|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Pro Member
|
![]()
Ovo pitanje me muci vec duze vreme,a nikako da ga postavim.Uzmimo na primer situaciju da sam dosao do brda para(a jbmlga nisam),a vec godinama radim muziku sam kod kuce na compu i nakako da dodjem do onog momenta kada cu biti potpuno zadovoljan uradjenjim materijalom, resim da angazujem profesionalca da mi odradi produkciju i postprodukciju. Koga angazovati, ako ne znam nikoga od producenata i ako nisam zadovoljan produkcijom kod nas.Pri tome bi dodao da se moja muzika bazira delom na zivim a delom na midi instrumentima, pa me jos interesuje da li bi taj profi producent koristio ''moje'' drum kitove, ''moje'' midi basove, itd i da li bi na kraju svega bilo ono ''Vidi sta sam ti uradio od pesme mama'' u pozitivnom ili negativnom smislu.Hajde da vidimo ko ce da resi ovu jednacinu sa vise nepoznatih?
A da umalo da zaboravim da dodam jos jednu bitnu stvar, ja sam naivni muzicar....... ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
Pa ovde rade sledece...(a i ja tako radim vec duze...) Prvo producent poslusa materijal da vidi da li je njegov fazon i da li moze da doprinese nesto projektu. Ako misli da nemoze, onda ne uzima. Onda se poprica o budzetu, muzicarima (ako treba), sta artista zeli od snimka produkcije, itd...u principu proba da sazna sto vise o tome kako bi artist zeleo da sve zvuci..pita za omiljene bendove, pesme itd... neko ima jasnu ideju o svemu kako bi zeleo da to ispadne na kraju (mislim na artistu) a neko ima bazicnu ideju i voli da mu trece lice doda nesto i zavrsi pesme...od slucaja do slucaja. A kako da ga nadjes...pogledas ko je radio neke projekte koji ti se svidjaju kako zvuce, pogledas ko je radio (ime producenta) , nadjes ga ili njegovog managera itd... ako je neki poznatiji, uglavnom hoce da cuju demo snimke pre bilo kakvog sastanka (da ne bi gubili vreme sa raznoraznim mrmotima!!) pa ako im radi, onda prave sastanak... A mastering (sto kod nas TOTALNO POGRESNO ZOVU "POST PRODUKCIJA!") radi mastering covek u mastering studiju. Pravi producenti se na zapadu ne bave masteringom!!! |
|
![]() |
![]() |
#3 |
Pro Member
|
![]()
Pitanje ti je odlicno, sa vise nepoznatih tj. ni sa jednom poznatom. Tako da mozes dobiti bilo kakav odgovor.
Recimo ovako: Predpostavimo da sam i ja dosao do mnogo para i zelim da gradim kucu, ne poznajem niti jednog arhitektu a ove nase kuce mi se nesvidjaju. Kako da izaberm arhitektu? A da, da nezaboravim i ja sam sam kao naivac kuci nesto svrljao po papiru! Pitanje dakle glasi: kojim cu ja arhitektom biti zadovoljan? Pa sa bilo kim postoji mogucnost da budes zadovoljan. Tj. Meni treba nesto,ne znam sta ali mora biti dobro,ko to moze da mi pruzi, pa gotovo svako ko radi dobro, a gotovo svi nesto rade dobro. Tako da nemas problem, samo nabavi ono prvo sta si predpostavio. |
![]() |
![]() |
#4 |
MAO
|
![]()
pitanje je stvarno ono....
jedan i jedini nacin cujes neciji rad koji ti se svidjas, kontaktiras, raspitas se o coveku. |
![]() |
![]() |
#5 |
Pro Member
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
VIP Member
|
![]() e jbga sad!! "...Znate ja bih radio metal / funk / electro / disco / ska / rock.. ali taj stil jos ne postoji pa samim time i nema ni bendova a ni producenata koji su to radili ...Sta da radim???" Kako da ti neko predlozi ista kad i ti sam ne znas gde da nadjes muziku koji volis da slusas??????? ![]() ![]() A i nemas pare, pa bolje da ne gubimo vreme..a? how about that? |
![]() |
![]() |
#7 |
Pro Member
|
![]()
Mozemo ta da okrenemo i ovako. Ni ja necuh ni jednu dobru ideju u tim fazonima. To ti je kao "Krive su svinje sto pomije nevaljaju"
Nasi producenti su isto onoliko dobri koliko su dobri i kompozitori i muzicari. Nasla krpa zakrpu pa se krpa buni kako joj je losa zakrpa. |
![]() |
![]() |
#8 |
Pro Member
|
![]()
Pitam zato sto nisam zadovoljan produkcijom u nas, da naglasim,gosti producenti na forumu su bili ljudi profesionalci,svaka im cast, ali ni jedan od njih nije u rock/heavy/house/underground fazonu.Navedite mi jedan album uradjen na ovim nasim prostorima, u underground fazonu, da je uradjen odlicno.Nesto tu fali... kome dati pare....
|
![]() |
![]() |
#9 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Svi "ti" i "takvi" albumi se rade drugarski i "kad se stigne", a niko se tu nije otvorio za ozbiljan budzet kakav imaju neka komercijalnija ostvarenja. I alternativnoundergroundelektroheavy album mora da se odsvira, osmisli, smixa, a za to uglavnom, pored dobrih ideja, fali i novac koji kupuje vreme ljudi koji se time profesionalno bave. Sve ostalo je kompromis i 95% sanse je da nece niti zvucati kako treba, niti postici nista vise od puke satisfakcije onoga cija je muziika (a viidis da i ta satisfakcija izostaje jer sve zvuci lose...). Zato narodnjaci i rade posao jer ulazu u sebe. Vrac i Laki su ti otprilike vrlo jasno rekli sve sto treba...
![]() |
#10 |
Pro Member
|
![]()
Covek je rekao da mu se ovde nista nesvidja, zeli stranca!
Prema tome udrite po belom svetu,pa kad se obogati da zna na koga da potrosi pare. |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
(p)reparacija klavira u Bg ili sire | milanCHE | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 12 | 06-06-2009 09:54 PM |
koji preamp odabrati? | choi | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 52 | 02-12-2008 09:22 PM |
koju snagu pojacala odabrati? | SandRob | Gitarska Produkcija | 52 | 02-05-2008 11:41 AM |
Gianfranco, kako ide s novim virusom TI - daj da cujemo malo kako to zvuci ... | clusterchord | Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika | 8 | 26-02-2006 10:26 PM |
Mic preamps::: koje odabrati | dr.Ru | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 8 | 21-01-2004 07:44 AM |