|
Vlado Georgiev poznati kantautor, producent i tvorac studija "Barba" diskutuje o produkciji sa vama |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Senior Member
|
![]()
Vlado na koji nacin stvaras pjesmu....Da li prvo radis muziku pa onda text ili obrnuto ili sve odjednom......Kad citam tvoje textove nisu mi bas nesto posebno interesantni ali kad slusam pjesmu kao cijelinu,i text i muzika su savrseni....
#2 |
Member
|
![]()
Uvijek prvo muzika, odmah zatim tekst...sustina je da ti muzika kaze tekst.
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Senior Member
|
![]()
Mozda to kod vas devojaka drugacije funkcionise
![]() Evo ja do sada ni jednu pesmu nisam napravio polazeci od teksta. Melodije dolaze iz desne hemisfere mozga gde su osecanja i sav nas podsvesni kreativni potencijal.Centri za govor i jezik su na levoj. Varijanta sa tekstom je tezi put,jer onda tekst treba da izazove osecanja a onda ta osecanja da izazovu melodiju tj. da se konvertuju u note. Dakle imamo 2 konverzije. Leva -> Desna (tekst -> osecanja) Desna -> Leva (osecanja -> note) U prvom slucaju samo jednu gde se "materijal" iz desne konvertuje u levu i to je sve. Ako je neko sam autor svog teksta i napisao ga je iz "realnih" osecanja,onda je moguce da kasnije kada pise melodiju on ima iluziju da je pise polazeci od teksta a zapravo je pise od istih osecanja (tekst u ovom slucaju bi imao samo ulogu podsetnika). Inace ja imam neku vrstu "anomalije" ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Senior Member
|
![]()
Ljudi,mi smo muzicari! Tekstopisci su tu zbog nas,a ne mi zbog njih.
Ako se neko pali na lepe tekstove i reci neka kupuje knjizevna dela. Ljudi koji kupuju CD-ove ,kupuju ih pre svega zbog melodija. Da li ce pesma da postane hit mnogo vise zavisi od toga kakva je muzika,nego tekst. Jer,kao sto sam rekao u prethodnom postu tekst "napada" levu ili racionalnu-logicku polovinu dok melodija napada direktno desnu ili neracionalnu-imaginarnu stranu nad kojom nemamo svesnu kontrolu,dakle podsvest. Glavni cilj u muzici je da aktivirate neciju podsvest (to je ono kada vam melodija "udje u usi" i vrti se ceo dan u glavi). Muzika je najjaca od svih umetnosti po pitanju "napada" na emocije i podsvest. Zapazite koliko muzika doprinosi filmu da dobije sasvim novu dimenziju (npr. "Noc Vestica" ili "Gladijator",...) Jel ima ovde neko da pise muziku na tekst? Neka se javi taj genije,da nam kaze par reci ![]() Ja probao i video koliko me to ogranicava i koliko je to tezi put...u tom slucaju muzika je u sluzbi teksta,a ja sam u muzici najmanje zbog tekstova. |
![]() |
![]() |
#5 |
Member
|
![]()
Muzika je naravno vaznija od rijeci, a to se prizna i prilikom isplate tantijema, sad da ne lupam tocno koliko % dok ne vidim.
Da rijeci nisu vazne, ne slazem se. Isto kao sto se nadopunjuju te dvije polutke mozga, tako se nadopunjuje i muzika sa rijecima. Da rijeci nisu vazne postojala bi samo instrumentalna muzika. Sad zasto neko kupuje CD, mislim da su razlozi puno kompleksniji od melodije kao glavnog razloga. Slazem se da vecina ljudi (potrosaca) kad slusa neku pjesmu previse ne lomi glavu oko toga sto je smislov teksta htio reci. Ono sto vecina slusa od teksta to su nekakve pojedinacne slike (rijeci), koje za razliku od puzzle komadica vec imaju svoje nesto. A ako su te rijeci interesantne i uklapaju u neku pricu koju pjesma prica, onda super i tada su neodvojive od muzike. Sad ce neko izvaditi iz rukava onu od Kylie Minouge 'na na na' i sva mi teorija pade u vodu. ![]()
#6 |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]()
Tekst je osovina jedne pesme, a melodija mu samo dodaje snagu. Tekst je ono sto daje smisao i koji daje melodiji ime i prezime i po tekstu se melodija i pamti. Umetnost je na lepu melodiju na pisati lep tekst. Najvise volim tekstove Gorana Bregovica (iz starijeg vremena), mada on nikad nije bio nesto priznat kao tekstopisac, dok me tekstovi Balasevica i Stulica pomalo zamaraju. Brega je tu maher, kratko i sazeto (...jer dok se pretvarah da te volim, nisam ni slutio da te volim...) Oni koji ne slusaju tekst su uglavnom ljudi koji tehnicki gledaju na muziku i to je po pravilu profesionalna deformacija. Do sad sam znao da su gitaristi kraljevi u pogledu neslusanja teksta...svi cekaju na deo kada oni treba da odsviraju solo, a ne vide da raja jedva ceka kad ce se taj solo zavrsiti pa da opet pocne refren.
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | ||
Pro Member
|
![]() Quote:
meni je sve bitno i ne bih nijednu stvar stavljao iznad druge Quote:
![]() |
||
![]() |
![]() |
#8 |
Junior Member
|
![]()
Vazna je samo muzika??? Reci nisu bitne???
Pa ne bi se bas slozila... Medju 15 anketiranih- dvoje je odgovorilo da im je bitnija muzika. sest da im je sve podjednako vazno, dok se ostatak (7) odlucio za reci. A sta je tu jos interesantno- od tih 7 - 5 muskaraca. E to me je veoma zacudilo. Mislila sam da ce devojke biti te kojima su reci vaznije. |
![]() |
![]() |
#9 |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]()
Ljudi zasto uvek filozofirate oko banalnih stvari?!
"Tekstopisci su tu zbog nas muzicara", kaze Gianfranco! Da to nije malo (mnogo) prepotentno? Mozda bi tekstopisci trebalo da nam plate da im uradimo muziku na tekst? Sve je bre podjednako vazno! Podjednako! A to da li ce neko vise obracati paznju na tekst nego na muziku, i kog je pola ta osoba.... Pa to je totalno nebitno. A da li ce kompozitor krenuti od muzike ili od teksta, pa i to je individualna stvar, i ne vidim zasto je cudno ako neko drugacije razmislja. Manite se corava posla... ![]()
#10 |
Mason
|
![]()
Hmmmmm.... Subjektivno gledajuci, text je najveci problem... Barem sa ekipicama sa kojima radim se tako pokazalo... Sve ostalo cemo mi da uradimo, ali ako text ne valja, ne valja cela pesma...
Slazem se ja da u inostranoj muzici skoro niko i ne slusa text, ali kod nas su stvari drugacije... Ako je text dobar i ako je pevach o.k., sve ostalo se da napraviti... Ja muziku Djoleta Balasevica ne volim, a o njegovom pevanju bolje da ne pricham sta mislim... Ali, tip je definitivno legenda i to upravo zbog textova! On stvarno ima neke textove koji su gotovo romani i nisu ni malo naivni... npr. "Vasa Ladacki"...
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
AKAI EWI na malo drugaciji nacin | Bitch | Razno | 2 | 26-08-2009 06:10 PM |
Tvoj nacin snimanja i miksanja vokala | FrankoPanko | Denis Mujad?ić a.k.a. Denyken | 9 | 09-04-2009 06:07 PM |
Dinamicki procesori na majstorski nacin | LACKY | Audio Produkcija - Tehnike | 20 | 04-08-2006 02:40 AM |
Moj princip stvaranja glazbe | ANITA | Razno | 7 | 26-03-2004 03:33 PM |