|
Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Senior Member
|
![]()
Drage kolege,
upustio sam se u avanturu sredjivanja prostora u kojem planiram naredni period da radim. Naravno, kao i nekolicina forumasa koji su se upustali u ovakve projekte, trudim se da sve izadje sto jeftinije a bolje... Znaci jedan smart-budget projekat ![]() U prvoj fazi planiram da sredim control room, u drugoj fazi vocalbooth. Prostor koji imam na raspolaganju za control room je soba velicine 14.5 m2 (4.56 x 3.17) visine od 3.1 do 3.5m. Svestan sam da prostor nije idealan ali recimo da drugacije ne moze. U sklopu jednog poslovnog prostora pravimo produkciju, montazu i ovaj mali studio. Znaci to je sto je i iz toga cu pokusati da izvucem maximum. Studio bi trebao da sluzi kako za tonsku postprodukciju i pripremu audio vizualnih projekata, snimanje VO i postsinhrona, tako i muzicku produkciju, uglavnom VSTi i ponesto uzivo (vokal, pojedinacni instrumenti). S obzirom da nisam nikakav expert sto se tice akustike, znam koliko sam video uzivo, procitao na forumu ili kopao i gledao slike na netu, rado bih ovo sve podelio sa vama i uz vasu pomoc, sugestije i predloge, realizovao celu akciju u naredna 2 meseca. Neke stvari vec imam smisljene, oko nekih se dvoumim, oko nekih mi bas nije najjasnija slika u glavi? Prvi radovi bi trebali da krenu pocetkom februara a do sledece subote treba majstori da mi daju okvirnu kalkulaciju za radove.. Ajd da krenem ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Senior Member
|
![]()
…znaci soba je dimenzija 4.56m x 3.17m. Situirana je u prizemlju starije stambene zgrade, iznad su stanovi. Plafon je polukruznog oblika, visina najvise tacke (na sredini plafona) je 3.5m, visina zidova do plafona, tj. poluluka je 3.13m. Kao sto se na slici vidi, prostor ima 3 velika udubljenja u zidu (nisa). Nisu na zadnjem zidu cu iskoristiti za mid-high absorbere, bocnu levu nisu cu zagraditi skroz, desna bocna nisa ima dvokrilna vrata koja vode u sledecu prostoriju u kojoj ce biti napravljen vocalbooth i ovuda bi trebala da bude glavna komunikacija studija sa spoljasnjim svetom. Ovu bocnu desnu nisu bih pregradio tako da ostane prolaz u sirini jednih jednokrilnih vrata i najverovatnije bih stavio jos jedna vrata (da budu dupla – razmak izmedju vrata bi bio oko 38cm) a mali zagradjeni novonastali prostor razmisljam da iskoristim za comp ili ormaric za kablove i sitnice. Vrata na prednjem zidu vode u kuhinju i kupatilo tako da ih se ne bih u potpunosti odrekao, u protivnom bih morao uvek da idem okolo.
Sve pregradne zidove bih radio gipsanim plocama. Plafon razmisljam da spustim, zbog buke – da stanari iznad ne izlude i radi akustickog tretmana. E tu nastaju i prve nedoumice Mislio sam da spustam gipsanim plocama a iznad da stavim mineralnu vunu. Incace, plafon je od cigle, slaganih uzduzno, majstori kazu da najverovatnije ima 30cm, iznad su grede a na njima pod stana. Koja debljina mineralne vune bi zadovoljila potrebe izolacije od buke? Ako vec spustam plafon, napravio bih ga pod nekim nagibom. Da li je bitno pod kojim uglom je nagib ili je samo vazno da nije ravan? …ili koji bi oblik plafona bio najidelaniji ako se vec upustam u spustanje plafona? Last edited by Color; 14-01-2008 at 12:42 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Senior Member
|
![]()
Sto se akustike tice, moja zamisao je sledeca....
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Senior Member
|
![]()
Bas trapove bih stavljao u sve coskove, a sto na skici nije ucrtano, to su horizontalni trapovi (izmedju plafona i zida) sirine stranica oko 40cm. Punio bih ih mineralnom vunom debljine 10cm, preko mineralne vune najlon, preko najlona platno. Izmedju najlona i platna jos razmisljam da stavim i 2cm azmafona zbog absorbcije visokih frekvencija. Nisam siguran da li mi je potrebno tih 2cm azmafona jer ne bih zeleo u potpunosti da ubijem prostoriju, s obzirom da ce na zidovima biti okaceni mid-high absorberi – kutije punjene mineralnom vunom. Dalje, na levom zidu se nalazi prozor, na desnom vrata. Ovde bih stavio sto deblje zavese. Zadnji zid bi bio pravljen na slicnom principu kao zidne absorber kutije, stim sto bi kutije bile oblika kao sto je nacrtano na slici i prelepljene piramidicama.
Sto se tice konstrukcije zidnih absorber kutija, razmisljam o 2 varijante. Velicina obe varijante 80cm x 120cm – na jedan zid 2 jedna do druge i jos dve iznad, da bi pokrile sto veci deo zida. Varijanta A – drveni ram sirine 22cm : zid -> 10cm prazno -> sperploca -> 10 cm mineralna vuna -> najlon -> azmafon 2cm ili piramidice -> platno Varijanta B – sirina 12 cm : 10cm mineralna vuna -> najlon -> azmafon 2cm ili piramidice -> platno. Varijata A bi trebala da funkcionise u sirem frekvencijskom opsegu. Moja logika je sledeca -> Zvuk nailazi na mineralnu vunu, odredjeni spektar srednjih i visokih se izgubi u njoj, nize frekvencije prolaze, nailaze na sperplocu, energija se prenosi u prazan prostor, deo se gubi, deo se vraca opet preko sperploce i nailazi opet na mineralnu vunu. Nekako mi se ovo cini dobrim resenjem al mozda sam u totalnoj zabludi ![]() E sad, ako cu stavljati u sve coskove vertikalne i oko plafona i zida horizontalne bas trapove…. …da li je potrebno stavljati ove deblje absorber kutije ili su dovoljne ove tanje (Varijanta B)? ili absorbcije niskih frekvencija u malim prostorima nikad dosta? Bitno mi je zbog prostora, ako sracunam sa obe strane 22cm, uzecu vec i od ovako male prostorije jos 0.5m od sirine. Mnogo bi mi bilo bolje da je to 2 x 12cm sirine. Dalje, najvecu glavobolju mi zadaje da li da monitore ugradim u bas trap (tako kako sam ucrtao u gornjoj skici) ili da ih stavim ispred na stalke? Problem je opet u velicini sobe, ako ih stavim na stalke gubim na razdaljini izmedju monitora i slusaoca i ne mogu ih mnogo odmaci od zida, takodje preprecice prolaz do vrata prema kuhinji i kupatilu. Mnogo elegantnije resenje mi se cini ugraditi ih u bas trapove. Razdaljina bi u tom slucaju od slusaoca bila oko 2.5m, razmak izmedju membrana je takodje oko 2.5m. Samo se bojim sta ce to da uradi sa zvukom… Ima li ko iskustva ili neki savet u vezi ovoga? Eto to je za sada to….ima mnogo jos u glavi, tesko je sve sumirati i baciti na papir…i ovako predpostavljam da vecina nece imati strpljenja da procita ;-) Svaki predlog ili savet dobrodosao…. ![]() ...pozdrav…. Last edited by Color; 14-01-2008 at 12:44 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | ||||||
Moderator
|
![]()
Zdravo Color,
Pokusacu da ti odgovorim na neka pitanja Quote:
Quote:
![]() Quote:
Quote:
Ostatak iz prethodnih postova. Ako zelis bolju zvucnu izolaciju onda je bolje zid od cigle i apsorberi... mozda i gipsane ploce preko zida, sa staklenom/mineralnom vunom izmedju cigli i gipsa.... Quote:
Quote:
"Piramidice" zaobidji... ako je ikako moguce... Simetriju leve i desne strane postuj maksimalno! nadam se da sam bio od pomoci. pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#6 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
Vezano za frekvencije pod 100-200 Hz, cime bih mogao njih da sredim i da li je uopste moguce u tako malom prostoru srediti ih? S obzirom da spustam plafon, da li bi mi nesto ovakvo pomoglo? Kako uopste funkcionisu ovi viseci absorberi? Ima li to neko sa foruma u studiju? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Sredjivanje gitare | RokStudio | Razno | 10 | 12-10-2015 05:42 AM |
DIY Vocal booth & Control room?! | Eomsy | Dizajn i konstrukcija studija | 719 | 20-10-2014 09:35 PM |
control room, dizajn, pomoc, fokus: apsorberi low mid, hvala! | johnjogurt | Dizajn i konstrukcija studija | 7 | 29-10-2009 07:26 PM |
Izolacija prostora ? | stefan123 | Dizajn i konstrukcija studija | 7 | 20-03-2008 11:58 AM |
kamena stijena u control room-u? | alhoholicar | Dizajn i konstrukcija studija | 24 | 26-03-2007 01:29 AM |