|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Super Moderator
|
![]()
E ovako, radim jednu stvar koju cu uskoro da zavrsim, zadovoljan sam mixom ali zelim da dobijem gotov master koji ce zvucati kao sa cd-a. U pitanju je intrumentalna ambijentalna, chill muzika, cucete kada zavrsim.
Zelim da dobijem zvuk koji kada se slusa stvar zvuci onako kompaktno (kao da je sve iz jednog dela), u smislu produkcije naravno. Da visoki budu nekako mutnjikavi ali dovoljno cisti i jasni i da je sve nekako prejasno ali da se oseti dubina. Malo jesam zakomplikovao ali poslusajte neki odlican prekvalitetan cd i recite mi kako se to dobija, ustvari sta koristitie od master efekata(zelim i one tajne efekte da cujem)
![]() |
#2 |
VIP Member
|
![]()
Ako imas para, posalji u Englesku na mastering, racunaj da je to oko 3000 Eura
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Super Moderator
|
![]()
nemam para
![]()
![]() |
#4 |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]()
Nije bas tolko skupo mozes ceo album u engleskoj masterovati za pola tih para.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
VIP Member
|
![]()
Onda ce zvucati kao sa CD-a, ali balkanskog...
JEDINI nacin da dobijes strani zvuk je da BAREM masterujes napolje |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Super Moderator
|
![]()
jebi ga nemam ni pola od toga ali moze li link pa da bar parim oci
sta koristitte vi za mastering sem l2 i compresora i eq-a, jel postoji neka caka koja sredjuje posao u smislu efekta ili nesto drugo slicno tome?
![]() |
#7 |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]()
pa L3 na primer
![]() Ja kolko sam skapirao kad se radi ozbiljna postprodukcija oni rasture celu stvar na odredjene frkventne opsege i onda njih poredjaju ko mi trake u nuendu il vec cemu i srede opseg po opseg sve kompresuju i pojacaju il sta vec treba. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
VIP Member
|
![]()
Prvi put cujem za to. Inace, termin post-produkcija se napolju uglavnom odnosi na miksanje i overdub glasa za video(reklame, film...). Mastering je prava rijec.
Mastering uglavnom podrazumijeva finalni EQ snimka(ukoliko je potreban, tj. ako covjek koji je miksao pjesmu nije dobro uradio svoj posao) i finalnu kompresiju, tj. leveling(prvobitna namjena sprava kao sto su LA2A i LA4A-leveling amplifier). Isto tako i DA/AD konverzije(ako su potrebne) i dithering. Otidji na www.weiss.ch ako te zanimaju neke mastering sprave, a ima i na www.manleylabs.com Skoro sam bio i na prezentaciji TC M6000 koju je drzao covjek koji je radio kao snimatelj kod Phil Collinsa, i objasnjavao je neke stvari vezane bas za mastering. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Pro Member
|
![]()
Upravo tako. Neke mixeve sam radio bez monitoraca (demo je bio u pitanju) i terali smo master preko manley comp i eq-a. Posto je sam zvuk bio uzak i tup, manley je uspeo da mu doda koliko je mogao sirinu, toplinu, pa cak i sub koji uopste nije iritantan i "nabijen". Kompresija je tek posebna prica. Ni meni iskretno nije jasno zasto te sprave kostaju toliko, ipak je to (skoro) sve samo elektronika, ali jednostavno na kraju mora tako ako hoces svetski zvuk. Tvoje je samo da odradis dobar mix, dobre snimke & stuff. L2 moze da prodje naravno, kao i neki master soft eq, ali evo u mom slucaju samo razbijam glavu sto to ne zvuci kako ja hocu. Sve je to lepo, zalepi on to, ispeglam ja to sve fino sa Waves RComp pa tek onda na L2 al ne moze da to zazvuci kako treba pa da jebe rak raka.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
pre master, master i finalni produkt. | Bo_13 | Slobodan Milunović - Boban | 39 | 19-05-2009 09:14 AM |
Master za CD i master za audio kasetu | Shady | Audio Produkcija - Tehnike | 6 | 04-05-2005 04:27 AM |
roland a37+behringer bcr2000=kvalitetan kontroler | milos | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 4 | 05-06-2004 02:11 PM |
Mikrofon "Jefe"-kvalitetan a jeftin | Pedja | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 1 | 27-09-2003 11:58 PM |