Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Monitoring

Monitoring Aktivni i pasivni zvučnici, slu?alice, pojačala

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 01-04-2010, 03:57 PM   #21
kejkz
banned

Default Re: Alesis monitoring

Quote:
Originally Posted by propellerhead View Post
mislim da je taj bas najbolje rjesiti ekvilajzerom, tj. filterima koji imaju na aktivnim kutijama,
Nema na njima nista, takvve su kak'e su, stare kutije, stari dizajn... jedino resenje za taj bas je upravo ono koje sam uradio. A eksterni eq... nein, danke Kao sto reci boggy, tu jedino akustika pomaze, ako se uopste isplati.

Quote:
Originally Posted by psionic
A guranjem charapa u portove kao dobijes tacno kalibrisanu kolicinu basa
...mozda ti mix malo "zamirise" ...
Pa naravno, zato se i stavljaju vec koriscene!
kejkz is offline   Reply With Quote
Old 01-04-2010, 04:42 PM   #22
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by psionic View Post
A guranjem charapa u portove kao dobijes tacno kalibrisanu kolicinu basa
...mozda ti mix malo "zamirise" ...
Bez sale, mnoge bass reflex kutije imaju u obliku dodatnog pribora cepove za bass reflex cevi (doduse sundjer a ne carapa)

Zatvaranjem bass reflex cevi se menja karakter low enda zvucnika iz agresivnog bass reflex - u mnogo blazi i prirodniji kompresioni. Nekima to pomogne ... nekima ne.

Sto se tice ekvilajzera... ja nisam sreo jos producenta koji je u stanju da podesi ekvilajzer za zvucnike samo na sluh a da sam sebe u buducnosti ne za*ebe (pojavom sistematskih gresaka u miksu). Takodje, nema metode da se akcijama na linijskom signalu ista popravi u akustici same sobe ako postoji problem... pri tom ne prihvatam rezultat "e sad je stvarno bolje"... nego "posle ove akcije su mi miksevi mnogo bolji, a nisam ja jedini koji to primecuje"

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 01-04-2010, 07:42 PM   #23
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Ma dobro, volim se ja salit'...

Trpanjem carapa (sundjera i slicnog dampovanja) u bas refleks rupu se onemogucavaju frekvencije koje kroz taj sistem izlaze visestruko multiplicirane, eq moze donekle da smanji oodredjenu frekvenciju, ali kad ona udje u rezonaciju, cak i tako oslabljen signal se moze znatno pojacati-multiplicirati. Jos ako i soba zbog svoje konstrukcije ima slicnu rezonantnu frekvenciju - eto ti belaja... A soba po pravilu pravi problem bash na niskim frekvencijama... pa je cesto stetno isticati ih naknadno bas portovima koji odlikuju bookshelf monitore, jer su zbog ogranicenih dimenzija obicno slabi u basu.
Old 02-04-2010, 12:05 AM   #24
propellerhead
Member

propellerhead's Avatar

Quote:
Originally Posted by boggy View Post
Bez sale, mnoge bass reflex kutije imaju u obliku dodatnog pribora cepove za bass reflex cevi (doduse sundjer a ne carapa)

Zatvaranjem bass reflex cevi se menja karakter low enda zvucnika iz agresivnog bass reflex - u mnogo blazi i prirodniji kompresioni. Nekima to pomogne ... nekima ne.

Sto se tice ekvilajzera... ja nisam sreo jos producenta koji je u stanju da podesi ekvilajzer za zvucnike samo na sluh a da sam sebe u buducnosti ne za*ebe (pojavom sistematskih gresaka u miksu). Takodje, nema metode da se akcijama na linijskom signalu ista popravi u akustici same sobe ako postoji problem... pri tom ne prihvatam rezultat "e sad je stvarno bolje"... nego "posle ove akcije su mi miksevi mnogo bolji, a nisam ja jedini koji to primecuje"

pozdrav

bogi

bez alata nema zanata, ako su već inzenjeri napravili filtre na monitorima oni imaju naravno svoju funkciju,da se trebaju gurat čarape vjerovatno bi i stavili par čarapa u paketu sa monitorima,

naravno da se ne mo?e ?timati napamet akustika, ali zato postoji analyzer sa referentnim mikrofonom koji je relativno jeftin a daje veoma dobru sliku ?ta se de?ava , ja koristim ULTRACURVE PRO 8024 sa referentnim mikrofonom i tačno dobijam sliku gdje treba apsorbirati u ovom slučaju bas

a ?to se tiče ekvilajzera(tj.filtera na zadnjoj strani aktivnih monitora), mislim da je najbitnije da je producent naslu?an mnogo mnogo orginalnih cd-ova muzike slične koju mixa i naravno nakon navikavanja se radi,

danas sam bio kod kolege u studiju koji koristi dynaudio bm6a mk II i čovjek uz isti analyzer je ugodio monitoring, samo sto su kod njega trimer ekvilajzeri na monitorima,

a to ?to se tiče FLAT-a to se mo?e raditi jedino da odem sad ja u laboratoriju npr. kod Alesisa gdje kalibriraju ove monitore i da tamo mixam na licu mjesta,

to je bar moje logicno misljenje
Old 02-04-2010, 12:33 AM   #25
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
bez alata nema zanata, ako su već inzenjeri napravili filtre na monitorima oni imaju naravno svoju funkciju,da se trebaju gurat čarape vjerovatno bi i stavili par čarapa u paketu sa monitorima,
napravili su ih zato sto to "svi" imaju... jedino se nisu mnogo pitali da li to ikome stvarno koristi... (ugradili su ih oni koji realno ne koriste te monitore nego ih konstruisu)... A i dobar je marketniski potez za neupucene.

Mogu se javiti srecni korisnici Mackie HR824 koji su uspesno iskoristili bass managment (EQ) na tim monitorima... i sredili su odziv u svojoj sobi da vise ne divlja (eq "sredjuje" bass u zavisnosti da li su free standing, uza jedan zid ili u uglu! zamisli!)... bez akustickog tretmana... ima ih nekoliko na Forumu.

Sto se tice "carapa" nisi pazljivo pratio... postoje proizvodjaci (Tannoy na primer) koji ISPORUCUJU sundjeraste cepove koji rade istu funkciju koji radi i carapa... ZATVARAJU CEV!
Quote:
naravno da se ne može štimati napamet akustika, ali zato postoji analyzer sa referentnim mikrofonom koji je relativno jeftin a daje veoma dobru sliku šta se dešava , ja koristim ULTRACURVE PRO 8024 sa referentnim mikrofonom i tačno dobijam sliku gdje treba apsorbirati u ovom slučaju bas
Ajmo Jovo nanovo ... sve ispocetka...
Vidim da si "nacitan" sto se interneta tice, ali na zalost to ne radi...

da li si ikada probao da ijednu "rupu" (null, deep) u odzivu sredis sa ULTRACURVE PRO 8024. i da li si uradio merenja nekim programom specijalizovanim za to, pre i pose "tretmana".... ako nisi probaj.
Quote:
a što se tiče ekvilajzera(tj.filtera na zadnjoj strani aktivnih monitora), mislim da je najbitnije da je producent naslušan mnogo mnogo orginalnih cd-ova muzike slične koju mixa i naravno nakon navikavanja se radi,
ne znam kakve veze ima ekvilajzer pozadi sa potrebom da je producent "naslusan"
Quote:
danas sam bio kod kolege u studiju koji koristi dynaudio bm6a mk II i čovjek uz isti analyzer je ugodio monitoring, samo sto su kod njega trimer ekvilajzeri na monitorima,
Odlicno, svaka mu cast, nemam nista protiv, ali mi iskustvo govori da ne valja takve savete davati na javnim forumima s obzirom na probleme koji se mogu izazvati ako se pogresno koriste. Bolje je koristiti kutije u flat modu, potrositi tri meseca na pozicioniranje monitora te se navikavati se na losu akustiku nego koristiti ekvilajzer koji NE MOZE popraviti odziv zvucnika zbog akustickih problema u sobi,... ma sta dokoni matematicari pricali i nudili kao "resenje" ... ni jedan od siroko dostupnih metoda za akusticku korekciju sobe putem ekvilajzera nije pokazao da njegov izumitelj, prosvetitelj, konstruktor, dizajner, sta god... poseduje ELEMENTARNA znanja o akustici prostorija... vise pokazuje da ima teznju i znanje da proda ideju koja realno nema osnova da radi (nije ni proveravao)
Quote:

a to što se tiče FLAT-a to se može raditi jedino da odem sad ja u laboratoriju npr. kod Alesisa gdje kalibriraju ove monitore i da tamo mixam na licu mjesta,
Ne ... to je gluva soba za merenje zvucnika i u njoj nije prijatno boraviti makar nista ne slusao (paralele su ti pogresne)
Quote:
to je bar moje logicno misljenje
Postujem. Samo je pre laicko nego logicko

Akustika nije intiutivna i zdravorazumska "logika"... nego je valja dobro prouciti da bi se mogli donositi bilo kakvi tacni zakljucci, makar i ne bili "logicni"

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 02-04-2010 at 01:08 AM.
Old 02-04-2010, 01:40 AM   #26
propellerhead
Member

propellerhead's Avatar

?to se tiče ovih monitora,koliko vidim imaju bass density, a koliko se razumijem da ovaj prekidač ima funkciju upravo stavljanja te čarape u rupe,odnosno karakteriziranje bass-a ako su kutije u čo?ku ili blizu zidova, da ne bude problema

ja ne dajem nikakve savjete nego samo poku?avam da ka?em da valjda kontruktori svakog mogućeg aktivnog monitora, pa i dynaudia i alesisa stavljaju nazad ekvilajzer, za?to???
sumnjam da ti ta stoji da dynaudio-u treba marketinskih trikova

zelim samo da kazem kako je glavna stvar poznavati svoje monitore, i biti naslu?an na njima, ovo govorim vezano za one ekvilajzere koje sam spominjao,neko voli radit sa tamnijom bojom, neko voli o?triji zvuk,
jednostavno uzmem omiljene originalne cd-ove, naravno svjetske produkcije, na?timam sebi boju tona koja mi odgovara najvi?e i tako naviknem da dalje mogu raditi svoje,

a brate ako prostorija nije akustički tretirana i ima se problem sa divljanjem SUB-a ima jorgana i deka pa natrpat u čo?kove,

BTW....

stavljanjem bilo čega u tunele na kutijama rizikujem da spalim pojačala,jer koliko vidim nemaju rebraste hladnjake nazad,

?to se tiče gluha sobe o kojoj smo pričali u laboratorijama, sumnjam ja da koriste gluhu sobu,prije će biti da je to soba koja je akustički tretirana da bude ?to savr?enija, a to sigurno nije gluha soba,izmeđuostalog nađi mi ijedan ozbiljan studio na svijetu čiji je control room gluh,

---?to se tiče ultra-curvea stvar je jednostavna , sa mikrofonom nađe? frekvencije gdje se stvaraju koje monitor ne moze da proizvede, i naravno po?to ne?to se pona?a kao rezonator sabije? to sa bas trapom spu?vom , dekom, nebitno,ili već ako hoces apsorberima za tačno oderđenu frekvenciju,

i ovo ?to ti govorim nije ni?ta sa NET-a kako ka?e?, nego iz iskustva,
mo?da i nemam vrhunsku opremu ali imam dovoljno iskustva da mogu reći ono ?to mislim i stojim iza toga

pozdrav
Old 02-04-2010, 01:58 AM   #27
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
?to se tiče ovih monitora,koliko vidim imaju bass density, a koliko se razumijem da ovaj prekidač ima funkciju upravo stavljanja te čarape u rupe,odnosno karakteriziranje bass-a ako su kutije u čo?ku ili blizu zidova, da ne bude problema
Bass density? Sta ti je to?
Ne.. nema tog prekidaca koji ce prekinuti rad helmholcovog rezonatora koji je u stvari kutija za bass reflex.
Quote:
ja ne dajem nikakve savjete nego samo poku?avam da ka?em da valjda kontruktori svakog mogućeg aktivnog monitora, pa i dynaudia i alesisa stavljaju nazad ekvilajzer, za?to???
sumnjam da ti ta stoji da dynaudio-u treba marketinskih trikova
Sumnjaj
(imas pravo na to)
Quote:

zelim samo da kazem kako je glavna stvar poznavati svoje monitore, i biti naslu?an na njima, ovo govorim vezano za one ekvilajzere koje sam spominjao,neko voli radit sa tamnijom bojom, neko voli o?triji zvuk,
jednostavno uzmem omiljene originalne cd-ove, naravno svjetske produkcije, na?timam sebi boju tona koja mi odgovara najvi?e i tako naviknem da dalje mogu raditi svoje,
Da li si raspolozen da okacis neki od svojih radova miksanih sa nastimanom bojom tona koja ti najvise odgovara?
Quote:

a brate ako prostorija nije akustički tretirana i ima se problem sa divljanjem SUB-a ima jorgana i deka pa natrpat u čo?kove,
naravno
Quote:
BTW....

stavljanjem bilo čega u tunele na kutijama rizikujem da spalim pojačala,jer koliko vidim nemaju rebraste hladnjake nazad,
S tim se slazem
Quote:
?to se tiče gluha sobe o kojoj smo pričali u laboratorijama, sumnjam ja da koriste gluhu sobu,prije će biti da je to soba koja je akustički tretirana da bude ?to savr?enija, a to sigurno nije gluha soba,izmeđuostalog nađi mi ijedan ozbiljan studio na svijetu čiji je control room gluh,
Sumnjaj.
Quote:
---?to se tiče ultra-curvea stvar je jednostavna , sa mikrofonom nađe? frekvencije gdje se stvaraju koje monitor ne moze da proizvede, i naravno po?to ne?to se pona?a kao rezonator sabije? to sa bas trapom spu?vom , dekom, nebitno,ili već ako hoces apsorberima za tačno oderđenu frekvenciju,
Auh... sve je lako kod tebe... sjajno!
Quote:

i ovo ?to ti govorim nije ni?ta sa NET-a kako ka?e?, nego iz iskustva,
mo?da i nemam vrhunsku opremu ali imam dovoljno iskustva da mogu reći ono ?to mislim i stojim iza toga
Svaka tebi cast!
Ziv bio!

pozdrav

bogi

Old 02-04-2010, 02:12 AM   #28
propellerhead
Member

propellerhead's Avatar

Quote:
Bass density? Sta ti je to?
Ne.. nema tog prekidaca koji ce prekinuti rad helmholcovog rezonatora koji je u stvari kutija za bass reflex.

Sumnjaj
(imas pravo na to)

Da li si raspolozen da okacis neki od svojih radova miksanih sa nastimanom bojom tona koja ti najvise odgovara?

naravno

S tim se slazem

Sumnjaj.

Auh... sve je lako kod tebe... sjajno!

Svaka tebi cast!
Ziv bio!

pozdrav

bogi

Naravno da je lako, osim ako nema? nekog kraj sebe da te ubije u pojam naučnim analizama sla?em se da je akustika nauka,i da treba ozbiljno pristupiti stvarima, ali vremena se mjenjaju i kada radi? produkciju sa 90% vrhunskih 24bitnih semplova ?ta tebi tu preostaje da mnogo pametujemo,osim kapu skidam ljudima koji rade ?ivi bubanj,bass itd, međutim ja se bavim elektronskom muzikom, i iza sebe imam desetine radova koji su izdani za poznate izdavačke kuće, izmeđuostalog rad koji sam lično producirao je bio na top40 3 mjeseca jedne od najboljih europskih radio stanica,te izdavačka kuća apsolutno nije imala nikakvu primjedbu na produkciju,?to mi je isuvi?e dovoljna referenca da mogu dati svoje mi?ljenje,

a ako te zanimaju detalji, nije problem sve ti mogu poslati na p.m. ,

p.s.

vidim pa ti covjece radis monitore i pojacala,

sad kontan profesionalna deformacija,heheh

pozdrav čovjek
Old 02-04-2010, 02:20 AM   #29
propellerhead
Member

propellerhead's Avatar

Quote:

bogi
P.S.

p.s. rado bih okačio ali ne mogu radi interesa klijenata ali mogu poslati na p.m. nikakav problem

pozdrav
Old 02-04-2010, 03:12 PM   #30
alfom
Pro Member

alfom's Avatar

Aaaaaaalllllllllloooooooooooooo!!!

Propell, zvirni malko na ovaj sajt :

http://www.bozoel.com/

alfom is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules