Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 17-04-2009, 09:53 PM   #111
quake
Banned

Default Re: difuzor panel

Quote:
Originally Posted by dema0206 View Post
Halo quake evo sada.
pa radi se na V stakla pa tako niskad se nisam zapitao zastonije na A kako si ni nazvo.
samo gledaj da ako vec stavljas stakla da nisu paralelni sa zidom.
Ja bi ti preporucio vakumirani staklo i to sva puta.

Razmisli o video komunikacii!!! stvar ukusa

poss
Denis
Hvala Denise.Mislio sam da idem na dva troslojna vakumirana stakla.Muci me koliko je PVC dobar,to mi je najlakse da uradim.Za drveni mi treba neki nacrt i nije problem da radim i njega ako je bolje resenje.
quake is offline   Reply With Quote
Old 17-04-2009, 09:59 PM   #112
quake
Banned

Quote:
Originally Posted by Pi?ta View Post
Mislim da tu ne bi trebao biti problem ako postavi? stakla u "A" tako da ti se u RR zvuk odbija od stakla u apsorber na plafonu.
U ovom postu je NLP dobro objasnio kako se mo?e postaviti staklo: http://www.rumski.com/forum/showpost...6&postcount=44 i općenito na toj temi ima dosta o postavljanju stakla.
Hvala puno Pista,te njegove sugestije sam trazio par sati i nisam nasao,super da si dao link.Valjda ce da se javi i on da jos malo pripomogne.
Old 17-04-2009, 10:19 PM   #113
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by quake View Post
.........Moje ideje su za sada ili drveni ram sa dva troslojna stakla nakrivljena kao slovo "A",mada svuda na slikama vidim da su prozori nakrivljeni kao slovo "V"?Logicnije mi je ipak da zvuk usmerim ka plafonskom apsorberu..........
Moze i ravno, ali moze "|/" i "\/"... dok "/\" i "|\" ne preporucujem zato sto je osvetljenje gore, i doci ce do refleksije svetla... u ovom slucaju... pa se necete videti kroz prozor... Zato su najcesce stakla zakosena na dole...
Doduse, mogu se koristiti stakla sa antirefleksionim slojem, za izloge, ali se pitam da li se to isplati.

O problemu odsjaja na staklu prozora gluve sobe sam vec pisao, pa se zato nisam ukljucivao u raspravu....

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 17-04-2009, 11:06 PM   #114
quake
Banned

Hvala Boggy.Glavna svetla u studiju se nalaze na zadnjem zidu a sa strane na prednjem zidu su dva vise ambijentalna svetla tako da mislim da kako god postavio stakla nece biti problema sa refleksijama svetla,opet cu na to dobro obratiti paznju.Muci me samo pitanje PVC ili drvo?o tome nista nisam nasao na forumu kada je prozor u pitanju.
Old 21-04-2009, 09:22 AM   #115
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Na ovaj post odgovaram sa zakasnjenjem, jer sam bio sprechen.
Quote:
Uhhhhh....Na moju veliku zalost eto problema koji sam ja marginalizovao a NLP odmah predvideo.Kada sam na otvor gde ce doci prozor izmedju gluve sobe i control room-a stavio apsorber (cisto za probu),reverberacija gluve sobe se znatno smanjila ali,sve zvucno sto je kroz prozor odlazilo iz sobe,sada leti po sobi i metalna konstrukcija na par mesta koja jos ne mogu da odredim "svira".
Pokusaj pur penom zmiriti bar malo limove.
Zvonjava je razlog zasto skoro nikad ne koristim limene profile, nego drvenu gradju.
Quote:
Gluva soba je oblozena i azma plocama (stavljam slike sutra) pa se do konstrukcije sada vec tesko dolazi.Zvonjava je do duse jedva cujna ali kada se primeti jednom....hm....cujem je stalno,bojim se da cu je cuti u snimku.Lici na neki stari efekat reverb "sa federima" jako malo doziran i nekome bi se mozda i svidela ali ja nisam hteo to...Za sada kontam da postoje dva resenja,prvo da skidam sve sto je sumnjivo i idem sa gumenim podloskama (to ce me kostati par dana udarnickog posla i barem jednog infarkta) ili da....(recite mi ako ce ovo sto sledi da "radi" i spasite me muka).....
Isplatice se udarnicki posao, a za dalje... SVE sto cujes strano i neprijatno u prostoriji, utuljuj dok je vreme i dok mozes prici... "duhovi" su ti najmanje potrebni.
Quote:
..... Iskreno receno,"zvuk" azma AD ploca je po meni prehvaljen,i nije mi se svidelo kada sam velike povrsine u gluvoj sobi pokrio njima.Razmisljao sam da na nekim mestima ponovo idem sa rostiljem,airgapom pa kamenom vunom 10cm presvucenom strechom.Super bi bilo kada bi ta vuna ubila i "svirku" metalnog rostilja ako je lokalizujem i stavim je tu?
Nezdrav zvuk azma ploca mozes popraviti ako nekoliko azma ploca u studiju zamenis plocama od osb, ili furnirane iverice. Vec sam savetovao to Ivanu, u sticky temi.
Quote:
Ideja nije bas optimisticna ali kada sam na probu uneo dve velike fotelje u gluvac,svirka rostilja je skoro nestala pa mi se cini da je prouzrokuju samo najjace prve refleksije.Isto sam pomislio kada sam galamio okrenut ka bas trapu od kamene vune,zvuk rostilja je nestao.Moram da naglasim da azma ploce nisu sve popunile vec su ostale neke supljine gde bi trebalo da dodju drvene lajsne,mozda se i otud cuje zvuk rostilja?(bolje bi bilo da se oseti miris rastilja).U svakom slucaju jedini savet koji za sada mogu da dam je "oprezno sa metalnom konstrukcijom i ne premnogo ad ploca u gluvoj sobi".Ako neko ima neki predlog za moj problemcic....
Metalni rostilj ce ponovo "prosvirati" kada bude bio veci SPL u sobi. Ako ikako mozes smiri te limove.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
Old 21-04-2009, 09:42 AM   #116
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Stavljeno na sticky

pozdrav

bogi

Old 21-04-2009, 08:08 PM   #117
quake
Banned

Hvala puno Boggy,javljam kako se stvari dalje odvijaju i slikam.Pozdrav
Old 21-04-2009, 08:23 PM   #118
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Hvala puno Boggy,javljam kako se stvari dalje odvijaju i slikam.Pozdrav
Nema na cemu, hvala tebi.
Za PROCENU da li jos nesto zvoni i zveci u prostoriji preporucujem preslusavanje BoZo Audio Testa, na nekoj pristojnoj glasnoci... jedan zvucnik je dovoljan... da... u gluvoj sobi zvucnik.

pozdrav

bogi

p.s. Test je besplatan, samo se moras registrovati da bi ga prevukao.

Old 24-04-2009, 05:02 PM   #119
quake
Banned

Evo par slika o izradi prozora sa J.S.site-a...
Attached Images

Last edited by quake; 24-04-2009 at 05:22 PM.
Old 24-04-2009, 05:03 PM   #120
quake
Banned

...
Attached Images

Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules