Go Back   Rumski Forum > Muzika/Glazba > Pravna Pitanja

Pravna Pitanja Ovdje pi?ite sve ?to znate ili ?elite znati o autorskim pravima, ugovorima sa agentima/izdavačkim kućama itd... i sve ostalo ?to dotiče pravnu stranu poslovanja s glazbom.

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 25-07-2006, 06:05 PM   #1
Talino
Banned

Talino's Avatar

Default Kako za?tititi svoju kompoziciju.

Evo da pitam - kako mogu zaštititi svoju kompoziciju.? Zanima me gdje se to radi u Srbiji, i kakva je procedura i kakve su cijene. Moraju li note da se daju ili može samo snimak na cdu i odštampan tekst? Moram li biti registrovan kao kompozitor u nekoj asocijaciji, ili svoj rad može zaštititi svako ko je nešto radio.

(po potrebi, zbog posjetilaca izvan Srbije, mogu se javiti sa istim informacijama i poznavaoci da teritorije bivših Yu republika). I zanima me ovo - ako ja pjesmu zaštitim u Srbiji, kakve su moje šanse da se odbranim da pjesmu ne može uraditi neko iz neke druge države (recimo iz BiH). Hvala.

Last edited by Talino; 25-07-2006 at 06:07 PM.
Talino is offline   Reply With Quote
Old 27-07-2006, 12:19 AM   #2
LACKY
Pro Member

LACKY's Avatar

Default Re: Kako za?tititi svoju kompoziciju.

Pod jastukom su najsigurnije!
LACKY is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2006, 03:30 AM   #3
Talino
Banned

Talino's Avatar

interesantno, niko neće ništa da napiše.
Talino is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2006, 11:46 AM   #4
AVaX
Stara Rumski Elita 2003.

AVaX's Avatar

Pa nema tu mnogo filozofije.
Kompozicije mozes zastititi (gle koliko ti-ti-ti-ja) u Sokoju.
Ne moras da budes clan nikakve asocijacije kompozitora.
Ako imas snimak, notni zapis nije potreban.
Samo im se javi i poslace ti formulare.
Da, tvoje kompozicije su zasticene i u drugim drzavama, pa i u Bosni.
To je sve onako teoretski, a da li i kako funkcionise....
Uvek moze bolje, u slucaju Sokoja i mora bolje nego sada, ali i ovo sada je ipak kakva takva zastita, pa ti vidi....
Old 04-08-2006, 11:48 AM   #5
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Quote:
Originally Posted by Talino
interesantno, niko ne?e ni?ta da napi?e.
ne znam kako je to na prostorima bivse YU, ali na zapady, sve sto napises, komponujes, nacrtas itd - automatski je tvoje. Ti imas copyright...u slucaju da ti neko ukrade pesmu, i da se ide na sud, dobro je imati dokaz kad je ta pesam napisana / snimljena itd...Za to, ovde savetuju da je snimis na CD, zapakujes i posaljes PREPORUCENO (na potpis) samome sebi ili tvom advokatu..onda taj koverat cuvaj NEOTVOREN , sa svim pecatima itd..do dana kad ti mozda bude trebao!
Ja sam se raspitivao za copyright i trademark ovde puno...ima gomila organizacija koje to mogu da "zastite", ali uzimaju mnogo para (i za ovdasnje uslove) pa ni tad , nemogu nista ako neko uradi "slicno" tvojoj pesmi. Ideja se ne moze zastititi! Ja sam imao slucajeve gde je disko kuca radila istu verzije jednog hita i doveli su muzikologa da prepravi sve linije, da su razlicite - a iste,! da ako dodje do suda, nema o cemu da brinu....
Drugo, ako ti neko ukrade pesmu i nista ne uradi sa njom, nema sanse da dobijes neke pare...ako je veliki hit (u svetu - kod nas to nema veze!!) onda mozes da izvuces nesto...
Moj savet - posalji sebi, i nemoj mnogo da se uzbudjujes...u danasnja vremena ljudi stavljaju svoje pesme na internet za svakoga da slusa (u nadi da ce se nesto desiti sa njihovom muzikom) da se oni brinu o zastiti, niko ne bi nista stavljao !!! Radi muziku i ne brini mnogo...
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2006, 12:39 PM   #6
RetroMan
Senior Member

RetroMan's Avatar

Pa lepo ti je LACKY rekao, sakrijes negde gde niko ne moze da nadje, zvuci kao sala, ali je istina da moras sam da stitis svoj autorski rad, ili ako si autorska prava ustupio nekom (publisher-u), onda to on radi. Ne postoji organizacija koja ce za tebe (ili za publisher-a) da stiti autorska prava. Ako ti neko ukrade kompoziciju, ti (ili publisher) ga lepo tuzis sudu, i tek tada ce sud da te zastiti, ako mozes da dokazes da je tvoja kompozicija "starija".

Ono sto tebe, ustvari, interesuje je, kako to da dokazes, ili kako da registrujes sebe kao autora. Postoji nekoliko nacina, ali samo jedan pravi.

- U slucaju da je pesma vec izasla kao zvanicno izdanje neke diskografske kuce, onda ti bolji dokaz ne treba, ako nije:

- Posaljes sam sebi note, ili CD, ili kasetu + tekst u preporucenom pismu, pa imas datum kad si poslao kao dokaz. Ovo je prilicno los dokaz, jer neko moze sam sebi da posalje praznu nezalepljenu kovertu, to mu stoji tako 10 - 20 godina, i ako mu zatreba, on u nju moze kasnije da stavi sta hoce, i da je zalepi, pa da ima "dokaz" da je njegov rad stariji od tvog.

- Registrujes sebe kao autora u SOKOJu, pa njima prijavis svoja autorska dela. Ne znam kako to ovde funkcionise (SOKOJ je prilicno propao), ali znam da napolju to ne cene mnogo. Postoji nacin "muvanja", ali ne bih isao u detalje.

- Najbolje je da sva autorska dela registrujes u Kongresnoj Biblioteci USA, to ti je onda siguran dokaz za ceo svet.

Mogu se registrovati autorska prava (melodija i tekst, tamo aranzman ne spada u autorska prava, mada u nekim zemljama teze da i aranzman ukljuce u autorska prava), ili sam snimak (ti sviras/pevas, moze i tudju kompoziciju, ali taj snimak je tvoje vlasnistvo). Znaci ako saljes CD sa tvojim profesionalno snimljemim pesmama, mozes, o istom trosku da registrujes i autorska prava, i snimak.

Mozes da registrujes pojedinacnu kompoziciju, a mozes i grupu pesama (album), pod uslovom da su isti autori (muzike i teksta) za sve kompozicije.

Prednost grupne registracije je to sto posaljes jedan CD i platis samo jednu registraciju. Velika mana je sto nemas pojedinacno registrovanu po imenu svaku pesmu (imas samo ime albuma), i ako treba da se tuzis samo za jednu pesmu to je malo komplikovanije, ali najveci problem je kako da prodas autorska prava samo jedne pesme (ili vise pesama, ali ne sve).

Ja sam radio i jedno i drugo, za neke ovdasnje autore, preko inostrane firme sa kojom saradjujem i kao sto rekoh, problem je sto pojedinacna registracija, za nase uslove kosta neku cifru koja nije bezznacajna kad se sabere 10 - 15 pesama.

Naravno sve zavisi koliko ti sam cenis svoje kompozicije. :o

RM

P.S. Prihavataju se note (sa potpisanim tekstom, ako nije instrumental), CD, kaseta. Najprakticnije je da se salje CD + dodatno odstampan tekst, jer na taj nacin stitis i autorska prava i snimak.
RetroMan is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2006, 12:49 PM   #7
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

- Posaljes sam sebi note, ili CD, ili kasetu + tekst u preporucenom pismu, pa imas datum kad si poslao kao dokaz. Ovo je prilicno los dokaz, jer neko moze sam sebi da posalje praznu nezalepljenu kovertu, to mu stoji tako 10 - 20 godina, i ako mu zatreba, on u nju moze kasnije da stavi sta hoce, i da je zalepi, pa da ima "dokaz" da je njegov rad stariji od tvog.

To za "nezalepljenim kovertom" je takva budalastina!!!
Kad saljes koverat ovde ti zalepe nalepnicu sa bar-kodom, datumom i pecatom preko mesta gde se odlepljuje ( a mozes i da insistiras da to urade!) kod nas su nekada (neznam da li je jos uvek praksa) lepili zig / pecat koji slomi kad se otvori pismo....kad je nesto preporuceno, onda je zpakovano kako treba,,,,sta god da je...pesma mora da razbije da bi sve to sa sudovima imalo nekog smisla (jer kosta mnogo!!!!)
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2006, 01:26 PM   #8
RetroMan
Senior Member

RetroMan's Avatar

Quote:
Originally Posted by DaBear
To za "nezalepljenim kovertom" je takva budalastina!!!
Ja video svojim ocima.
Quote:
Kad saljes koverat ovde ti zalepe nalepnicu sa bar-kodom, datumom i pecatom preko mesta gde se odlepljuje
He, he, al' covekovo ovde nije gde i tvoje ovde. Ovde moze sve, al' ja jos nisam video da stavljaju pecate na preporucena pisma. Mozda ti mozes da trazis, ali onaj ko je spreman na prevaru to nece raditi. Uostalom ni tamo preporuceno pismo nije pravi dokaz. Wendel je sam sebi postom poslao kasetu sa nekim Betovenovim kompozicijama (sto se tamo zove sirotinjski copyright), i pokusao da me uceni za autorska prava, ali je potpono odlepio kad sam mu faxom poslao kopiju registracije tih peasma kod LOC (Library of Congress), jer nije ocekivao da tamo neka sirotinja iz YU ume (i ne zali para) da uradi pravu stvar.
Quote:
...pesma mora da razbije da bi sve to sa sudovima imalo nekog smisla (jer kosta mnogo!!!!)
To je naravno poenta svega, al' ako ne registrujes na pravi nacin, a tako nesto se desi, onda ce te mnogo kostati to pocetno skrtarenje.

RM
RetroMan is offline   Reply With Quote
Old 05-08-2006, 03:24 AM   #9
LACKY
Pro Member

LACKY's Avatar

Aaaaa da razbije!
Jastuk je majka Mara!!! "Što je sigurno, sigurno" Reče časna sestra i navuče kondom na sveću!

Last edited by LACKY; 05-08-2006 at 03:30 AM.
LACKY is offline   Reply With Quote
Old 22-08-2006, 05:33 PM   #10
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by LACKY
Aaaaa da razbije!
Quote:
Originally Posted by LACKY
Jastuk je majka Mara!!! "?to je sigurno, sigurno" Reče časna sestra i navuče kondom na sveću!
Pa, SOKOJ, sta sad tu da se mudruje. Ako ne znas note, angazuj nekoga da ti uradi notni zapis, tzv. klavirski izvod (melodija/tekst + harmonije) i prijavi u Misharskoj u Bgd. Ionako stitis te segmente pesme. Teoretski vazi u celom svetu (ponovo su povezani sa Zenevom, ili vec gde se deponuju sva ta autorska prava).

Ipak, sto kaze Vrach, sve zavisi od toga koliko je onaj ?lopov? zaradio para od kradje. 1998. sam tuzio Radio Kosavu (tada je jos bila vlasnistvo Marije Milosevic) jer je izdala CD na kome je bila i obrada moje pesme ?Daj mi snagu kosave? iz 1986. Obradio je izvesni Dream Team (mozda ima nekoga iz Dream Teama i na forumu), a izdavac nije potpisao autora na CD-u. Verovatno se ne bih baktao tim pravnim stvarima, nego mi tada bio gusht da smaram Slobinu cerku Zastupao me SOKOJ-ev advokat Omilj Glisic (Bog da mu dusu prosti, umro prosle godine). Jednom sam otisao na sudjenje, cisto da vidim na sta to lici. Up*shao se od smeha. Kako god bilo, potrajalo je tri godine dok mi na ime moralnih autorskih prava (tice se obaveze izdavaca da potpise autora) nisu isplatili ondasnjih 500DEM. Naravno, tada M.M. vise nije bila vlasnica

Sta hocu da kazem ? ako ukradena pesma razbije (citaj: zaradi pare), imaces finansijske vajde od sudjenja. Ali seti se ijedne domace pesme koja je zaista zaradila pare u poslednjih 15-tak godina. Ne racunaj Colica, cak ni Bregovic vise ne krade od autora, krade samo od ?narodnog blaga? (Sheva-Kalashnikov, Caje Sukarije, trt-mrt) otkada je izgubio medjunarodni spor oko onog hita sa I. Popom za Arizona Dream...

Najvise sto mozes da uradis je da sacuvas svoje ime (prezime) u zagradi iza naslova pesme, ako je to bas toliko vazno. A kinta se ionako ne uzima na tirazima nego na sporednim kolosecima (authoritative statement).

Komplikovana tema, mozda je zasluzila novi thread? Zasto zastititi svoju kompoziciju?

ZasTiTiTi?

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules