Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 18-09-2007, 04:03 PM   #1
oliver10
Banned

Default Dobijanje trece dimenzije mixa-Dubine?!

Bavim se muzikom skoro 15 godina(komponovanjem,pisanjem tekstova,izdavanjem albuma)ali tek od prosle godine sam se zainteresovao za rad na aranzmanima i produkciji pesama.Citao sam dosta i trudio se da sto bolje izucim nacin mixanja(dosta stvari sam naucio na Rumskom)ali jos uvek me intrigira kako to da je bas izrazena jedna razlika izmedju domacih mixeva(mislim na ceo prostor stare jugoslavije)i inostranih mixeva u recimo 90 % slucajeva.
Urade nasi i paning i odlicno oboje i komprimuju instrumente ali kad slusas recimo snimak nekog stranog izvodjaca i uporedis sa nasim dobijes utisak da sekvencer(na primer)daleko u daljini,stringsi nekeko opet malo blize ali ne "udaraju u glavu"i tako dalje.
U razlicitim tutorijalima to se naziva dubina snimka i dobija se (tako barem kazu) reverbima i dilejevima.
To je stvar koja mi uvek prva zapadne za oko kad upredjujem neki snimak sa svojim ili nekim dobrim snimkom domaceg izvodjaca sa nekim snimkom iz recimo Engleske ili USA.
Mozda cu ispasti neozbiljan posto postavljam ovo pitanje ali u cemu je problem?
Razlika u hardveru(kolko para toliko muzike)ili u muzickim inzinjerima?
Da li neko moze da mi pomogne da dobijem vise DUBINE u svom mixu?
Unapred sam zahvalan!!!
oliver10 is offline   Reply With Quote
Old 18-09-2007, 04:50 PM   #2
alen
VIP Member

alen's Avatar

Default Re: Dobijanje trece dimenzije mixa-Dubine?!

e da je to tako lako objasniti....
Old 18-09-2007, 05:08 PM   #3
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Quote:
Originally Posted by alen View Post
e da je to tako lako objasniti....

lepo kaze covek....pa cak i na zapadu ima razlika.

Postoji jedan broj (opasnih) likova koji je to savladao i njihovi miksevi su prava skola za slusanje...ima par u Engleskoj, jedno 10-ak u Americi, itd...

Takvi miksevi zvuce super na normalnim hi fi zvucnicima, u kolima itd...a u vrhunskim sobama sa vrhunskim zvucnicima zvuce neverovatno!!

Ima tu raznih faktora / fora itd, i nemoze nigde da se procita. Godine rada, iskustvo, dobro uvo i dobra masta - cine svasta!!!

Nije sve u efektima samo...treba eksperimentisati puno sa raznim nacinima usnimavanja, miksanja itd...mono, stereo....covek se uci dok je ziv.

meni je mnogo smesno kad mi stignu fajlovi za miksanej, a ono sve stereo!? Stereo noga, stereo bas, stereo violina, stereo sve....sve je L/R a gde je sredina? a gde ima da se kupi stereo violina, na pr? itd....
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 18-09-2007, 05:14 PM   #4
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Vrach..... kad smo tu.... na koje likove i albume mislis..... ?
Old 18-09-2007, 05:38 PM   #5
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Quote:
Originally Posted by OFF View Post
Vrach..... kad smo tu.... na koje likove i albume mislis..... ?

trebace mi malo vremena da se setim dobrih primera...

1) Mark "Spike" Stent (UK) miksa sve zive, ali mu nisu svi miksevi uvek koma...od mega, ja bih izdvojio (za sad) No Doubt - Hella Good sa "Rock Steady Albuma" i Gwen Stefani - What You Waiting For (njen solo) ..

ove dve pesme zvuce mega, a i ostale pesme, jer je miksao sve. Madonin album, na primer (isto on miksao) zvuci k***c, tipicna "bedroom produkcija", jer je STVARNO snimano u spavacoj sobi sve na compu...
Dok su NoDubt i Gwen, ozbiljno snimani u pravim studijima, sa dobrim muzicarima itd..

Goldfrap - supernature album je isto miksao i dobro zvuci (iako su sve samo sterilni sintisajzeri)

2) Dexter Simmons - miksao isto sve zive...biseri
BRANDY - Never Say Never album...OVO JE PO MENI JEDNA OD NAJBOLJE SNIMLJENIH / SMIKSANIH I IZPRODUCIRANIH RnB ALBUMA

poslusajte, ako nadjete pravi CD, ne mp3. Z A K I V A !!

Od miksera su jos tu:
JJ Puig (ima ludacki studio, uglavnom miksa rock),
Tony Masseratti - trenutno najtrazeniji u Americi (RnB, pop)
Serban Ghenea - isto top, RnB, Hip Hop

kad nadjem jos primera okacicu...

odoh kuci sad..
Old 18-09-2007, 06:21 PM   #6
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Quote:
Originally Posted by DaBear View Post

1) Mark "Spike" Stent (UK) miksa sve zive, ali mu nisu svi miksevi uvek koma...od mega, ja bih izdvojio (za sad) No Doubt - Hella Good sa "Rock Steady Albuma" i Gwen Stefani - What You Waiting For (njen solo) ..

ove dve pesme zvuce mega, a i ostale pesme, jer je miksao sve. Madonin album, na primer (isto on miksao) zvuci k***c, tipicna "bedroom produkcija", jer je STVARNO snimano u spavacoj sobi sve na compu...
Dok su NoDubt i Gwen, ozbiljno snimani u pravim studijima, sa dobrim muzicarima itd..

Goldfrap - supernature album je isto miksao i dobro zvuci (iako su sve samo sterilni sintisajzeri)

BRANDY - Never Say Never album...OVO JE PO MENI JEDNA OD NAJBOLJE SNIMLJENIH / SMIKSANIH I IZPRODUCIRANIH RnB ALBUMA

Od miksera su jos tu:

odoh kuci sad..
Hvala
Old 20-10-2011, 07:59 PM   #7
Geronimo
Member

Geronimo's Avatar

Quote:
Originally Posted by DaBear View Post

Od miksera su jos tu:

odoh kuci sad..

Tony Maserati razbija!!!
Geronimo is offline   Reply With Quote
Old 18-09-2007, 08:40 PM   #8
Everbeatz
Moderator

Everbeatz's Avatar

Last edited by Everbeatz; 19-09-2007 at 01:42 AM.
Everbeatz is offline   Reply With Quote
Old 18-09-2007, 09:32 PM   #9
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by Everlast View Post
Ako radis potpuno u digitalnom domenu tesko je izvodivo to o cemu pricas, tj. dubina. I mene je to interesovalo pa shvatih da je tu analogija u prednosti. Analogni mixer, preampi, itd. ti mogu pomoci u tome dok softverskim reverbima i delayima neces dobiti taj efekat u potpunosti. Izgleda da ima nesto u tome da se signal "proseta" iz kompa kroz "nesto" i vrati nazad... Moj je utisak da i sam Nuendo, Cubase zalepe muzicku sliku suvise pa dobijes efekat da je zvuk previse napred...
Netacno u potpunosti!

Ogovor Oliveru:

JA samo ne mogu da shavtim jednu stvar. Ovde vec dosta dugo i cesto primecujem tendenciju "'leba bez motike", "snimaka bez truda", "skola produkcije, ali humanitarno"...

Neke stvari je bolje pitati nego "skitati", ali do vecine bitnih stvari ne mozes doci, ako se sam ne potrudis. Nema tog strucnjaka koji ce te nauciti da napravis dobar mix. Mix je pre svega stav prema onome sto radis, a stav se ne uci. Ti nisi ovde postavio konkretno pitanje, vec pricas o "dubinama", "sirinama", onda se neko ubaci sa mitom o analogiji i tako u krug i nista.

Konkretno pitanje je: "Kakav attack/release praktikujete ne lead vokalu, a kakav na back vokalima, koliku redukciju radi kompresor na bass gitari kada je spora/brza pesma (prsti/trzalica), koliki predelay na reverbu za vokal kada je u pitanju balada/trashspeadheavypowermetal..."

A tvoje je apstraktno i bazirano na subjektivnom dozivljaju. Evo ti ga tip koji je uradio No Doubt i Gwen, uradi i Madonu. Jedno zvuci extra, drugo zvuci "onako", a isti covek...
Znaci nije samo ni znanje u pitanju, zar ne?

Mnogo bitnija stvar u svemu tome je sama lepota otkrivanja nekih stvari i to moze da ti se desi jedino kada sopstvenim radom i trudom dolazis do necega.
Neko ce reci "vrh", a neko ce reci "dno", ali tako to ide... Evo nas ovde nekolicina smrdimo po budzacima i pljujemo Madonin album, tipa koji u jednom danu zaradi vise nego vecina nas mesecno, ali to su pravila igre i njega coveka boli za sve nas manje ili vise bitne. Danas radi ovo, sutra radi ono... Nesto bolje, nesto losije, ali stoji iza toga, uci, napreduje, nekada nesto i zajebe, ali ko ne zajebe?

Ako sam sebi ne zelis da pomognes, niko ti nece pomoci. Znanje ne dolazi za 2 nedelje ili 3 meseca, vec se stice dugogodisnjim radom i iskustvom, pa ti sad misli sta hoces, ali sumnjam da postoji drugi nacin za tako nesto...

Pozdrav!

http://www.sunflower-fest.com/

Oggy is offline   Reply With Quote
Old 18-09-2007, 10:12 PM   #10
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

pa eto, svi su lepo po nesto dodali i nadam se, objasnili sve...

Ima zadnji par meseci u Sound On Soundu . najpoznatiji mikser likovi odaju tajne i pokazuje settinge svojih plug inova....!1

Ali svi do jednog kazu, da su ti efekti i taj outboard radili SAMO na TOJ PESMI i SAMO NA TOM PEVACU / SVIRACU....

Znaci ako setting za Mark King-ov bass (Level 42 bassista) iskopiras na neki (Jolana) bass koji ima zice od kanape i odsviran ko nogama, ne moze da se ocekuje isti zvuk!

Isto, ako ti ja kazem uradi to i to...to je mozda radilo kod mene ali kod tebe nece...kapiras?

eksperimentisati!

evo , citao sam lik iz Black Eyed Peas..lud lik...pusti groove na velike zvucnike jako, stavi iglu od gramofona na plocu (stoji u mestu, ne vrti se) i onda snimi taj zvuk koji igla sa gramofona pokupi (od jakih zvucnika) i umiksa ga sa originalnim groove-om...!!
to se zove chmaranje! he,he...

PS. ZADNJE STO SAM CUO,,,LIK KOJI MIKSA MADONU, GWEN I DRUGE,
UZIMA ?10-12.000 ZA MIKS PO PESMI (!!) PLUS 2% OD PRODAJE...PA TI VIDI!!

http://www.olympicstudios.co.uk/mixsuite/technical.php

evo njegove tehnike,,,

Last edited by DaBear; 18-09-2007 at 10:23 PM.
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules