|
Computer Hardware Razmenite iskustva o muzickim karticama i bilo kom drugom hardveru koji koristite uz PC, konfigurisanje i optimizacija kompjutera za DAW |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Junior Member
|
![]()
Very, very cool forum! Citanjem nekih topika vec sam dobio odgovor na mnoga pitanja koja su me mucila.
Ovako.. Postavih pitanje na jednom drugom forumu pa cu samo da kopiram link te stranice http://www.hifi-forumi.com/forum/vie...=18289&start=0 Znam da je M-AUDIO - Audiophile 2496 kartica predvidjena za muzicku produkciju a Creative X-Fi Titanium bas i nije, ali ima podrsku za ASIO tako da se sigurno produkcija moze raditi na njoj. Izbor se sveo na ove dve kartice a EMU 0404 (za koju vidim da je preporucena ovde) izbacih kao opciju jer je u Nisu nema. Kao sto napisah na onom hi-fi forumu moja dilema je u procesoru kartice. Ocigledno da X-Fi Titanium zvucna ima bolji procesor ali ne spada u karte namenjene muzickoj produkciji. Kako rezonujem potrebna mi je zvucna koja bi preuzela veci deo opterecenja na svoj procesor, a posto je elektronska muzika u pitanju, sve bitno se desava "unutra". Inace nedavno pazarih sledecu konfiguraciju: Intel? Core?2 Quad Processor Q8300 (4M Cache, 2.50 GHz, 1333 MHz FSB) GIGABYTE GA-EP45T-UD3LR Intel P45 + ICH10R Chipset DDR3 2200+ G KINGSTON HyperX 2GB DDR3 1600MHz CL8 WESTERN DIGITAL 1TB WD10EARS SATA2/ 7200rpm 64MB/ 300MB/s 8 9ms Jos samo da napravim dobar odabir zvucne za budzet od 100e pa da se radi nesto ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Superoperater
|
![]() Quote:
-Dakle proveri koje samplerate podrzavaju -Proveri da ima ASIO sa sto manjim baferom Slobodno ignorisi njihove procesore jer ces mnogo bolje proci sa VST plugovima i zato ti treba osnovno - par ASIO kanala sa promeljivim sample rateom po mogucnosti i sto bolji konvertori na izlazima/ulazima Ove dve su ipak samo obicne igracke - moze da posluze za "zezanje" ali minimum taj EMU uzmi za iole ozbiljno "ceprkanje" Sto se tice EMU - pa ja sam POST EXPRESSom ili AKSom slao i primao par puta robu... Probaj da u Beogradu nadjes nekog da ti to posalje POST EXPRESSom i uzivaj ![]()
![]() |
![]() |
#3 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Mogu li da znam koja ESI karta je u pitanju i da li govoris o novom proizvodu? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
MAO
|
![]()
za izbor karte je ipak presudan sam zvuk iste, tojest kvalitet AD/DA konvertera. To razlikuje consumer od pro opreme, štagod na njoj pisalo.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Superoperater
|
![]() Quote:
![]() Mislim da je on imao prilicno ok AD/DA kvalitet konvertora
![]() |
![]() |
#6 | ||
Junior Member
|
![]() Quote:
http://download.esi-audio.com/?w=esi&p=31&g=1&l=en Quote:
Esi mi deluje mnogo profi kao firma, evo bas sad gledam njihove proizvode i dopada mi se ESI Juli@ (bas izgleda kvalitetno) http://www.esi-audio.com/products/julia/, za razliku od M-Audio Audiophile 2496. Ali ipak nije VST plug koji predlazete. Dajte neki kao opciju za razmatranje kome ce da bude koliko toliko razumna cena. Inace jos jednom moram da skrenem paznju da necu povezivati instrumente na buduci uredjaj vec je poenta u tome da smanjim "picketanje" (zbog upotrebe dosta VST-a) na najmanji moguci nivo. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Superoperater
|
![]() Quote:
Razumeo sam da bi ti da upotrebis i neke dodatne efekte kao rasterecenje za procesor... Rekao sam ti da efekti na pomenutim karticama zvuce mnoogo lose za bilo kakvu upotrebu, plus slozeni su za koriscenje. Za rasterecenje procesora se koriste "specijalne" procesorske kartice - UAD, POWERCORE i sl, koje kostaju vise $$$ ali su efekti na njima potpuno profi i laki su za upotrebu. Same te kartice nemaju audio izlaze, vec samo sluze da izracunaju matematicke modele efekata koje simuliraju i podatak proslede audio kartici, pomazuci tako procesoru koji to inace radi i moze da bude preopterecen... Ne vidim problem sa koriscenjem softverskih VST plug-inova na tvom kompu, dosta je jak - bice da si nepravilno podesio AUDIO DEVICE u svom programu za rad (sta koristis za rad ? ) Eto, izvini ako sam ovo sad srocio kao nekom audio-retardu ali predpostavio sam da si pocetnik - ili sam te lose razumeo - pa sam bio mali detaljniji... ![]() Za cene - evo pogledaj ovde: www.player.rs www.artistsystems.net p.s. Gledao sam ESI Juli@ - ne deluje lose, pogledaj na njihovom sajtu da li ima driver za 64bita - bilo bi lepo da ima radi buducih nekih nadogradnjni i to je to... Pogledaj i MAYA 44 varijantu - ima vise ulaza/izlaza - mozda ces nekad pozeleti da povezes neki mikser pa ces mozda vokale da bacis na jedan regler a matricu na drugi i sl... pozz
Mutna slika i mutan ton - ljubitelje filma muči on.. Last edited by psionic; 28-03-2010 at 04:44 PM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
Ispricacu celu pricu. Komp koji sam koristio pre ovog je bio Celeron na 2.8GHz sa jednim jezgrom, sa 512 DDR1 memorije i koristih zvucnu Terratec Aureon 5.1 Fun. Imam preko 150 projekta i snaga racunara mi nije dozvoljavala da ih zavrsim. Npr. ni sa ogromnim povecanjem bafera nisam mogao da se otarasim "pucketanja" cime mi je dalji rad bio nemoguc. Prva pesma koju zavrsih je bila ova http://www.youtube.com/watch?v=h30WF9mo6zM i kontaktirah jedan malo bolji record label gde nisam ocekivao apsolutno nista ali oni mi rekose da je pesma cool i da ce da je izbace samo treba sredim neke sitnice. E sad, problem je u tome sto svako dalje dodavanje nekog efekta na kanal ili dodatnog VST-a bi ucinilo moj dalji rad nemogucim zbog ogromnog krcenja. Tada nisam imao dovoljno novca za novi komp i nije mi bilo bitno da izbacim stvar po svaku cenu (jer imam mnogo lepse projekte) pa sam se samo strpio. Nedostaje mi teorija u ovoj oblasti pa se zato obratih vama za pomoc. Da li ce kupovina kvalitetne zvucne jos vise olaksati moj dalji rad tj. da li cu moci sa njom da upotrebljavam cak i vise VST-a u pesmi bez ikakvog krcenja, ili da se zadrzim na ovoj integrusi (sto mislim da stvarno nema logike)? ![]() P.S. Za rad koristim FL i Ableton. Kao sto rekoh, ova pesma bese moja prva kompletna pesma koju odradih pre nekih godinu dana, a generalno FL9 (FL7 u to vreme) i Ableton koristim godinu i po. Dosta sam napredovao od tada i jedina barijera mi je bila los komp koji me je ogranicavao u svemu... Last edited by avantgarde2; 28-03-2010 at 11:26 PM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Superoperater
|
![]()
Mislim da te kapiram sada... Hoces da kupis audio kartu koja na sebi ima procesor misleci da ces tako da nesto smanjis to "picketanje" Nazalost to nije bas tako. Audio interfejsi ne krckaju sami po sebi, vec CPU nije u stanju da isporuci gotov materijal za reprodukciju za tih 10 -20 ms baffera koji si postavio. Ovaj sad tvoj CPU - quad core je prilicno jak, dosta jaci od proslog i namucices se da ga opteretis. Ponavljam da aduio kartica uglavnom nema veze sa tim da se smanji krckanje - to zavisi cisto od glavnog procesora i toga da li ce stici da odradi sve operacije za zadati bafer. I da li si podesio ASIO kao izlaz. Kartica samo reprodukuje taj bafer i to sto je CPU strpao u njega. Ako sa novim kompom krene puckanje onda:
- Proveri da li si stavio ASIO kao driver za reprodukciju u frutiju i abletonu - Neki bagoviti plug-in moze da nepotrebno pojede sav procesor... - Koristis STVARNO ogroman broj VST efekata i sintova. Rekao si da koristis "integrusu" - to znaci da kao audio driver koristis Direct Sound ??? Nikako nemoj, ako imas ASIO na kartici - a integrisana po pravilu nema ASIO. Verujem da ESI lepo sljaka, ako hoces provereno, uzmi na primer M-Audio Delta 66 - radi kao sat, ne bi trebalo da je skup i opusti se u svojoj kreativnosti. Generalno svaka kartica koja nema te gamerske fore spada u neki PRO rang - daklena primer CMI8738 ili Audiophile nije u tom rangu, napravljena je da podrzava 3D sound u igrama i takva sranja i za to joj sluzi njen procesor, ali pravi ASIO za nju ne postoji, odnos signala i suma neupotrebljivi i tako dalje... To je ta "gejming" klasa...
Mutna slika i mutan ton - ljubitelje filma muči on.. Last edited by psionic; 28-03-2010 at 09:08 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | ||
Junior Member
|
![]() Quote:
![]() Quote:
Inace, kad sam ga testirao, radi sa jedno deset zahtevnih VST-a ok, ali dodatkom novih se pojavljuje mali buffer overrun. Pretpostavljam da sa dobrom zvcnom sa pravom ASIO podrskom ima da radi jos bolje zar ne? Btw, hvala puno na pomoci do sad psionic! EDIT: E-MU 0404 nema drajvere za Windows 7, M-Audio Audiophile 2496 i Delta 44 imaju i ESI Juli@ ima. M-Audio Delta 44 - 136,66 ? http://www.mitrosmusic.com/proizvod/...udio-Delta-44/ M-Audio Audiophile 192 - 136,66 ? http://www.mitrosmusic.com/proizvod/...udiophile-192/ M-Audio Audiophile 2496 - 88,84 ? http://www.mitrosmusic.com/proizvod/...diophile-2496/ ESI JULI@ 129 ? http://player.rs/product.php?ID=1185 Dodah M-Audio Audiophile 192 kao opciju. Da li da uzimam M-Audio Audiophile 2496 jer je u okviru mog budzeta ili da zaradim jos neki dinar pa da utrosim na neku od ovih navedenih npr. predlozenu M-Audio Delta 44? Last edited by avantgarde2; 29-03-2010 at 12:02 AM. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Dve zvucne na jednom PC?! | ifes | Computer Hardware | 10 | 05-01-2010 10:20 PM |
Kako da proverim ispravnost zvucne karte | Mogli | Computer Hardware | 10 | 31-05-2009 12:51 PM |
Ko se razume u zvucne??? | Riccolo | Computer Hardware | 4 | 20-01-2009 02:48 PM |
echo pc zvucne karte | liman021 | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 2 | 01-12-2008 11:28 PM |
Pomoc oko izbora zvucne karte | Aconius | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 5 | 23-10-2007 12:24 AM |