Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Gitarska Produkcija

Gitarska Produkcija Snimanje, procesiranje, miksanje gitara - potrazite pomoc ovde

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 20-03-2008, 07:21 AM   #1
disco violence
Pro Member

disco violence's Avatar

Default Shum i noise gate?

Pozdrav!
Da bi dobio zeljeni zvuk gitare prinudjen sam da pojacam signal u trim potu muzicke kartice, samim tim povecava se i shum, na stend baju(dok ne sviram) taj shum dolazi do -32.00 db, pokusao sam da ga uklonim sa wavesovim noise gateom i uspeo, ali ono sto me interesuje je kako da uklonim sum, a da ne degradiram, unistim, promenim zvuk, da li je to moguce?
disco violence is offline   Reply With Quote
Old 20-03-2008, 09:46 AM   #2
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Default Re: Shum i noise gate?

Quote:
Originally Posted by disco violence View Post
Pozdrav!
Da bi dobio zeljeni zvuk gitare prinudjen sam da pojacam signal u trim potu muzicke kartice, samim tim povecava se i shum, na stend baju(dok ne sviram) taj shum dolazi do -32.00 db, pokusao sam da ga uklonim sa wavesovim noise gateom i uspeo, ali ono sto me interesuje je kako da uklonim sum, a da ne degradiram, unistim, promenim zvuk, da li je to moguce?
ubodi gitaru u nesto drugo (amp / pre amp / pedala) pre kartice..ocigledno ti fali snage...
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 20-03-2008, 12:16 PM   #3
sinewave
Junior Member

sinewave's Avatar

Jako je bitno da na kartici imas tzv. "Hi Z" input. To je namjenjeno upravo za gitare i baseve. Druga stvar, ja sam primjetio da trebam biti udaljen od pc monitora ukoliko nije lcd, a narocito kada koristis samo singl coil pickup. Ako se ne mozes previse udaljiti od monitora, probaj se zarotirati lijevo - desno i pritom osluskuj u kojem polozaju nema shuma. Postoji nekoliko kuteva pod kojim se shum eliminira... to ne znam znanstveno potkrijepiti, ali kod mene to pali .
sinewave is offline   Reply With Quote
Old 20-03-2008, 06:50 PM   #4
Mancha
Member

Mancha's Avatar

U waves paketu imas i Z-Noise koji "snimi" shum i onda ga uklanja iz signala. Meni je odlicno radio posao dok sam koristio single magnete. Postoji i kao poseban plugin (t.j. van bundle-a. Definitivno preporuka, sjajno radi posao. Jedina "mana" je sto ne radi real time, mada je to nebitno.
Mancha is offline   Reply With Quote
Old 24-03-2008, 12:46 AM   #5
Boki_R
Member

Boki_R's Avatar

Sve su ti to "seci usi-krpi du_e" kombinacije. Svaki ekran sa katodnom ce ti praviti smetnje isto kao i losi transformatori.
Jedino sigurno resenje (a i to ne uvek) je DI box i obavezno GND Lift i dalje u MIC IN.

Boki_R is offline   Reply With Quote
Old 24-03-2008, 07:21 AM   #6
Danny Lou
Pro Member

Danny Lou's Avatar

ovaj novi izotopov rx nije losh... ali najbolje je snimiti bez shuma

https://goo.gl/images/Elp8Ee
Danny Lou is offline   Reply With Quote
Old 28-03-2008, 12:44 PM   #7
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Quote:
Originally Posted by disco violence View Post
Pozdrav!
Nisi objasnio kako to priključuje? gitaru u koju karticu, a ako ti je ?um problem, trebalo bi da si bar to pomenuo. U svakom slučaju:
Gitara --> DI --> Mic preamp --> Line in kartice i ne bi trebalo da se čuje nikakav ?um. Sve to u slučaju naravno da priključuje? gitaru direktno a ne preko nekog procesora.
Dushan_S is offline   Reply With Quote
Old 28-03-2008, 01:41 PM   #8
opustenzy
Member

opustenzy's Avatar

Smanji visoke frekvencije, probaj sa mixerom, menjaj karticu.
opustenzy is offline   Reply With Quote
Old 28-03-2008, 01:43 PM   #9
opustenzy
Member

opustenzy's Avatar

Koju imas karticu?
opustenzy is offline   Reply With Quote
Old 28-03-2008, 02:28 PM   #10
disco violence
Pro Member

disco violence's Avatar

Quote:
Originally Posted by Dushan_S View Post
Nisi objasnio kako to priključuje? gitaru u koju karticu, a ako ti je ?um problem, trebalo bi da si bar to pomenuo. U svakom slučaju:
Gitara --> DI --> Mic preamp --> Line in kartice i ne bi trebalo da se čuje nikakav ?um. Sve to u slučaju naravno da priključuje? gitaru direktno a ne preko nekog procesora.
Gitaru prikljucujem direktno u karticu EMU-1212m, pa tek onda uklucujem virtuelnu distorziju Boss ds 1, pa preamp TGR 18, pa JCM 900. Da bi optimizovao suv signal na line-inu moram da ga pojacam u trim potu kartice na oko 5 db, tada mi signal suve gitare dodje do oko -2.0 db i zvuk je strava, ali povlaci sa sobom i gomilu suma koji na stend baju(kada ne sviram) dolazi do -32.00 db, cisto sumnjam da mogu da otklonim ovaj sum pre samog kompa, zato sam i pitao kako ga najbezbolnije ukloniti, a da ne unistim zvuk? Noise gate?
disco violence is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules