|
Computer Hardware Razmenite iskustva o muzickim karticama i bilo kom drugom hardveru koji koristite uz PC, konfigurisanje i optimizacija kompjutera za DAW |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Junior Member
|
![]()
Pozdrav svima
Pripremam (duhovno, materijalno/financijski itd.) novi studio, potpuno nove elemente i prostor, ali to nije za sad bitno toliko (otvorim novu temu iduće godine pa ćemo polako o tome, već sam negdje naveo ![]() Bitna je konekcija između opreme koju uzimam sad, a koja će se naći u gore navedenom ambijentu. A imam sljedeći "problem"... Pred kraj decembra mi sti?e novi iMac 3.06GHz Intel Core 2 Duo, u istom periodu ću se otisnuti do Artista u Banjaluku gdje sam precizirao par elemenata. Ma mjenjam sve, dakle uzimam novu zvučnu, novi mikrofon te mikrofone za neke komponente perkusija, nove monitore pa čak i novi radni stol ![]() Problem (već predpostavljate) je za ?ta se odlučiti kad je u pitanju monitoring i micovi... Da bih olak?ao stvari moram prvo naglasiti da produkcijski se dr?im 60% Duba (dakle mnoogoo basa i reverba), 30% post rocka, ostatak je eksperimentiranje. Kad je u pitanju band, a i sama radna prostorija sljedeći instrumenti su nam često "na liniji": -elektronski bubanj DTXPRESS IV Special set sa nekoliko akustičnih komponenata (većinom lim, odnosno činele i jedan dobo?), -gitare (fenderi i gibson), -melodica (hohner), -nekoliko duvačkih instrumenata iz Yamaha porodice (saksofon tenoraci sporan, flauta i blok flauta), -2x darabuka, djembe (ručna izrada) te jo? dvije iz remove serije te nekolicina ostalih sitnih perkusija, -tu je i ručno rađeni Udu, te jo? par vi?e/manje uspije?nih dodataka za perkusionistu Prete?no (sa bandom, privatno ili kroz projekte) imao postavke sa ?enskim vokalima, a od instrumenata tu su melodica, gitare, elektronski bubanj -harmonika (stara melodija), -Korgov MIDI kontroler te jedna Yamaha vehtija (synth), ... to je ono najbitnije, a sve sam naveo kako bih podrobnije pribli?io stanje odnosno zamolio za jedan precizniji savjet po pitanju odabira monitora i mikrofona. Iskustva imam sa HS80M, a i NS-10 jer smo radili neke stvari kod prijatelja u studiju, a bili su i na posudbi itd. Iskreno za svoj rang su dobri, 10ka je bolja rekao bih, a 80tka ima dosta basa, pa me baca na razmi?ljanja tipa "uz na?ih tonu basova, kao će to zvučati čovjeku koji slu?a sa radija na nekom trash sistemu?", dakle klasika, ali kao za sve treba navike... Uglavnom HS80M nije za baciti i već sam primjetio da se vode tu polemike za taj set ili Adama7, e pa njega nisam probao a tu sam upravo na vazi. Dakle po vama navedeni HS80M (NS-10 ne mogu naći) ili Adam. Za monitore imam bud?et od 600?, a po pitanju zvučne već sam naciljao M-Audio FireWire410 i ako je moguće da ću imati dovoljno sredstava i za M-Audio FireWire 1814. Po pitanju mikrofona aposlutno nisam siguran ?ta jer do sad je mnogo toga pro?lo (sve u srednjem i ni?em rangu) preko ruku ... trenutno samo Shurovce imam za live, a Beringera smo imali C3, nema smisla da to i spominjem jer nije je bilo ono za sad ide kako ide. Do 300? bi bilo ok da ne?to u?tinem (u ovom slučaju vi?e ciljam na dobru zvučnu, a da malo u?tedim na mikrofonu za sad). Stoga pomoć oko jednog mikrofona bi bila po?eljna. Raspisao sam se, nadam se da je jasno koliko-toliko te da će se dati čitati ljudima koji mogu dati savjet. Da sumiram ... problematika je (ustaljena) a to je monitori do 600? i mikrofon do 300?. E i do sad sam na shure snimao i duvačke instrumente (do du?e saksofonistica ima vlastite, namjenske mikrofone koji dobro dođu) i perkusije, moram dokupiti jo? jednog shurca ili imate bolju ideju? Slike prostora u kojem sam sad, tačnije radne sobe ću okačiti tu kad budem slagao ne?to akustike odmah nakon ?to mi oprema stigne. Nezgodna mi je pozadina jer je otvoreno pa imam ideju da stavljam paravan ali nakon skica i slika biće vam jasnije, za sad je bitno da rije?im hardver. Hvala svima koji nabace ideju ![]()
![]() |
#2 |
Junior Member
|
![]()
Iako su Adam 7 precizniji, s vi?e detalja, mislim da su HS80m bolji zvučnici za glazbu koju ti radi?, a već ih i poznaje?.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Junior Member
|
![]()
E hvala na odgovoru scope, tako nekako i razmi?ljam.
Evo nekih cijena: ADAM A7 on je već 360?, a HS80m čak za 300?. Dalje tu se mo?e u?tediti za bolji mikrofon recimo Rode NTK, a on dr?i cijenu visoko tu je negdje oko 500?, imal ?ta jeftinije u ovom rangu haha? E dali je neko probao raditi sa Mbox 2 zvučnom? Hvale neki, gledao sam ali nisam probao, gledao sam i cijene ovako dođe: Digidesign Mbox 2 Cijena: 365? a M-Audio FireWire 410 Cijena: 300?
![]() |
#4 |
Pro Member
|
![]()
Ma gdje si nasao monitore po toj cijeni? Mozda komad?
Kod zvucne ovisi za sta ces ju koristit tj. koliko ulaza i izlaza ti treba? |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Vibrator
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Pro Member
|
![]()
Pa covjek rekao da ima budzet za monitore 600?, znaci to mu nece biti ni dosta a kamoli da ce sta ustedjet.
|
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
your setup? | SumAnuT | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 66 | 18-08-2009 12:23 AM |
HDD Setup? | iDSMB | Computer Hardware | 3 | 21-01-2009 10:34 AM |
Home studio setup | dvuckovic | Tutorijali | 21 | 22-10-2007 11:59 AM |
Setup - za pocetak | OFF | Zoran Vračević - Vrač | 12 | 22-08-2006 04:43 PM |