Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Gitarska Produkcija

Gitarska Produkcija Snimanje, procesiranje, miksanje gitara - potrazite pomoc ovde

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 21-09-2006, 09:52 PM   #1
ProkDu
Pro Member

ProkDu's Avatar

Cool -= Jumbo pragovi - prosvetljenje =-

Evo na ovom Ibanezu, koji je trenutno kod mene i koji ima 'jumbo frets', do?iveh prosvetljenje. Naravno da najveću zaslugu ima Veliki Manitu Google, ili ti, onaj koji sve zna.

Na drugoj temi su spominjani neki 'skalpirani' (scalloped) pragovi. E, ovako. Jumbo pragovi proizvode takoreći isti efekat. Pragovi su deblji i vi?lji, tako da je samim tim i rastojanje između same ?ice i pragova povećano. ?to znači, postignut je isti efekat kao i kod skalpiranih pragova. Da skratim priču.
Sa jumbo pragovima je moguće postići vibrato efekat, samo menjajući pritisak na ?icu. Efekat nije toliko izra?en, ali je primetan.
Naravnoučenije: Ako imate jumbo pragove, ne pritiskajte ?ice previ?e jer mo?ete otići malo van ?tima. :o

pozz
Old 21-09-2006, 10:50 PM   #2
zvincic
Pro Member

zvincic's Avatar

Default Re: -= Jumbo pragovi - prosvetljenje =-

iz mog iskustva...nije ni blizu isto...

jumbo pragovi kod mene daju osjecaj mesnatosti pod prstima...ali opet su jagodice u dobrom kontaktu sa fretboardom...

kod skalopiranog vrata tog kontakta uopce nema i feeling je totalno drugaciji i definitivno je potrebna navika...

kad sam prvi put duze zasvirao na skalopiranom vratu jagodice su mi se zarile danima bas zato sto sam iz navike "trazio" drvo pod prstima i nesvjesno upirao jace...
zvincic is offline   Reply With Quote
Old 21-09-2006, 11:13 PM   #3
ProkDu
Pro Member

ProkDu's Avatar

Thumbs down Re: -= Jumbo pragovi - prosvetljenje =-

Quote:
Originally Posted by ProkDu
Jumbo pragovi proizvode takoreći isti efekat.
Nisam probao 'skalpirane', zato sam i napisao ovo gore.

Naj?e?će je bilo, ček bre na?timovao sam gitaru, al' ?ta se ovo de?ava. Nekako mi be?e tonovi, pogotovu na nekoliko prvih pragova.

Quote:
Originally Posted by ZVINA
bas zato sto sam iz navike "trazio" drvo pod prstima i nesvjesno upirao jace...
Upravo to, samo u manjoj meri.
Old 22-09-2006, 10:01 AM   #4
Rocket Roll
Member

Rocket Roll's Avatar

Pa Tocak je na onom svom "L"-Stratu promenio pragove na jumbo i otada do danas se uvek stima malo "ispod", bas zato sto ti note beze malo "ostro". Nauka je - pogoditi koliko je to "preostro" za tvoju gitaru, pa se onda malo odstimati. Ja nesto ne upirem kada sviram pa mi nije bitno...
"The artist looked at the producer/ The producer sat back/ He said, 'What we have got here/ Is a perfect track/ But we don't have a vocal/ And we don't have a song/ If we could get these things accomplished/ Nothin' else could go wrong'."
Rocket Roll is offline   Reply With Quote
Old 23-09-2006, 03:38 PM   #5
Miha Blaze
Senior Member

Miha Blaze's Avatar

skalopirani vrat je u principu lakse svirati, tako kazu ljudi koji ga sviraju duze vreme, ja probao i nisam stekao taj utisak, mada kapiiram da nisam mogao da se priviknem na skalop za 10 minuta ljudi kazu da je gitara meksa, brza i kapiram da tu mozes da radis neki loodacki vibrato jer imas jedan nacin vise da ga izvedes

imam dzambo pragove i ne mogu da se porede sa skalopiranim vratom, meni oni najvise odgovaraju jer moram da imam neko odstojanje od samog drveta, osecam se komfornije i nekako imam vise osecaja za svirku, na ostalim "manjim", plicim, pragovima osecaj mi je losiji
Miha Blaze is offline   Reply With Quote
Old 23-09-2006, 05:49 PM   #6
ProkDu
Pro Member

ProkDu's Avatar

Quote:
Originally Posted by Miha Blaze
imam dzambo pragove i ne mogu da se porede sa skalopiranim vratom, meni oni najvise odgovaraju jer moram da imam neko odstojanje od samog drveta, osecam se komfornije i nekako imam vise osecaja za svirku, na ostalim "manjim", plicim, pragovima osecaj mi je losiji
Imao sam RG370 DX sa 'običnim' pragovima, i mogu da ka?em da meni jumbo pragovi i sam vrat na ovom RG370 DX-u mnogo, mnogo, mnogo, mnogo bolje le?e u ruci. Kao ?to su mnogi već rekli, samo je stvar privikavanja.

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules