Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Ostali muzički instrumenti i studijska oprema

Ostali muzički instrumenti i studijska oprema Pregled i karakteristike ostalih instrumenata, gitara, mikrofona, preampa, rack efekata, mikseta, patch bays, modula, semplera.... Diskutujte na ovom mestu

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 04-01-2008, 01:33 PM   #1
aleks
Junior Member

Question Digitech Vokalist 2 Protiv Helikona

Koji je od voih uredjaja zahvalniji za zivu svirku. Konkretno HELICON VOICEPRISM ili DIGITECH VOKALIST 2. Naravno da nema dileme oko toga koji je "zesci", ali ako sagledamo cenu, dimenzije, jednostavnost, zvuk, efekte i ostalo mogu se staviti na vagu kada je u pitanju live svirka.
Sta je po vama bolje i lakse spakovati i raspakovati na bini, a postici dobar efekat .
aleks is offline   Reply With Quote
Old 10-01-2008, 10:15 AM   #2
mjakovetic
Junior Member

mjakovetic's Avatar

Default Re: Digitech Vokalist 2 Protiv Helikona

Evo , saljem ti isti odgovor i na ovaj tvoj upitnik,
Ono sto zelim da ti kazem pre svega i sto je fundamentalno bitno: SVI NOVIJI MODELI VOCALIZERA ZVUCE DOBRO I POUZDANO ZA LIVE NASTUPE !!

Ja mogu da ti predlozim sta da radis i izlozim moja iskustva, jer i sam koristim Vocalizer za uzivo nastupe, jer pevam cesto sam ili u Duetu ili sa vecim bandom...posto muziciram na "zapadu", nastupam i izvodim stranu POP i Rock muziku, ponekad sviram nasima Narodnjake i zabavnjake od Vardara do Triglava...
I sve ti to pricam , da bi shvatio za sta ti je Vocalizer potreban u uzivo svirci....

Kada pevam i sviram sa gitarom World music i sa Bandom, ili kada sviram Gasterbajterske Narodnjacke proslave sa Synth-Aranzerom, ja koristim mali kockasti i praktican Vocalizer "Digitech vocalist Performer".
On je prestao pre par godina da se proizvodi, ali je tako mali i praktican (10cm x 10cm), 200g tezak, da je kod mene odmah pobedio u izboru koji model kupiti...300Eura nije tako skupo, nazalost se ne proizvodi vise,
Sta je eventualni minus kod njega: on nema midi-vodjenje harmonizacije, vec ti mozes jednostavnim pritiskom samo jednog dugmeta odrediti iz kojeg tonaliteta i koji glas da ti peva... Sasvim jednostavno, dok sedis za syntijem i pevas, njega postavis na Aranzer, tipkas po potrebi i to nije problem.Za mene to i nije minus iz prostog razloga sto Midi -fajlovi ili sve odsvirano na aranzeru (posebno za Narodnjake), nije uvek prilagodjeno za zeljeni Harmonizovani glas za datu pesmu.
Tako, u nekim (i vecini) pesmama je potrebna "klasicna terca" , a u nekim pesmama,(na.pr dvojke narodne) potrebana je tzv "seljacka terca" iliti 5-ica u Dur skali od osnovnog tona koja izvrsno zvuci uzivo, a dobija se jednostavnim pritiskom na jedno jedino dugme na Vocalizeru. Ako te detaljno interesuje kako sve to funkcionise, mogu ti pomoci ili mozes sam da provalis i da cujes kako se sve to ponasa u svirci i uopste u praksi...

Helicon Voiceprism je po kvalitetu zvuka jos bolji i prilagodjen prvenstveno za studio potrebe, koga medjutim takodje mozes koristiti za UZIVO.
Njegovi minusi su: takodje stariji stariji model i nisam siguran da se jos proizvodi, malo je skuplji (od 600 do 800 EUR) polovan, relativno je veliki i nepraktican za uzivo nastupe (osim ako ga ne stavis u RACK)!!

Danas postoje Vocalizeri koji se proizvode za UZIVO prilike i ja cu ti nabrojati najaktuelnije:
1.TC HELICON LIVE (750-800EUR)
2.Digitech Vocalist Live4 (400eur) i vocalist Live 2 (300eur)
3.TC Helicon Harmony Control Guitar (200eur)

Ako imas nekih posebnih pitanja, rado cu ti pomoci ...

Pozdrav
Old 15-01-2008, 12:52 PM   #3
aleks
Junior Member

Talking Re: Digitech Vokalist 2 Protiv Helikona

Postovanje Milane

Kao prvo puno hvala na iscrpnom odgovoru koji si mi dao u vezi vokodera. U medjuvremenu sam resio svoju dilemu i kupio Digitech vocalist live2 tako da sada imam jedno pitanje u vezi njega ako moze.
Naime insistira se u uputstvu na povezivanju gitare preko njega kako bi se odredili akordi za pratece vokale. Medjutim ne sviram gitaru i prikacio sam sinth i vidim da on reaguje i ispisuje naziv tona koji ja pritisnem na klavijaturi, ali nista se ne desava . On peva tercu na osnovu glasa i ja ne vidim da falsira ukoliko prvi glas to ne ucini. Jedino imam problem sa nizom narodnjackom tercom. Nikako da skontam kako da mu odredim tu tercu. Da li mozda tu dolazi do izrazaja gitara ili je ona bitna kod viseglasja . Inace visu tercu u jednom glasu peva perfektno bez ikakvih komandi i zaista uopste ne zvuci "robotski".
To je ukratko problem pa ako imas resenje na osnovu tvog iskustva posto vidim da si u toku napisi mi.
Inace imam problem sa ulaskom na tvoj sajt pa ne mogu da ti posaljem mail sto bi bilo mnogo efikasnije .

Hvala
Old 15-01-2008, 04:06 PM   #4
mjakovetic
Junior Member

mjakovetic's Avatar

Zdravo Bato,

sada sam prelistao i procitao Manual na Netu od tvog Digitecha 2 , i vidim da su slicne i "poboljsane" funkcije koje on ima u odnosu na moj Digitech Performer , jer je logicno i noviji model...ovo su moja zapazanja, iako ne mogu da ga isprobam evo sta bih mogao da ti kazem o njemu i da ti pomognem da pokusas da uradis nebili ti optimalno radio...

1. On jeste "prvenstveno" predvidjen za gitariste koji nogom ukljucuju i iskljucuju zeljenu vocalizaciju glasa..ti moras da pokusas, kao sto si to vec i ucinio, da umesto gitare prikljucis na "GUITAR in" svoj sintisajzer i da vocalizer prepozna ton ili akord koji sviras. To treba da ti ispise verovatno na displeju gore levo(C, C#,D ili D# i tako redom).
Kombinuj sve ulaze(inpute) i podesavanja ( probaj guitar Ground off ili On)
Posto si mi napisao da on vec prepoznaje i signalizira ton tvojega syntija koga sviras, to je najvaznije u prici...A zasto? Pa zato sto svaki vocalizer mora da zna iz kojeg Tonaliteta i kojega DUR/Mol/maj7 itd akorda da ti izvede pomocni dodatni glas ili vise glasova harmonizacije koji doprinose da ti uredjaj ne "peva" fals.
Ti kazes da nema razlike kada onda pevas, posto si sve prikljucio i on ti peva na pr. klasicnu tercu.Ali, mora da ima male razlike jer treci ton od na pr. G-Dur akorda u pravilu "zvuci" malo vise, tacnije mora da zvuci za pola tona vise nego terca od G-mola koji si odsvirao na Syntiju, a koji ti je prikazan na displeju.
Mnogi Vocalizeri ( a gotovo svi studijski) imaju MIDI-sinhronizaciju i fakticki kad odsviras akord na syntiju, preko midi kabla tj. "digitalnim" putem
, vocalizer prepozna koji je akord u pitanju , i koje tonove da Harmonizuje kada ti zapevas.Sada, novom tehnologijom od pre godinu-dve, vise to nije potrebno,bar ne za gitariste, oni mogu da odsviraju na pr.akord G dur i Vocalizer preko obicnog "analognog" kabla, prepozna tonove od kojih se sastoji na pr. G-dur, a to su G, H i D koji ti onda stoje na raspolaganju za harmonizaciju svoga glasa (kod nasih modela mozes da dodas maximalno 2 glasa na svoj postojeci koji je prvi glas !!!). Medjutim, iz mojega iskustva, pokazalo se da za uzivo nastupe ja zapravo najcesce koristim samo jedan glas!!! i to tercu ili eventualno, samo ponekad dva glasa, Tercu i unision( dupli prvi glas !!), jer kada je i terca i Kvinta ukljucena, onda sve zvuci pomalo "STERILNO". Samo u nekim pesmama koristim i tercu i kvintu zajedno sa prvim glasom.

2."Narodnjacku" tercu trebalo bi da dobijas kada na svome vocalizeru pritisnes LOW taster a sviras na primer Gdur jer je po teoriji to kvinta ali ispod osnovnog glasa u DUR skali...probaj sve kombinacije, najvaznije je da ti Vocalizer PREPOZNAJE KOJI SI AKORD ODSVIRAO... Ako to ne moze da izvede, i recimo najprostije bez toga, on je gotovo neupotrebljiv za one koji nisu gitaristi, jer mu je potreban Tonalitet iz kojeg ce pevati zeljene pomocne glasove...
Da bi ispitao da li on reaguje uopste na tvoje Klavijature, pokusaj da ga spojis na gitaru, pa odsviraj najprostiji akord na gitari, DURSKI, pa zatim Molski, pa onda zapevaj i menjaj i pritiskaj na Harmony MIX-u HIGH (to ti je +3 od osnovnog tona), pa zatim HIGHER (+5), pa zatim na pr.LOW (to ti je kvinta niza) i najzad LOWER( TERCA duboka); Pa onda cuj razliku kada odsviras dur i mol akord i sve kombinacije ovih navedenih glasova. Potom probaj isto to i sa Syntijem, ako reaguje isto, onda je dobro, a ako ne, onda se konsultuj sa jos nekim ko ima studio ili ko ti je tu blize i ima iskustva, jer, ponavljam, najvaznije ti je da tvoj Vocalizer PREPOZNAJE AKORDE KOJE TI ODSVIRAS !!!
Pisi ako imas jos pitanja ili objasnjenja, bice mi drago da podelimo iskustva...

Veliki pozdrav

Milan (trenutno u Nemackoj!!)
Old 15-01-2008, 10:02 PM   #5
dejankuki
Moderator

dejankuki's Avatar

Ja sam se ovih dana zabavljao sa vocalistom. On prati akorde, a ne melodiju. Znaci pokusaj da razdvojis signal iz klavijature i levu ruku tj. akorde posalji prvo u vocalist a onda u miksetu, a melodiju direktno u mikstetu.

dejankuki is offline   Reply With Quote
Old 16-01-2008, 07:51 AM   #6
aleks
Junior Member

A da li si to pokusao sa klavijaturom ili pretpostavljas da moze. Ja jesam "bocnuo" aranzer u vokalst i vidim da on ispisuje tonove ali ne cujem da se nesto desava u glasu koji peva.
A i dosadno je da uvek mora da se pritisne pedala da bi on promenio tonalitet koliko mi se cini. Ustvari nije toliko dosadno koliko usporava rad kad je u pitanju klavijatura jer on uglavnom stoji odozgo na klavijaturi a ne dole kod noge. HM HM HM .
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules