Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 05-12-2008, 11:41 PM   #21
DeMa
Moderator

DeMa's Avatar

Default Re: Koncepcija i izgradnja studija

Dobra vecer Drustvo

Ja stvarno nekad ne kuzim. Mora da imam sasvim drugo razumjevanje za ovu thematiku.
Kakve veza imaju Horizontalne Reflekcije sa sa stolom. I sta je sa tin stolovima
I nije mi jasno da se toliko plitko raspljava.
Da se trazti simetrije mi je jasno.
Ali ovo je malo dublje nego sto se momentalno diskutuje.

NLP Na zadnjih zid se nisu stavili Difuzori jer u ovom slucaju radi Absorber bolji poso . ( Ponavljam )
I nije potrebnsto stavljati difuzor polako imam sumnju da ja i ti o istom RZF pricamo.
Stalno pricas o dizajnu, A li je to ubiti Sweetspot (mjesto slusanja) di nemas prve reflekcije.
To nije Dizajn nego norma zeljena.

Dali je iko zamjetio da u reziji nema paralelni zidova. Ja mislim da je to mnogo interesantnija thematika nego Stol.
Osobitno misljene!!

Boggy Oprosti ali mislim da to nije to sto sam pitao i mislim da tu imah bitni stavki nego to sto si naveo.

Pozz
Denis

P.S Nemoj te me krivo svatiti ali imam nekad dojam koda nezelite sve reci
Attached Images

DeMa is offline   Reply With Quote
Old 05-12-2008, 11:58 PM   #22
DeMa
Moderator

DeMa's Avatar

Quote:
Originally Posted by OFF View Post
Ja bas trazim resenje za sto na kome ce biti samo mis tastatura i verovatno onaj novi TC level pilot (pot za atenuaciju). Cak sam razmisljao i o varijantama reshetkastog stola (da ne bude od punog materijala), vec od neke najredje moguce mreze koja ce samo drzati vece stvari na sebi

Hallo off

Za tvoj projekat imam na ovom Pdf isto dosta zanimljuvi stvari.
Kolko se sjecam bas si bio pito kako provuc Kablove.
Na ovim slikama imas jedan ljep primjer.
Jer Sto ti je god duza cjev ima prednost da ti zvuk mora uzet duzi put.

Pozz
Denis
Attached Images

Last edited by DeMa; 06-12-2008 at 12:11 AM.
Old 06-12-2008, 01:30 AM   #23
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by dema0206 View Post
..........
Dali je iko zamjetio da u reziji nema paralelni zidova. Ja mislim da je to mnogo interesantnija thematika nego Stol.
Osobitno misljene!!
.......
Pa vec sam rekao, na pocetku... sve je to super... svaka cast... stvarno... ne znam sta bi dalje o tome komentarisao... osim... opet se ponavljam, taj "neinteresantan sto" je ozbiljna greska.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 06-12-2008, 08:59 AM   #24
NLP
Moderator

NLP's Avatar

Da dema, rekao sam ti, ta ideja nije običan difuzor nego i apsorber!!! jednako dobar kao taj kod tog projekta! Samo treba da ga predimenzionira? ali nemoj da se kod difuzora zapinje?! to i nije neka jaka tema kod tog slučaja.
Bila je samo brza opazka.

RFZ dizajn je doradio i neke vrste smislio Peter dAntonio koji je napravio tvrtku RPG.
Tu nema neke jake debate ?to je to.
To je soba koja nema rektangularnu obliku nego takvu kakvu si pokazao, oprosti ni?ta novo.
Da! RFZ nema paralelnih zidova! To je to.
(...i btw. imaju i pokoji difuzor ).

Nemam se čemu čuditi, nego samo tom radnom povr?inom su pretjerali i sa kojom si prve refleksije pucaju direktno u glavu!
A nesimetrija je dodatna dimenzija priče, te alarmantna osobito za sweet spot!

Otkud ideja da imaju samo horizontalne refleksije, e pa onda imaju i vertikalne, zvučnici emitiraju tako kako si i sam prebrao pdf. dokument kad pričaju kako se frekvencije ?ire gledano na frekvenciju (ili i ovo http://www.realtraps.com/art_front-wall.htm). Iako su mo?da neke frekvencije vi?e horizontalne nego vertikalne nema nekog smisla, bilo kako bilo oni si bacaju prve refleksije direktno u glavu
... onda bi morali iči mo?da sa CID (controlled image dizajn) ili ESS (early sound scatering)... ti dizajni pomagaju kod upotrebe velikih mikseta (koje stvaraju prevelike prve refleksije)... ma potpuno nova priča...

Ne da "ne ?elimo sve reči", nego ne mo?emo jer je toga puno.
Treba znati ne?to i iz teorije ne samo iz prakse. Praksa je super ali bez teorije je to samo povr?insko znanje te opet obrnuto .

Nenad Patkovic
https://www.facebook.com/NedPat34
https://www.facebook.com/aeracoustics
www.aer-acoustics.com
http://www.distopiksound.com/
https://mixanalog.com
NLP is offline   Reply With Quote
Old 06-12-2008, 11:38 AM   #25
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Quote:
Originally Posted by dema0206 View Post
Hallo off

Za tvoj projekat imam na ovom Pdf isto dosta zanimljuvi stvari.
Kolko se sjecam bas si bio pito kako provuc Kablove.
Na ovim slikama imas jedan ljep primjer.
Jer Sto ti je god duza cjev ima prednost da ti zvuk mora uzet duzi put.

Pozz
Denis
Odlicna varjanta, kad se ova cev prilicno ukosi.... jedino sto to povecava duzinu kablova, ali naci cu neki kompromis
Old 06-12-2008, 11:43 AM   #26
DeMa
Moderator

DeMa's Avatar

Dobar Dan,

Quote:
Ne da "ne ?elimo sve reči", nego ne mo?emo jer je toga puno.
Treba znati ne?to i iz teorije ne samo iz prakse. Praksa je super ali bez teorije je to samo povr?insko znanje te opet obrnuto .
Prijatelju stari kako bih bilo da probas, ili kako si napisao vi.
Praksa bez teorije neide, ali ti to znas!!!
jer kako vidim radis samo ozbiljne projekte.HM
Ali ovdje momci rade manje stvari.

Quote:
Otkud ideja da imaju samo horizontalne refleksije, e pa onda imaju i vertikalne, zvučnici emitiraju tako kako si i sam prebrao pdf. dokument kad pričaju kako se frekvencije ?ire gledano na frekvenciju (ili i ovo http://www.realtraps.com/art_front-wall.htm). Iako su mo?da neke frekvencije vi?e horizontalne nego vertikalne nema nekog smisla, bilo kako bilo oni si bacaju prve refleksije direktno u glavu
Nije idea Nlp nego pokusaj da docarate ljudima. Znaci pokusaj da dadnes malo od tvog bogatog teoretskok!! znanja.
Kako sam Znas! imas reflekcije u zvim osama, ali su samo relevantni one koje se vracaju na poziciju slusnaj.
Da si procito moj cili Thread sa kojim sma uso u Forum video bih da san to vec bio naveo.

Quote:
To je soba koja nema rektangularnu obliku nego takvu kakvu si pokazao, oprosti ni?ta novo.
Da! RFZ nema paralelnih zidova! To je to.
Vidis ovo je elementarno sto si naveo i jako konstruktivno. Do tocke, Da RFZ nemaju paraleni Zidova.

Quote:
, oprosti ni?ta novo.
Oprosti za tebe i mene Nista novo!!!!!!!!!!!!

Pozz
Denis
Old 06-12-2008, 02:37 PM   #27
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Zdravo Denise,

Ne znam nemacki, gledao sam opet slike sinoc, jos jednom... trazeci da vidim sta sam to konkretno "propustio"... pa sad imam pitanje...

Kako su dosli do sadasnje pozicije zvucnika?

1. da li su poziciju nasli u praznom prostoru, pa oko te pozicije pravili studio.

2. ili su ih samo ucrtali kako im je najbolje odgovaralo zbog rasporeda i velicine prostorija?

3. nesto trece?

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
Old 06-12-2008, 04:04 PM   #28
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by NLP View Post
........ ili ESS (early sound scatering)... ti dizajni pomagaju kod upotrebe velikih mikseta (koje stvaraju prevelike prve refleksije)... ma potpuno nova priča...

..........
Po skorasnjim iskustvima... mislim da ESS ne "ponistava" refleksije od miksera (kako neko moze da pomisli), samo malko psihoakusticki skrece fokus slusaoca sa njih na izrazeno difuzno zvucno polje,... dok, realno... kad bi izbacili mikser potpuno iz ESS sobe... ocekujem da bi slusanje bi bilo JOS bolje

U drugom smislu, ako refleksije izostanu potpuno (RFZ, samo reflektovano difuzno polje koje dolazi s ledja), onda ostanu samo refleksije od stola (miksera)... ocekujem da je onda problem izrazeniji sa bliskom velikom radnom povrsinom, jer samo te refleksije ostanu, te je fokus slusaoca je prakticno prikovan za tu anomaliju...
ALI... ako je monitoring, main monitoring... tri do cetiri metra iza radne povrsine, problemi refleksija od miksera, nisu vise toliko izrazeni, ma kakav koncept studijske akustike primenili... ali za to treba PROSTOR, tako da se vrtimo u krug...

pozdrav

bogi

Old 06-12-2008, 04:58 PM   #29
DeMa
Moderator

DeMa's Avatar

Quote:
Originally Posted by boggy View Post
Zdravo Denise,

Ne znam nemacki, gledao sam opet slike sinoc, jos jednom... trazeci da vidim sta sam to konkretno "propustio"... pa sad imam pitanje...

Kako su dosli do sadasnje pozicije zvucnika?

1. da li su poziciju nasli u praznom prostoru, pa oko te pozicije pravili studio.

2. ili su ih samo ucrtali kako im je najbolje odgovaralo zbog rasporeda i velicine prostorija?

3. nesto trece?

pozdrav

bogi

Hallo Boggy

Nisam bio prisutan.

Sto se tice pozicije monitora kolko mi je u glavi su trazili znaci bilo je postavljen kada je se mjerilo.
Tako sam ja to razumijo. ali mogu jos jednom pocitati. samo znam da su tu imali problema radi velicine zapravo visine sobe.

Pozz
Denis
Old 06-12-2008, 05:00 PM   #30
DeMa
Moderator

DeMa's Avatar

Boggy

Znamo da je problem, ali sa, mislio ako vi koji imate neki status na Forumu budete malo detaljni, to bih ovdje sigurno nesto doprinilo.

Radi toga trazim neku konstruktivnu diskusiju.

Pozz
Denis
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules