Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 09-04-2008, 12:07 AM   #1
Audiosoul
Junior Member

Default 6-7 cm audio tretmana. Sta uraditi?

Pozdrav svima. Imam problem i mislim da ovog foruma nema boljeg mesta na kojem bih mogao da ga izlozim.

Zivim u novogradnji i naravno, akustika je hororicna. Upravo pravim "zvucno apsorpcioni" plan (AD ploce, bass trapovi...) i mada mi je taj deo nauke prilicno jasan, izolacija zida koji me deli od komsije mi zadaje probleme. Nemam dovoljno mesta da uradim ono sto je najbolje pa eto, hocu da vas pitam sta je najbolje uraditi kada prostora za tretiranje zida nema vise od 6-7cm. Znam da je prilicno neozbiljno, ali za sve situacije postoji najoptimalnije resenje, jel.

Da razjasnim...nisam bas potpuno lud, kapiram da problem niskih frekvencija u ovom stanu nikada necu resiti. Prvenstveno hocu da pohvatam srednje frekvencije koje prolaze iz stana u stan, najtacnije, hocu da eliminisem ljudske glasove. Verujte mi, u gluvo doba mogu da cujem razgovor u stanu komsijinog komsije i jednostavno ne mogu da zivim u takvim uslovima

Trenutno me drzi ideja da na zid (puna cigla i malter) uvrnem rigips metalne profile od 5cm, tih 5cm ispunim azmafonom i preko svega stavim rigips plocu od 1.25cm. Da li bi tim nesto resio? Ne znam sta azmafon od 2cm u zidu uopste moze da uradi? Da li ga treba vise ili je bolje staviti nesto drugo?
btw, gips ploce mi deluju prilicno neozbiljno, a opet, ne znam sta bih drugo mogao da upotrebim u ovoj situaciji.

Eto. Ako mozete da smislite neko resenje za moj problem bicu vam zahvalan.

Hvala
Audiosoul is offline   Reply With Quote
Old 09-04-2008, 12:19 PM   #2
RetroMan
Senior Member

RetroMan's Avatar

Default Re: 6-7 cm audio tretmana. Sta uraditi?

Quote:
Originally Posted by Audiosoul View Post
... da na zid (puna cigla i malter) uvrnem rigips metalne profile od 5cm, tih 5cm ispunim azmafonom i preko svega stavim rigips plocu od 1.25cm. Da li bi tim nesto resio?
Da, pod uslovom da ne uvrnes direktno u zid, vec preko neceg sto ce apsorbovati vibracije.

Quote:
Ne znam sta azmafon od 2cm u zidu uopste moze da uradi?
Da spreci rezonacije vazduha unutra.

Quote:
Da li ga treba vise ili je bolje staviti nesto drugo?
Jeftinije ti je da stavis 5cm neke gusce kamene/mineralne vune, posto ce gipsane ploce ionako hermeticki zatvoriti - spreciti cestice vune da izadju napolje i udju u pluca.

Quote:
gips ploce mi deluju prilicno neozbiljno
Varas se, jedino sto je bolje od gips ploce, su dve gips ploce. sto ce ti oduzeti ukupno 7.5 cm prostora, a to se uklapa u tvoje mogucnosti.

RM
RetroMan is offline   Reply With Quote
Old 09-04-2008, 03:55 PM   #3
Audiosoul
Junior Member

Quote:
Originally Posted by RetroMan View Post
Da, pod uslovom da ne uvrnes direktno u zid, vec preko neceg sto ce apsorbovati vibracije.
Ok. Cenim da ce gumene trake u sirini profila uraditi posao. Procesljacu po forumu sta ste pricali o tome

Quote:
Jeftinije ti je da stavis 5cm neke gusce kamene/mineralne vune, posto ce gipsane ploce ionako hermeticki zatvoriti - spreciti cestice vune da izadju napolje i udju u pluca.
Da li je 120 dovoljna gustina ili se zvucno "isplati" ici i na guscu?

Quote:
Varas se, jedino sto je bolje od gips ploce, su dve gips ploce. sto ce ti oduzeti ukupno 7.5 cm prostora, a to se uklapa u tvoje mogucnosti.
E sad si me naveo na sustinu: Da li je bolje da u tih 7 cm idem na :

1. Vise gipsa. Naprimer, sendvic od dve deblje ploce, sa obe strane profila po jedna i 2 cm kamene vune izmedju)

2. Vise vune/azmafona. Da idem na tanje ploce (ili jednu plocu) i 5 cm vune/azmafona unutra.

Da li mozes da pretpostavis koja od te dve kombinacije bi u istoj zavrsnoj debljini bila efikasnija?
Hvala ti na odgovoru
Old 09-04-2008, 05:28 PM   #4
RetroMan
Senior Member

RetroMan's Avatar

Quote:
Da li je 120 dovoljna gustina ili se zvucno "isplati" ici i na guscu?
50 - 60 kg/m3 za tu svrhu.

Quote:
Da li je bolje da u tih 7 cm idem na :

1. Vise gipsa.
Da, to je ono sto sprecava prolaz zvuka (veca masa).

Quote:
Naprimer, sendvic od dve deblje ploce, sa obe strane profila po jedna
To nece valjati, posto ce u tom slucaju jedna ploca biti, prakticno, naslonjena na zid, i time gubis njen efekat. Najbolje bi bilo zid, pa razmak (10 cm), gips, opet razmak, pa opet gips, a izmedju vuna, ali s obzirom da imas samo 7 cm, 2 cm razmaka izmedju ploca nebi mnogo znacilo, a znatno bi ti iskomplikovalo postavljanje, i bolje je da ide zid, pa razmak 5 cm popunjem vunom, pa onda dve ploce (da bi povecao masu).

Ako posle i dalje budes imao problema sa komsijom, napravi to isto i sa njegove strane zida.

RM
Old 09-04-2008, 07:18 PM   #5
Audiosoul
Junior Member

Izgleda sam bio na pravom putu dok sam razmisljao o 5cm azma.+ gips.
Znaci old school. Masa je majka, kakva definicija

Kazes 50 - 60 kg/m3? Verovatno ta gustina najbolje upija srednje? Zanima me, sta bi se dogodilo (frekvencijski) ako bih u zid nagurao duplo guscu vunu?

Jos jedno pitanje, ima li smisla skinuti laminat pri tom zidu, razvaliti estrih ispod njega sve do betona, pa praviti izolaciju odatle, "na chisto" ili da se manem corava posla i jednostavno postavim gips od estriha do plafona?

Last edited by Audiosoul; 09-04-2008 at 07:20 PM.
Old 09-04-2008, 07:42 PM   #6
NLP
Moderator

NLP's Avatar

...ili kvarcni pijesak (masa) i neka ploča (gips, OSB, MDF,...), bolje dupla ploča i između neki limp mass.

Nenad Patkovic
https://www.facebook.com/NedPat34
https://www.facebook.com/aeracoustics
www.aer-acoustics.com
http://www.distopiksound.com/
https://mixanalog.com
NLP is offline   Reply With Quote
Old 09-04-2008, 10:02 PM   #7
RetroMan
Senior Member

RetroMan's Avatar

Quote:
Kazes 50 - 60 kg/m3? ... Zanima me, sta bi se dogodilo (frekvencijski) ako bih u zid nagurao duplo guscu vunu?
Nista narocito, osim sto bi te to duplo kostalo.

Quote:
ima li smisla skinuti laminat pri tom zidu, razvaliti estrih ispod njega sve do betona, pa praviti izolaciju odatle, "na chisto"
Ima smisla, ako te ne mrzi da se zezas.

RM
Old 10-04-2008, 03:38 AM   #8
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

potruj komsije
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 10-04-2008, 09:50 AM   #9
RetroMan
Senior Member

RetroMan's Avatar

Quote:
Originally Posted by Arthur View Post
potruj komsije
To je samo kratkotrajno resenje, doci ce mu nove komsije, mozda i gore od ovih.

RM
Old 10-04-2008, 03:43 PM   #10
Audiosoul
Junior Member

Pupupu...ne prizivaj lol

Quote:
Originally Posted by RetroMan View Post
Ima smisla, ako te ne mrzi da se zezas.
Ne mrzi me ako ce rezultat biti merljiv, ne bih se cimao za placebo efekat

Quote:
Originally Posted by NLP View Post
...ili kvarcni pijesak (masa) i neka ploča (gips, OSB, MDF,...), bolje dupla ploča i između neki limp mass.
Sva ta prica sa peskom i limp masama me privlaci vec neko vreme, ali gde god da sam se raspitivao za limp mase svi su me gledali belo. Sve u svemu, stekao sam utisak (nadam se pogresan) da u ovoj drzavi tako nesto ne moze da se nadje, a da placam transport i carinu na tu tezinu, mnogo je.
Ako na nasem trzistu ipak postoji nesto, prosvetlite me please

Quote:
...ili kvarcni pijesak
Kako bih mogao da ga zarobim u mom zidu? Zbog nedostatka prostora ne mogu da dozidam shuplju ciglu, bar ne one koje sam ja vidjao. Sve su znatno sire od mog limita.
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules