Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 24-05-2006, 06:42 PM   #1
Laert
Junior Member

Default Vokal Mix - Savjet

pozdrav
e novi sam tu pa da prvo kazem da nisam neki expert u produkciji i u svemu tome, ali znam osnove tako da razumijem o cemu se govori. treba mi savjet.
produciram hiphop pjesme...pa ovako:
snimam u adobe audition posto je visekanalni, dok mixam u wave labu pa opet vokale vracam u audition. kad snimim vokale prvo ih normalizujem na nekih -0.5dB zatim uradim eq ( koristim firium plug-in, kod ovog mi treba savjet da li je bolje pojacavati na eq ili cuttati frekvencije koje su nepotrebne ? ) zatim kompresujem ( prije sam koristio obicni kompresor koji dodje u auditionu ali mi je nekako previse stiskao vokale, sada koristim MjCompressor u wave labu ) i tu mi nastaje frka
zasto mi vokal ili zvuci previse stisnut ( znate na sta mislim ) kad ga kompresujem na ovom fazonu:
Ratio 6:1
Treshold -16dB
Attack 0.1ms
Relase 100ms

ili mi ostane tako reci isti vokal poslije kompresije kada samo promijenim ratio na 2:1 ili nekad na 3:1?
tu mi nastane frka i ne da mi vokal zvuci lose nego znam da nije onakav kakav bi trebao da bude. nakon te kompresije uradim MeLoudness Maximizer jer ne preferiram Limiter... ne znam razumijete li me, uglavnom, u sustini zelim znati kako vi otprilike kompresujete vokal, kako radite eq i kojim to sve redoslijedom...
citao sam mnogo o tome ali nigdje nisam nasao odgovor na jedno jednostavno pitanje: Kako bi to vokal treba da zvuci i da li treba da je glasniji od matrice?
ja boostam bass na vokalu ne previse mozda za 1-2dB, a kad mixam pjesmu stavim da je samo malo tisi od matrice, ali dovoljno toliko da se razumije.
koje vi plug-inove koristite? nor. ja za master koristim Izotope Ozone i Firium Eq i MeLoudness Maximizer.
Izotope Ozone mi se svidja jer ima mogucnost da prosiri na stereo bazi zvuk, i tu me isto zanima, da li je dobro bass prosirivati na stereo bazi jer ja to radim? visoke frekvencije gdje se nalaze hi-hats i to ne volim prosirivati jer mi stavi delay pa mi iskace iz ritma...itd...puno je toga da pitam, jer jos uvijek sam na pocetku znam, zato ako sam negdje pogrijesio ne zamjerite...trebaju mi samo savjeti
Laert is offline   Reply With Quote
Old 24-05-2006, 10:00 PM   #2
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Default Re: Vokal Mix - Savjet

Pa koliko ja znam stereo slika bass-a treba da se suzi valjda....
A limitirati vokal je po meni apsurd...Mislim da bi trebalo raditi za hiphop vokal gde dinamike gotovo da nema sa ratiom 8:1 i malo manjim tresholdom(kazem manjim jer ja na nuendu na samom inputu stavim kompresiju kako bih izbego mucenje kasnije).....ja release stavljam na auto...
Sto se tice redosleda ja radim ovako EQ,desser,compressor,pa eventualno malo chorusa ili reverba ako je potrebno(a vrlo cesto ga stavim u veoma malom intezitetu),ili cak neki minimalni delay....
Dok vidis na inputu stavim i deesser i compressor....
Pojma neam...
Sto se tice kako da korsitis EQ,trudi se da vise cutujes frekvencije nego da ih boostujes....I ako vec boostojes trudi se da ne bustujes vise od 3 db....
A sto se tice koje frekvencije cutovati a koje bustovati ti vec zavisi od tvog mikrofona i pretpojacala...npr...Ja recimo imam Tascam US-122 i u njemu fantom i mikrofon Rode NT2,imam i kompresor Beringerov ali ga ne koristim jer sam provalio da mi on strasno kvari zvuk,tako da ga koristim samo za live performance...E sad ja na vokalu vrlo malo skinem neke frekvencije u bass opsegu i mozda malo dodam zbog ostrine na visokim ili ne dodam uopste zato sto Rode NT2 ima izrazenu sibilantnost,pa mogu i da nastanu problemi...valjda sam ti pomogao malo...
Vidi po forumu,koristi search,ja sam za 2 meseca boraveci na forumu otklonio mnoge dileme oko mixa i promenio nacine rada...Mada svaki producent ima svoj nacin rada
U krajnem slucaju experimentisi...
Pozdav
Jan/Inflame
Jan is offline   Reply With Quote
Old 25-05-2006, 02:33 PM   #3
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

najbolji nacin da saznas kako nesto treba da zvuci je da slusas referentne snimke drugih izvodjaca. Slusaj onoga kome se divis i probaj da analiziras o cemu se radi, sta je to drugacije kod njega.
I probaj wavesov RVox kompresor, veoma jednostavan, a meni je posluzio pristojno za rap vokale.. samo ga moras vezati posle eq na kome ces prvo skinuti donje frekvencije koliko ti prija (do 150hz otprilike), jer ce ti RVox to dodati u jacoj kompresiji.
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 25-05-2006, 03:47 PM   #4
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Da RVox je cool...samo sto ja ipak vise volim da koristim R Comp....i tacno a to za niske frekvencije zavisi od toga kakva je oprema...
Jan is offline   Reply With Quote
Old 29-05-2006, 02:08 PM   #5
Laert
Junior Member

ee thx...
pitanje,
da li je pametno rasirivati vokal po stereo bazi, mislim ne posebno vokal nego kad uradim mixdown pa tad, ako sam vec u mix-u vokala stavio neki maleni reverb?
i koji vi ratio i treshold inace koristite kad kompresujete? znam da nema posebna sema, ali zamislite vokal koji je normalizovan na -.5dB.... kako?
Laert is offline   Reply With Quote
Old 29-05-2006, 03:02 PM   #6
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

ne gledas stepen kompresije po tresholdu, nego po radu kompresora, tojest, gain reduction. Umerena kompresija je ratio 3:1 i do 6db gaind redukcije. Ja cesto idem na 4:1 za vokal, sa redukcijom i do 10db, ukoliko je potrebno, a za muziku koju radim, sa dosta gustim gitarskim aranzmanima, itekako ume da bude. Sirenje vokala mi nije jasno, na sta mislis, na one pluginove sto vestacki sire snimak? ja ih ne volim. Narocito ne na vokalu. volim da radim extremna panoramisanja, tj da saljem kanale u krajnje levi ili desni cosak, neretko i vokale.
Arthur is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules