Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Ostali muzički instrumenti i studijska oprema

Ostali muzički instrumenti i studijska oprema Pregled i karakteristike ostalih instrumenata, gitara, mikrofona, preampa, rack efekata, mikseta, patch bays, modula, semplera.... Diskutujte na ovom mestu

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 22-04-2006, 05:49 AM   #1
idekius
Mason

idekius's Avatar

Default AKM AK4524VF (stereo codec chip)

Zanimljimljivo... primetio sam da gomila zvucnih kartica nosi upravo ovaj chip sa inegrisanim AD\DA... Tek sada mi je drago sto koristim externi AD\DA...
Mozda gresim...
Voleo bih da Boggy kaze svoje misljenje o ovom chip-u...

Inace, zastupljen je na:
-CreamWare Luna, Pulsar, Scope -AK4524VF
-Terratec EWX 24\96 -AK4524
-M-Audio Audiophile -AK4524
-ST Audio DSP24 i njegove varijacije ( Hoontech DSP24 mk2, C-PORT...) -AK4524(VF)
-Marian Marc 2 -AK4524VF
-Ego-Sys Wave Terminal 2496 -AK4524VF
... i sam Bog sveti zna ko jos sve ne, ali ima tu jos jedna sitnica, koja ukazuje na tacnost price koja se na forumu ranije vodila, a to je da AD\DA konvertor (sam chip) i ne igra zapravo presudnu ulogu... ako se obrati paznja na rezultate sa testova ovih kartica, odnos signal\shum i ostali parametri nisu isti, tako da verovatno sve ove kartice ne snimaju "isto"...

Ko zna koliko ih jos ima sa ovim chipom... mrzelo me vise da trazim... verujem da ih ima jos dosta...

Boggy... upali svetlo Ovo je tvoj fah i voleo bih da pojasnis malo stvari...

Last edited by idekius; 22-04-2006 at 05:18 PM.
idekius is offline   Reply With Quote
Old 22-04-2006, 06:52 AM   #2
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: AKM AK4524VF (stereo codec chip)

Quote:
Originally Posted by idekius
Zanimljimljivo... primetio sam da gomila zvucnih kartica nosi upravo ovaj chip sa inegrisanim AD\DA...
Tek sada mi je drago sto koristim externi AD\DA...
Zasto? Mozda je isti cip i tamo...
Quote:
Mozda gresim...
Voleo bih da Boggy kaze svoje misljenje o ovom chip-u...
Nemam konkretnih iskustava sa tim cipom
Evo linka proizvodjaca
http://www.asahi-kasei.co.jp/akm/en/...24/ak4524.html
Quote:

Inace, zastupljen je na:
-CreamWare Luna, Pulsar, Scope -AK4524VF
-Terratec EWX 24\96 -AKM4524
-M-Audio Audiophile -AKM4524
-ST Audio DSP24 i njegove varijacije ( Hoontech DSP24 mk2, C-PORT...) -AK4524(VF)
-Marian Marc 2 -AK4524VF
-Ego-Sys Wave Terminal 2496 -AK4524VF
... i sam Bog sveti zna ko jos sve ne, ali ima tu jos jedna sitnica, koja ukazuje na tacnost price koja se na forumu ranije vodila, a to je da AD\DA konvertor (sam chip) i ne igra zapravo presudnu ulogu...
Naravno, daleko od toga, "sve ostalo" je "najvaznije"
Quote:

ako se obrati paznja na rezultate sa testova ovih kartica, odnos signal\shum i ostali parametri nisu isti, tako da verovatno sve ove kartice ne snimaju "isto"...
Sigurno ne snimaju "isto".

Quote:

Ko zna koliko ih jos ima sa ovim chipom... mrzelo me vise da trazim... verujem da ih ima jos dosta...

Boggy... upali svetlo Ovo je tvoj fah i voleo bih da pojasnis malo stvari...
Hocu, ali mi prvo reci sta ti je tu nejasno...

Performanse cipova su nesto sto ne sme da se lazira... retko se desavaju takve stvari, pre ima stamparskih gresaka nego preuvelicavanja. Radije ne pisu nista ako imaju nesto sto je lose.

Da li je kartica bazirana na nekom cipu ne mora nista da znaci, pogotovo kada sam video pre par godina da je Audiotrak stavio vrhunski AD konvertor AK5394 i kao analogne bafere mu stavio cipove od 0.5EUR... zatim je isprepisivao podatke za cip, i rekao da su to karakteristike kartice, pazi, to su relativno dobre kartice, ali podaci nisu tacni.

Ako mozes, razjasni mi malo sta te je toliko iznenadilo.

Cip koji navodis definitivno nije najbolje sto postoji na trzistu, i cini mi se da je pristojan. Ako zelis bolje, onda to kosta vise... recimo, to sto navodis je dvokanalni cip, ima i AD i DA u sebi... pa uporedi cene kartica koje si naveo sa recimo Lynx Studio L22 (koji recimo ima na sebi cipove koji su bili apsolutni vrh u vreme kada je dizajniran).

Imaj u vidu da "apsolutni vrh" sto se cipova tice, bili oni AD ili DA konvertori, kosta nekoliko desetina dolara za dva kanala posebno za AD i posebno za DA, a cip koji si naveo kosta nekoliko dolara za dva kanala jos ima i AD i DA odjednom... pri tom nije los uopste, ali se cene tako krecu...

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 22-04-2006, 10:11 AM   #3
Moritz
Pro Member

Moritz's Avatar

Mozda nije ista tema ali se tice AKM i RME
http://www.rme-audio.com/english/techinfo/adi8.htm
Old 22-04-2006, 10:16 AM   #4
Moritz
Pro Member

Moritz's Avatar

Ili ovo, mozda vec neki znaju za ovaj test ali nema veze ide u prilog ovoj temi ...
http://www.rme-audio.com/english/review/reviews.htm
pa pogledati PMA test izmedju APOGEE AD 8000 i RME ADI 8 DS.

Last edited by Moritz; 22-04-2006 at 10:19 AM.
Moritz is offline   Reply With Quote
Old 22-04-2006, 02:11 PM   #5
idekius
Mason

idekius's Avatar

Quote:
Originally Posted by boggy
Zasto? Mozda je isti cip i tamo...
Nije... RME je na 192 kHz, pa ne moze biti isti chip...
Cak i Behringer ima dva chipa... in je AKM, out je Chrystal... ne secam se tacno modela, davno sam to gledao...

Sto se RME-a tice, stara ADI serija koristi AKM5392, a za novu ADI seriju RME je mudro precutao koji je chip unutra, moracu da otvorim svoj i zvirnem unutra, u nadi da je chip (ili chipovi) obelezen. Naravno, verujem da unutra nije isto sto i u http://www.mercenary.com/prsodradstwi.html , ali, jedno je sigurno, ADI zaista jako lepo snima...

Ja se ne razumem bas puno u ovu problematiku... jednostavno me je prvenstveno zachudilo to sto je u istom chip-u i AD i DA, ko sto rekoh, cak je i Behringer stvar resio sa dva chipa, akm i chrystal, ma da pretpostavljam da to ne znaci i da je resheno bolje zbog toga...

Last edited by idekius; 22-04-2006 at 05:28 PM.
Old 22-04-2006, 05:59 PM   #6
idekius
Mason

idekius's Avatar

Evo... nasao sam Barem sto se tice RME ADI-2

DAC je AKM AK4395, a ADC je AKM AK5385

Podaci i fotografije preuzeti sa http://www4.head-fi.org/forums/showt...&mode=threaded

Old 22-04-2006, 07:47 PM   #7
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Nije... RME je na 192 kHz, pa ne moze biti isti chip...
Cak i Behringer ima dva chipa... in je AKM, out je Chrystal... ne secam se tacno modela, davno sam to gledao...
Ok, 192...
Vec nekoliko puta primecujem da Behringer koristi vrlo solidne komponente na digitalnim spravama... ne stede toliko na njima... bice da su vec poprilicno teski sto se novca tice... i dobijaju dobre cene.
AKM ima najlosije DAC-ove (mada je AK4395 odlican) u grupi sa BurrBrown, Crystal, Analog Devices, ali su to i dalje "high-end" cipovi.
Quote:
Sto se RME-a tice, stara ADI serija koristi AKM5392, a za novu ADI seriju RME je mudro precutao koji je chip unutra, moracu da otvorim svoj i zvirnem unutra, u nadi da je chip (ili chipovi) obelezen. Naravno, verujem da unutra nije isto sto i u http://www.mercenary.com/prsodradstwi.html , ali, jedno je sigurno, ADI zaista jako lepo snima...
Za te akcije najbolje je koristiti A4 scanner... skeniras plocu na visokoj rezoluciji pa gledas na miru.
Quote:
Ja se ne razumem bas puno u ovu problematiku... jednostavno me je prvenstveno zachudilo to sto je u istom chip-u i AD i DA, ko sto rekoh, cak je i Behringer stvar resio sa dva chipa, akm i chrystal, ma da pretpostavljam da to ne znaci i da je resheno bolje zbog toga...
Upravo to, nista to ne znaci, svi koje navodis su se odlucili za CODEC jer je jeftiniji i jednostavniji za setup (trazi manje okolnih komponenata) pa time zauzima manje mesta na ploci, takodje manje i struje trosi... e, sad kvalitet... ma mislim da moze sa time da se radi... to je i tako mnogo bolje od standardnog PC audia.
Takodje su olaksali prodaju niskom cenom, i konkurentnost na trzistu sa grupom kupaca koje su "gadjali".

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
Old 22-04-2006, 08:02 PM   #8
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Evo... nasao sam Barem sto se tice RME ADI-2

DAC je AKM AK4395, a ADC je AKM AK5385
DAC cip sam vec spominjao, cak smo ga koristili.. dobar je. AK5385 (ADC) nismo koristili (umesto njega smo imali bolji AK5394), i koliko vidim taj je srazmernog kvaliteta kao i AK4395... verovatno su ih tako i birali...

Sto se tice generalno cipova za digitalni audio... dijapazon kvaliteta je ogroman... od smeca pa sve do predobrih (preskupih) cipova.... nismo ni spominjali cipove koji imaju u sebi pored audio DAC, ADC, S/PDIF... i pci bridge (idu odmah na konektor i sve je u jednom cipu)... a ima i takvih kartica, i one mogu dobro da zvuce, ... samo je pitanje koliko para zelis da potrosis... i sta hoces da napravis... a sto se vise priblizavas vrhu smanjuje se kolicina ljudi koja uocava razlike drasticno... i to je prokletstvo vrhunskih sprava... vec solidne stvari kostaju pristojno, a kada nesto poboljsas za 10dB onda cena skoci pet do deset puta a broj potencijalnih kupaca se smanji sto puta... to je normalno u elektronici... barem nikada bolje nije ni bilo.

pozdrav

bogi

Old 22-04-2006, 08:05 PM   #9
idekius
Mason

idekius's Avatar

Quote:
Originally Posted by boggy
Vec nekoliko puta primecujem da Behringer koristi vrlo solidne komponente na digitalnim spravama... ne stede toliko na njima... bice da su vec poprilicno teski sto se novca tice... i dobijaju dobre cene.
Za mene je zanimljiv podatak bio da onaj Behringerov digitalni mixer DDX 3216 ima u sebi Analog Devices SHARC DSP chipove, kakve imaju i Luna 2, Pulsar 2 i Scope...

Imao sam prilike da jednom radim usnimavanje koncerta tim mixerom i to i nije lose ispalo... koriscen je pomenuti mixer i iz njega optickim kablovima sesnaestokanalno u comp... Naravno, nikad ga ne bih kupio... iz drugih razloga...

Efekti mu jesu kud i kamo slabiji nego na pomenutim kartama, jer je, ipak, za ove karte napisan kud i kamo ozbiljniji i bolji DSP software...

Last edited by idekius; 22-04-2006 at 08:12 PM.
Old 22-04-2006, 08:09 PM   #10
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Za mene je zanimljiv podatak bio da onaj Behringerov digitalni mixer DDX 3216 ima u sebi Analog Devices SHARC DSP chipove, kakve imaju i Luna 2, Pulsar 2 i Scope...
Ma znam, isto je sa DCX2496 (digital crossover), ljudima to dobro radi... ima problema, ok... ali to radi i kosta oko 300EUR sa sve kutijom!
Dobar digitalni crossover moze ici i do 5000$

pozdrav

bogi

Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules