Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 30-06-2009, 02:19 PM   #41
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by quake View Post
....posle Eomsy-ja ce se javiti covek sa prostorijom 200*200*200 i traziti pomoc....i tome nema kraja.Jasno je da ovde svi hoce da pomognu ali niko nije carobnjak.
Bilo je manjih, covek je hteo da pravi sobicu za slusanje slicnu Eomsy-jevom "wannabe vocalbooth"... nisam ga stavio na sticky... mozda sam trebao...

madaaaaa... ako se dobro secam ... tamo je visina bila bolja nego ovde (2.50-2.60), ako je to za neku utehu.

Quote:
Originally Posted by NLP View Post
I ja se pridružujem tom mišljenu!

... ali ako mu se žuri i nema druge opcije... može da napravi modularne akustičke elemente i preseli ih kamo i kada hoče.

....
Da... i ja se s ovim slazem.
+1

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 30-06-2009, 02:46 PM   #42
DeMa
Moderator

DeMa's Avatar

Default Re: DIY Vocal booth & Control room?!

Pa normalno samo dalje.
neka se nista ne desava. Nije mi nesto jasni, znaci bolje onda raditi bez akustike nego nikako. cooooooool

Mislim da je covjeku jasno kako je i na prvoj slici odmah rekao. da mu je nisak prostor.
Dobro da mu niste preporucili da odkopa jedno pola metra.
Kako bi bilo da se radi nesto. stvarno se konstruktivni.

Msilim da je ovdje svima jasno sta je za ocekivati u tako jednom prostoru.

pozz
Denis
DeMa is offline   Reply With Quote
Old 30-06-2009, 03:56 PM   #43
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by DeMa View Post
......
Dobro da mu niste preporucili da odkopa jedno pola metra.
Zasto? To se uvek radi ako postoje mogucnosti, a plafon je nizak... nista u tome nema besmisleno.
Quote:
Kako bi bilo da se radi nesto. stvarno se konstruktivni.
Zasto raditi besmislice?
Quote:
Msilim da je ovdje svima jasno sta je za ocekivati u tako jednom prostoru.
Mislim da je relativno malo clanova ovog foruma imalo priliku da poseti i lose akusticki sredjen studio, a kamoli neki solidan.

Iskustvo mi govori da su najcesce ocekivanja nerazumna... tada... postoje dva nacina da se sazna istina:

1. Jeftiniji, poslusati savet onih koji su kroz to prosli, i prihvatiti (surovu) istinu, bez provere i suvisnih izdataka.
2. Skuplji, potrositi svoj novac i svoje vreme da bi kasnije (ipak) morao prihvatiti (surovu) istinu.

Ne, Denise... ja nikako nisam za to da se nerazumno i besmisleno trosi novac, snaga i vreme, da bi se samo, eto, nesto radilo odnosno "desavalo".... pogotovo ako ovde pricamo o necijem tudjem novcu, snazi i vremenu.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
Old 30-06-2009, 04:35 PM   #44
grada27
Senior Member

Pazljivo sam sve procitao i imam jedno pitanje,da li se zna koje su minimalne dimenzije prostora(rezije) u koje vredi ulagati u akustiku,mislim na ozbiljniji tretman?

Veliki pozz!
grada27 is offline   Reply With Quote
Old 30-06-2009, 04:53 PM   #45
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by grada27 View Post
Pazljivo sam sve procitao i imam jedno pitanje,da li se zna koje su minimalne dimenzije prostora(rezije) u koje vredi ulagati u akustiku,mislim na ozbiljniji tretman?

Veliki pozz!
Uz PRILICNE kompromise, najmanje sto smo (ikada) uspesno uradili je 3.5x3.5x2.6m (dimenzije prostorije u osnovi, bez ak. tretmana). Ispod toga vise nema prostora ni za kompromise... ili bolje... ja ne umem da uradim manju prostoriju a da bude iole upotrebljiva, odnosno da unutra moze da boravi i radi covek.

Neki od kompromisa su:

1. Samo jedan covek moze ugodno raditi u toj reziji (nema mesta za jos jedno pristojno slusanje), a nema ni vazduha za dvojicu! Stalno mora da se luftira.

2. Nema radnog stola, zbog izuzetno izrazenih prvih refleksija, tastatura je sa strane, umesto misa koristi se trackball. Koristi se LCD TV ("plazma") koji je tacno izmedju monitora, i sa maskama i lajsnama ce biti u ravni sa njima... nece biti difrakcije od ivica... sve ce biti skoro pa neprekinuta povrsina.

3. tacka 1. podrazumeva da NEMA "legendarnog" kaucha za goste uz zadnji zid (gde je obicno slusanje katastrofalno), zato sto nema mesta, a i zato sto je slusanje na slicnom mestu i u ovom slucaju ... katastrofalno!

4. Nema prozora u sobi, niti dnevne svetlosti. Postojeci prozor je narusavao simetriju... prekriven je ak. tretmanom. I da je zadovoljio simetriju, morao bi se opet pokriti.

5. Monitoring je namenski pravljen za tu sobu, i time low end prilagodjen toj sobi... tako da je odziv ravan do ispod 10Hz. Monitoring nije bass reflex ili TL, vec kompresioni, aktivan sa eksternim pojacalima i aktivnom rack-skretnicom, te ovakav rezultat ne bi mogao da se dobije ni sa cim ovde (Srbija) dostupnim, a da je woofer 12", makar to bio i ATC, PMC... da ne govorim o ostalima.

6. Projekat, akusticki tretman i tehnologija izrade nisu bili jeftini... s tim sto jeftiniji ne moze biti ako se zele dobijeni rezultati (zvucno polje u reziji je prevashodno difuzno iznad 1kHz... samo par povrsina su ostale glatke zarad simetrije ili prakticnosti). Detalji su brutalni, prenosivost miksa izuzetna.

7. Da bi moglo ovo sve da se ostvari, ulagalo se u akusticki kvalitet refleksivnih povrsina (drvo, osb)... na racun estetike, jer je budzet u startu bio prilicno tanak za ovakvu akciju.

8. Neka prava, klasicna, brutalna i siroko rasprostranjena zvucna izolacija nije radjena, jer nije bilo mesta, ali smo se pozabavili i izolacijom, lokalno, gde je bilo prosotra... pa smo, merenjem i slusanjem ustanovili da kada se zatvore vrata na toj sobi i pusti muzika na 110dB/1m, buka od toga izazvana u susednoj prostoriji nije veca od ulicne buke kada se otvore vrata terase. To je posledica apsorpcije u samoj sobi... potrosimo spl sto vise mozemo u sobi... tako da se nesto manja energija probije dalje. To ne znaci da je "apsolutna tisina" ali smo valjda imali "srece" da je studio u izuzetno bucnom delu grada, tako da se sa tom bukom ne "nadvikujemo" preterano. I naravno, ne radi se sve vreme na 110dB.

9. Zvucnici su morali biti (soft) soffit-mount.

10. Samo jedan par zvucnika (nije bilo prostora za vise)

pozdrav

bogi

p.s. Ako slusamo cenjene belosvetske akusticare... neki minimum moze biti 7x6x5m (dimenzije prostorije u osnovi)

p.p.s. Evo slike monitoringa (i video i audio)... nije sve gotovo, pa se jos vide grede od rostilja

Old 30-06-2009, 08:03 PM   #46
grada27
Senior Member

Jako vazan podatak za sve koji misle da ulaze u ozbiljniju pricu u smislu sredjivanja akustike.Ja sam sa mojim prostorom, sto se tice rezije, na samoj granici izvodljivosti, svestan sam da se ne mogu dobiti spektakularni rezultati vec da se prostor "upristoji" koliko toliko za neki ''ozbiljniji'' rad.

Veliki pozz!
grada27 is offline   Reply With Quote
Old 30-06-2009, 08:21 PM   #47
Eomsy
Pro Member

Eomsy's Avatar

Hej, ljudi!!! PA NISAM BUDALA!!!!

Stvarno ne očekujem ni?ta vi?e: od boljeg mjesta za boraviti, sa ne?to boljim zvukom i svojim MIROM. Sve ove diskusije mi poma?u da shvatim boje princip od ljudi KOJI ZNAJU (to ste jelte vi). Trenutno boravi?te mi nije krajno , odnosno stanujemo u kućici od moje punice, pa kopanje temelja ne dolazi u obzir (a to mi je među prvim stvarima pro?lo kroz glavu, al' brijem da bi me punica upucala).

Zato Boggy "Za?to raditi besmislice": Svi elementi bi bili koliko toliko modularni (ako pod time smatrate mobilni). OK, okvačeni na zid, al' u svakom trenutku ih mogu skinuti i ispremje?tati, a u finalnom slučaju pronalazka PRAVOG PROSTORA (akustički gledano), uzmem sve sa sobom, premjestim na tu lokaciju (doradim sa jo? tretmana) i to je to!!!! Jbmu, gledao sam fakat puno videa ljudi koji izdaju elektronsku glazbu (i od toga ?ive!!!) bez i jednog jebenog tretmana u prostoriji kojoj rade!!! A nekima su prostorije ravne ?upi!!! Smatram da treba krajni produkt obavezno poslu?ati na sto sistema ako treba, van svoje prostorije u kojoj radi? glazbu (s vremenom, nauči? gdje ti tvoja soba la?e i to ima? na umu u sljedećim projektima ...).

Oprosti, Boggy, malo na harsh riječima, shvaćam da tebi sve to izgleda smije?no (u takvoj prostoriji ić raditi i?ta). Znam, i meni bi! Al trenutno izbora nemam, a i shvati da ja to ?ELIM!!!! Meni je svako iskustvo "kamenčić" koji ubacim u bunar koji ispunjava moju du?u ... Jednom ?elim napraviti svoj CONTROL ROOM & VOCAL BOOTH od temelja do krova, pa će mi ovakovi DIY "kamenčići" bit zlata vrijedni ... Bolje i?ta raditi, učiti i nadograđivati se nego čekati mo?da čak i cca. 10 god sa snom o studiju u glavi, nebi li se rodila mo?da, negdje, nekad ,IKAKVA PRILIKA za ostvarenjem tog sna (profesionalno dimenzijalni-vrhunsko opremljeni-kaj priča sto jezika- studio..) .

Pih, sad ne znam jel' bi i nove slike objesio ....AL NEDAM SE OBESHRABRITI.
Attached Images

Eomsy is offline   Reply With Quote
Old 30-06-2009, 08:24 PM   #48
NLP
Moderator

NLP's Avatar

Quote:
...da mu je nisak prostor.
... preporucili da odkopa jedno pola metra.

pozz
Denis
DeMa kako god gleda? to je odlična ideja!
Fino bi bilo i da sru?i koji zid

ajde malo OT: ... ja sam to oko poda predlo?io vlasniku jedne jo? tada buduče diskoteke, prvo me je čudno gledao i nije bio siguran da stvarno mislim, malo se cinično smijao i ukapirao da za?to ne... onda je unatoč premalo para posve sam iskopao metar u tla.
Usred rada mi je govorio da je ludost to ?to čini i da sam ga namagarčio ali danas je veseo ?to je to uradio.

Ljude je treba postaviti do graničnih prijedloga, zamisli mo?da i sam previdi morebitnu novu situaciju... ako ne onda se uzima nazad i onda se napravi kompromis, neka se svatko sam odluči ali dobro da zna ?to sve se mo?e i ?to ne.

Svakako da ne očekujem da to napravi i Eomsy ali ako ima volje ima i put...

Nenad Patkovic
https://www.facebook.com/NedPat34
https://www.facebook.com/aeracoustics
www.aer-acoustics.com
http://www.distopiksound.com/
https://mixanalog.com
NLP is offline   Reply With Quote
Old 30-06-2009, 08:28 PM   #49
NLP
Moderator

NLP's Avatar

aha baš si postovao kad i ja.

No evo, pročitao si nadam se interesantnu debatu i sam donijeo zaključak.

Modularni princip možeš seliti i to je to da.

Nitko te nije želio obeshrabriti ali dobro je da znaš koje su limite i kako ih riješiti ako može...
... pa ako bi se obeshrabrio tako brzo ionako ne bi imalo smisla sve to.

Držim palčeve!

Nenad Patkovic
https://www.facebook.com/NedPat34
https://www.facebook.com/aeracoustics
www.aer-acoustics.com
http://www.distopiksound.com/
https://mixanalog.com
NLP is offline   Reply With Quote
Old 30-06-2009, 08:42 PM   #50
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by Eomsy View Post
..........
Oprosti, Boggy, malo na harsh riječima, shvaćam da tebi sve to izgleda smiješno (u takvoj prostoriji ić raditi išta)...........
Ne... gresis u proceni... ja nisam snob!!! .... daleko bilo...

I nije mi smesno, naprotiv!!!!

Nagledao sam se mucenika koji ne uspevaju da sloze nivoe instrumenata u miksu i po nekoliko godina, da izaberu efekat, da podese kompresor...... mislis da su za to vreme nesto naucili... NE! Najcesce im se desi da prestanu da veruju u sebe, a i ako prezive i dodje im u glavu da nije problem u njima nego u akustici.... napune se pogresnih zakljucaka koje treba ispravljati. Isto tako sam se naslusao predloga da se nedostatak bassa resava subwooferom (a stojeci talas je u pitanju)...

A imaj u vidu da nekoliko godina laganog ili ozbiljnijeg asistiranja u bilo kom belosvetskom studiju sa odlicnom akustikom moze biti dovoljno za mozak (DSP izmedju usiju)... da skapira najveci broj postupaka, kao i da percipira probleme.... posle toga... kad zna gde su problemi i kako se resavaju... moze raditi u hotelskoj sobi na laptopu i nekakvim malim malim monitorima po volji... (otud "junacke" slike gde "niko" nema sredjenu akustiku tamo gde radi....)

Znam sta pricam i nemam zle namere... nikako ne zelim da vam otimam "igracku" iz ruku... samo zelim da upozorim da je akustika ozbiljna stvar u svakom pogledu... i to cu raditi uvek.... ma koliko vas aktivizam i jurnjava bili intenzivni...

pozdrav

bogi

p.s. Losa ili nikakva akustika studija ne stvara losu sliku nego POGRESNU I ISKRIVLJENU.

Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules