|
![]() |
#1 |
Member
|
![]()
Vjerovatno zbog neznanja ili mo?da nekih, meni nepoznatih okolnosti dolazim u meni zbunjujuću situaciju. Poku?ao sam da si ju razjasnim pretra?ivajući forum. Nisam uspio, pa eto novog threada.
Naime, imam zavr?en miks u Cubase 5. Project setup: sample rate 48kHz, format 24 bit. Namjera mi je bila da eksportujem mix (48/24), da uradim mastering, takođe s istim project setup-om pa tek onda da eksportujem u finalni wav (44/16), sa ditheringom. Pitam se za?to je vidljiv ?um na mixu (48/24), kada ga editujem u SF-u, a nigdje nisam koristio dithering? Kada projekt exportujem u 44/16 wav, nema ?uma. Ako neko razumije i mo?e da pomogne unaprijed hvala. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
Pozdrav, Vasa
![]() |
![]() |
#3 |
Member
|
![]()
Sam mix na stereo out kanalu ima PSP Wamer i L2 limiter na -6dB, sa isključenim dither opcijom, mada je svejedno i kada ugasim oba plugina u lancu, ista je stvar. A hight passova, efekata, kompresora na solo kanalima ima brdo. Jel moguće da neki od njih "pravi" šum? Ako da, kako to da ga nema kada kod eksportovanja odaberem 44/16. Sve je čisto, gdje je tišina u miksu, tišina je. No kada 48/24 onda ima konstantno nekakav šum, skroh tiho doduše ali je tu... Možda nije dither. Zbunjen sam. Hvala na odgovoru.
Pozz, Danilo |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]()
Sto posto su ti to neki wavesovi pluginovi ostavili!
Večina ih po defaultu ima upaljenu analognu emulaciju, a to zapravo ostavlja neki tihi šum. Neki (tipa LinMB i slični) imaju baš dither u sebi koji je uvijek upaljen po defaultu.
![]() |
#5 |
Member
|
![]()
Evo pregledavam kanal po kanal pa javim kada ispregledam. Hvala vam.
Last edited by Danilo S; 18-09-2011 at 02:55 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
Inače, ako koristiš Waves EQ-e, kompresore i ostale emulacije analognih sprava - sve po defaultu unose "analogni" šum (ili brum, kako koja). Pozdrav, Vasa P.S. Pretekao me Shot. Samo da dodam - CLA76 i slične emulacije unose BRUM na 50/60 Hz
TEHNIKA NARODU! Last edited by awacs; 18-09-2011 at 03:10 PM. Reason: P.S. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Member
|
![]()
Nisam radio mastering uop?te. Namjera mi je bila da eksportujem mix 48/24, pa da ga u novom Cubase projectu masterizujem u toj rezoluciji, a između ta dva postupka sam eto hito da editujem u SF-u, da vidim kako izgledaju peakovi i sl. i uočio taj meni neobičan ?um. Mo?da je to normalno, neam pojma. Evo primjera, loopovao sam dio intra i solirao sam ritam sekciju.
48/24 export: http://www.sendspace.com/file/e0h6ez 44/16 export: http://www.sendspace.com/file/ck0d8g |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Moderator
|
![]() Quote:
![]() |
![]() |
#9 |
Member
|
![]()
Kori?ćeni su ti pluginovi ali uvijek sam gasio analog 50 ili 60 Hz ?um. Njega ostavljam samo na masteringu. Na miksu, zbog straha od nagomilavanja, uvijeg ih gasim. Obazriv sam ?to se toga tiče, ba? zato me i iritira toliko, mada generalno i nije toliko bitno. Ali eto... Đavo neda mira jer mi nije jasno ?ta je u pitanju.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Member
|
![]()
Nisam radio dithering, samo sam ekportovao miks 48/24 i 44/16 radi usporedbe. Boggy je upravu, sa svojim drugim postom jer pojačavanje "tišine" i na 44/16 pojačava šum i čini ga vidljivijim. Biće da je nekakav brum onda u pitanju. Hvala svima
|
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Dither opsions, Ableton | Midi | Audio Software | 11 | 13-12-2009 07:56 PM |