Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 31-05-2006, 02:43 PM   #11
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Default Re: Vokal Mix - Savjet

hmmm...nemam pojma...ali kontam da kad se isece ta frekvencija oko 7 pa kad se nakon toga uradi kompresija ona doza prezentnosti se vrati....pojma neam...to je neka moja filozofija
Jan is offline   Reply With Quote
Old 01-06-2006, 06:00 PM   #12
Laert
Junior Member

Quote:
Originally Posted by Arthur
ne gledas stepen kompresije po tresholdu, nego po radu kompresora, tojest, gain reduction. Umerena kompresija je ratio 3:1 i do 6db gaind redukcije. Ja cesto idem na 4:1 za vokal, sa redukcijom i do 10db, ukoliko je potrebno, a za muziku koju radim, sa dosta gustim gitarskim aranzmanima, itekako ume da bude. Sirenje vokala mi nije jasno, na sta mislis, na one pluginove sto vestacki sire snimak? ja ih ne volim. Narocito ne na vokalu. volim da radim extremna panoramisanja, tj da saljem kanale u krajnje levi ili desni cosak, neretko i vokale.
ne razumijem potpuno...gain redukcija, da li je to +10dB ili -10dB, posto me buni ono redukcija jer koliko ja znam to znaci nesto smanjiti, uskratiti...
na sirenje vokala mislim dodavanje reverba na sve frekvencije medju kojima su i frekvencije vokala, eh tu sam naucio da bass treba da suzim, visoke volim da prosirim i da stavim neki delay jer mi zvuci super, ali nisam siguran za vokal,
jer cim stavim delay, automatski mi nekako vokal jace se cuje na lijevi zvucnik, kad iskljucim delay vrati mi se u centar, naravno to ne zelim.
ako me jos uvijek ne razumijes, instaliraj sebi Izotope Ozone v1.1 ili 3, ali imaju sve verzije taj plug, zove se Stereo Imaging.
ako neko jos radi master u Izotope Ozone, da li zna pravu svrhu onog Harmonic Exictier ( ne znam kako se tacno pise )... po mom poznavanju englesku trebalo bi da ima funkciju da ozivi zvuk... i on kao da mi prosiruje na stereo bazi, koristim ga skroz malo, na vokalu mi zvuci fino ( tad mi ne prelazi na lijevi zvucnik ) i na visokim... a ima neku opciju koju kad ukljucim ( pise Tube, kad opet kliknes dodje Tape... ) i editujem frekvencije bass-a, nekako mi bass bude dublji ali tvrd nekako... eto, ako neko zna za sta definitivno ovaj Harmonic sluzi, htio bih znati.
arthur, thx za kompresiju.
Laert is offline   Reply With Quote
Old 01-06-2006, 11:00 PM   #13
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

hmmm...ja za to sirenje vokala da ne bi bio puki mono signal koristim vrlo malo chorusa na stereo grupi ili ili flanger-a...ali to je vrlo malo oko 2-3 do 5 % ako je chorus u pitanju...
A delay ti cini to da na levom zvucniku ti vokal se cuje jace zato sto ga nisi dobro podesio...mozes namestiti da ti sve bude ravno...ili po uhu sve moze da se namesti i sve moze da se korisiti...
A taj harmonic exictier kontam da je to neka vrsta eq-a ili neka vrsta distorzije bas i ne znam,ali trebalo bi da je njegov cilj da vrati izgubljene frekvencije prilikom kompresije...tako to...pozdrav
Jan is offline   Reply With Quote
Old 02-06-2006, 09:39 AM   #14
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

gain redukcija je osnovna namena kompresora, da odredjeni nivo zvuka koji predje neki treshold, smanji, tojest redukuje. Svaki normalni kompresor ima neki pokazivac svog rada, tojest u kojoj meri smanjuje zadati signal. Ovaj se rad meri u decibelima, i ja sam ti naveo za mene uobicajene vrednosti u razlicitim namenama.
Sto se sirenja tice, i dalje se ne razumemo, jer stavljanje reverba je jedna (pozeljna) stvar u tu svrhu, dok svi pluginovi koji rade po principu Stereo Imaginga, meni ne prijaju. Usput, njihov princip rada je veoma drugaciji, i nemaju veze sa reverbima.
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 30-08-2007, 06:47 AM   #15
alfom
Pro Member

alfom's Avatar

Quote:
Originally Posted by Arthur View Post
gain redukcija je osnovna namena kompresora, da odredjeni nivo zvuka koji predje neki treshold, smanji, tojest redukuje...
pri čemu se generalno smanjuju nivoi koji su iznad thresholda (podešenog praga), odn. površina unutar slike zvuka koja određuje visinu teorijskog pravougaonika iste površine koji predstavlja nivo RMS?

Ovo je moje pitanje - nastavak u odjeljku "Nastavak", da se ova tema ne bi rasplinula. Kasnije ću dodati link.

http://www.rumski.com/forum/showthre...&goto=lastpost

Last edited by alfom; 30-08-2007 at 07:00 AM. Reason: Ne znam hoće li link raditi ...
alfom is offline   Reply With Quote
Old 30-08-2007, 08:53 AM   #16
Rhino
Pro Member

Rhino's Avatar

Za hiphop vokale bih ti preporucio komp 4:1 ili 5:1. A sam vidi koji ces kompresor da koristis.
Old 11-09-2007, 04:18 PM   #17
Doomcore
Junior Member

Evo ja bas slusam pjesmu od Timbaland-a - The Way I Are....i ne vjerojatno mi dobro zvuci taj njegov vokal....vrlo sirok u stereu, dubok a opet cist....Kako on to tako napravi?

Oprostite na ne znanju....
Doomcore is offline   Reply With Quote
Old 11-09-2007, 06:19 PM   #18
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Evo mali clanak, vokal "chain" - sta koriste pri snimanju i miksanju vokala za par razl. artista: Norah Jones, Justin Timberlake, 50 Cent..itd

http://www.musicplayer.com/article/h...ot/mar-05/4032
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 11-09-2007, 08:18 PM   #19
Hollywood
Senior Member

Hollywood's Avatar

uglavnom se sve svede na koliko para - toliko muzike.
Hollywood is offline   Reply With Quote
Old 11-09-2007, 10:39 PM   #20
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Quote:
Originally Posted by DaBear View Post
Evo mali clanak, vokal "chain" - sta koriste pri snimanju i miksanju vokala za par razl. artista: Norah Jones, Justin Timberlake, 50 Cent..itd

http://www.musicplayer.com/article/h...ot/mar-05/4032
Extra link, hvala

Zanimljivo je da oni ne koriste nista sto kod nas nema po studijima, a opet.....

Zanimljivo no2 - nigde Roda, SE, i ostalih novopecenih mikrofona, sve standardi (c12, U47/87, m49.......)

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules