Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Razno

Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 30-10-2006, 07:25 PM   #21
SHIVA
Psiho

SHIVA's Avatar

Default Re: Apsolutni sluh

Quote:
Originally Posted by lesha
izvinjavam se za off topic, shiva, je li tebe neko do sada izbacivao sa nekog foruma? pitam iskreno, bez skrivenih namera.
Ne bash, ali sam sa mnogih sam otishao. Naime nema se smisla zadrzhavati tamo gdje pochnem ljude smetati. Ukoliko je to ovdje sluchaj ja mogu i prestati postati. Nisam nametnik kojeg treba izbacivati. Sve shto trebash je zamoliti me da ne postam vishe i to je to. Iskreno i bez skrivenih namjera, kao shto si i pitao.
Old 30-10-2006, 07:39 PM   #22
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Mene, na primer interesuje upravo prepoznavanje frekvencija (ne tonova... jer tu izgleda treba da se nesto dogovarate, a ja ne bi da to "dogovaranje" citam... ), koliko je taj proces ponovljiv, ako to covek uopste moze, koliko je precizan (+/- X Hz), od cega zavisi (koncentracija, odmornost, godisnja doba, sta god...).

Iskreno, manje me zanimaju naucna objasnjenja te pojave, a vise konkretne mogucnosti sluha...

Zasto me NE zanimaju naucna objasnjenja?

Pa jednostavno zato sto to mogu da procitam u bilo kojoj ozbiljnijoj knjizi koja se bavi tim pitanjima, pod uslovom da me to zanima, te mislim da je stvarno bespredmetno smarati Forum koji se bavi pitanjima muzicke produkcije sa tim, u smislu da postavljam pitanje o mehanizmu ove pojave.

Znaci, meni je LICNO interesantnija prica o dometima ove ljudske sposobnosti, sta sve moze, sta sve ne moze, prakticno, jer (opet licno, pa mozda i gresim) smatram da je to korisnije i ostalim clanovima Foruma, barem u cilju da saznaju malo vise o tome, kako ljudi koji to mogu to dozivljavaju, kako i da li vezbaju, itd...

Znaci praksa, praksa, praksa... sta ste culi, videli, doziveli... itd.

Inace (neke) nauke mi je puna glava, i to vrlo cesto zna da sakrije drvo u sumi.

Eto, vrlo licno, mozda i sebicno, sam izneo svoja interesovanja i zelje za sadrzaj ovog threada, u nadi da nisam usamljen.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 30-10-2006, 08:09 PM   #23
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Quote:
Originally Posted by lesha
izvinjavam se za off topic, shiva, je li tebe neko do sada izbacivao sa nekog foruma? pitam iskreno, bez skrivenih namera.
http://www.rumski.com/forum/showpost...17&postcount=6
Old 30-10-2006, 08:19 PM   #24
SHIVA
Psiho

SHIVA's Avatar

Chovijek bi dobio dojam da ima neshto shto mi mozhete oduzeti i da me time ucjenjujete. No vjerojatno mi se to samo chini, jer to je teshka fikcija. Nemate me s chime ucjeniti, a i da imate... ne mozhete me ucjeniti. Ucjenjujete samo sebe. Obzirom da zasigurno postoi razlog tome i taj razlog sam definitivno ja... Nema potrebe da "suptilno" ucjenjujete jer tendencija je da boravim tamo gdje to ne remeti okolinu, a ochito ovdje to nie sluchaj

salut!
Old 30-10-2006, 10:32 PM   #25
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Daj, Shiva, nismo deca
Niko sigurno nema nista protiv tebe licno ovde, niti protiv tvojih stavova. Imas malo obicaj da od konkretnog napravis apstraktno, da razvodnjis diskusiju, i to nekad zasmeta. Meni si, licno, veoma simpatican (ne kao muskarac, posto nisam od takvih ), samo skontaj da ovde ima ima i umetnika ali i dosta tehnicara i inzenjera cije je izrazavanje cesce precizno, sazeto i konkretno....

Ps.
Svi jos ocekujemo objasnjenje tvoje reverb tehnike
Old 30-10-2006, 10:34 PM   #26
yoloko
Member

Quote:
Originally Posted by boggy
Ahm, a kako se zove vestina kada covek ume da, tonove i zvukove koje cuje, prevodi odmah "u herce" (bez tabela, trazenja najblize na nekom instrumentu, pa prisecanje, racunanje... itd.)?
E pa to je već stvar paranormalnog. Sposobnost Svesti da tako angažuje um da bi preko njega dobio informacije fizičkim, energetskim, vibratornim strukturama obično se naziva mentalni vid. Jednostavno se um može izvežbati da "vidi" informaciju-znanje u formi slike (npr. u hercima).

Kako se pomoću prigušivanja čula,

čulni centri aktiviraju više nego obično, moguće je postići takozvani "mentalni sluh" i čuti razgovor na udaljenosti od više desetina metara, suptilnu komunikaciju životinja, itd.

Setimo se Tesle. Kaže da je od četrdesete godine bio u stanju da savršeno jasno čuje prasak gromova na udaljenosti od 550 milja. Da čuje otkucaje časovnika iz trće sobe od njegove. Sletanje muve na sto bi njegovo uvo primalo kao tup udar, a pisak lokomotive udaljene trudesetak milja bi zaljuljao klupu na kojoj je sedeo i osetio bi nesnosan bol.

"Sunčevi zraci koji su razmacima bili prekidani, izazivali bi toliko snažan potres u mom mozgu, da bi me ošamutili. Morao sam sakupiti svu snagu volje da prođem ispod mosta, jer bih prolazeći osetio neverovatan pritisak na lobanju. U mraku su moja čula bila osetljiva kao u slepog miša i mogao sam da razaznam konuturu nekog predmeta na udaljenosti od 12 stopa čudnim osećanjem jeze na čelu."

Kao što se rezolucija zvuka i kvalitet (verodostojnost-objektivnost-neizobličenje) algoritma može povećavati u komp. tehnologiji, tako i mi možemo povećati našu osetljivost čula.

Složićete se samnom?

Last edited by yoloko; 30-10-2006 at 10:50 PM.
yoloko is offline   Reply With Quote
Old 30-10-2006, 11:02 PM   #27
Bitch
SuperModerator

Bitch's Avatar

Quote:
Originally Posted by bassystem
moj rođak ima apsolutni sluh. Ima 18 god, uči srednju muzičku, svira gitaru...i tako dođe on meni jednom da mu namjestim ?ice (prije par godina, ja tada nisam znao za tu njegovu "manu") jer on jo? nije znao, i ja je ?timam, a on meni sve "e dobro je, jo? malo...i tako". Sad ja reko neće valjda on da me uči kako da na?timam...međutim, ja ga poslu?am, uporedim sa klavirom, kad ono, nije u ?timu. Međutim, sjetim se ja da moj klavir dugo nije ?timan, i da je za 1/4 tona ispod normalnog (A=440hz)...onda odem do sinta i stavim slu?alice, a njemu ka?em da na?tima gitaru kako misli da treba (naravno, on samo okine ?icu i prema svom sluhu ?tima...dakle bez dodatnih pomagala ili referentnog tona)...i kad je na?timao, ja uporedim, ono tačno ko suza...naravno, nisam odmah mogao da mu čestitam, pa sam kvarno (kad sam prebacio sint na pojačalo da uporedimo) okinuo ton ali istovremenao dr?ao pich kontrol malo spu?ten...da ste mu samo vidjeli facu...tako sam saznao da on ima apsolutni sluh...tako sad kad prolazimo gradom i kad ne?to lupne, svirne sirena, bilo ?to, on mi ka?e koji je to ton...

i u muzičkoj je jedam moj profesor imao aps.sluh...ja bih lupnuo neki disonantni akord i iza njega odsvirao neki ton...on bi pogodio koji je. Mislim da ljudi nezavisno da li su muzičari ili ne mogu da imaju aps.sluh...a mislim i da mo?e da se navje?ba...

ja sam rođaka pitao kako on pogodi koji je određeni ton, a on mi ka?e da kao da u svakom momentu "čuje" neki refernatni (pokazivajući mi na potiljak)...to mi je stvarno bilo interesantno

...ista situacija je kod mene.. ne treba mi nikakav referentni ton, da bi cuo da citroen ima c-mol zmigavce (c-es) ili slicno... jednostavno je tako. Sad oko one price sa brojevima i Hz... pa ovako. Posto znamo da je A1 440 hz upamtio sam programirajuci ranije Commodore 64 u basicu da je C2 oko 523 hz. I tako mi je prakticno da na bini ako cujem mikrofoniju koja pisti C3 da kazem monitor inzenjeru da svuce na parametrickom 1khz za par db/a i sve ok... znaci stvar je u mom slucaju samo zapamtiti 7 brojeva recimo prve oktave koji ton koliko ima herca pa onda lako racunati dalje... sto mu dodje korisno samo za live sound, ne vidim nigde drugde primenu HZ varijante... e sad sto se tice skidanja pesama to je stvarno velika pomoc... mada vec jako dugo ne skidam nista (osim Chick Corea-e)
...zna da bude i strasan bol (nervno -fizicki) kad cujem da recimo neko fals peva, imam instant glavobolju i to ne prijatnu! Znaci ako neko hoce da mi napakosti neka mi peva fals

@ all

opet kazem perfect pitch je super korisna stvar ali nikako ne preko potrebna da neko muzicira kako valja... mnogi gitaristi recimo vremenom nauce kako koja prazna zica zvuci pa i sami prepoznaju visine...

moj jedini problem je nastao posle drugog razreda srednje skole jer sam u stanu dve godine vezbao na klaviru koji je bio pola tona stiman nanize! a gazdarica nikako nije htela da ga ja prestimam, nego sam na kraju krisom demontirao pianino i navuko ga na 440... to me je malo poremetilo, ali se i dalje kolko tolko drzim

any questions? ... voljan sam da discuss
pozz
Bitch is offline   Reply With Quote
Old 30-10-2006, 11:14 PM   #28
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by boggy
Mene, na primer interesuje upravo prepoznavanje frekvencija (ne tonova... jer tu izgleda treba da se nesto dogovarate, a ja ne bi da to "dogovaranje" citam... ), koliko je taj proces ponovljiv, ako to covek uopste moze, koliko je precizan (+/- X Hz), od cega zavisi (koncentracija, odmornost, godisnja doba, sta god...).

Iskreno, manje me zanimaju naucna objasnjenja te pojave, a vise konkretne mogucnosti sluha...
Ja konkretno prepoznajem tonove po visini, boji, zvucnosti, a za same frekvencije sam ranije koristio onaj "prevodioc" sto sam ti poslao onomad, a sada vec znam napamet koji je ton koja frekvencija.
Znaci, deduktivno. Niko se ne radja da moze da prepoznaje frekvencije, jer za njih i ne znas dok ti ne zatreba.

Fora je takodje i u harmonicima, tj rasporedu alikvotnih tonova jer i od njih zavisi kako ces frekventno slagati nesto (ovo se cesto desava u procesu samog mixa). Tu ti takodje treba predznanje da bi znao na koje tonove, trebas dodatno da se usredsredis.

http://www.sunflower-fest.com/

Oggy is offline   Reply With Quote
Old 30-10-2006, 11:38 PM   #29
lesha
Vibrator

lesha's Avatar

Quote:
Originally Posted by Bitch
...zna da bude i strasan bol (nervno -fizicki) kad cujem da recimo neko fals peva, imam instant glavobolju i to ne prijatnu! Znaci ako neko hoce da mi napakosti neka mi peva fals
slicno se i meni desava pri slusanju narodnjaka, narocito tipa "radio teheran" kao sto je semsa i sl.

e, sad se ja bas ne razumem u tonove jbg (nemam nikakvu muzicku skolu), ali mi se cini da ona peva u povisilicama (nadam se da me razumete) i to me strasno iritira.
lesha is offline   Reply With Quote
Old 31-10-2006, 12:00 AM   #30
LACKY
Pro Member

LACKY's Avatar

Apsolutni sluh je veoma redak, isto kao i apsolutni nesluh!
Mada najbolje da za to pitate Shivu, on ce vam to objasniti!
LACKY is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules