Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Mastering (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=138)
-   -   Dither nedoumica (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=39080)

Danilo S 18-09-2011 02:07 PM

Dither nedoumica

Vjerovatno zbog neznanja ili mo?da nekih, meni nepoznatih okolnosti dolazim u meni zbunjujuću situaciju. Poku?ao sam da si ju razjasnim pretra?ivajući forum. Nisam uspio, pa eto novog threada.

Naime, imam zavr?en miks u Cubase 5. Project setup: sample rate 48kHz, format 24 bit. Namjera mi je bila da eksportujem mix (48/24), da uradim mastering, takođe s istim project setup-om pa tek onda da eksportujem u finalni wav (44/16), sa ditheringom.

Pitam se za?to je vidljiv ?um na mixu (48/24), kada ga editujem u SF-u, a nigdje nisam koristio dithering? Kada projekt exportujem u 44/16 wav, nema ?uma. Ako neko razumije i mo?e da pomogne unaprijed hvala.

awacs 18-09-2011 02:33 PM

Re: Dither nedoumica

Quote:

Originally Posted by Danilo S (Post 312669)
Pitam se zašto je vidljiv šum na mixu (48/24), kada ga editujem u SF-u, a nigdje nisam koristio dithering? Kada projekt exportujem u 44/16 wav, nema šuma. Ako neko razumije i može da pomogne unaprijed hvala.

Šta si sve radio osim downsamplinga, promene bit deptha (i ditheringa)? Ako si imao i neki HighPass filter u lancu moguće je da u tom grmu leži zec.

Pozdrav,

Vasa

Danilo S 18-09-2011 02:46 PM

Sam mix na stereo out kanalu ima PSP Wamer i L2 limiter na -6dB, sa isključenim dither opcijom, mada je svejedno i kada ugasim oba plugina u lancu, ista je stvar. A hight passova, efekata, kompresora na solo kanalima ima brdo. Jel moguće da neki od njih "pravi" šum? Ako da, kako to da ga nema kada kod eksportovanja odaberem 44/16. Sve je čisto, gdje je tišina u miksu, tišina je. No kada 48/24 onda ima konstantno nekakav šum, skroh tiho doduše ali je tu... Možda nije dither. Zbunjen sam. Hvala na odgovoru.

Pozz, Danilo

Shot 18-09-2011 02:51 PM

Sto posto su ti to neki wavesovi pluginovi ostavili!
Večina ih po defaultu ima upaljenu analognu emulaciju, a to zapravo ostavlja neki tihi šum. Neki (tipa LinMB i slični) imaju baš dither u sebi koji je uvijek upaljen po defaultu.

Danilo S 18-09-2011 02:53 PM

Evo pregledavam kanal po kanal pa javim kada ispregledam. Hvala vam.

awacs 18-09-2011 03:05 PM

Quote:

Originally Posted by Danilo S (Post 312674)
Sam mix na stereo out kanalu ima PSP Wamer i L2 limiter na -6dB, sa isključenim dither opcijom, mada je svejedno i kada ugasim oba plugina u lancu, ista je stvar. A hight passova, efekata, kompresora na solo kanalima ima brdo. Jel moguće da neki od njih "pravi" šum? Ako da, kako to da ga nema kada kod eksportovanja odaberem 44/16. Sve je čisto, gdje je tišina u miksu, tišina je. No kada 48/24 onda ima konstantno nekakav šum, skroh tiho doduše ali je tu... Možda nije dither. Zbunjen sam. Hvala na odgovoru.

Ma dobro, pusti Stereo Out u miksu, pitam šta si radio tokom masteringa (u Sound Forge-u, ako si u njemu radio mastering)? Ili ti je Sound Forge služio samo za Downsampling i smanjivanje Bit Depth-a? Budi malo precizniji u opisu celog postupka.

Inače, ako koristiš Waves EQ-e, kompresore i ostale emulacije analognih sprava - sve po defaultu unose "analogni" šum (ili brum, kako koja).

Pozdrav,

Vasa

P.S. Pretekao me Shot. Samo da dodam - CLA76 i slične emulacije unose BRUM na 50/60 Hz

boggy 18-09-2011 03:18 PM

Quote:

Originally Posted by Danilo S (Post 312669)
Vjerovatno zbog neznanja ili možda nekih, meni nepoznatih okolnosti dolazim u meni zbunjujuću situaciju. Pokušao sam da si ju razjasnim pretraživajući forum. Nisam uspio, pa eto novog threada.

Naime, imam završen miks u Cubase 5. Project setup: sample rate 48kHz, format 24 bit. Namjera mi je bila da eksportujem mix (48/24), da uradim mastering, takođe s istim project setup-om pa tek onda da eksportujem u finalni wav (44/16), sa ditheringom.

Pitam se zašto je vidljiv šum na mixu (48/24), kada ga editujem u SF-u, a nigdje nisam koristio dithering? Kada projekt exportujem u 44/16 wav, nema šuma. Ako neko razumije i može da pomogne unaprijed hvala.

Dithering je vrsta suma... btw

Danilo S 18-09-2011 03:24 PM

Nisam radio mastering uop?te. Namjera mi je bila da eksportujem mix 48/24, pa da ga u novom Cubase projectu masterizujem u toj rezoluciji, a između ta dva postupka sam eto hito da editujem u SF-u, da vidim kako izgledaju peakovi i sl. i uočio taj meni neobičan ?um. Mo?da je to normalno, neam pojma. Evo primjera, loopovao sam dio intra i solirao sam ritam sekciju.

48/24 export:

http://www.sendspace.com/file/e0h6ez

44/16 export:

http://www.sendspace.com/file/ck0d8g

Danilo S 18-09-2011 03:25 PM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 312681)
Dithering je vrsta suma... btw

Toliko znam. Znam i njegovu svrhu... Čitao sam prije postovanja, ali hvala na opasci.

boggy 18-09-2011 03:28 PM

Quote:

Originally Posted by Danilo S (Post 312683)
Nisam radio mastering uopšte. Namjera mi je bila da eksportujem mix 48/24, pa da ga u novom Cubase projectu masterizujem u toj rezoluciji, a između ta dva postupka sam eto hito da editujem u SF-u, da vidim kako izgledaju peakovi i sl. i uočio taj meni neobičan šum. ......

Ako je sum imao nivo nizi od 96dB, onda je odsecen kvantizacijom sa 24 na 16bita, te ga zato mozda ne vidis vise. Dodatni dithering ce povecati sum u 44/16 exportu.

All times are GMT +1. The time now is 08:54 AM.