Go Back   Rumski Forum > Gost Foruma > Arhiva > Dragan Ivanović

Dragan Ivanović Bas Maister, Studijski muzičar, aran?er, producent (saradjivao sa Vasil. H Bendom, Mangus, Van Gogh, Ceca, ...trenutno saradjuje sa Bala?evićem, Rambom, Sergejom Ćetkovićem i Strip...snimao bas Nevernim Bebama, Zdravku Čoliću, Van Goghu, Ceci, Regini, Vladi Georgiev, trenutno aktivan i kao DJ (projekat bassystem predstavlja perc.elemente)

Thread Tools Display Modes
Old 22-12-2006, 11:01 PM   #1
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Default Studijski muzicari.... prava

Pozdrav.....
Svirao si na dosta albuma. Kakva je situacija kod nas sto se tice eventualnih autorskih prava vezanih za ljude koji sviraju na albumima (samim tim su, delom, i autori)? Da li ti je svejedno (po dzepu) u koliko ce primeraka biti prodat npr. novi Cholic, gde si takodje svirao? Ili je samo varijanta - hvala, izvolite, dovidjenja ?
Old 22-12-2006, 11:46 PM   #2
bassystem
Stara Rumski Elita 2003.

bassystem's Avatar

Default Re: Studijski muzicari.... prava

Kod nas je i za kompozitore te?ka situacija (?to se tiče autorskih prava) a kamoli za studijske muzičare...mada, nisam siguran, ali mo?da ni u inostranstvu ta prava nisu velika...kod nas se (mislim na SOKOJ) obračunavaju autorska prava za kompozitora, tekstopisca i aran?era (kad su u pitanju standarde pjevačke kompozicije)

?to se tiče d?epa, naravno da je svejedno, jer se za sada ja dogovarm da nekome sviram za određeni honorar. A i mislim da je to nabr?i i najbezbolniji način, kao ?to i sviranje basa na nečijoj ploči vi?e nije toliko čest slučaj...Sve manje ljudi se i odlučuje da snimi ?ive instrumente, ili snime po par pjesama sa ?ivim instrumentima, a ostalo sekvenceri...Mada je to i dobro, jer se tako vidi ko ozbiljno pristupa snimanju ploče a ko to radi iz buduće koristi i samo zbog toga...Naravno, mislim na neku pop-rock, standardnu pjevačku muziku. Ali ja sam optimista po pitanju budućnosti sviranja ?ivih instrumenata po studijima, jer dobro odsvirana kompozicija je uvjek za klasu bolja u svakom smislu od programirane...To je pokazao i Giboni, koji je, moramo priznati, nametnuo neki vi?i standard u studijskom radu (na?alost, to je ne?to ?to je u osamdestim kod nas bio podrazumijevan nivo-zato su i muzičari bolje svirali i snimale se interesantnije ploče).

E sad, meni je naravno va?no da pjesma na kojoj sviram bude slu?ana ?to vi?e, odnosno, cd prodat u ?to vi?e primjeraka, mada opet, malo ko obrati pa?nju na bass. Međutim, ja se uvjek trudim da prilikom snimanja dam svoj max, da napravim dobru bass liniju ili neku interesantu temu, pa jo? kad to neko primijeti, ja smatram da sam napravio dobru stvar i zadovoljan sam
bassystem is offline  
Old 23-12-2006, 05:05 AM   #3
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Quote:
Originally Posted by OFF
Pozdrav.....
Svirao si na dosta albuma. Kakva je situacija kod nas sto se tice eventualnih autorskih prava vezanih za ljude koji sviraju na albumima (samim tim su, delom, i autori)?
Ne znam odakle ti to da je studisjki muzičar samim tim ?to svira - autor??? To se nigde ne tretira kao učestvovanje u autorstvu pesme, pa ni kod nas.
Dushan_S is offline  
Old 23-12-2006, 08:37 AM   #4
zoolander
Senior Member

zoolander's Avatar

Studijski muzičar je izvođač, a ne autor i dobiva naknadu prema količini izvođenja autorskog djela,a prema postotku koji se obračunava za izvođača,to su izvođačka prava koja spadaju u srodna prava,a ne autorska.
zoolander is offline  
Old 23-12-2006, 10:17 AM   #5
mandrak
Senior Member

mandrak's Avatar

U Hrvatskoj autor aran?mana ima 35% udjela od autorskih prava.
mandrak is offline  
Old 23-12-2006, 01:32 PM   #6
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Quote:
Originally Posted by Dushan_S
Ne znam odakle ti to da je studisjki muzičar samim tim ?to svira - autor??? To se nigde ne tretira kao učestvovanje u autorstvu pesme, pa ni kod nas.
Odatle sto sam cuo neke price iz '70tih i tome kako je bubnjar koji samo svirao na jednoj ploci mislim Miroslava Ilica, kupio od iste novog 'Keca'.
A pesme npr. kod nas, koje je svirao Nesa Japanac (Smejem se a plakao bih, Sve su seke jebene..........), pa B.Bozanic (442 do BGa)..... i jos gomila sjanih basadzija (i nas 'gost' ,naravno)..... meni su nezamislive bez njihovih linija, koje im sigurno nisu bile raspisane......
Old 23-12-2006, 02:10 PM   #7
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Tehnički si u pravu za doprinos svirača, pesma može imati neku specifičnu instrumentalnu liniju koja joj daje "merak", ali dok u nekoj muzici u kojoj instrumenti imaju veću težinu melodija odsvirana na gitari ima status nosećeg dela pesme (recimo jasno je da je rif iz Smoke on the Water autorski deo pesme a ne "dopsinos gitariste već iskomponovanoj pesmi) u pop muzici se uglavnom shvata da su pesma melodija pevanja, harmonska podloga, tekst i glavna tema na nekom instrumentu. Ako postoji samo harmonska pratnja na nekom mestu i muzičar napravi glavnu melodiju pesme, onda doduše on postaje (ako žele da mu priznaju oni kojima snima jel) koautor ali koliko se realno to dešava? Podrazumeva se da ako bi došao muzičar X umesto muzičara Y pesma bi bila za brucu ZVUČALA drugačija ili određeni element pesme, ali to ne bi bila druga pesma, pa samim tim nema upliva u autorstvo. Napolju je to nekad stvar dogovora. Ako nekoga umešaju u projekat toliko da on značajnije izmeni pesmu, onda se dogovori da bude upisan kao koautor. Nisu ni tu stvari sasvim čiste. Producenti bivaju upisani kao muzičari koji su svirali da bi dobijali procenat prodaje, ili kao koautori na nekoj pesmi proizvoljno, sami članovi benda se nekad glože da li je neka pesma nečija i ko je imao koliki postotak upliva itd.
Ali u svakom slučaju očekivati da session muzičar ima deo autorstva vezano za pesmu je sa jedne strane (sa punim uvažavanjem da je posao session muzičara mnogo kreativniji) kao da radnik sa građevine koji je radio na poslovnoj zgradi od ne znam koliko miliona dolara kad je gotova i prodaje se poslovni prostor traži svoj postotak jer da nije bilo njega...

Last edited by Dushan_S; 23-12-2006 at 02:12 PM.
Dushan_S is offline  
Old 23-12-2006, 04:06 PM   #8
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

@ Zoolander - sto volim kad mi neko ko nije ovde (i ne zna) prica kako treba da bude!
REKAO sam - pesme koje se puste PONEKAD (znaci ugl. dance stuff) uvece na Pete Tong emisiji ili pusti Judge Jules..dve tri, pet nedelja i to je to! Pesma je zavrsila rok trajanja! Onda se na Internetu SAM registrujes i plate ti FIKSNU cifru ako je ta pesam na njihovom spisku. OVO JE 1000% tacno - uradio sam proceduru vise od 50 puta!

I posto SVAKO moze da tvrdi (on line) da je NESTO vsirao na toj i toj pesmi..ako je pesam hit i ako se vrti vise na radiju..onda se PISMENIM PUTEM podnosi zahtev za ispaltu PERFORMERS RIGHTS...znaci MORAS da imas neki od dokaza naveden na njihovom web site-u! Aman! znam o cemu pricam!

OVO NEMA VEZE (PO STOTI PUT) SA KOMPOZITORSKIM TANTIJEMIMA OD EMITOVANJA NA RADIJU!!

Vrhunski sviraci dobijaju hiljade funti za session, jer se od njih trazi da unesu nesto svoje, od tehnike, fraziranja itd u pesmu. I TO IM SE PLATI.

Ovde studio NIKADA NEMA VEZE SA SESSION SVIRACIMA (sem ako nije neki smradni demo studio!!) Session svirace placa DISKO KUCA i ONI MORAJU DA POTPISU UGOVOR DA SU PRIMILI PARE ZA SVOJE SVIRANJE I DA NEMAJU NIKAKVA PRAVA NA PESMU I DA NIKADA NECE POKUSAVATI DA TRAZE BILO STA DA IM SE NAKNADNO ISPLATI!!! to je standardni ugovor ovde i svi ga potpisuju PRE sessiona!

valjda je sad sve jasno!!????????
DaBear is offline  
Old 23-12-2006, 04:39 PM   #9
zoolander
Senior Member

zoolander's Avatar

Quote:
Originally Posted by DaBear
OVO NEMA VEZE (PO STOTI PUT) SA KOMPOZITORSKIM TANTIJEMIMA OD EMITOVANJA NA RADIJU!!
Po drugi put,previd,no tek sam sad svatil o čem priča?,stvarno o tome ne znam ni?ta,u kontekstu prija?njih postova mislil sam da priča? o sasvim drugim stvarima.

Last edited by zoolander; 23-12-2006 at 04:51 PM.
zoolander is offline  
Old 23-12-2006, 10:58 AM   #10
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Quote:
Originally Posted by OFF
Pozdrav.....
Svirao si na dosta albuma. Kakva je situacija kod nas sto se tice eventualnih autorskih prava vezanih za ljude koji sviraju na albumima (samim tim su, delom, i autori)? Da li ti je svejedno (po dzepu) u koliko ce primeraka biti prodat npr. novi Cholic, gde si takodje svirao? Ili je samo varijanta - hvala, izvolite, dovidjenja ?
U Engleskoj (a i u Evropi, bogami) postoje "Performers rights" - prava sviraca / izvodjaca. Znaci svi koji su svirali i pevali na ploci. Cak i producent ima pravo na neku mrvicu...Registrujes se sa PPL (agencija koja skuplja pare) i onda na internetu pogledas da li su pesme na kojima si svirao registrovane kao pesme koje placaju. Napomena - samo pesme koje se vrte na radiju / TV se vaze! I to nekad se desi i da ne registruju nesto sto se pustalo na radiju !? (meni se desilo). Ako je neki dance itd - sto se pusta na specijalizovanim stanicama, desetak puta..onda ima fiksna cifra i netreba nikakvi dokazi.
Ako je pesma hit, onda treba par dokaza: ugovor o sviranju, krediti na omotu ili slicno...onda stignu bogami dobre pare!

Session muzicar je session muzicar. Placen je za to sto "unese" njegovim sviranjem. Ako je mega muzicar - mega mu je i cena! Samo ako se UNAPRED dogovori i potpise, onda ima pravo na autorska prava, (vrlo retko!!).

Ovde pojam "aranzman" i ne postoji! Ima samo MUZIKA i TEKST! Aranzman ide pod produkcijom, jer uglavnom onaj cija je pesma, je vec uradio neki aranzman i uglavnom ga producira.

Mada, i ovde svi vec polako prelaze na cash varijante - zbog downloada, slabe prodaje CDa, zakidanja itd - producenti uglavnom uzimaju unapred pare, jer skoro nikad nista ne stigne od prodaje!!
DaBear is offline  

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules