Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 22-03-2011, 01:46 AM   #541
analog
Senior Member

analog's Avatar

Default Re: DIY Vocal booth & Control room?!

Jel brodski pod značajno povoljniji od parketa? Ako jeste, mo?da i to da uzme? u obzir?
analog is offline   Reply With Quote
Old 22-03-2011, 03:16 AM   #542
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by analog View Post
Jel brodski pod značajno povoljniji od parketa? Ako jeste, mo?da i to da uzme? u obzir?
predebelo za njegove uslove...

ali da.... to je ok

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 30-03-2011, 03:19 PM   #543
Eomsy
Pro Member

Eomsy's Avatar

Ajd, jedno pitanjce. ?to je sa varijantom da zalijepim pluto na pod i da ga debelo prelakiram ... Kak pluto stoji sa absorpcijom vs. refleksijom? Jel se to mo?e smatrati isto kao tapison?

Studio Predator
Eomsy is offline   Reply With Quote
Old 30-03-2011, 03:27 PM   #544
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by Eomsy View Post
....
Jel se to mo?e smatrati isto kao tapison?
Nisam bio sasvim jasan.....
Cilj je NE stavljati apsorpciju na pod.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
Old 30-03-2011, 03:29 PM   #545
Eomsy
Pro Member

Eomsy's Avatar

Quote:
Originally Posted by boggy View Post
Nisam bio sasvim jasan.....
Cilj je NE stavljati apsorpciju na pod.

pozdrav

bogi
Ma bio si potpuno JASAN. Ali me zanimalo jel bi i DEBELO LAKIRAN pluto vr?io absorpciju (koja je nepo?eljna)?

Studio Predator
Old 30-03-2011, 03:41 PM   #546
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Ma bio si potpuno JASAN. Ali me zanimalo jel bi i DEBELO LAKIRAN pluto vršio absorpciju (koja je nepoželjna)?
Ne znam, nisam nikada probao.
I da, verujem da bi apsorbovao vise od hrastovog parketa na betonskoj podlozi.

Refleksija od poda bi morala da postoji u kontrolnoj sobi. Parket na podu postuju apsolutno SVI principi akustickog sredjivanja kontrolne sobe.... bez izuzetaka.

Obican premaz preko betona moze da narusi zvucnu sliku koju je soba imala kad je bila samo sa golim betonom... imas u ovom (starom) threadu: http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=17127

Pod je veoma bitan u akustici kontrolne sobe, zelja mi je bila da te upozorim, ali pri tom nemoj da mislis da te prisiljavam da radis nesto sto ti nece biti prakticno i korisno (niti to zelim, niti sam to u stanju)... moje je da kazem sta mislim po sopstvenom iskustvu i znanju, dok je tvoje da uradis ono sto mislis da ti najvise odgovara... te ako ti je ovo prevelik problem... mozda je najbolje da uradis kako si naumio pa da nam preneses utiske... ako sve bude u redu... super!

pozdrav

bogi

Old 30-03-2011, 04:01 PM   #547
Eomsy
Pro Member

Eomsy's Avatar

Quote:
Ne znam, nisam nikada probao.
I da, verujem da bi apsorbovao vise od hrastovog parketa na betonskoj podlozi.
Taj dio ne sumnjam, ali ovdje je dvojba između 10 mm OSB-a i pluta,. Sa plutom bi mi bilo puno lakše za raditi (a i manje vremena bi mi uzelo), jer sa OSB-om ima zajebancije. Lijepiti, kitati, brusiti u prostoriji (što bih volio da izbjegnem sa svim gotovim elementima unutra ...), pa tek onda lakirati ....
Quote:
Refleksija od poda bi morala da postoji u kontrolnoj sobi. Parket na podu postuju apsolutno SVI principi akustickog sredjivanja kontrolne sobe.... bez izuzetaka.
A ja za njeg nemam mjesta ... al to znaš ...

Quote:
Pod je veoma bitan u akustici kontrolne sobe, zelja mi je bila da te upozorim, ali pri tom nemoj da mislis da te prisiljavam da radis nesto sto ti nece biti prakticno i korisno (niti to zelim, niti sam to u stanju)...
Niti ja to želim ... Ali do sada sam "već" zaključio da ne sipaš gluposti, već vrijedne riječi za razmatranje, pa me zanimalo jel si se susreo sa time, a na to si mi odgovorio ....

Quote:
... te ako ti je ovo prevelik problem... mozda je najbolje da uradis kako si naumio pa da nam preneses utiske... ako sve bude u redu... super!
E, zato sam i pitao da li pluto isto absorbira kao i tapison, ili se lakirani može ponašati kao Lakirani parket? Moja logika nalaže da se debelim lakom dobiva reflektivna površina za više frekvencije ... a za to mi je i bitno, zar ne?

Studio Predator

Last edited by Eomsy; 30-03-2011 at 04:04 PM.
Old 30-03-2011, 07:04 PM   #548
NLP
Moderator

NLP's Avatar

... osobno mislim da u tvojem konkretnom primeru nije tako strašno ako ideš sa plutom + lakirano (ali mat lak)... kompromis... jbg...

Za pod je kod svih dizajna kao što več kikiričemo, je poanta da je refleksivan jer to mozgu psihoakustički odgovara (iako je i pod prva refleksija...), i za to je prvi odabir pravo tvrdo drvo a ako ne ide onda... kompromisi...

Nešto je sigurno, dobro lakirana pluta neče baš nešto absorbirati.

Ipak ako može OSB, ako ne neče biti taj kompromis baš toliko važan, da nečeš moči raditi referentne snimke.
Uvijek može bolje... pa i gore

Nenad Patkovic
https://www.facebook.com/NedPat34
https://www.facebook.com/aeracoustics
www.aer-acoustics.com
http://www.distopiksound.com/
https://mixanalog.com
NLP is offline   Reply With Quote
Old 30-03-2011, 07:22 PM   #549
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
...........

E, zato sam i pitao da li pluto isto absorbira kao i tapison, ili se lakirani mo?e pona?ati kao Lakirani parket? Moja logika nala?e da se debelim lakom dobiva reflektivna povr?ina za vi?e frekvencije ... a za to mi je i bitno, zar ne?
Debelim slojem laka se formira opna - membrana preko, inace, meke plute, ponasanje tako necega nisam u stanju ni da nagadjam...

Mislim da ce ti stolica odrati plutu za kratko vreme, jer se i lak + parket odere, a kamo li lak + pluta nece...

pozdrav

bogi

Old 30-03-2011, 07:30 PM   #550
NLP
Moderator

NLP's Avatar

... pa mo?e da da preko plute tvrdu gumi podlo?ku/"plahtu" za stolice (ima u Bauhausu i sličnim trgovinama).

...ako če imati rezonatore u sobi onda to i nije sve tako stra?no...

Vi?e puta sam video u večim studijima, da imaju i tepih ispod i oko stola... nije dobra odluka akustičko gledano ali mogli su da rade posve normalno... jeste bili su veči studiji koji imaju visok RT60...

Nenad Patkovic
https://www.facebook.com/NedPat34
https://www.facebook.com/aeracoustics
www.aer-acoustics.com
http://www.distopiksound.com/
https://mixanalog.com
NLP is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules