|
Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Junior Member
|
![]()
Pozdrav svima. Imam problem i mislim da ovog foruma nema boljeg mesta na kojem bih mogao da ga izlozim.
![]() Zivim u novogradnji i naravno, akustika je hororicna. Upravo pravim "zvucno apsorpcioni" plan (AD ploce, bass trapovi...) i mada mi je taj deo nauke prilicno jasan, izolacija zida koji me deli od komsije mi zadaje probleme. Nemam dovoljno mesta da uradim ono sto je najbolje pa eto, hocu da vas pitam sta je najbolje uraditi kada prostora za tretiranje zida nema vise od 6-7cm. Znam da je prilicno neozbiljno, ali za sve situacije postoji najoptimalnije resenje, jel. ![]() Da razjasnim...nisam bas potpuno lud, kapiram da problem niskih frekvencija u ovom stanu nikada necu resiti. Prvenstveno hocu da pohvatam srednje frekvencije koje prolaze iz stana u stan, najtacnije, hocu da eliminisem ljudske glasove. Verujte mi, u gluvo doba mogu da cujem razgovor u stanu komsijinog komsije ![]() ![]() Trenutno me drzi ideja da na zid (puna cigla i malter) uvrnem rigips metalne profile od 5cm, tih 5cm ispunim azmafonom i preko svega stavim rigips plocu od 1.25cm. Da li bi tim nesto resio? Ne znam sta azmafon od 2cm u zidu uopste moze da uradi? Da li ga treba vise ili je bolje staviti nesto drugo? btw, gips ploce mi deluju prilicno neozbiljno, a opet, ne znam sta bih drugo mogao da upotrebim u ovoj situaciji. Eto. Ako mozete da smislite neko resenje za moj problem bicu vam zahvalan. Hvala ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
Da spreci rezonacije vazduha unutra. Jeftinije ti je da stavis 5cm neke gusce kamene/mineralne vune, posto ce gipsane ploce ionako hermeticki zatvoriti - spreciti cestice vune da izadju napolje i udju u pluca. Varas se, jedino sto je bolje od gips ploce, su dve gips ploce. ![]() RM |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |||
Junior Member
|
![]() Quote:
![]() Quote:
Quote:
1. Vise gipsa. Naprimer, sendvic od dve deblje ploce, sa obe strane profila po jedna i 2 cm kamene vune izmedju) 2. Vise vune/azmafona. Da idem na tanje ploce (ili jednu plocu) i 5 cm vune/azmafona unutra. Da li mozes da pretpostavis koja od te dve kombinacije bi u istoj zavrsnoj debljini bila efikasnija? Hvala ti na odgovoru ![]() |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | ||
Senior Member
|
![]() Quote:
Da, to je ono sto sprecava prolaz zvuka (veca masa). Quote:
Ako posle i dalje budes imao problema sa komsijom, napravi to isto i sa njegove strane zida. ![]() RM |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Junior Member
|
![]()
Izgleda sam bio na pravom putu dok sam razmisljao o 5cm azma.+ gips.
![]() Znaci old school. Masa je majka, kakva definicija ![]() Kazes 50 - 60 kg/m3? Verovatno ta gustina najbolje upija srednje? Zanima me, sta bi se dogodilo (frekvencijski) ako bih u zid nagurao duplo guscu vunu? Jos jedno pitanje, ima li smisla skinuti laminat pri tom zidu, razvaliti estrih ispod njega sve do betona, pa praviti izolaciju odatle, "na chisto" ili da se manem corava posla i jednostavno postavim gips od estriha do plafona? ![]() Last edited by Audiosoul; 09-04-2008 at 07:20 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Moderator
|
![]()
...ili kvarcni pijesak (masa) i neka ploča (gips, OSB, MDF,...), bolje dupla ploča i između neki limp mass.
We are Dyslexia of Borg. Fusistance is retile. Your ass will be laminated. Nenad Patkovic https://www.facebook.com/NedPat34 https://www.facebook.com/aeracoustics www.aer-acoustics.com http://www.distopiksound.com/ https://mixanalog.com |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | ||
Senior Member
|
![]() Quote:
Quote:
RM |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
MAO
|
![]()
potruj komsije
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Senior Member
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | ||
Junior Member
|
![]()
Pupupu...ne prizivaj lol
Ne mrzi me ako ce rezultat biti merljiv, ne bih se cimao za placebo efekat ![]() Quote:
Ako na nasem trzistu ipak postoji nesto, prosvetlite me please ![]() Quote:
|
||
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Da li postoji neki Audio Meter nalik na Pingin Audio Meter ali da radi na Windows 7?? | HM Produciton | Audio Software | 0 | 30-10-2009 11:37 AM |
M-AUDIO Fast Track Ultra - USB audio interfejs | SumAnuT | Recenzije | 0 | 16-06-2009 06:19 PM |
Kako uraditi? | radoje3 | Dizajn i konstrukcija studija | 9 | 19-04-2008 10:16 PM |
KRISTAL Audio Engine - jednostavni programcic za audio... | Psydon | Audio Software | 1 | 20-07-2005 10:36 AM |