je mogučnost slanja mikrofona u vječna lovišta prevelika.

E da, bitna stvar je da u ovim našim krajevima jedini izvori otkud naručiti Oktava mikrofone (bilo koji model) je ili iz njemačke (po mogučnosti iz njemačkog Oktava ebay shopa) ili od ovih Sonarscopea. Nije reklama, nego postoji jako puno kineskih kopija tog mikrofona. Sjećam se da sam naletio čak i na website na kojem su foto dokumentirane razlike u obliku otisnutih slova za otkrivanje jel original ili kopija. Amerika je navodno prepuna kopija, i to najčešće baš ovih MK-012. Zato je bitno otkud se kupuje. I ako uz mikrofon ne dođe ručno crtani i frekvencijski graf (koji više izgleda kao kupus zgužvanih papira), onda je vjerovatno kopija.

A taman sad imam u studiju na posudbi AKG 451 sa vintage kapsulama pa bi zapravo trebao napraviti usporedni test jer me baš zanima koje su razlike. Al lijen sam i imam puno drugih obaveza pa ne znam jel stignem...
- -= - =- = - = - = - = - = - -
Shot is offline   Reply With Quote
Old 23-03-2011, 02:59 AM   #15
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

meni se lično više dojmi oktava pre nego 451, AKG ima neku čudnu šiljatost na hajhetu i činelama generalno. Oktave su mi nekako linearnije iznad 5k, iako su generalno tamne.
Old 23-03-2011, 06:56 AM   #16
Znak
Pro Member

Znak's Avatar

Quote:
Originally Posted by tex viler View Post
Radije bi da te pare uložim u opremu nego da ih jednokratno bacim u nepovrat.. mislim da će sinergija ljudi koji će radit na projektu izvuć nedostatak skupe opreme... pjesme su najbitnije u svemu tome...
snimao sam par puta u skupim studijima, rijetko sam izlazio sretan a bivao sam opelješen... jednom prilikom smo bacili (stid me reć koliko puno) novca u jedan studio poznatog producenta u okolici Zagreba.. Opljačkao nas je nije dovršio uopće, čuli su se rezovi na mjestima di se ubadalo, čovjek nije čuo za crossfade, ili ga je bolio racku... naravno dva benda koja su došla poslje nas su dobila gotov materijal puno prije...
Tako da sam rekao NO FUCKING WAY anymore...
Javno neću reć o kome se radi... ako koga zanima na pp..
Uzmeš dva komada AKG c1000 za dvesta evra i dobićeš zvuk OH za koji će svi forumski producenti reći kako to qrcu ne valja - ako budu znali koje si mikrofone koristio. Ako ne budu znali čime si snimao reći će da je sve OK.

Puna podrška za tvoj pristup. Dobre pesme mikrofoni sigurno neće upropastiti.
Old 23-03-2011, 07:40 AM   #17
spidermusic
Senior Member

spidermusic's Avatar

Da, originalne Oktave se mogu kupiti u Sonarscope u Varazdinu. Dobiju se u drvenoj kutijici sa frekvencijskim odzivom iscrtanim na milimetraskom papiru.

Bas kao sto Arthur kaze, Oktava-e jesu malo tamnije od AKG-a, ali imaju neku specificnu boju koja zna dati poseban ton instrumentu koji se snima.

Oktava-e su mikrofoni u koje vredi uloziti.
spidermusic is offline   Reply With Quote
Old 23-03-2011, 09:40 AM   #18
tex viler
Member

Quote:
Originally Posted by Znak View Post
Uzmeš dva komada AKG c1000 za dvesta evra i dobićeš zvuk OH za koji će svi forumski producenti reći kako to qrcu ne valja - ako budu znali koje si mikrofone koristio. Ako ne budu znali čime si snimao reći će da je sve OK.

Napokon jedan koji mi je pružio podršku i nije odmah osudio moj naum...

Ljudi ne kužim da svi odmah u startu mislite da nije moguće da snimim solidno bubanj i cijeli album ako nisam otišao u neki "pravi" studio? Pa glazba nije skok u dalj ili neko natjecanje, to je umjetnost i nitko nezna di joj je kraj.. Meni dosta toga na HR estradi zvuči redikulozno, a snimljeno je vjerovatno u skupoim studijima i šta sad? Neka svatko radi onako kako zna i umije..
Iako se to možda čini ali ni ja nisam od jučer i imam nešto iskustva u studijima...
treba mi samo minimum sistem requirement i siguran sam da ću dobit pristojne rezultate..

SHOT - znači mogu uzet MK-012-01 black MSP2 on dođe sa 2 cardioid capsule... preko njihovog e baya ima dobrih cijena..

Last edited by tex viler; 23-03-2011 at 09:53 AM.
tex viler is offline   Reply With Quote
Old 23-03-2011, 09:58 AM   #19
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Quote:
Originally Posted by spidermusic View Post
Da, originalne Oktave se mogu kupiti u Sonarscope u Varazdinu. Dobiju se u drvenoj kutijici sa frekvencijskim odzivom iscrtanim na milimetraskom papiru.

Bas kao sto Arthur kaze, Oktava-e jesu malo tamnije od AKG-a, ali imaju neku specificnu boju koja zna dati poseban ton instrumentu koji se snima.

Oktava-e su mikrofoni u koje vredi uloziti.
postoje i originali u plasticnim belim kutijama..... sve ostalo isto, ser. broj, rucno pisani dijagrami.... i zvuk
Old 23-03-2011, 11:14 AM   #20
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

Quote:
Originally Posted by Znak View Post

eto našli ste se Što se mene tiče nije problem, nego zbog druge dece koje ovo čitaju, mi moramo da napišemo da ipak treba ponešto znati o onome što radiš a i kupiti nešto što nije reporterski mikrofon da bi valjano snimio činele.

Ne brini se, snimio sam par desetina bubnjeva sa c1000 na OH i hajhetu, prepozno bi ga iz aviona, nije slučajno što ga toliko pljujem.
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules