|
Audio Produkcija - Osnove ?elite da naučite osnove audio produkcije, postavite neko pitanje vezano za osnove, početnik ste, i ne razumete neke od pojmova ovo je pravo mesto za Vas. |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Junior Member
|
![]()
Pozdrav
Mozete mi pomoci sa savjetima vezano za snimanje bass gitare. Do sada kojom god metodom sam snimao (ozvucavanje ampa., DI, kombinacija) nisam bio zadovoljan sa dobivenim ishodom. Ono sto me muci je mutan i nedefiniran bass. Bass koji sam snimao je Squier Jazz negdje sredina 80ih. Mjuza koju snimam je neki progressive rock/metal i zelio bih da je bass vise definiraniji i da se probija kroz tri gitare. Mozda ja grijesim negdje u samim postavka pri snimanju ili jednostavno bih trebao nabaviti neku drugu bass gitaru neznam vise (poljuljano smopozdanje ![]() Oprema sa kojom sam snimao: Preamp Presonus Studio Channel Strip (tube preamp+comp+eq) KFX bass Distirsion Modeler (http://www.kfxamps.com/pedals.html) ukoliko nekog zanima u medu vremenu sam nabavio i SM Audio Pro TN2 Tube Preamp sa Opto kompresorom. Bilo kakvi savjeti i pomoc jako pozeljni jer ... ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Pro Member
|
![]()
Squire Jazz, ?ak i lo?iji, definitivno ne bi trebao biti instrument koji je mutan. Po?to to nisi napomenuo, nadam se da si stavio nove ?ice. Za neke ljude se to podrazumeva ali iznena?uju?e je koliko ?esto ljudi misle da ?e se provu?i sa ?icama koje su stavljene "skoro". U principu, naro?ito ako basista svira prstima - ?ice su sve?e u vrh glave taj dan koji svira? i jo? malo. Ako snima? peto?i?ni, peta ?ica ?e "umreti" istog dana. Tako?e je bitan i svira?, jer neki ljudi koji sviraju prstima okidaju ?icu tako da nema definiciju, suvi?e mekano. Ima mnogo ljudi koji su se navikli da bas gitaru sviraju jako metiljavo jer im to prolazi na poja?alu u ?ivoj svirci. Tad je lek probati sa trzalicom. A uzgred i tu ima razlike vezano za materijal i oblik trzalice, meni se npr mnogo vi?e svi?a ton sa trzalicom oblog vrha i srednje debljine iako na gitari sviram sa debelim trzalicama sa o?trim vrhom. Kona?no, setup instrumenta je jako bitan. Proveri da li su ?ice dovoljno podignute, ne samo zbog buzz-a. Mo?da je tako te?e svirati, ali je bolje za snimanje. Ako ho?e? jo? definicije a iz nekog razloga ti se ne prodaje taj bas jer ga voli?, mo?da naleti? da neko prodaje set EMG-ja (ili nekih drugih aktivnih magneta) za bas. Na instrumentima koji sami po sebi nemaju neku lepotu tona, EMG, mo?e donekle da sanira stvari, mada ?e naravno i ti magneti bolje raditi na boljoj bas gitari.
Ako nema na?ina da se popravi osnovni ton, nekad je spas napraviti kopiju kanala bas gitare, odse?i sve ispod 500 Hz, EQ-uom doterati du kopiju da valja i to poslati na istu grupu zajedno, a zavisno od stila muzike, napraviti jo? jednu kopiju koja ima i hi i low pass i koja je poprili?no izdistorzirana nekim gitarskim amp simulatorom. Ova druga kopija ?e prakti?no napraviti srednje i visoke koje bas nije imao u originalu i donekle sanirati problem previ?e mutnog bass-a, a distorzirana ?e dodata u maloj koli?ini dodati definiciju u miksu kod tvr?e muzike. Probaj se i igrati multiband kompresorom da bi kako ofarbao tako i sredio neke druge stvari, npr, ako osvetli? bass, kod ljudi koji su svirali prstima, dobi?e? prili?no aprijatne tranziente u srednjim i visokim, od udaranja ?ice u pragove, od samog trenutka okidanja ?ice itd. Ali opet, ka?em, najbitniji je svira?, zapanjuju?e je koliko kod bas gitare ton zavisi od nekog ko prstima pravi dobar ton ili zna kako da udari trzalicom a da ton bude jak, jasan i definisan.
"Ni pro?li put nisam verovao u reinkarnaciju" www.triggerband.net www.facebook.com/bandtrigger Last edited by Dushan_S; 10-04-2014 at 12:59 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Junior Member
|
![]()
Doduse zice nisu bas u cvijetu mladosti znam da je to jedan problem sigurno... ali mi se dogadala slicna stvar kada sam ga snimao sa novim zicama. Setup gitare je odraden i nema nikakvog fret buzza i slicnoga.
Bas nije moj nego kolege basista iz banda. Gledao sam par youtube clipova jazz baseva sa EMG i dopadalo mi se kako zvuce... mislim da je problem kod ove gitare upravo taj u losim pickupovima... Pitanje prilikom snimanja da li vise preferirate dosta HOT signal pa laganije sviranje (btw. basista svira prstima) naravno bez clipova i ostalog ili opet malo nizi input signal pa "udri"? hvala na savjetima probat cu sa ovom tehnikom sto si napisao da poboljsam stav, a ako ne opet cemo snimati sa nekim drugim basom imam u mogucnosti yamahu bb4s sa EMG-ima pa cu probat i sa njim nesto napravit Last edited by dreadskill; 10-04-2014 at 01:11 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Pro Member
|
![]()
Nema tu HOT signala. Digitalna tehnologija. Usnimi tako da ima? dovoljno signala, a da nema opasnosti da ode u crveno. 24-bitni audio fajl je upravo u DAW-u tu da ne mora da se brine da usnimi? visok nivo signala.
Dobre i nove ?ice su ESENCIJALNA stvar kod bas gitare. Mo?e? da se provu?e? sa ?icama za gitaru starim mesec dana u snimku, mo?da, ali sa bas gitarom na kojoj su mutave ?ice, sa tim nema leba. Znam da su ?ice skupe, ali tako stoje stvari. Ako ni?ta sa?eka? da si zavr?io ceo snimak, da je sve spremno za miks, a onda stavi? nove ?ice i ?uture snimi? sve pesme.
![]() |
#5 | |
Moderator
|
![]() Quote:
http://www.rumski.com/forum/showpost...12&postcount=2
![]() |
![]() |
#6 |
Pro Member
|
![]()
Dakle preporu?uje? ?oveku koji se ?ali da mu je zvuk bas gitare mutan i nedefinisan da se ugleda na Pina i da svira na bas gitari sa flatwound ?icama starim pet godina? To je odli?an savet!
![]() ![]()
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
HOME RECORDING Brass instruments - oprema do 1000 eura,najbolja opcija,POMOC!!! | Dragan88 | Computer Hardware | 4 | 30-01-2011 07:22 PM |
Pro Tools (pomoc i savjeti oko kupovine ovog programa) | ferucci | Audio Software | 1 | 27-03-2010 01:16 PM |
Recording Bass Guitar | AcaHari | Tutorijali | 0 | 04-03-2007 06:38 PM |