Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika

Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika Analogni i digitalni sintovi, ritam ma?ine, MPC sekvenceri, sempleri i ostali elektronski proizvođači zvuka.

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 15-08-2011, 07:28 PM   #1
aleksrb
Junior Member

Default Koju master/sint klavijaturuda kupim - molim pomozite

Vratio sam se klaviru pre dve godine (svirao ko klinac, nisam nastavio posle 4. razreda muzicke) i sada bih voleo da kupim master klavijaturu ili sintisajzer (ne znam da li je to isto) i da se oku?am u komponovanju. Totalni sam nepoznavalac teme klavijatura, malo sam poslu?ao klipove kako drugi sviraju demoe za neke klavijature i to je uglavnom to. Pravim video radove i voleo bih neku atmosferičnu ambient muziku da ukomponujem uz video. Takodje bih neku eksperimentalnu muziku da pravim. Aran?eri definitivno otpadaju, jer za 120 evra, koliko sam maksimalno spreman da platim u ovom trenutku, nema ni?ta ?to ima tako dobar zvuk kao bilo koji sint. Ritam bih pravio na kompu uz pomoć klavijature. Od onog ?to sam imao prilike da čujem, iako je mator, najvi?e mi srcu le?i Korg M1. Ima samo jednu manu - mnogo je te?ak, a ja bih voleo da ponekad odnesem klavijaturu kod jednog ortaka bluzu mene, pa da se skupimo nas nekoliko, pa ne?to da d?emujemo. Mo?da bude ne?to od toga.

Ono ?to sam jo? čuo a da mi se dopada u okviru ove cene do 120 evra je Korg X3. Nije prevelik ni prete?ak cenim, a zvuk savr?en za mene posle M1. Voleo bih da mi neko preporuči jo? neku marku, a da je model takav da mo?e da se nosi bez mnogo cimanja. Elka i neki jeftiniji Alesis su mi isto milozvučni, ali su modeli koje sam na?ao bili preskupi za mene sada, tako da o tom po tom. Korg mi se svakako najvi?e dopada, ali mo?da ima jo? neka marka da ja i ne znam za nju. Bitno je samo da bude MIDI master ili sintisajzer klavijatura, ne mislim samo za komp, jer to ne tra?im, već da mo?e i da svira nevezano od kompa. Isto tako molio bih da mi od pomenutog Korga predlo?ite jo? neki model, ne mogu da se setim koji behu, pročitao negde skoro, ali ima ih nekoliko koji su u to vreme bili par godina posle M1 i da su oni matoriji te su zato i najjeftiniji. Mogao bih najvi?e da izdvojim ne?to malo vi?e uz pomoć prijatelja, ako je ne?to bolje očuvano, ali mislim da ne preko 150 evra.

Poslu?ao sam Korg X5D i nije to ba? to za mene, a ba? deluje lagano, a i cena je tu negde... ?teta

Evo kako ja razmi?ljam, ispravite me ako gre?im - danas sa ovom tehnologijom ja mogu da simuliram zvuk Korga M1, a da sviram neku drugu klavijaturu, samo da je MIDI, mogu to da snimim i da editujem... Ipak voleo bih da mogu da imam ne?to ?to bi i sviralo nevezano za komp tako lepo da ne po?elim da ga prodam nikad, iskreno... Poslu?ao sam Korg DS8, ali ne svidja mi se, suvi?e staromodni zvukovi za mene. Po?to mi je ?.M. ?ar, iako će zvučati neskromno, idol i voleo bih da jednog dana radim ne?to kao on, mo?da ne na tako skupim i raritetnim spravama, ali bar slično, ako budem istrajao doći ću i do nekih analognih čuda koja ko?taju vi?e.

Sad pomagajte, molim vas. Ako neko ima ne?to da mi ponudi, a iz Beograda je, kao ja, ili je tu negde iz okoline, pa ili mo?e da svrati do Beograda da mi poka?e klavijaturu, ili da ja svratim do njega, neka mi pi?e na p.m. i razmotriću, samo da je u okviru ove cene koju sam naveo. Svakako da pomenem - ne kupujem mačku u d?aku, moram lično da probam klavijaturu i da vidim da je sve na mestu i da li mi odgovara na kraju krajeva.

Pozz

P.S. Ako je neko eventualno raspolo?en za trampu, ali ne u klavijaturama, jer to nemam, već klavijaturu za neku moju analognu foto opremu ili ne?to stare tehnike definitivno nevezano za audio polje, ne bih da reklamiram ovde, ako je neko zainteresovan, neka pita na p.m. pa ćemo se dogovoriti.
aleksrb is offline   Reply With Quote
Old 15-08-2011, 07:46 PM   #2
aleksrb
Junior Member

Default Re: Koju master/sint klavijaturuda kupim - molim pomozite

Da, ?elim da samo jo? malo konkretivizujem. Ne dopada mi se Yamaha DX7, dok već DX 11 mo?e da prodje. Ne znam da li po ceni mo?e da prodje, po?to mi je bud?et tesan. Kawai K1 je simpa, ima za 100 evra, ali koliko sam čuo iz demoa, nema ba? neke pad zvukove. Meni bi ba? rebalo ne?to za atmosferu, a to Kawai ne znam da li poseduje. Po tome je Korg definitivno prvi ?to se mog sluha tiče. Ima li neki jeftiniji Roland master stariji negde za 120-130 evra? Ne znam da li su pravili 80-ih.
Old 15-08-2011, 09:51 PM   #3
alavuk
Pro Member

alavuk's Avatar

a da ti lepo pocnes da koristis vstI instrumente za pocetak i kupis na primer CME master klavijaturu mada bi ti ja preporucio roland a seriju master klavijatura ako ti je bitna dirka... i da tvoji drugari banu kod teb da dzemuju ako imas laptop super onda i ao krenu svirke kupi si sve nabrojane spravice ))))))))))

xxx says : "Preko dana zemljoradnik a nocu disko zvezda"
alavuk is offline   Reply With Quote
Old 15-08-2011, 10:12 PM   #4
aleksrb
Junior Member

Stvar je u tome da ?elim ?to manje da provodim vreme ispred kompa po mogućstvu. Radim uglavnom na kompjuterima, jo? treba i da sviram na njemu. Previ?e se zračim i ne ?elim to dok sviram. A iskreno nemam lap top i ne nabavlja mi se bez puke potrebe. Finansijski nisam spreman momentalno, mada i drugar ima komp i ja, ali je kod mene sme?ten u skučeni prostor gde samo jo? jedan čovek mo?e da stane osim mene. Nije ba? za d?emovanje. Negde sam čuo da MIDI klavijatura za komp mo?e sa nekim modulom da svira bez kompjutera. Zna? li ne?to o tome? Mo?da neke mogu, a neke ne? Mogao bih sad klavijaturu, pa za mesec-dva i taj modul, pogotovo ako ima ritmove, da se otkačim od kompa vi?e. Zato sam i ?eleo stariju klavijaturu, jer ona mo?e i kao MIDI za komp, a mo?e i odvojeno, ili se varam?
Old 15-08-2011, 10:16 PM   #5
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by aleksrb View Post
Stvar je u tome da ?elim ?to manje da provodim vreme ispred kompa po mogućstvu. Radim uglavnom na kompjuterima, jo? treba i da sviram na njemu. Previ?e se zračim i ne ?elim to dok sviram. .....
Zracice te i klavijatura, koja je isto neki kompjuter, sto je veca i ima vise mogucnosti to je kompjuter unutra mocniji.... preterujes.
Ako BAS neces da se zracis kupi sebi akusticni instrument i uzivaj.

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 15-08-2011, 10:23 PM   #6
alavuk
Pro Member

alavuk's Avatar

Quote:
Originally Posted by aleksrb View Post
Stvar je u tome da ?elim ?to manje da provodim vreme ispred kompa po mogućstvu. Radim uglavnom na kompjuterima, jo? treba i da sviram na njemu. Previ?e se zračim i ne ?elim to dok sviram. A iskreno nemam lap top i ne nabavlja mi se bez puke potrebe. Finansijski nisam spreman momentalno, mada i drugar ima komp i ja, ali je kod mene sme?ten u skučeni prost

or gde samo jo? jedan čovek mo?e da stane osim mene. Nije ba? za d?emovanje. Negde sam čuo da MIDI klavijatura za komp mo?e sa nekim modulom da svira bez kompjutera. Zna? li ne?to o tome? Mo?da neke mogu, a neke ne? Mogao bih sad klavijaturu, pa za mesec-dva i taj modul, pogotovo ako ima ritmove, da se otkačim od kompa vi?e. Zato sam i ?eleo stariju klavijaturu, jer ona mo?e i kao MIDI za komp, a mo?e i odvojeno, ili se varam?

1.sto se tice sviranja modula , mozes sa bilo kojom klavijaturom da je sviras jer iz klavijature teras midi out u modulov midi in , tako da ... sto se tice zracenja ozraceni smo na svakom koraku , kao sto kaze boggy vise ce te ozraciti bilo koja klavijatura nego crt/plasma/... monitor , elem ... ocigledno ne znas sta je midi protokol
http://en.wikipedia.org/wiki/Midi

http://en.wikipedia.org/wiki/MIDI_keyboard

evo sta je otprilike modul

http://en.wikipedia.org/wiki/Roland_U-110

nadam se da su ti neke stvari jasnije i da se iskooliras pravog hardvera na neko vreme

xxx says : "Preko dana zemljoradnik a nocu disko zvezda"
alavuk is offline   Reply With Quote
Old 15-08-2011, 10:33 PM   #7
wladymeer
Senior Member

wladymeer's Avatar

za tebe je MIDI kontroler plus neki VSTi najbolja opcija za te pare, i to npr. Sylenth1 ili tako neki besplatni program za koji ima vec dosta gotovih preseta, sto fabrickih to korisnickih.

Onda jos skines recimo saviHOST da pokrenes VST kao stand-alone program i to je to.

Samo ako se odlucis za taj korak moj ti je savet da pripazis da se ne zaletis sa isprobavanjem raznoraznih VSTova istovremeno jer ces znatno usporiti kreativnost i rad uopste sa time.
wladymeer is offline   Reply With Quote
Old 15-08-2011, 10:39 PM   #8
nikolaivanic
Senior Member

Za komponovanje i kao pristojna midi klavijatura mogu ti posluziti odlicno:
yamaha cs1x, cs2x!(ima odlicne ambient zvuke, bubnjeve, klavir.. jaku editaciju...), korg t3, 01w, roland jv80, jv90(svira JMZar), xp60 (malo skuplji)
Virtualni instrumenti su sada suludo dobri ali mi stvari napravljene na sintovima zvuce nekako autenticnije(narocito u toku komponovanja+ nema latencije i sl), ne znam zasto? Takodje kvalitet nekih zvukova sa sintova je bolji nego sa pc posebno fm i analogni zvuci kao i tamo gde su upotrebljeni filteri, modulatori i sl (kod cs yamahe radis sa njima u real time!!), valjda utice prljava elektronika

Zaboravi na to da neces raditi sa compom... kako da komponujes, aranziras? najbolje je da uvek bude ukljucen na rec... tako ti nece promaci sjajna ideja...

ps. Korg t3, x3, 01w roland xp60 su workstations.. tj imaju sekvencere i mogu pamtiti, editovati i pustati songove...

Last edited by nikolaivanic; 15-08-2011 at 11:25 PM.
nikolaivanic is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules