|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Banned
|
![]()
Ne?to mi pade na pamet da ne znam koja je sprava i kada prva omogućila snimanje nečega ?to mi danas zovemo loop i manipulisanje isitih...dakle, kad se prvi put pojavila mogućnost da muzičari ne moraju da snimaju čitave trake, već da se aran?man mo?e snimati parcijalno i posle editovati i raspoređivati...Zna li se ko je tu tehniku prvi primjenio na snimanju albuma ili pjesme? Da li se to moglo sa traka?ima kako izvoditi?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
Sony digitalni magnetofoni (DASH serija) su imali mogucnost da kopiraju sekcije i da ih bacaju na razlicita mesta..sve uz SMPTE sync i offset pre njih su bili AMS delays sa trigger dugmetom a kasnije malo i sa MIDI gde si mogao da stereo semplujes 20-0 sec i ubacujes gde hoces.. bio je i Francuski PUBLISON sampler / harmonizer (Stock Aitken & WAtreman su ga puno koristili a refrene) Fairligt? Prvi sampler / sequencer takodje (rane 80-te) Synclavier - takodje. sequencer / sampler / HD recorder / synthy..prvi all in one studio (Zappa je medju prvima uradio ceo album samo na njemu) u principu sve se vrti oko ranih kompjutera i samplera.. bilo je par delaya sa samplingom..ali pre digitalne revolucije, samo editovanje trake
![]() |
![]() |
#3 | |
Banned
|
![]() Quote:
e, hvala, matori vidiš, za farlight i synclavier sam znao, ali nisam znao da su imali takve mogućnosti...kapirao sam da su bili instrumenti u smislu sviranja snimljenih semplova, ali da nije bilo mjesta za čitave fraze...koliko se sjećam, Piter Gabrijel je među prvima (ako ne i prvi) počeo da koristi farlight CMI i da je tada koštao čitavih 10 000 funti! Znači, do digitalne revolucije, prosto nije bilo mogućnosti manipulisanja aranžmanom kakva postoji sada?...nešto razmišljam...ogromna je to razlika...studijsku posao nekad i sad su drastično različiti...mi sad imamo vizuelni prikaz aranžmana sa taktovima i sa svim elementima...uh...i te kako je bilo drugačije |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() @Balthazaar: Ubo si u centar - nekada nije postojao grafički Timeline (osim na partituri), ni waveform prikaz. Zvuk se mahom slu?ao, danas se mahom gleda. To je i logično, po?to danas likovi od 20 godina imaju o?tećenja sluha koja su nekada bila normalna za 50-godi?njake poput mene. Par godina slu?anja postproducirane-loudness-mega?abanizovane "zike" na iPodu učini isto ?to i par decenija slu?anja zvuka "kroz vazduh". Danas (po?to vi?e niko ne zna ?ta zapravo čuje) svi pribegavaju null-testovima sabirnica i sličnim forama. Niko ne veruje sopstvenim u?ima.
![]() |
![]() |
#6 |
Banned
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
![]() ![]() Uz Synclavier, Fairlight je medju prvim napravljenim aditivnim resintezis sintovima... Nije mala stvar pogotovo za te godine, a i dan danas je vrlo zanimljiv koncept... http://www.youtube.com/watch?v=gno7xqWR9fg |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|