Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Gitarska Produkcija (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=108)
-   -   -= Jumbo pragovi - prosvetljenje =- (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=15433)

ProkDu 21-09-2006 09:52 PM

-= Jumbo pragovi - prosvetljenje =-

Evo na ovom Ibanezu, koji je trenutno kod mene i koji ima 'jumbo frets', do?iveh prosvetljenje. Naravno da najveću zaslugu ima Veliki Manitu Google, ili ti, onaj koji sve zna. :D

Na drugoj temi su spominjani neki 'skalpirani' ;) (scalloped) pragovi. E, ovako. Jumbo pragovi proizvode takoreći isti efekat. Pragovi su deblji i vi?lji, tako da je samim tim i rastojanje između same ?ice i pragova povećano. ?to znači, postignut je isti efekat kao i kod skalpiranih pragova. Da skratim priču.
Sa jumbo pragovima je moguće postići vibrato efekat, samo menjajući pritisak na ?icu. Efekat nije toliko izra?en, ali je primetan.
Naravnoučenije: Ako imate jumbo pragove, ne pritiskajte ?ice previ?e jer mo?ete otići malo van ?tima. :o

pozz

zvincic 21-09-2006 10:50 PM

Re: -= Jumbo pragovi - prosvetljenje =-

iz mog iskustva...nije ni blizu isto...

jumbo pragovi kod mene daju osjecaj mesnatosti pod prstima...ali opet su jagodice u dobrom kontaktu sa fretboardom...

kod skalopiranog vrata tog kontakta uopce nema i feeling je totalno drugaciji i definitivno je potrebna navika...

kad sam prvi put duze zasvirao na skalopiranom vratu jagodice su mi se zarile danima bas zato sto sam iz navike "trazio" drvo pod prstima i nesvjesno upirao jace...

ProkDu 21-09-2006 11:13 PM

Quote:

Originally Posted by ProkDu
Jumbo pragovi proizvode takoreći isti efekat.

Nisam probao 'skalpirane', zato sam i napisao ovo gore.

Naj?e?će je bilo, ček bre na?timovao sam gitaru, al' ?ta se ovo de?ava. Nekako mi be?e tonovi, pogotovu na nekoliko prvih pragova. :banghead: :rotfl:

Quote:

Originally Posted by ZVINA
bas zato sto sam iz navike "trazio" drvo pod prstima i nesvjesno upirao jace...

Upravo to, samo u manjoj meri.

Rocket Roll 22-09-2006 10:01 AM

Pa Tocak je na onom svom "L"-Stratu promenio pragove na jumbo i otada do danas se uvek stima malo "ispod", bas zato sto ti note beze malo "ostro". Nauka je - pogoditi koliko je to "preostro" za tvoju gitaru, pa se onda malo odstimati. Ja nesto ne upirem kada sviram pa mi nije bitno...

Miha Blaze 23-09-2006 03:38 PM

skalopirani vrat je u principu lakse svirati, tako kazu ljudi koji ga sviraju duze vreme, ja probao i nisam stekao taj utisak, mada kapiiram da nisam mogao da se priviknem na skalop za 10 minuta :) ljudi kazu da je gitara meksa, brza i kapiram da tu mozes da radis neki loodacki vibrato jer imas jedan nacin vise da ga izvedes ;)

imam dzambo pragove i ne mogu da se porede sa skalopiranim vratom, meni oni najvise odgovaraju jer moram da imam neko odstojanje od samog drveta, osecam se komfornije i nekako imam vise osecaja za svirku, na ostalim "manjim", plicim, pragovima osecaj mi je losiji :)

ProkDu 23-09-2006 05:49 PM

Quote:

Originally Posted by Miha Blaze
imam dzambo pragove i ne mogu da se porede sa skalopiranim vratom, meni oni najvise odgovaraju jer moram da imam neko odstojanje od samog drveta, osecam se komfornije i nekako imam vise osecaja za svirku, na ostalim "manjim", plicim, pragovima osecaj mi je losiji :)

Imao sam RG370 DX sa 'običnim' pragovima, i mogu da ka?em da meni jumbo pragovi i sam vrat na ovom RG370 DX-u mnogo, mnogo, mnogo, mnogo bolje le?e u ruci. Kao ?to su mnogi već rekli, samo je stvar privikavanja.

All times are GMT +1. The time now is 01:35 AM.