Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 29-09-2006, 12:59 AM   #51
DEMONIO
Member

Default Re: Zvučna izolacija prostora - boggy HELP!

Nije valjda da niko nema čak ni ideju...
DEMONIO is offline   Reply With Quote
Old 29-09-2006, 03:02 AM   #52
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by DEMONIO
Nije valjda da niko nema čak ni ideju...
Zdravo DEMONIO,

Video sam da si sve lepo nacrtao, da si se mnogo naradio, ali mi nista ne pricas o slusnom testu prostorija...

Pusti za trenutak "neparalelne" zidove, i pokusaj da dokucis svojim usima u kakvom ti je stanju prostor koji sredjujes...
Teorija koju ti trazis nije dovoljna da te dovuce do cilja bez dilema...

Slusanje je vec u stanju da te usmeri.
Ne resavas zvucnu izolaciju bucnog dizel agregata, nego akustiku STUDIJA!!!

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 30-09-2006, 03:43 PM   #53
DEMONIO
Member

Osnovni problem zbog kog nisamo oti?ao sa slu?anjem gore jeste ?to to podrazumeva da preselim svu opremu gore a jo? gore nemam ni sto, ni postolje za monitore niti bilo ?ta drugo, kad se svemu tome doda daljina od kojih 7-8 km od mene (?to i nije previ?e u odnosu na to da bi se i?lo kolima) i da bih onda istu trebao da vraćam kući... mislim da je očigledno zbog čega se to jo? nije desilo...

Dakle nema mi druge, komp, monitore, kartu, kablove i sve pod mi?ku pa u novu re?iju?

btw. jesi li mislio na slu?anje bilo kog materijala ili na onaj tvoj test koji postoji da se skine? (ili, kako predpostavljam, oba?)
Old 30-09-2006, 04:09 PM   #54
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Osnovni problem zbog kog nisamo oti?ao sa slu?anjem gore jeste ?to to podrazumeva da preselim svu opremu gore a jo? gore nemam ni sto, ni postolje za monitore niti bilo ?ta drugo, kad se svemu tome doda daljina od kojih 7-8 km od mene (?to i nije previ?e u odnosu na to da bi se i?lo kolima) i da bih onda istu trebao da vraćam kući... mislim da je očigledno zbog čega se to jo? nije desilo...
Hm... jeste
Quote:

Dakle nema mi druge, komp, monitore, kartu, kablove i sve pod mi?ku pa u novu re?iju?
Da, na svu srecu, to je LAKSE nego raditi/arciti novac NAPAMET, pogresno i/ili bez razloga.
Quote:
btw. jesi li mislio na slu?anje bilo kog materijala ili na onaj tvoj test koji postoji da se skine? (ili, kako predpostavljam, oba?)
Slusaj materijal koji jako dobro poznajes, ukljucujuci i vrhunsku produkciju a i tvoje radove.... takodje treba da pustis i taj nas test signal (obrati paznju na reverbe, odnosno krajeve reverba, koji ti prostorija "pravi" posto nas test signal NEMA nikakve reverbe u sebi)... ima tu posla za ceo jedan dan, ukljucujuci i "odmaranje usiju"...

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
Old 13-11-2006, 05:19 PM   #55
DEMONIO
Member

Po?tovani,
podstaknut Ivanovim re?enjem za snimaću sobu komplet Azmafon + Azma Ad ploče + drveni ro?tilj re?ih da vam se opet javim...

Dakle, razlog zbog kog nisam jo? uvek postovao neke novine oko novog studije je upravo taj ?to mi je soba gde će biti re?ija tek juče "fri?ko" oči?ćena, i tek sad treba da se dam u pravljenje novog stola, rackova, uno?enje troseda, mini kuhinje i čudesa a pride čekam nekog ortakovog ortaka koji bi trebao da mi uradi re?enje za akustički tretman (i to tako traje sigurno preko mesec dana... tako da ću od njega kao opcije dići ruke..) ali ga jednostavno jo? uvek nema...

Već imam iskustva u radu sa Azmafonom a ?to je jo? bolje, heh, čovek tj. firma od koje sam uzimao Azmafon u Ni?u je već radila re?enja nekih ?to muzičkih ?to tv studija komplet u azmafonu ... gotovo da sam siguran na isti način na koji je to Ivan iz Studija Tonac uradio...

E sad...

Jedina stvar koja mi komplikuje situaciju u realizaciji sličnog poduhvata za moju snimaću sobu jesu - slomljeni zidovi..

Da li neko od vas ima spoznaju ili makar literaturu tj. pristup računici za ovu vrstu manevra jer oko sebe imam brdo arhitekti koji umeju da mi izračunaju neke, akustičke bla bla... ?ta već ali za zgrade u izgradnji, ali slabo ?ta za refrelktovane frekvence i sl.

Dakle... kako bi valjalo "izlomiti" zidove tj. mo?da i plafon u prostoriji sledećih dimenzija (u attach-u) - desna soba od 9 m2.

Evo i specifikacije materijala kori?ćenih u izgradnji objekta...

- *Spolja?nji zidovi: *(spolja ka unutra) - debljina 10 cm (po planu mada mi se čini da je malo veća tj. sada već sigurno zbog glet mase, kreča i sl.)
1. Drveni horizontalni opa?
2. Pergament papir
3. Mineralna vuna debljine 8cm
4. Alu papir
5. Iverica debljine 1 cm

- *Unutra?nji zidovi: *- debljina 5 cm po planu (realno nekih 7.5 cm)
1. Ivokal oz. siporeks ploče

- *Podna konstrukcija:* (odozgo ka gore)
1. Legice (to je slovenački valjda...)
2. Mineralna vuna
3. Brodski pod

- *Stropna konstrukcija:
*1. Stropne ploče
2. Mineralna vuna
3. Kningips ploče

E i da... visina plafona je 2,20-2,30 nisam ba? 100% siguran ali proveriću koliko sutra...

HVALA UNAPRED!
Attached Images

Old 14-11-2006, 12:13 AM   #56
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

pa bez ulaženje u neko ozbiljno projektovanje, koje ne poznajem, mogu ti samo preneti par osnovnih ideja - izlomljen zid je bolji od ravnog, posebno u slucaju paralelnih... takodje, osnovna ideja je SIMETRIČNOST čega god da radiš... da me ne bi boggy sad ispreskakao, zanemeću sa daljim savetovanjima
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 14-11-2006, 12:22 AM   #57
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by Arthur
pa bez ula?enje u neko ozbiljno projektovanje, koje ne poznajem, mogu ti samo preneti par osnovnih ideja - izlomljen zid je bolji od ravnog, posebno u slucaju paralelnih...
Paralelnost zidova je relativan pojam i vise zavisi od umesnosti i pedantnosti zidara i njihovih potencijalnih brljotina....
S obzirom da u celom ovom threadu zastupam ideju o ne-trosenju novca, vremena i zivaca "unapred", vec samo ako se ustanovi neki problem, ostacu dosledan tome.
NEMA SMISLA "lomiti" zidove ako nema snaznog i izrazenog flutter-a, koji se moze detektovati pljeskanjem dlanom o dlan i slusanjem reverba sobe. Takodje se moze koristiti audio test iz mog potpisa, i da se preciznije pronadju problematicne frekvencije.
Znaci, ako sve "radi" ne pipaj nista! Stara mehanicarska poslovica.
Quote:
Originally Posted by Arthur
takodje, osnovna ideja je SIMETRIČNOST čega god da radi?... da me ne bi boggy sad ispreskakao, zanemeću sa daljim savetovanjima
Ehm... pa pricaj, ne mogu sve "sam".

Simetricnost nema smisla u studiju, vec samo u reziji, i to najvise zbog toga sto za slusanje imamo DVA uveta, prilicno simetricno rasporedjena...

pozdrav

bogi

Old 14-11-2006, 12:00 PM   #58
DEMONIO
Member

Heheh... Boggy svaka čast na doslednosti
Reverb se čuje, ne veliki ali ga ima, nesumnjivo i nekako je dry, nekako je, čudan

E sad... Kod, kako Arthur, reče "ozbiljnijeg projektovanja" koji je pristup na osnovu koga se "lome" zidovi... tj. koji se proračuni rade, tj. ?ta se prati, jer, sigurno da neka matematika tj. fizika postoji, kad je jedan John Sayer u stanju da da detaljan plan o preko okeana a da ne čuje kako sam prostor zvuči...?

Mislim, da soba bez korekcija ne bi trebala da se koristi, ustvari, 100% sam siguran, tako da, radio bih isti pristup ko Ivan, samo je pitanje da li obarati i plafon tj. i tu lomiti zidove nekim malim uglovima (30 - 50 ili kako vec) kao i ova četiri "glavna"

Ajmo in?injeri i ostali fizičari i sl
Dajte neku literaturu ili obja?njenje kako se dotična izračunavanja rade pa da se bačimo na posao

Hvala unapred, opet,
Old 14-11-2006, 05:18 PM   #59
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Heheh... Boggy svaka čast na doslednosti
Hvala velika!
Quote:
Reverb se čuje, ne veliki ali ga ima, nesumnjivo i nekako je dry, nekako je, čudan
dry? Mozes li da pojasnis?
Quote:
.....kad je jedan John Sayer u stanju da da detaljan plan o preko okeana a da ne čuje kako sam prostor zvuči...?
Eto resenja, John Sayers...
Quote:

Mislim, da soba bez korekcija ne bi trebala da se koristi,
Zasto?
Quote:
ustvari, 100% sam siguran, tako da,
Svaka cast! Ja nisam
Quote:
radio bih isti pristup ko Ivan, samo je pitanje da li obarati i plafon tj. i tu lomiti zidove nekim malim uglovima (30 - 50 ili kako vec) kao i ova četiri "glavna"
S obzirom da si "siguran" da to "mora", savetujem ti da to uradis "na svoju ruku", pa da nam javis kakvi su ti rezultati, svi cemo te pazljivo saslusati/procitati...
Quote:

Ajmo inžinjeri i ostali fizičari i sl
Ajmo...

pozdrav

bogi

Old 05-08-2009, 12:57 AM   #60
grada27
Senior Member

Dokle se stiglo,da li je studio zavrsen,kako je uradjen,zar posle ovoliko dobre volje i saveta ne znamo rezultat svega ili sam ja nesto propustio da procitam.

pozz!
grada27 is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules