Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 07-03-2007, 04:27 PM   #1
jammer
Junior Member

jammer's Avatar

Default Ne znam, a voleo bih da znam! (kontra-faza)

Sta je tacno kontra faza, kako izbeci.......?
Bezgranicno zahvalan!
jammer is offline   Reply With Quote
Old 07-03-2007, 11:50 PM   #2
zmaj
Stara Rumski Elita 2003.

zmaj's Avatar

Default Re: Ne znam, a voleo bih da znam!

Kontrafaza ti je suprotno od faza...kontrafazu ne trebas izbegavati,vec izbegavaj fazu tako sto ces obrnuti pomenutu na jednom od kanala...
zmaj is offline   Reply With Quote
Old 08-03-2007, 11:53 AM   #3
davormen
Member

davormen's Avatar

"kontra faza" (termin koji ne bi trebalo da postoji - faza je faza; ne moze biti u kontri sama sa sobom), tj. suprotni polaritet (polarity) se moze sresti kod ozvucavanja jednog izvora zvuka sa dva ili vise mikrofona... da sad ne duzim mnogo, to ti je kad isti signal sa jednog mikrofona ima "uzlaznu putanju" a sa drugog u isto vreme "silaznu"... "lecis" je prvo sluhom, posto se najcesce potiru niske frekvencije (obrnes polaritet na jednom od kanala i slusas da li ima vise basa ili niskih srednjih - ako ima, ostavis tako)... dalje, mozes i vizuelno u daw-u da proveris kako izgledaju waveform-ovi i da proveris da li su "putanje" poravnate... izbegavas je tako sto je drugi mikrofon udaljen od izvora zvuka bar tri puta vise nego prvi... to je to ukratko...

http://www.talesofdark.org
http://www.nekropolis.net
davormen is offline   Reply With Quote
Old 08-03-2007, 02:47 PM   #4
Miha Blaze
Senior Member

Miha Blaze's Avatar

Quote:
Originally Posted by davormen View Post
"lecis" je prvo sluhom, posto se najcesce potiru niske frekvencije (obrnes polaritet na jednom od kanala i slusas da li ima vise basa ili niskih srednjih - ako ima, ostavis tako)... dalje, mozes i vizuelno u daw-u da proveris kako izgledaju waveform-ovi i da proveris da li su "putanje" poravnate... izbegavas je tako sto je drugi mikrofon udaljen od izvora zvuka bar tri puta vise nego prvi... to je to ukratko...
ovo nije tacno! prvo se potiru VISOKE frekvencije jer imaju manju talasnu duzinu, tek na velikim rastojanjima mikrofona od izvora postoji sansa da se potru niske
Miha Blaze is offline   Reply With Quote
Old 10-03-2007, 09:40 AM   #5
Covek-durdubak
Member

al ste pomogli coveku, svaka vam cast
Covek-durdubak is offline   Reply With Quote
Old 10-03-2007, 09:53 AM   #6
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by Miha Blaze View Post
ovo nije tacno!
STA nije tacno?
Quote:
prvo se potiru VISOKE frekvencije jer imaju manju talasnu duzinu,
Potiru se zbog kontra-faze?
Quote:
tek na velikim rastojanjima mikrofona od izvora postoji sansa da se potru niske
JEDAN mikrofon? Kontra-faza? O cemu pricas?

@covek-durdubak, Ako znas kako, onda pomozi coveku... ne kritikuj druge, koji barem pokusavaju.

pozdrav
bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 10-03-2007, 05:20 PM   #7
SumAnuT
Pro Member

SumAnuT's Avatar

Naljutiste boggyja :o

http://www.recordingeq.com/EQ/req1001/mmi.htm

Tu je sve objasnjeno, i da ne znas engleski mozes dovoljno zakljuciti iz slika.

Moze lli neko objasnjenje za to 1:3 pravilo?

Last edited by SumAnuT; 10-03-2007 at 05:27 PM.
SumAnuT is offline   Reply With Quote
Old 13-03-2007, 12:33 PM   #8
Miha Blaze
Senior Member

Miha Blaze's Avatar

Quote:
Originally Posted by boggy View Post
STA nije tacno?

Potiru se zbog kontra-faze?

JEDAN mikrofon? Kontra-faza? O cemu pricas?

@covek-durdubak, Ako znas kako, onda pomozi coveku... ne kritikuj druge, koji barem pokusavaju.

pozdrav
bogi
to sto sam ja napisao vazi za 2 ili vise mikrofona kako je davormen rekao, njega sam citirao, a on je pricao o 2 ili vise mikrofona... a ovaj slucaj sa dobosem je specijalni jer su mikrofoni postavljeni tako da su im faze suprotne, tu se zna da se obrce faza jednom, a najcesce donjem...

Pozdrav!
Miha Blaze is offline   Reply With Quote
Old 11-03-2007, 01:41 PM   #9
davormen
Member

davormen's Avatar

Quote:
Originally Posted by Miha Blaze
ovo nije tacno! prvo se potiru VISOKE frekvencije jer imaju manju talasnu duzinu, tek na velikim rastojanjima mikrofona od izvora postoji sansa da se potru niske
ma potiru se razne frekvencije uvek... nemoguce je u praksi dobiti potpuno fazno koherentan snimak na svim frekvencijama ako se koristi vise od jednog mikrofona, cak i da snimas na poljani... a sto se tice rastojanja i niskih frekvencija, probaj da ozvucis dobos sa obe strane (igore idole, sto bi rekli nadrealisti ) sa mikrofonima pod pravim uglom u odnosu na isti i slusaj snimak... onda obrni polaritet na jednom od kanala i dobices - sta? upravo ono sto sam rekao - "telo" zvuka (koje je u niskim ili niskim srednjim frekvencijama)...

Quote:
Originally Posted by Covek-durdubak
al ste pomogli coveku, svaka vam cast
pa ja sam coveku ponudio vrlo prakticne savete koje odmah moze da primeni u situacijama u kojima se ova pojava najcesce manifestuje kao problem, a na njemu je da savet prihvati ili ne... sve sto pricam, pricam iz poznavanja teorije i, sto je najvaznije, iskustva. no, izgleda da ovo dobijes kada nekome pokusas dati praktican savet, a neces (citaj- mrzi te da kucas: ja sam clan foruma vise od tri godine, a lurker skoro od pocetka i posecujem isti skoro svaki dan, a imam oko 150 postova, sto moze da posluzi kao ilustracija koliko mene jednostavno mrzi da kucam ) da ides u besmislena teorijska prepucavanja i objasnjenja...

hvala boggy-ju koji je objasnio mnoge stvari (koje sam bio previse lenj da napisem ) i SumAnuT-om koji je nasao odlican link... za kraj, evo i citata iz doticnog teksta (bold by me):

"The best thing to do is set up your mics according to the 3-1 rule, then have the drummer play, while you listen to each signal separately. Adjust each one to taste, using whatever compression or EQ you like, and then turn them both on. Repeatedly flip the phase button on either mic preamp and listen to see which summed signal sounds better. The out-of-phase signal will sound unnatural, thin, and lacking low frequencies, while the in-phase signal will regain all it?s low frequencies and sound more like the natural instrument."

pozdrav

http://www.talesofdark.org
http://www.nekropolis.net
davormen is offline   Reply With Quote
Old 11-03-2007, 04:48 PM   #10
zvincic
Pro Member

zvincic's Avatar

Quote:
krivo

puno lakse se ponistavaju niske frekvencije jer imaju vecu valnu duljinu i vecu sansu da se djelomicno poklope signali u fazi i protufazi.

sto ides vise manja je valna duzina i isto tako manja je sansa da se poklope na istom mjestu signali u fazi i protufazi!

tako kako ti pises bi bilo u teoriji i savrsenom sustavu...ali kako nista na svijetu nije savrseno...

eto, netko je napisao kako je to lako provjeriti.

stavi na dobos mikrofon gore i dole i slusaj sta se prvo ponistava....body ili snap?
zvincic is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules