|
Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Moderator
|
![]()
Halo Drustvo Rumskog.
Evo duze citam Threade o akustici. I konstruksija regia ili studia Ali mi fale neke objasnjenja. Tako je barem meni bilo. Malo sam skupio materiala o toj Temi pa sam to mislio svama podjeliti. Mozda ce nekome Pomoci ovo sto cu napisati. Ovo sto sljedi ce biti puno teoria, tako dace biti nekome mozda i dosadno. Ali je neizbjezno da se razumi zasto se nesto dezava, dabi se moglo u naj boljem omjeru reagirati. Posto nemoze sve stati na jedan Threade ima mislim tri ili ceteri. Jedan se na drugi nastavlja. Ja sam iz Diaspore tako da mi nemojte zamiriti nedostatke gramatike. Posto je polje akustike tako opsirno, i u biti nemoze stati u jednu knjigu ! ce ovo biti naj vise sematicno i reducirano na samo ono, Stoje stvarno potrebno da bi se baram malo razumilo to podrucje. Ili bolje receno naci mozda svoje nedostake u tom podrucju. Grdjevincka fizika Zasto je potrebno imati tezak zid za dobru zvucnu izolacijau? Osnovno je da znamo da svaki material u raznim frekvencijama razlicito djeluju. Ako imamo naprimjer jedan vajnski zid, koji ima Masu 300 kg/m? onada je je njegova svucna isolacija. Kod 63 Hz 38dB 125 Hz 38dB 250 Hz 38 dB 500 Hz 43 dB 1000 Hz 52 dB 2000 Hz 60 dB 4000 Hz 68 dB Evo vam i jedna Formula R=20*log(f*m)-45,4 dB R=zvucna izolacija u dB f = Frekvencija m= Masa (tezina)zida u kg/m? Da ja to skratim, zvucna izolacija se dize proporcjonalno sa frekvencijom i tezinom materijala. Znaci 10 puta veca frekvencija jeste 20dB jace smanjene glasnoca, 10 puta veca masa Isto 20 dB. . Soba u Sobi Da tu isto nesto napisem jer su vam vajnski zidovi naj cesce gotovi. -Pazite na to da vam vajnski i novi zid nemaju nikakvi fizicki dodir jedan za drugim!!!!! -Ako koristite orginal konstrukciju uzmite minimalno 100mm profil -Ako radite soba u sobi sistem nemojte zanemariti pod. Jer se priko njega prenosi veliki dio energie. ubiti bi trebali unutrasnji zid staviti na pod koji je odvojen od vajnskog zida. A sam on mora biti elasticno uradjen. Ili morate postaviti sami sid elasticno. -Pazite na tezinu ploce trebalabi imati tezinu 10 kg/m? -Minimalno staviti duple ploce. Ako satvite samo jednu polcu imacete problem sa rezonancijom samog zida. Posto je to nekontrolirano nije pozeljno. Ali otom kasnije vise. standarnde rigips ploce i kostrukciju. Koje moraju biti sa obodvje strana poplocane 2x12,5mm dabi se dobijo ovaj rezultat. Profil debljina zida ukupno Zvucan izolacija 50mm 100 mm 50dB 75mm 125 mm 52dB 100mm 150 mm 53dB Ako idete na sistem zid, konstrukcija, Gipsploca. Onda imate negdje Svucnu izolaciju ok 10-15 dB. Samo jos nesto o Staklu. 6 mm jako staklo ima Zvucnu izolaciju 28dB. 12mm 31dB Na stranici od firme Knauf mozete downloaddati cili katalog. Tamo imate sve podatke, I nacin montaze razni sistema. Sobna Moda ( stojeci val u sobi) Zasto su male sobe ubiti tako tesko acusticno optimirati. Pridpostavljam da je to kod nas naj veci problem. Jer smo ograniceni sa mjestom. Zato cemo poceti sa modama sobe. kako moda nastaje!??! Ako se jedan zvuk izmedu dva zida tako reflektira da amplituda stigne jedna na drugu u sobi, onda dolazi do isbrsavanje ili pojacanje signala. Na ovoj stranici imate jednu animciju. http://mb.abovenet.de/allabout-hifi/index.php?PHPSESSID=30ded3edbaae81d2e35860008178d3 cf&topic=231 naj dublju modu sobe mogu vrlo lako izracunati( to je cista matematika i nema nikakve mudrolije) f =c/(2*d) c=Brina zvuka, Duzina sobe ( ili razmak zidova) naprimjer Duzina sobe 4m 344*/(4*2)= 43 Hz Znaci moja naj dublaj moda sobe je 43 Hz dalje se vidi da jos dublaje frekvencija vise nemoze stat izmedju dva zida!!! Znaci nemoze vise doci do inteferencija.!! Razlikuju se tri vrste moda, Axial,Tangential i Oblique. (to vridi za cetvero kutne sobe) Stim da su axialne mode za nas naj gore. Sada mogu te razlicite mode interagirati. I moze doci do jakog pojacana signala u odredjenoj frekvenciji. Sta mislim stim reci je. Ako su razlicite mode u sobi sbivaju blizu jedan poraj druge. Mozete biti sigurni da cete morati tu agirati sa nekim absorberom. To se sve moze rucno izracunati, ali vas bas od toga zelim spasiti. Ima na netu nekoliko dobri stranica koje vam mode racunaju. (Trazite naprimer pod Raummoden. ) Ali evo vam odma jedan linkhttp://www.hunecke.de/de/rechner/raumeigenmoden.html Mozete vizualno vidjeti sta vam se desava u sobi. Crno je glasno bjelo tiho (Ako kazem tiho onda to stvarno tako mislim) Moze biti da se u rupi stvarno nista necuje i to vec kod relativo mala glasnoce. Kako se te mode naj boje mogu dobiti u red. To je na drugom threadedu thema absorberi. Jer tu imamo naj vise problema u malin sobama to je stvarno elementarno!!!!! Jer nemamo inace nikakve kontrole nad basom. Mumla i bruji. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Moderator
|
![]()
Halo Drustvo Rumskog.
Evo duze citam Threade o akustici. I konstruksija regia ili studia Ali mi fale neke objasnjenja. Tako je barem meni bilo. Malo sam skupio materiala o toj Temi pa sam to mislio svama podjeliti. Mozda ce nekome Pomoci ovo sto cu napisati. Ovo sto sljedi ce biti puno teoria, tako dace biti nekome mozda i dosadno. Ali je neizbjezno da se razumi zasto se nesto dezava, dabi se moglo u naj boljem omjeru reagirati. Posto nemoze sve stati na jedan Threade ima mislim jetiri. Jedan se na drugi nastavlja. Ja sam iz Diaspore tako da mi nemojte zamiriti nedostatke gramatike. Posto je polje akustike tako opsirno, i u biti nemoze stati u jednu knjigu ! ce ovo biti naj vise sematicno i reducirano na samo ono, Stoje stvarno potrebno da bi se baram malo razumilo to podrucje. Ili bolje receno naci mozda svoje nedostake u tom podrucju. Reflekcije i geometrija Sobe Za moj pojam jedan od elematarni stvari akustike. Tu sve pocima i pada.(Ako sam rjesio naravno sve drugo)Ali nigjde drugo nemogu lakse dobiti dobar rezultat. Jer mislim da sve pada sa lozom geometriom sobom, ili ako sam ogranicen sto se tice preuredjivanju sobe, moram znati di i zasto staviti koji absorber. Na kraju bi trebali biti slike kako se reflexije u naprjed mogu analizirati. Jer sta zelimo stim postic? jednu zonu di nema reflexie. Evo stizu prva pitanja. I evo nas opet u matematici. Svuk je ko biliar!! Znaci ulzani kut je izlazni kut. Linial i ajmo crtat. Ako se sada odlucimo da cemo zid nakositi. Koji moze isto biti pokretni (naprimjer) nesmimo jedno zaboraviti. To jeste da se zvuk lomi oko objekata. nema prave rjeci nadam se da ce vam sledeca slika objasniti moje nedostake rjeci Kako smo vidili svaka frekvencija ima svoju duzinu naprimjer 45Hz=7,62m 1m=343 Hz Ako stavimo sada neki zid koji ima samo povrsinu 1mx1m desava se to, da sve frekvencije ispod 344 Hz vrlo slabo ili nikako nedolazi do reflekcija.(Vidi sliku) Zato je pozeljno da vidimo koje spektar zelimo reflektirati (naprimjer bubanj,Vocal, Gitarra) i na osnovu toga dimezjonirati povrsinu. Sta moze rezultirati iz refkcija. 1 interferencije 2 Echo efekat ( u velikin sobama) 3 Disanja i smanjivanje jacine signala I sada dolazima do jos denog fenomena zvuka interferencije! Sta je to ??? U nasem slucaju je to jedna vrlo bitna stvar. Zasto ? ako se u sobi jedan signal u fazi nadje, moze taj signal dobiti do +6dB na snazi ili sto je ubiti veci problem izbrisati frekvencije i to do 0dB I to se desava naj prije u visokin frekvencijama jer je njihova duzina naj kraca. Primjer: Mi imamo naj vece problem znaci sa interferencijama koje dobijamo kroz reflekcije. Ako dobijemo naprimjer kroz desni zid jednu reflektiu koja ima duzu putanju od 3,44m, kasni nam sinal 10 ms(milisekunda). kod jedne amplitude od naprimjer 6,88m = 50Hz je zaobilazak zvuka pola amplitude znaci 3,44 m. Stim dobijamo taj efekat da ce kroz reflekcije signal na posziciji sluznaja kroz inteferencije pojacava ili smanjuje. Na 100 Hz mi je duza putanja jedna cila perioda i signal mi se pojacava. Na 150 Hz 1,5-perioda izbrisavanje signala na 200Hz 2-perioda pojacavanje. itd (Slika bi trebala biti ispod) To za nas znaci de zelimo po svaku cjenu izbjeci reflekcije na poziciji slusanja. Jer nam to vraca laznu sliku od tog sto slusamo. Necemo ih moci totalno izbjeci ali mozemo odraditi sobu tako da zakasne ili da nam stignu sto kasnije. Ako to uspijemo onda smo dobili puno cistiji zvuk, I krivukja se po cilom spektru izravnal. Imamo jos jednu kariku sto se tice reflekcija. I to se tice prvi reflekcijsa od sada early reflection. !! vremenska tocka od erly reflection u odnos sa direktnim signalom je elemntarna tocka koja nam daje osjecaj za sobu I poziciju signala u sobi.( ovo se moze I primjeniti na miks) Sto to god bolje odradimo imacemo ljepsi osjecaj u sobi zapravo na posiciji slusanja. nebi tio sada u tu temu jako zalazit, jer je samo taj odjel skovan u jednoj knjigi. Ali cu vam navesti neke stvari, pa ako bude bas tu zapelo cucemo se. Gledamo sa stava Direktnog signal, kasnjenje Signala i dodatnog puta preko jedne plohe.(Zid, plafon, Stol,Monitor itd) ( trazite u netu pod Haaseffekt) Evo jedna formula s = t*c/(1000) s= dodatna putanja t = direktnog signal Irefekcije u ms C= brzina zvuka
Da bi se te rane reflekcije elemenirale morate ih okrenuti od sebe. Ovi veliki maheri su se dogovorili za tako zvani “ITD-Gap” oni preporucuju studiama za prve reflekcije minimalno 10ms a optimalni 17 ms. (samo da bi mogli nesto izracunati.10ms = 3,4m a 30ms = 10,3m. Jos nesto 30 ms bih kod perkusivni stvarima osjecali kao echo. Moja soba nazalost nije 10,3m Duga!! To sam prepiso) Da vam na kraju jos kazem da sam izostavio objasneja Za Direktni zvuk, Difusan Zvuk, Hallradius. Hocu samo da kazem sta sve djeluje I rezultira iz reflekcije. (Nekin ce to biti posnato is miksa. Jer mi early relexion koristimo kao predelay.) |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Moderator
|
![]()
Halo Drustvo Rumskog.
Evo duze citam Threade o akustici. I konstruksija regia ili studia Ali mi fale neke objasnjenja. Tako je barem meni bilo. Malo sam skupio materiala o toj Temi pa sam to mislio svama podjeliti. Mozda ce nekome Pomoci ovo sto cu napisati. Ovo sto sljedi ce biti puno teoria, tako dace biti nekome mozda i dosadno. Ali je neizbjezno da se razumi zasto se nesto dezava, dabi se moglo u naj boljem omjeru reagirati. Posto nemoze sve stati na jedan Threade ima mislim jetiri. Jedan se na drugi nastavlja. Ja sam iz Diaspore tako da mi nemojte zamiriti nedostatke gramatike. Posto je polje akustike tako opsirno, i u biti nemoze stati u jednu knjigu ! ce ovo biti naj vise sematicno i reducirano na samo ono, Stoje stvarno potrebno da bi se baram malo razumilo to podrucje. Ili bolje receno naci mozda svoje nedostake u tom podrucju. Zvucnici Prije nego sto stignemo do absorbera i reverbtime sobe hocu jos nesto napisati u vezi zvucika. Cito sam toliko threadova kako I di postaviti zvucnike di sjediti itd. To vec mozete procitati na forumu. Samo zelim jos drugo svjetlo baciti na tu temu. Jer se ubiti opet sve vrti oko reflekcija i oko zvucnika i velicina sobe. Svi znate da se kaze da se sub moze biti poscioniran u sobi dije nekom volja.(dalije to tocno je druga stvar) sta hocu stim da kazem. Duboke frekvencije se kao kugla rasiruju. Mislim da vam to netribam objasnjavati.( i sve da hocu fale mi nekako strucne rjeci) Ajmo sada malo teorie. Ako imam svucnu kutiju koje su dimenzida 20x40 cm onda se svaka amplituda ili zvuk iznad 1720 Hz nece iza kutije rasiriti. Izmedu 20cm i 40cm jeste 860Hz do 1720Hz ce se baram preko uze strane zvuk iza kutije rasiriti. 40cm jeste manje 860 Hz ce se zvuk iza kutije rasiriti. Sta se desava, svuk koji se sada preko zida vraca do mejesta slusanja sa zakasnjenjem, se pomjesa sa direktnim signalom i dolazi opet do ibrisavanje frekvencija, i to na sirokom polju. Stim mozemo zakljuciti da se Reflekcije ranije i jace vracaju. Sto je god svucnik blize zidu. Da sada nebacam optem neke Formule oko sebe docu do dva rjesenja. 1. za taj problem udaljiti zvucnik sto dalje od zida i zid popuniti sa absorbcjonim materijaom da oslabim reflekcije sto jace.( Absorberi bi trebali u nasem slucaju raditi optilamno na frekvenciji ispod 860 Hz da ubijemo reflekciju sa zida) 2. ili zvucniku dati (teoretski) beskrajnu veliku povrsinu tako da se duboke frekvencije nemogu lomiti iza zvucnika. Kako je to mogu postici? Jednostavno staviti zvucnik u zid tako svana soffit montaza sljedeca slika vam to objasnjava. Sta sam dobio stim?? nemam nikakve probleme sto se tice reflekcija iza moji zvucika. I imam jedan problem manje u tom silnom lancu problema Akustike. Evo vam jedna stanica di je to jako dobro rjeseno. http://www.johnlsayers.com/phpBB2/vi...offit+mounting[/SIZE] Da vam odma kazem odma. Ovo je jako subjektivno. Jer sam dugo trazio rjesenje za tu prolematiku. Mrzio me taj poso pocimati. Ali sam dobio tako dobre rezultate da vam tu altenativu nisam tio izostaviti. Sta se nesmi zaboraviti da se mora kod passivni zvucnika skretnica preurediti sto je vec komplikovano, ili koristiti aktivni skretnicu. Ali ko ima aktivne zvucnike nece imati problema . Inace je dosta spustiti –3 dB na skretnici. I mora biti bassreflex cjev naprjed. Ovo ovdje mozete naci skizzu jednog Suffit sistema. http://www.carookee.com/forum/MikasMietshaus/6/20996410#20996410 |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Moderator
|
![]()
Halo Drustvo Rumskog.
Evo duze citam Threade o akustici. I konstruksija regia ili studia Ali mi fale neke objasnjenja. Tako je barem meni bilo. Malo sam skupio materiala o toj Temi pa sam to mislio svama podjeliti. Mozda ce nekome Pomoci ovo sto cu napisati. Ovo sto sljedi ce biti puno teoria, tako dace biti nekome mozda i dosadno. Ali je neizbjezno da se razumi zasto se nesto dezava, dabi se moglo u naj boljem omjeru reagirati. Posto nemoze sve stati na jedan Threade ima mislim jetiri. Jedan se na drugi nastavlja. Ja sam iz Diaspore tako da mi nemojte zamiriti nedostatke gramatike. Posto je polje akustike tako opsirno, i u biti nemoze stati u jednu knjigu ! ce ovo biti naj vise sematicno i reducirano na samo ono, Stoje stvarno potrebno da bi se baram malo razumilo to podrucje. Ili bolje receno naci mozda svoje nedostake u tom podrucju. Proracun Sobe Reverb Time RT 60 Ko jos nije skonto Akustika je cista fizika i metematika. Zto to navodim covik sam koji zeli poslusati svakoga. I za sve imam otvoreno uho. Ali ocemu sada zelim pisati su evropske i svjetske norme, koje dolaze u slede racunice i primjere do izrazaja. Znam da na forumima ima ljudi koji imaja drugo misljeje. Zato bi se tio omda malo ograditi. Ovo nisma ja izmislio vec sam ucio od ljudi koje to rade dugo godina. Cito knjige i danima bio po netu. Da bi razumio barem malo tu cilu thematiku.( primjer naravno da ima svaka soba svoje anomalije ali ce ostati vazada 2+2 = 4, snaci da u sobi od cetri metra nemoze stati duza frekvencija od 43Hz isto kosto nemoze stati u casu od jednog litra 2 litra!!.) Ako smo se znaci odlucili za jednu geometriju sobe, malo se bavili oko reflekcija i zanamo od prilike sta ce se desavati u dubokim frekvencijama, onda smo odradili jedan veliki dio toga sto na nas jos ceka. Ali jos jedna bitna stvar ostaje da bi dosli do dobrog rezultata. Ostaje reverbtime sobe. Sta je to?? Sta mi zelimo, je da je revebtime(Hall) sobe u cilom spektru frekvencija isto duga. Da bi nas mix mogli ocjeniti realno. Defenicija: Reverbtime sobe RT 60 se oznacava u milisekundama, i to je vrjeme koliko Signal triba da se smajni za 60 dB nakon gasenja Signal. Posto su frekvencije razlicito ernergeticne smanjivaju se i razlicito brzo( Isto poznato iz mixa.) Programi ali naj cesce racunaju RT 20 ili RT30 koji mi mozemo preracunati u RT60. RT60 = 2x RT30 = 3x RT20 Ja cu vam navesti jednostavniju formulu za racunanje Reverbtime koje je za nase svrhe sasvim dovoljno tocna.( Na SAE stranici imate isto jeda calkulator link je dole) Formula po W.C. Sabine RT60 = 0,163x (V/(Sxalpha)) RT60 = Reverbtime V = Volumen Sobe S = Povrsina Sobe Alpha = prosnicni koificjenat absorbcije Sobe. Posto nase povrsine u sobi imaju razlicite koificjenat absorbcije. Moramo izracunati koificijenat povrsine koificjenat alpha za sve povrsine u sobi. Alpha = S1*a1+S2*a2+…Sn*an/( S ) S1-Sn= razlicite povrsinei u sobi a1-An= su koificjenti ti razliciti materiala i povrsina Konkretni cilj je dobiti od 0,25 do 0,3 ms od 31,5 Hz do 8000 Hz u Reziji. Posto imamo neke tolerancije evo vam jedna tabela. i mozete to sve izracunati ali bi vam ja preporucio da izmjerite sobu. Jer svaka soba ima svoje anomalije kako smo vec zakljucili.( Stol, masine, i vec sta sve stoji u sobi) Koristie naj bolje svoje zvucnike da mozete odma na njihove nedostatke reagirati. Sto se tice mikrofon je dosta naprimjer jedan BEHRINGER ECM8000. Nesto losije nebih uzimo. Naprimjer sm 58 nedolazi u obzir jer ta vrsta mikrofona imaju krivu karakteristiku. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Moderator
|
![]()
Halo Drustvo Rumskog.
Evo duze citam Threade o akustici. I konstruksija regia ili studia Ali mi fale neke objasnjenja. Tako je barem meni bilo. Malo sam skupio materiala o toj Temi pa sam to mislio svama podjeliti. Mozda ce nekome Pomoci ovo sto cu napisati. Ovo sto sljedi ce biti puno teoria, tako dace biti nekome mozda i dosadno. Ali je neizbjezno da se razumi zasto se nesto dezava, dabi se moglo u naj boljem omjeru reagirati. Posto nemoze sve stati na jedan Threade ima mislim jetiri. Jedan se na drugi nastavlja. Ja sam iz Diaspore tako da mi nemojte zamiriti nedostatke gramatike. Posto je polje akustike tako opsirno, i u biti nemoze stati u jednu knjigu ! ce ovo biti naj vise sematicno i reducirano na samo ono, Stoje stvarno potrebno da bi se baram malo razumilo to podrucje. Ili bolje receno naci mozda svoje nedostake u tom podrucju. Sada bi vam trebalo past u oko da absorbcija djeluje direktno na Reverbtime. Sta se desava ako stavimo na veliku povrsinu naprimjer puno akusticne piramida od 5 cm ili porosnog material npm. minerale vune 2 cm. Ubili smo visoke i visoke sredjne frevencije sobe. Soba ali postaje neprirodna i tupa a u Dubine jos mumlaju. Ali bas duboke frekvencije nam kvare sliku. Bolje staviti na prava mjesta 20cm vune nego na jednu veliku povrsinu tanke vune. Absorbiram u vecem spectru frekvencije. Evo vam dva primjerka od jedne Sobe koji koja je rjesena na dva rezlicita nacina. Soba ima dimenzije 4,5x8x2,8 (nemoj te zaboraviti da su bitne sve povrsine) U prvoj sobi su koristena isklucivo mineralna vuna. 20m? 50mm 20m? 100mm 4 m? Basstrapovi 650mm bez folie 6 m? Basstrapovi 650mm sa tankom folijom 36m? parkett Kako vidite smo dobili jedan dobar rezultat reverbtima sobe. Imamao kroz cili spektar dobar reverbtime. Moglo bi se biti zadavojno.Ali moze bolje! korz kombinaciju razliciti absorbera! Jer porozni absorberi nisu tako efikasni u dubokin frekvencijama. ( [/FONT]koristi cu njemacke nazive absorbera da mozete malo po netu traziti[/FONT].) Odusecemo 10 m? od vune 5 cm. Umjesto toga cemo staviti, 6 m? [/FONT]Plattenschwinger[/FONT] 125 Hz, 4 m? [/FONT]Schlitzplattenschwinger[/FONT] 500Hz, 2x 250 litara [/FONT]Helmholtzresonator[/FONT] koji je napravljen na 45Hz. 500L Ekvivalentna povrsina je 5m? . Kako vidite na ovoj grafici smo dobro poravnali reverbtime sa malo vise posla i malo vise para. Ali je neznato skuplje, Jer se ti absorberi, sa malo vrimena i posla mogu sami napraviti!!! |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Moderator
|
![]()
Absorberi
konacno dolazimo do absorbera!!! Kako sam gore vec naglasio ima tri principa absorbera. Evo vam nekoliko naziva. Porosni absorber, Helmholtzresonator, Plattenschwinger, Schlitzplattenschwinger[/FONT]. Porozni absorberi. Porozni absorberi rade poso na jednom velikom spekrtu frekvencija. Ali pretezni na srednjin i gornim odjelu frekvencija. Ja cu funkciju jdnostavno objasniti.( jer mi fale isto strucne rjeci) uzecemo primer Mineralne vune. Kako znamo se koristi vuna za thermo izolaciju. Ona je puna zdraka a zdrak je ubiti naj bolji izolator. Mi cemo to za nase zvrhe iskoristit. Ako imate jedan komad vune stavite uho na nju i osjetit cete kako je ubiti muklo. Sta se desava Zvuk koji ulazi u vunu, zrak ce se dovesti do vibracije. Vibracija jeste toplota znaci jedna energija se pretvar u drugu.Tako gubi svuk energiju, i vec smo nesto absorbirali. Evo vam koificjenat koji je sa za nas ubiti bitan [/FONT] Pa*s/m? Naprimjer [/FONT]≥ 11 kPa?s/m? Tako zvani Str?mungswiederstand. Koji mozete naci na paketu Mineralne vune. Prevedeno vam je to odprilike “otpor kaja vuna daje zraku.” ona se nedefinira deblinjom materiala nego samo sastoja materijala. Ja ovdje mislim na kamenu vunu i mineralnu vunu. Naravno ima isto tako zvani prirodni material koji rjetko mogu dostic koificjenat koji je za nase svrhe potreban. Malo cu bjezati od formula i napist cu vam koje su potrebne koificjenti. Materiala da dobijemo dobre rezultate Mi mozmo raditi za materialima od 10-30 kPa*s/m? [/FONT] Naprimer SSP2 od firme Isover je jedna vuna koja se rado i cesto koristi. Ona ima koificjenat propusnosti [/FONT]≥ 11 kPa?s/m? [/FONT]evo vam link. http://www.isover.de/desktopdefault.aspx/tabid-124/122_read-95/ Koificjenti alpha Schallabsorptionsgrad [/FONT]α, [/FONT]SSP 2[/FONT] direkt verlegt 1) 4109 Frequenz (Hz) 125 250 500 1000 2000 4000 20 mm 0,10 0,26 0,53 0,71 0,84 0,96[/FONT] 30 mm 0,12 0,29 0,61 0,87 0,97 1,03[/FONT] 40 mm 0,22 0,47 0,83 1,02 1,00 1,00[/FONT] 50 mm 0,26 0,60 0,95 1,07 1,01 1,04( sve sto je preko jedan je jedan!!) samo da vam nesto jo dojasnim. Ako zelite tanke absorbere naprimjer 5cm[/FONT] da imaju isti efekat ko 10 cm vune. Onda bi optimalni koificjenat trebo bit izemdju 30 i 60 kPa*s/m?. Trebalibi uzeti jaku vunu ili sasvim druge materiale. Isto tako moramo paziti ako hocemo raditi duboke basstrapove. Naprimjer od jednog metra. Onda nam otpor nebi smijo biti veci 1-3 kPa*s/m?. Jer inace zvuk nebi doso ni do kraja zida i izosto bi nam efekat koji zelimo. Zato se se rade naj cese Basstrapovi dubine od 60-70cm. Ako imate vise mjesta, onada visavte absorbere. To ste sigurno vec vidili[/FONT]. Sada dolazimo do problema sto svi absorberi ove vrste imaju nema veze od kojeg materiala. Svi rade na istom principu. Posto ta vrsta absorbera uvjek visoke frekvencije naj jace absorbira. A falimi jos u donjim frekvencijam. Dolazi do toga da ubijam sobu gore a u basu nam jos fali. (Soba postaje opet tupa i neprirodna jer fale visine) [/FONT] Naprimjer ako radim basstrap od 60 cm Dubine mogu si pomoci da stavim tanak najlon. Konkretno. Ako zelim da mi basstapp radi ispod 500 Hz trebami folia koja je teska 180g/m?. Vidim vec neke ljude kako vrte ocima i kazu da je to sve nezdravo. Po svim Studijam koje sam cito, nijedna nije stetna za zdravlje i to je thema koja se sirom svjeta svaki dan po foruima diskutuje, [/FONT] Nema vise Staklene[/FONT]vune[/FONT] i ako se sa mineralnu vunu jos dan danas kase da je staklena vuna. Staklena vuna je se zabranila ima vise od 10- 15 Godina jer je ona stvarno stetna bila. Moze se samo jos pod specijalnim uvjetima kupiti i treba se imati specijano odobrenje za to. Ali mislim da niko nece praviti AKW. Znaci ako kupujete Mineralne vunu iz evrope [/FONT]nemozete dobiti[/FONT] nesto stetno za zdravlje. Nezelim zatajiti da ima ljudi koji na onja prah iz nje reagiraju elergicno ali to je rjetko i moze se rjesti sa platnom di nemoze proci prah. Evo vam jedam primjer kako jejedan tip pravio Absorbere sa mineranom vunom. http://www.carookee.com/forum/MikasMietshaus/11/Absorber_Bau.14839842.0.01105.html |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Moderator
|
![]()
Ima jo? staklene vune u Evropi - primjer: http://www.ursa.si/faq.html.
A u Americi je klasika/ standard Owens Corning 705 i 703 - staklena vuna. Nije mi simpatična zbog moribitnog ugro?avanja zdravlja ali ako se radi kako treba nema ?to biti. Jo? mnogo bolje je sa kamenom vunom.
We are Dyslexia of Borg. Fusistance is retile. Your ass will be laminated. Nenad Patkovic https://www.facebook.com/NedPat34 https://www.facebook.com/aeracoustics www.aer-acoustics.com http://www.distopiksound.com/ https://mixanalog.com |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Taman sam bio na stranici URSA i da budem iskren nju nebi ni uzeo jer ima iste i lozije koificjente Linearni otpor strujanju zraka(naucio sam nesto) od isovera i rockwoola. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Moderator
|
![]()
Da, znam.
We are Dyslexia of Borg. Fusistance is retile. Your ass will be laminated. Nenad Patkovic https://www.facebook.com/NedPat34 https://www.facebook.com/aeracoustics www.aer-acoustics.com http://www.distopiksound.com/ https://mixanalog.com |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Moderator
|
![]()
NLP
Reci mi koje vrste Vune vi imate na raspolaganju. |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Akustika za malu reziju | DzoniPFC | Dizajn i konstrukcija studija | 1 | 12-09-2009 01:27 PM |
UAD-1 1. dan... da li je sve u redu ? | Snimatelj | DSP forum | 19 | 16-04-2009 09:12 AM |
Akustika kluba | Yeahlenn | Dizajn i konstrukcija studija | 16 | 17-12-2007 11:09 AM |
Akustika prostorije za slusanje muzike | Tiki the Boyler | Dizajn i konstrukcija studija | 13 | 25-11-2004 02:12 PM |