Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Monitoring

Monitoring Aktivni i pasivni zvučnici, slu?alice, pojačala

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 16-02-2014, 04:26 PM   #1
77ari
Member

Default Odabir slu?alica za monitoring

Uskoro mislim kupiti neke slu?alice za monitoring.
I vidio sam da se često svugdje spominju Audio-Technica ATH-M50 i BeyerDynamic DT 770 PRO.

Trebale bi mi zatvorene slu?alice tako da zvuk ne ulazi i izlati. (to mi je stvarno va?no jer imam papigu, a sestra nije bolja)

I da su udobne tokom vi?esatnog no?enja.

Zanima me koje su slu?alice best buy za monitoring (ne moraju biti ova dva modela), i trebam li kupovati zvučnu karticu ili pojačalo za slu?alice?
77ari is offline   Reply With Quote
Old 16-02-2014, 09:11 PM   #2
Anthony
Member

Anthony's Avatar

Default Re: Odabir slu?alica za monitoring

za ath-m50 ti ne treba poja?alo,za beyerdynamic ti treba pojacalo ali su puno udobnije...o zvuku necu govorit,i jedne i druge su dobre,ali je to osobno...mozda bi dao ve?u ?ansu beyerdynamicu...
Old 16-02-2014, 09:40 PM   #3
77ari
Member

Treba li biti ba? pojačalo za slu?alice ili mo?e bilo koj audio interfejs?
http://www.audiopro.hr/proizvod/art-...=249&idPro=647

Koliko sam ja primjetio sada audio interfejs ima ulaz za slu?alice, monitore i zvučnike. Dok pojačalo za slu?alice ima samo ulaz za slu?alice.
Old 16-02-2014, 11:18 PM   #4
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Beyer 770 i ATH m50 su "babe i žabe"... Zaiste veze nemaju jedne sa drugim.

Kvalitet izrade je zaista odličan kod oba modela...i to im je otprilike jedino zajedničko. E sad:

Beyer:

+ Izuzetno udoban za nošenje, može satima da se radi, jer prekriva većinu ušnih školjki i jastučići od tkanine pružaju zaista mek kontakt sa glavom. Prvi izbor da ih izvođač nosi u studiju prilikom snimanja, jer pružaju odličan oslonac u spektru u kom je ritam dominantan.
Dakle definisan, prodoran bas i naglašen hi-mid i hi spektar, u kom su važni elementi ritma za koje se izvođač uglavnom vezuje pri izvođenju, bez obzira da li peva ili svira.
Dobar kao "prikaz" hi-fi slike...! Sa snažnim pojačalom, veoma glasne. Odlična "samo-izolacija"...dobro zatvorene!

- Odsustvo low-mid-mid spektra. (debakl za mix)
Potrebno veoma snažno pojačalo za iole glasnu reprodukciju. Sa zadovoljstvom će "pojesti" snagu baterija bilo kog prenosnog uređaja, uz relativno nizak output.

250 Ω (ima i verzija sa 80 Ω i 32 Ω, koja je i skuplja) Kvalitet zvuka značajno opada kod modela niže omaže (Ne da je to vezano za taj tehnički aspekt, već je u ovom slučaju tako), ali pruža izvesne rezultate sa slabijim pojačalima i prenosnim uređajima, što je verovatno bio cilj proizvođača.

Odličan izbor za studio, za izvođača, pogotovo bubnjare, i studio hi-fi kontrolu...

*Beyerdynamic je krajem 30-ih (prošlog veka) prvi proizveo dinamičke sluške!
Jedan je od najstarijih proizvođača slušalica. DT 770 je u proizvodnji preko 30 i kusur godina! Izuzetno poštovanje, velik brend!

M50:

Poznato je da ih imam. Poznato je isto tako da sam mogao da imam neviđeno puno modela različitih proizvođača da sam hteo, jer sam radio u MI trgovini...

+ Slika na ovom modelu je prilično daleko od "flat" (vidim da se pojavljuje ta floskula), ali je po mom iskustvu, najsličnija osećaju da se "na glavi nosi" - Mackie HR824 ...!
To nije neki "mega ikad ever" monitor, ali činjenica da se veoma približno može dobiti veliki deo takvog subjektivnog osećaja za...sada oko 130€...je više nego pošten monitoring, u odsustvu sredstava i uslova za ozbiljne kutije. (polovan, olešen par Mackie 824-ki se kreće u rasponu od 500-800€). Dakle, nešto slabije definisan bas, mada po rasponu potpuno elokventan, prilično ujednačen mid celim rasponom, sa svojim usponima i padovima kroz spektar, ali ne u meri u kojoj predstavlja problem za naviku, nešto "mekši" hi-spektar, pa miks uvek ima mrvicu više visokih. Dakle nije zatupljen zvuk, prozračan je, ali bar moje iskustvo je takvo da su miksevi "svetliji", što je i neki trend uslovno rečeno...
38 Ω otpora i 1600mw snage koji pružaju M50 je najbolji znak da će ih čak i moj "vintage" Sony MZ-N510 minidisc walkman koji kompletno opslužuje jedna AA +1.5V baterija pošteno poterati na velik broj sati rada! Skoro svaki bolj USB interfejs će "rastresti" uši po potrebi...

Velika, ali zaista velika prednost M50 je položaj na ušima, gde pomeranja pozicije slušalica na glavi prilično malo ili gotovo da ne menja sliku! Npr. AKG ima sjajne modele i nisu jeftini, međutim, najmanji pomeraj za bukvalno milimetar drastično menja zvuk. Skineš li sluške da bi otišao da curiš, ne garantuje da ćeš "zateći" isti mix kad se vratiš opranih ruku!

- Veliki minus je tzv "ear burn"...dakle već posle 40-tak minuta, do sat počinje bol u ušnim školjkama! Ja sam navikao da na svakih pola sata-40 min, pravim pauze, našao sam i prednosti u tome, no svakako to predstavlja veliki minus. Čujem da postoje razlike u proizvodnji novijih modela. Ne čujem da su značajne.
Da sam ih platio više, verovatno bi mi pao na pamet još koji "veliki" minus, a platio sam ih oko 180€...sada im je cena 129 €...!

* Audio-Tehnica, osnivač Hideo Matsushita '69....
Proizveli popularne prenosne gramofone i kasnije 80-ih prvu bežičnu audio opremu...

(dakle ne onaj Matsushita lik što je za Panasonic, drugi lik...)

Siže:

Sudar divova!

Ako je namena isključivo muzičar, izvođač - izbor je apsulutno Beyer!
Ako je namena monitoring, ili oba , suvereno - M50!

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 20-02-2014, 03:38 PM   #5
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Ništa neprimereno se nije desilo. Čovek je u dobroj nameri pričao, zaista ne vidim uvredu. Možda tek slobodnije, više prijateljsko oslovljavanje.
A o razlici sam već govorio na prvoj strani, ali mora da se čita...nego je preče spamovanje...

Quote:
Originally Posted by Bockie View Post
Čujem da postoje razlike u proizvodnji novijih modela. Ne čujem da su značajne.
E sad, ovo sam čuo i napomenuo to, ali ako neko (zaista mislim na širu populaciju a ne jednog člana) zna nešto konkretno o ovome, dakle empirijsko saznanje, lično se uverio, neka kaže, ali ne da quote-uje strane forume.

Imam "stari" tip, i ako neko ima neke razrađene od pre godinu do dve, a u NS je ili okolini, drage volje se javljam za uporedni test...pa ćemo tako znati kolike su razlike u pitanju.

Ja sam čuo ganc nove, ali to ne može biti relevantno, jer sve koje su nove, pa i kad bi našli "stari tip" koji je nekorišćen, bilo bi razlike u zvuku, jer svaki zvučnik, pa i slušalice imaju period "razrade"...da to tako kolokvijalno nazovem...
Slušao sam preko 20-tak pari M50 ukupno...i razlike su zaista minorne i zanemarljive...to je taj zvuk generalno...ali eto, i mene zanima noviji, razrađen par sluški, bar par meseci stare i radile, pa da vidim o kolikim je razlikama reč...

Sennheiser

HD25 ima nekoliko različitih inkarnacija, a najsličnije nekadašnjim mi deluju one sa oznakom HD 25 C II...za nešto ispod 200€
Ja ih pamtim kao izuzetno glasne, Bože, spalile su mi lobanju na snimanju bubnja '97.-'98.... Zvuk je stainless steel, oštar mid - hi mid. Definicija je najjači adut ovog modela. Sve je definisano, nema muljanja. Iskreno, ne znam koliko bih na njima miksao, možda uz naviku...

Sennheiser je osnovan odmah posle 2.sv rata, poznati su po izuzetno dobrim mikrofonima, slušalicama, konferencijskoj i drugoj audio opremi. Proizveli su i prve "otvorene" slušalice (čuvene 414-ice...negde krajem 60-ih - početkom 70-ih)
Ranih 90- ih Neumann, čuveni proizvođač mikrofona, postaje vlasništvo Sennheiser-a i tako je i danas...

Voleo bih da se jave ljudi sa iskustvom o Shure, Sony...

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 20-02-2014, 04:20 PM   #6
Francuz
Member

Ja bi rado dao moje al sam daleko od vas. To bi bilo sjajno videti kolika je razlika dal uopste i postoji .I gospodo samo opusteno ipak smo nesta novo naucili
Old 20-02-2014, 05:27 PM   #7
alfom
Pro Member

alfom's Avatar

Kao što prije rekoh, ja sam imao DT770Pro. Trenutno imam nekoliko slušalica, ali za miksanje koristim isključivo SHR940. Prije par mjeseci sam ih kupio nemajući izbor, jer M50 nisu bile dostupne za brzu nabavku. Čak mi ni direktni predstavnici nisu mogli brzo obezbijediti taj model, pa sam nevoljko nabavio šurke.
* DT770i = odlična slušalica za studijski rad : brzo preslušavanje za otkrivanje grešaka u traku, neprikosnovene za snimanje vokala (snimanje solista) ; ti čuješ izvana a napolje beznačajan izlaz zvuka. Meni su bile teške, čvrste školjke ; izazivale su mi osjećaj gubitka ravnoteže kod dugog nošenja, znojenje ušnih školjki ; kao da vakuum gumom izvlačiš bubne opne, ako malo pogriješiš kod jačine slušanja ; moj model nije imao rastavljiv kabl, što mi je išlo na žice, jer sam po prirodi takav da pažljivo čuvam opremu, te su DT bile čuvane sve godine u njihovoj kutiji, itd. itd.
Što se tiče zvuka --> čuješ sve živo! Ali, odnos jačina, frekvencije, prostor u snimku, ... , ... , --> e to, vala, nema veze sa stvarnošću. Kao i za bilo koji izvor zvuka važi da je ono što neko čuje tipična individualna karakteristika. A slušalice su (recimo da bi trebalo) sve iste u jednom modelu.
* SHR940 = po mojim zapažanjima, dosta plastike i nezgrapnosti. Ne kao DT770i ; ali, obzirom na rezultate zvaničnih ispitivanja i poređenja sa drugim modelima, a prije svega u odnosu na cijenu, mislim da je Shure sam dizajn trebao povjeriti nekom maheru za vanjštinu. Ali, kada se ta sprava stavi na uši, sve zamjerke padaju u vodu. Opet podvlačim : moje uši, što znači da bi nekom ovaj model izgledao kao neki hi-fi stalno upotrijebljavajući model. Ono što sam primijetio 'na prvu' je da ni jedan problem koji sam imao sa DT770i, sa ovim modelom - nemam! Čujnost je izvrsna, a što je najvažnije, po spektru i gomilanju energije. Ono na što se ja nisam navikao do kraja, jer nisam mnogo radio od kada sam ih nabavio, jeste da nisam uvijek 100% siguran u količinu basa i donjih srednjih. Kod basa mislim na onaj sub-bas i srednje duboke bliske ovom. Ali, opet, različito od instrumenta do instrumenta ; sa prostorom, bez prostora, i sl.
Smatram da bih trebao odraditi bar još ovoliko projekata koliko sam, koristeći ih uradio do sada, da bih mogao nešto reći sa 100%. Za sada stvarno nemam neku izraženiju primjedbu. Iako u lancu imam mjesta u koja bih ih mogao uštekati, one su mi priključene na četvrto - direktno na zvučnu karticu.
*
Kako nemam tretiran prostor i kako sam godinama imao veliku muku koristeći DT770i i MkIIStudioOne sa Ra150, to sam demontirao i uz dosta prethodnih ispitivanja na licu mjesta, postavio neke čudne Saaba kutije sa Pioneer pojačalom. Kada sam nabavio SHR940, onda sam učinio jedan mali trik : kupio sam analogni ekvilajzer i vrrrrrloooo, vvvvrrrlllooo pažljivo ga podesio tako da iz kutija, na određenoj jačini, izlazi zvuk koji na poziciji na kojoj sjedim je najbliži zvuku kojega imam u slušalicama. Podrazumijeva se da se ovo štimanje nikada ne može izvesti kao 100% jednako. Ali, bez obzira da li je ovaj moj potez ispravan ili ne, ova 'caka' mi je dala komfor da slušalice koristim izuzetno kratko vrijeme - samo za kontrolu miksa i konačno podešavanje. Tako su mi uši neopterećene, normalno radim slušajući zvučnike, a slušalice su, dakle, konačna korekcija na toj poziciji. Imam i jedan par kontrolnih zvučnika koji su na drugoj poziciji i na drugom compu, pa, kada je na sva tri izvora sve O.K. mogu reći da je to 'tu negdje'. To znači da još nisam izučio do kraja svoje alatke za preslušavanje i ne znam da li ću ikada moći u mojoj dnevnoj sobi. Ali, definitivno imam neuporedivo bolji monitoring sa ovim komadima hardvera, nego što je to prije bio slučaj.
Htio-ne htio, za sada moram biti zadovoljan.
* Skoro zaboravih : ako neko isprobava više modela slušalica da bi se odlučio za kupovinu, mora znati da i one moraju proći period prilagođavanja / razrade, tako da isporbavanje novih slušalica nema veze sa stvarnim karakteristikama odn. nije tačan rezultat čujnosti nečijih ušiju.
*
Eto.

Last edited by alfom; 21-02-2014 at 12:18 PM. Reason: Dopuna - Popravka pogrešaka
alfom is offline   Reply With Quote
Old 16-02-2014, 11:42 PM   #8
darkstar
Stara Rumski Elita 2003.

darkstar's Avatar

Slozio bih se sa Bockiem, beyer koristim na poslu, dok m50 imam kod kuce ... m50 je bio moj izbor pre mnogo, mnogo godina, cak mislim da sam medju prvima ovde kupio te slusalice... medjutim, ako zelis visesatni rad bez bola, zaboravi m50. Beyer je kao svila na glavi u odnosu na at
darkstar is offline   Reply With Quote
Old 17-02-2014, 08:11 AM   #9
77ari
Member

Za ath-m5 ne trebam pojačalo, to mi odgovara. Koliko vidim na internetu vi?e su za monitoring nego DT 770.

Ne vjerujem da su toliko neudobne koliko ove moje slu?alice koje nosim. (te slu?alice lome glavu nakon 10 min)
Old 17-02-2014, 08:54 PM   #10
Moritz
Pro Member

Moritz's Avatar

U startu imas pogresan pristup, monitoring cega?
Monitoring za Mix ili monitoring za snimanje, dve jako razlicite stvari kad su u pitanju slusalice....oba modela koji su navedeni su iskljucivo namenjeni za monitoring prilikom snimanja a ne za mix...znam da ljudi rade miks i na njima (i ja sam to radio) ali jednostavno imaju po prilicno boostova u odredjenim delovima opsega, ponajvise u low-mid zbog rezonance samog kucista zvucnika i to se desava jer su zatvorenog tipa dok za miks iskljucivo dolaze u obzir otvorenog tipa pa samim tim "visak" zvuka odlazi napolje.
Slusalice otvorenog tipa su uglavnom skuplje.

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules