|
Video editing (produkcija) Ovdje mozete diskutovati o svemu vezanom za Video prokuciju (montazu, editing)... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Moderator
|
![]()
Za novu oblast klasicna lavina za pocetak, nadajmo se da ce biti kreativno i korisno.
Koje video editore koristite i sta su vam glavni pro/contra? Ja radim najcesce ipak u premieru, ne mislim da je najbolji, ali je 'lakog' interfejsa i ... navika. Uzasno je spor. Rendering zna da se pretvori u mucenje i na najludjoj masini. Za male intervencije i narocito konverzije u kojima se radi samo audio, ili samo video rend. za upotrebu u nuendu, Virtual Dub mi je potpun sampion! |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Junior Member
|
![]()
Za sve zahtjevnije projekte iskljucivo avid.
Stabilan, brz, pouzdan i vrlo jednostavan jednom kad se nauci. Niti jedan drugi soft nije u stanju tako kvalitetno hendlati sa puno sirovine i sekvenci, ogromne mogucnosti kolaboracije sa drugim programima, a posto radim i u protoolsima, fantastican medjuodnos dva programa. Dodouse, mora biti kad je isti gazda ![]() Odlican color corection, fantastican codec (dnxHD), fluidan u radu, pametni shortcutovi, ne pita puno i dosta lagan za komp. Za neke manje i brzinske projekte znam upaliti i final cut (sedmicu, ne ovo novo govno), ali cim je malo zahtjevniji projekt, sve osim avida pada u vodu. Premiere je oduvijek bio nestabilan i nesto se puno pravio pametan. Edius je fantastican zato sto prima i sirovu ribu koju moze isplejati u real timeu...ali cim se krene nesto editirati, ne valja. Za raznorazne konverzije MPEGstreamclip suta dupe! |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Moderator
|
![]() Quote:
AVID mi je za najzahtjevnije projekte, ali ne toliko u smislu količine sirovine, nego potrebne preciznosti. Trim mode je nešto što je AVID-ova najjača strana. I da sad opet montiram išta igrano, eventualno bi za low-budget razmišljao o Premiereu. AVID još nema dobar support za nativ codec editing. Recimo sa RED-om se ne ponaša baš očekivano. FCP je u zadnjoj verziji užas kojem sam posvetio svega pola sata i jako se razočarao. Sedmicu sam obožavao, osim trimanja. FCP ipak nije za ljude koji vole trimati. I ima problem s velikim projektima u tom smislu da se meni događalo da projekt naprosto postane prevelik (zbog backupiranja sekvenci). U jednom momentu može doći i do te faze da je projekt neupotrebljiv. Preuzeo sam jedan kratki igrani s ne puno materijala, ali sa puno verzija šnita (gomila sekvenci). Veličina cca 300 mb - vjerojatno neki bug. Odustao sam od montaže u takvom projektu i krenuo od nule. Editiranje s nativnim kodecima je nemoguće u FCP. To ne volim ![]() Premiere postaje veliki igrač. Ne baš krasan media management kao AVID, ali ogroman paket za proizvodnju filma od početka do kraja. Ima pristojan trim mod i fenomenalan Mercury playback engine koji mu i omogućuje da nativno radi sa svim vrstama datoteka. Nema konvertiranja u DNxHD ili Pro Res. Jednostavno radi nakon drag&dropa gotovo svaki format koji mu se da. To je ujedno i moj zaključak: sveukupno se Premiere bliži poziciji najboljeg softwarea, pogotovo ako se u obzir uzima cijeli paket (naročito Speedgrade i Adobe media encoder). Ali AVID ne pobjeđuje nitko kad je fini šnit u pitanju, barem meni. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Junior Member
|
![]()
Je...zaboravio sam spomenuti trim mode u avidu...nenadjebivo
![]() Zaista ga niti jedan soft nije uspio u tome skinuti. A sto se tice native codec editinga, to mi uopce nije napeto...jebga, prekodiravanje je osnova montazerskog posla i ako se tako pristupi projektu, nije bed. Pogotovo sto vecinu projekata editiram u proxyima na laptopu (u sjeni oraha), samo finisiram u studiju sa originalnom sirovinom. Upravo zbog zatvorenog sustava, avid je to sto je...nema razmisljanja, nema prerendavanja u toku editinga...samim tim nema problema ![]() BTW, dnxHD je uvjerljivo najbolji codec sa najtocnijim informacijama o video zapisu... Bolji od proresa, koji je odlican. Sa colorom nikad nisam dosao na zelenu granu...valjda zato sto avid puno bolje reagira na cc. Dobijem bolje rezultate za manje vremena i sa puno manje muke. FCP ima problem sa sekvencama, pogotovo ako probas raditi sa avidovom filozofijom. Probao jedan put i nikad vise. Last edited by Kooole; 31-08-2012 at 10:12 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Moderator
|
![]()
Jesi montirao i?ta sa Alexe u Pro Res 444?
![]() Nisam nikad radio direktnu usporedu Pro Res vs DNxHD, ali ono ?to mi se učinilo je da se DNxHD znatno sporije kodira. Meni native editing odgovara... Nema tog zadnjeg conformanja i nekako je manje mogućnosti za pogre?ke (kod relinkanja, potencijalnog rekonstruiranja itd). Mo?emo otvoriti i temu audio for video. I tu se ima dosta za reći. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Moderator
|
![]()
Mislim da bi se sa dosada recenim slozila vecina ljudi iz cisto video branse sa kojima saradjujem. Avid (ko ga zna!) sigurno naj kompletniji, pa Final cut/Edius, pa Premiere, mada poslednji svakako poboljsan u poslednje vreme izuzetnom zastupljenoscu nije bas zanemarljiv.
|
![]() |
![]() |
![]() |
Tags |
video editori |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Software za Mac? | Jan | Audio Software | 29 | 07-02-2012 12:11 PM |
Hip-Hop SoftWare | DobarDan | Produkcija Hip-Hop/RnB Muzike | 25 | 01-02-2012 12:09 PM |
software | DaBear | Aleksandar Sa?a Habić | 8 | 23-08-2010 09:15 PM |
DJ Software | Manley | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 22 | 11-09-2008 03:19 PM |
Potreban Software | A11redy | Audio Software | 5 | 03-08-2006 01:30 AM |