Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Monitoring

Monitoring Aktivni i pasivni zvučnici, slu?alice, pojačala

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 09-02-2006, 03:01 PM   #11
Color
Senior Member

Color's Avatar

Default Re: Stereo monitori za filmsku produkciju

Quote:
Originally Posted by boggy
... sto se filma tice nisam siguran koliko se treba truditi oko monitorskih zvucnika, jer je filmska produkcija odavno zaglibila u kompresovani audio... iako ima filmova ciji je zvuk fantastican, ali na zalost to ne moze da se cuje kako treba jer su originalni nekompresovani materijali ostali kod vlasnika i ne distribuiraju se.... itd... mozda ce bolji poznavaoci prilika u ovoj oblasti na Forumu da ti odgovore bolje.
Mislim da logika nije ispravna jer vec sam izbor zvukova i atmosfera, specijalnih efekata, ciscenje nepozeljnih zvukova u dijalogu ili zvuku snimljenog na terenu iziskuje precizne monitore... Takodje, uvo je veoma osetljivo na promenu boje zvuka... Npr. postici da kombinacija dijaloga snimljenog na terenu i postsinhrono snimljenih dijaloga (iz bilo kojih razloga) zvuci skoro isto, je veoma tesko..stvaranje vestackih prostora...mixa filma... Jasno je da bez vrhunskih monitora moze sve to da se zaboravi..

I na kraju krajeva kompresija audia na filmu i nije toliko strasna...u svakom slucaju je iznad 300 kb/s sto je sasvim u redu!

pozdrav...
Color is offline   Reply With Quote
Old 09-02-2006, 03:15 PM   #12
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by Color
Mislim da logika nije ispravna jer vec sam izbor zvukova i atmosfera, specijalnih efekata, ciscenje nepozeljnih zvukova u dijalogu ili zvuku snimljenog na terenu iziskuje precizne monitore... Takodje, uvo je veoma osetljivo na promenu boje zvuka... Npr. postici da kombinacija dijaloga snimljenog na terenu i postsinhrono snimljenih dijaloga (iz bilo kojih razloga) zvuci skoro isto, je veoma tesko..stvaranje vestackih prostora...mixa filma... Jasno je da bez vrhunskih monitora moze sve to da se zaboravi..
Hm,.. ovo o cemu pricas su veoma ozbiljne stvari i monitoring sistem koji bi to mogao sve da ti olaksa visestruko prevazilazi cenu koju je sineast naveo.
Hocu da kazem, zvuci lepo to sto pricas, ali ako izadjemo iz muzicke produkcije i dodjemo do zvukova, prostora, dinamike, prirodnosti, realnosti, nerealnosti, psihoakustike itd... to je vec "zivi pesak" za ogromnu vecinu monitora i akustika prostora o kojima se diskutuje na Rumskom. U toj oblasti se cak ni prosecan slusalac ne moze lako prevariti. Takodje je pored kompresije o kojoj ces ispod izneti svoje misljenje, veliki problem ozvucenja u bioskopima, i THX je tek skroman, i po mom misljenju, od neke tacke, diskutabilan nacin da se to poboljsa... ali dobro, bolje ista nego nista.

Quote:
I na kraju krajeva kompresija audia na filmu i nije toliko strasna...u svakom slucaju je iznad 300 kb/s sto je sasvim u redu!

pozdrav...
Moze i tako da se posmatra.
Hvala.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 11-02-2006, 01:26 PM   #13
Color
Senior Member

Color's Avatar

Quote:
Hm,.. ovo o cemu pricas su veoma ozbiljne stvari i monitoring sistem koji bi to mogao sve da ti olaksa visestruko prevazilazi cenu koju je sineast naveo.
Vidi, tu si u potpunosti u pravu ali u svakom slucaju mislim da i monitori osrednje klase, koje 99% forumasa koristi ce mu posluziti.. I ja radim na takvim i za sada ispunjavaju moje potrebe za obradom zvuka.. Verovatno sam se u prethodnom postu pogresno izrazio da trebaju vrhunski monitori...Oni trebaju ali to smo vec u sasvim drugoj klasi.. ;-)
Color is offline   Reply With Quote
Old 11-02-2006, 02:16 PM   #14
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by Color
Vidi, tu si u potpunosti u pravu ali u svakom slucaju mislim da i monitori osrednje klase, koje 99% forumasa koristi ce mu posluziti.. I ja radim na takvim i za sada ispunjavaju moje potrebe za obradom zvuka.. Verovatno sam se u prethodnom postu pogresno izrazio da trebaju vrhunski monitori...Oni trebaju ali to smo vec u sasvim drugoj klasi.. ;-)

Vidi sad ti...
Veliki broj ljudi i pocinje da se bavi ovakvim poslovima, zato sto im je ponudjena oprema "postala dostupna". To s jedne strane moze da se shvati kao da je tehnologija napredovala pa su cene pale i postale dostupne tzv. "obicnim smrtnicima" (sumnjiva, vrlo sumnjiva konstatacija), s druge strane to moze da se posmatra i kao realni pad kvaliteta tzv. "profesionalne" opreme (takodje diskutabilna konstatacija, ali ne toliko sumnjiva)

Kao i uvek u ovakvim situacijama "istina" je negde izmedju...

S jedne strane meni zvuci izuzetno dobro i pohvalno da se sto veci broj ljudi okusa u ovakvim i slicnim poslovima, da imaju sansu i da ne moraju da pate zato sto nemaju para... frustrirajuce je. Po mom licnom misljenju, sansa je apsolutni minimum koji svako zivo bice zasluzuje.

Ono sto pri tom mora da se ima u vidu i sto bi moralo da se zapamti za uvek, je da su sprave koje se na pocecima karijere koriste sluze samo za to,... da se pocne i, nadamo se, uspe u toj "avanturi".

Najgore sto moze da se uradi u ovakvim situacijama, je da se te sprave proglasavaju vrhunskim, kao i druga krajnost da se ocekuje od realno vrhunskih sprava da obezbede i (mozda nedostajuce) znanje vlasnika/korisnika, sto je besmislica...

Generalno (uopsteno, teorijski, kako god zelis) smatram da za tzv. "remek-dela" treba prvo covek, a za opremu cemo se vec "snaci", nekad je i stari Creative Sound Blaster dovoljan... znaci sadrzaj je bitan, a "sareni papir" tesko moze da pomogne ako sadrzaja nema.

Da ponovim, jasno mi je da se u potpunosti slazemo, samo se drugacije izrazavamo i imamo malkice drugacije kriterijume.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules