Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Computer Hardware

Computer Hardware Razmenite iskustva o muzickim karticama i bilo kom drugom hardveru koji koristite uz PC, konfigurisanje i optimizacija kompjutera za DAW

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 25-01-2009, 04:49 PM   #51
funksoulbrother
Member

funksoulbrother's Avatar

Default Re: lap top za nastup

evo, posto sam poprilicno istrazio ovo pitanje proteklih tjedana, mozda nije zgorega navesti do kojih saznanja sam dosao. ukratko, trenutno ne postoji laptop / notebook (još uvijek neki proivođači prijenosno računalo nazivaju laptopom, dell primjerice) sa texas instruments firewire chipsetom, bar ne medju sljedećim proizvođačima - sony vaio, hp, dell, gateway, asus, lenovo, toshiba.

po forumima se sugerira kupovina pcexpress firewire kartice/adaptera s TI chipsetom, medjutim firewire chipset u laptopu je taj koji je ujedno zadužen i za pcexpress utor. stoga, ako imate primjerice ricoh chipset u laptopu, ni preko pcexpress firewire adaptera vaša firewire zvučna kartica neće raditi kako spada.

jedini proizvođači koji imaju laptop sa texas instruments firewire chipsetom su apple (model macbook pro, ali noviji modeli od cca druge polovice 2008. te stariji od cca 2007. unatrag) i adk proaudio. rain recording nema TI, već ricoh firewire chipset na onboard utoru, ali sa laptopom daju i pcexpress firewire adapter koji ima TI chipset. a pošto su u dva mejla izbjegavali dati direktan odgovor imaju li TI pcexpress chipset, daje za naslutiti da nemaju, već da je ricoh kako sam već naveo iznad, ujedno i pcx chipset.

ja sam problem odlucio riješiti na način da ću uzeti još jednu, manju, usb karticu i odličan asusov laptop. današnje usb kartice, tj. driveri za iste, su se toliko usavršile/i (na win xp os) da je, u nedostatku love za macbook pro, dobar odabir upravo jedna od tih karti (nikako m-audio; uzeti u obzir native instruments, edirol, novation, svakako i echo indigo djx/iox) i vrhunska mašina nekog od mainstream proizvođača laptopa.

s tim da, od gore navedenih proizvođača laptopa, jedino asus i lenovo daju već pri kupovini mogućnost odabira između viste ili win xp. ostali jedino vistu nude, i nerijetko njihovi modeli laptopa nemaju ni mogućnost instaliranja win xp jednostavno zbog nepostojanja xp drivera za neke od komponenti u njima. naravno, za mnoge laptope na netu se mogu pronaći driveri (na stranicama proizvođača komponenti i po forumima) pa se slipstreamanim xp cd-om da instalirati sve skupa. no, primjerice, sony vaio fw serija je "hardcore" vezana uz vistu i instalacija xp-a je jednostavno nemoguća. na dellu, hp-u i toshibi se navodno može to obaviti, ali ne baš bezbolno. u svakom slučaju, prije kupovine i svakako prije instalacije xp-a, dobro proguglajte što o vašem modelu laptopa ima za pročitati na forumima.
funksoulbrother is offline   Reply With Quote
Old 25-01-2009, 10:00 PM   #52
Coconut
Member

Coconut's Avatar

Slazem se sa Slowstar-om da je preporucljivo videti sta koriste poznati live izvodjaci, to je iskustvo iz prve ruke. Medjutim da se apple ne krsi.... ako ste bili na Underworldu na Exit-u culi ste jedan veliki baaam kada im je pao citav sistem....Sto se prozorcica tice tu jeste jako bitna optimizacija to jest iskljucivanje apsolutno svega nepotrebnog narocito na IRQ-u na kojem se nalazi zvuk.

Ja koristim za dj nastupe MSI S270, 3 god star 12-inchni notebook sa AMD turion procesorom na 1.8 mhz, ableton live, m-audio fw audiophile i behringer bcr 2000 kontroler. Nazalost MSi ima samo mali fw ulaz, tako da sam kupio pcmcia karticu sa dva fw izlaza sa TI cipom na sebi. Iako sam iskljucio sve dzidza bidze na xp-u desilo mi se 7-8 puta da se ableton live totalno zaglupi. Sta je razlog tome - ne znam ali je verovatno u vezi sa vise puta pomenutim fw cipom na notebook-u. Da mi zivot ne bude dosadan potrudio se moj MSI posto mu lagano crkava elektronika u monitoru...tako da mi je svaki nastup blago uzbudljiv sa nestajanjima slike.....tako da se prikljucujem Alavuku u potrazi za novim "ljubimcem"
Coconut is offline   Reply With Quote
Old 25-01-2009, 11:41 PM   #53
alavuk
Pro Member

alavuk's Avatar

jezik pregriz'o , moj prvi ljubimac je NOV ! nema ni 6 meseci , toliko je stabilan da sam zaboravio na desktop kompjuter :]

xxx says : "Preko dana zemljoradnik a nocu disko zvezda"
alavuk is offline   Reply With Quote
Old 26-01-2009, 01:55 AM   #54
slowstar
Pro Member

Ljudi, ne mogu vise da se suzdrzavam, a ako opet pocnem da dokazujem neporecivu istinu. banovace me mozda i za stalno. Ne slusajte "matorca" u liku i delu Slowstara, nego setajte po NET-u, you tubeu, gledajte MTV i slicne programe, i videcete - vrlo retko ili NIKAKO se ne pojavljuju kompovi bilo koje druge firme nego ove moje "vocarske" iz Californije...Nije to dzabe, a ovi koji me kritikuju da sam pristrasan, neka razmisle da nisu ONI koji su pristrasni.
Razumem ja sve, mator sam pa moram stosta da razumem, ali "besplatan" soft postoji itekako i za ove "vockaste" masine, nije vise kao nekada, nema vise laznog "elitizma"
Mada ja licno ne koristim isuvise tog "dzaba" softa izuzev, priznajem semplova (ne loopova) jer volim da "imitiram" simfonijski orkestar, u cemu sam prilicno napredovao narocito u poslednje vreme (ruzno je sto se hvalim, fuj ja)
Pozdrav, kupujmo domace - sto kazu u "merkatoru" i ja sam za domace iz okoline Cupertina, California...
Old 26-01-2009, 07:23 AM   #55
milos
Pro Member

milos's Avatar

Iako Apple ima navalentnu politiku "bolji smo od PC-a " podrzacu slowstara.
Macbook Pro je Macbook Pro - jedini notebook koji bi voleo da imam...
Apple jeste skup i trenutno desktop MacPro je mozda najprecenjeniji(realno , osnovni model vredi mozda plafon 1800 a ne 2800$) ali njihovi notebook racunari su stvarno vrhunski i imati takav gadget koji mozes da vucaras sa sobom vredi kinte...
Svidja mi se i ona nova alu 13" , kvalitetan mali laptop- samo cobani nisu stavili FW.
Vidi ovaj novi 17" , preterano dobro...
http://www.apple.com/macbookpro/features-17inch.html
milos is offline   Reply With Quote
Old 02-02-2009, 11:25 AM   #56
gricko
Member

I ja tragam za spravom kojom cu moci usnimavati ali i svirati VSTi na zivim nastupima... E sad... Nisam bas strucnjak za ove prenosne masine pa i ja molim za preporuku... Kako vam se cini ova masina?

DELL Studio XPS 13

Intel? Core™ 2 Duo P8400 (3MB cache/2.26GHz/1066Mhz FSB)
Genuine Windows Vista? Home Premium Edition SP1, 64-bit
Free Upgrade! Edge-to-Edge 13.3" HD WXGA Slim WLED LCD with 1.3 Megapixel Camera
Slot Load DVD+/-RW (DVD/CD read/write)
4GB Dual Channel DDR3 SDRAM at 1067MHz (2 Dimms)
320GB 7200 RPM SATA Hard Drive
NVIDIA? GeForce? 9400M G
High Definition Audio 2.0
Dell Wireless 1515 802.11n Half Mini-Card
56 WHr 6-cell Lithium Ion Primary Battery
Obsidian Black with Leather Accent

I ovo je neka masinerija: http://www.studiocat.com/index_files/laptop.htm

I jos jedno pitanje, kako se vrsi prenos podataka sa Mac-a na PC?
Pitam zato sto imam kod kuce dobru PC masinu na kojoj radim pa ako bih uzeo MacBook da li bih imao problema sa tim?

Last edited by gricko; 02-02-2009 at 11:30 AM.
gricko is offline   Reply With Quote
Old 02-02-2009, 12:17 PM   #57
kixns
Member

kixns's Avatar

Quote:
Originally Posted by gricko View Post
I jos jedno pitanje, kako se vrsi prenos podataka sa Mac-a na PC?
Pitam zato sto imam kod kuce dobru PC masinu na kojoj radim pa ako bih uzeo MacBook da li bih imao problema sa tim?

e, ovako: mac cita win formate hard diskova, tako da tu nema problema (umrezish ih wireless-om, ili mreznim kablom, na pc-ju stavish na share foldere koji ti trebaju, i prekopirash ih), ali da bi windows chitao mac particiju treba ti neki od programa tipa mac drive, ili slicno.
pozZ
kixns is offline   Reply With Quote
Old 03-02-2009, 01:20 PM   #58
gricko
Member

Sta mislite za ovaj notebook?

Clevo D901C Notebook Computer, 17" LCD

Display: 17_WSXGA+_GV
Video_Card: Single_nVidia_9800M_GTX_1GB
CPU: E8600
DDR2_Memory: Kingston_4GB_DDR2/800_-_2
HDD: 320GB_SATA300_7200rpm
CD: 8x_DVD+/-RW_DL
Network_Adapter: Integrated_GBLAN_+_Bluetooth
WLAN: None
Battery: 12-Cell_Li-Ion_Battery
Software: None
Total: $2,384.00

ili mozda ovaj: http://www.rjtech.com/m570ru.htm

Last edited by gricko; 03-02-2009 at 01:46 PM.
gricko is offline   Reply With Quote
Old 04-02-2009, 04:05 PM   #59
funksoulbrother
Member

funksoulbrother's Avatar

Quote:
Originally Posted by gricko View Post
Sta mislite za ovaj notebook?

Clevo D901C Notebook Computer, 17" LCD

Display: 17_WSXGA+_GV
Video_Card: Single_nVidia_9800M_GTX_1GB
CPU: E8600
DDR2_Memory: Kingston_4GB_DDR2/800_-_2
HDD: 320GB_SATA300_7200rpm
CD: 8x_DVD+/-RW_DL
Network_Adapter: Integrated_GBLAN_+_Bluetooth
WLAN: None
Battery: 12-Cell_Li-Ion_Battery
Software: None
Total: $2,384.00

ili mozda ovaj: http://www.rjtech.com/m570ru.htm
oba su mocna. clevo radi odlicne laptope. no ipak ovisi za sta ti treba laptop. recimo ovaj prvi ima quad procesor, a ako ti treba za audio produkciju ili za live nekakav, onda mislim da ti nema smisla uzimati takvu bestiju jer audio programi jos uvijek ne koriste tu snagu quad cpu-a. radije onda daj manje para za nesto sto se biti i dalje mocno, ali i funkcionalno. ovaj drugi mi izgleda kao isto tako odlican laptop. opet, pitanje je hoces li koristiti firewire karticu neku na njemu? jer ako hoces, clevo ti nema TI fw chipset koliko ja znam. takodjer, dobro pregledaj net, ima dosta reviewa laptopa, cak i na youtubeu.

kreni odavdje - http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=119455

http://www.callidus.hr/frame.php?str...hp?BRAND=Clevo
funksoulbrother is offline   Reply With Quote
Old 08-02-2009, 11:51 PM   #60
zmaj
Stara Rumski Elita 2003.

zmaj's Avatar

jel ima Toshiba Satellite A300 1ND TI chipset?
zmaj is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules